19 Kasım 2016 Cumartesi

Yer Elması Çorbası





Malzemeler:
  • yaklaşık 750gr yerelması
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • yarım su bardağından biraz az kırmızı mercimek
  • yaklaşık 1,5lt kaynamış su
  • tuz
  • limon
Hazırlanması:
  1. Yerelmalarını soyup limonlu suda bekletin. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavurun.
  2. Soğan şeffaflaşmaya başlayınca yerelmalarını küp küp doğrayıp tencereye ekleyin. Mercimeği yıkayıp tencere ilave edin ve birkaç kez daha karıştırın.
  3. Kaynamış suyu ekleyip mercimekler ezilene kadar pişirin. Pişince blendırdan geçirin, kıvamı koyu gelirse su ilave edin. Tuzunu ekleyip limon suyula servis yapın.

Yumurta Yiyemeyenlere Alternatif Besinler


18 Kasım 2016 Cuma

Akşam Yemeği Menü Önerileri

Mercimek çorbası
Sebzeli et sote
Barbunya
Yoğurt

Ciğer
Brokoli çorbası
Salata
Turşu

Mercimek çorbası
Kıymalı pazı yemeği
Turşu Yoğurt

Kapuska
Yoğurt
Köfte
Turşu

Kapuska
Yeşil mercimek salatası
Yoğurt

Tarhanalık domates çorbası
Domatesli biberli biftek
Yoğurtlu köz kırmızı biber
Salata

Bulgursuz mercimek köftesi
Köfte
Yoğurt
Turşu

Mercimek çorbası
Kuzu incik,
2 kaşık bulgur pilavı
Salata
Ayran

Mercimek köftesi
Havuç salatası
Domates soslu mantarlı biftek
Ayran

Fırında palamut
Salata
Mercimek çorbası

Tarhana çorbası
Ispanak yemeği
Yoğurt
Tursu

Tarhana çorbası
Kıymalı pırasa yemeği
Turşu
Ayran

Kıymalı karnabahar
Domates soslu fırında patlıcan biber
Yoğurt
Salata

Domates çorbası
Etli kırmızı biber dolması
Yoğurt
Salata

Sebze çorbası
Fasulye salatası 
Yoğurt

Kuru köfte
Piyaz
Yoğurt

Mercimek çorbası
Patlıcan musakka,
Yoğurt
İki kaşık bulgur pilavı

Etli karnabahar yemeği
Kuru börülce salatası.
Yoğurt

Kıymalı pırasa
Ev yoğurdu
Cevizli brokoli salatası

Kereviz çorbası
Zeytinyağlı domatesli Brüksel lahanası
Mevsim salatası
Yoğurt

Mercimek çorbası
Barbunya
Turp
Yoğurt

Mercimek çorbası
Kıymalı ıspanak
Ev yoğurdu

Fırında sebzeli tavuk sarma
Mercimek salatası
Yoğurt

Fırında köfte
Marul salata
Kabak borani

Tarhana çorbası
Yeşil biberli mantar sote
Ispanak yemeği
Yoğurt

Yoğurtlu kereviz salatası
Unsuz mercimek böreği
Hindi eti veya tavuk

Yumurtalı pazı kavurması
2 kaşık bulgur pilavı
Ev yapımı turşu
Evde mayalanan yoğurt

Tarhana çorbası,
Fırında balık
Yeşil fasulye

Maş fasulyesi salatası
Köfte
Yoğurt

Kıymalı bamya
Mercimek corbasi
Salata
Yogurt

Zeytinyağlı pırasa
Tarhana çorbası
Et sote
Yogurt

Biber dolması
Yoğurt
Barbunya

Karnıyarık
2 kaşık bulgur
Yoğurt
Turşu

Karnabahar mantısı
Çorba,
Salata

Etli kereviz
Tarhana çorbası
Turplu salata
Brokoli
Yoğurt

Ispanak
Çorba
Salata

Zeytinyağlı enginar
Deniz börülcesi zeytinyağlı sarımsaklı
Kırmızı biber zeytinyağlı sarımsaklı

Sebze çorbası
2 kaşık bulgur pilavı
Taze fasulye

Yoğurt çorbası
Yeşil mercimek
Izgara tavuk
Salata

Pırasa
Börülce salatası
Köfte

Lahana sarması
Mercimek çorbası
Yoğurt
Turşu

Kuru fasulye
2 kaşık bulgur pilavı
Yoğurt soslu kuru biber ve patlıcan
Turşu

Ispanaklı ve kıymalı yumurta
Yoğurt
Salata

Kıymalı patlıcan musakka
Kuru fasulye
Turşu
Ayran

Fırında pirzola
Yeşil salata
Brokoli
Kırmızı lahana turşusu
Sebze yoğurtlama.

Etli ya da tavuklu nohut
Sarımsaklı yoğurtlu karnabahar haşlama
Mercimekli bulgur pilavı
Mevsim salatası

16 Kasım 2016 Çarşamba

Yeşil Mercimek Köftesi

  

     1 su bardağı yeşil mercimek

  • 2 soğan
  • Zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Taze soğan
  • Marul yaprakları


  • Mercimeği yıkayıp üzerini geçecek kadar su ilavesi ile haşlayın. Suyu çekilince 2 saat kadar bekletin. Soğanları yemeklik doğrayıp tavada zeytinyağında soteleyin. Biber salçası ile domates salçasını ilave edin. Salçalı karışımı mercimeğe ilave edip yoğurun. Karabiber, kırmızı pul biber ve tuzu karışıma ilave edin. Kıyılmış maydanoz ve dereotunu, doğranmış taze soğanları ekleyip yoğurmaya devam edin. Nemli elinizle ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak köfteler hazırlayın. Marul yapraklarını servis tabağına yayın. Üzerine köfteleri yerleştirip servis yapın.

    Not: Tarif Karatay mutfağına uygun hale getirilmiştir.
    http://www.lezzet.com.tr/yemek-tarifleri/diger-tarifler/baklagil-ve-tahilli-yemekler/yesil-mercimek-koftesi

    Yumurtalı Ispanak

        

    Malzemeler

         1 Kilo ıspanak,

  • 2 Adet kuru soğan,
  • 4 Adet yumurta,
  • 2 Yemek kaşığı tereyağı,
  • Kırmızı pul biber,
  • Kaya Tuzu.


  • Yapılışı

    Ispanaklar yıkandıktan sonra doğranır. Bir tencerenin (veya büyükçe bir tava) içine yemeklik doğranmış kuru soğan, tereyağıı ve ıspanaklar konur. Kısık ateşte, arada karıştırarak pişirilir. Yumurtalar ayrı bir kâsede çırpılıp ıspanaklar piştikten sonra üzerine eklenerek karıştırılır ve çok kısa bir süre pişirilir ve altı kapatılır. Altı söndürüldükten sonra kaya tuzu ve kırmızı pul biber ilave edilir. 
    Ev yapımı yoğurt ile de çok güzel olur...

    http://woto.com/ispanak
      

    Fırında Peynirli Kabak

    Malzeme

    • 8 Adet orta boy kabak,
    • 2 Su bardağı beyaz peynir,
    • 2 Adet yumurta,
    • 1/2 Demet dereotu.
    Yapılışı
    Kabakların dış kabukları sıyrılır. Çok az suda haşlanır. Haşlanmış kabaklar ortasından boyuna ikiye ayrılır, bir kaşık yardımıyla içleri alınır (alınan içler ile kabaklı bulgur pilavı yapılabilir) ve zeytinyağıyla yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Beyaz peynir, yumurta, ve dereotu karıştırılır. Kabakların içleri bu karışımla doldurulur.  Fırının ızgarası yakılarak 200 derecede üstleri kızarana kadar pişirilir. Peynirin tuzu yeterli geleceği için ayrıca tuz ilave edilmez.

    http://woto.com/firinda-peynirli-kabak

    Köfteli Pırasa

        



        1 Kilo pırasa,
  • 3 Adet domates,
  • ½ Yemek kaşığı biber salçası,
  • 2 Yemek kaşığı tereyağı,
  • Kaya Tuzu.

  • Köftenin yapılışı

         300 Gr. Kıyma,
  • ½ Su bardağı ince bulgur,
  • 1 Adet soğan,
  • 1 Çay kaşığı karabiber,
  • 1 Tatlı kaşığı kaya tuzu.

  • Köfte malzemelerinin hepsi büyük bir kaba konup, kıyma bulguru tutana kadar iyice yoğrulur. Daha sonra misket büyüklüğünde köfteler hazırlanır.

    Pırasanın Yapılışı
    Pırasalar yaklaşık 1 - 2 cm eninde doğranır. Bir tencereye önce yağ, domates, biber salçası konur ve az bir süre çevrilir, sonra pırasalar eklenir ve bir süre daha çevrilir. Bundan sonra bir su bardağı kaynar su ve köfteler ilave edilir ve kısık ateşte pişirilir. Altı söndürüldükten sonra kaya tuzu ilave edilir. Yanında limonla servis yapılır. 

    Kaynak: https://woto.com/@karataymenusu#etli-sebze-yemekleri