25 Mart 2015 Çarşamba

Evde Tereyağı Yapımı





Yoğurt üstü kaymaklarını biriktirin .
(Püf Noktası: Sütü akşam pişirin, sabah ılıtıp yoğurt mayalarsanız kaymağı daha güzel olur.)




Buzlukta biriktirdiniz kaymakları sıcağa yakın 3 su bardağı su ile, yağ üstte toplanıncaya kadar mikserle çırpın. (Bu tarifte yedi yoğurt üstü var)




Suyu ve yağı ayrılınca yağ toplansın diye içine buz atıp tekrar çırpın.




Toplanan yağı başka bir kapta buzlu su ile yıkayın ve tereyağını toplayın.



Yıkayıp topladığınız tereyağını temiz bir bez üzerine alıp suyunu aldırın.




Tereyağını saklama kabına alıp şekil verin. Tüketmeye hazır .





Geri kalan suları birleştirip içine tuz atın ve kaynatarak kahvaltılık tereyağı aromalı çökelek elde edin.





Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası 

Soğan Dolması




-6 adet iri kuru beyaz soğan
-5 su bardağı su
-250 gr yağsız kıyma
-1 çay bardağı bulgur
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1 su bardağı su
-Tuz, karabiber
-Maydanoz, kuru nane


Soğanların tepelerini kesmeden kabuklarını soyun. Tencereye su doldurup soğanları dağılmamalarına dikkat ederek diri kıvamda haşlayın.
Kıyma, tuz, karabiber, nane, maydanoz ve bulguru karıştırarak yoğurun ve iç malzemeyi hazırlayın.
Soğanları sudan alıp bir süre soğumaya bırakın. Tepelerini kapak şeklinde kesin. Bir soğanın içinden birkaç yaprak soğan çıkacak. 

Çıkan yaprakları kıymalı içle doldurup tencereye dizin.
Üzerlerini yine soğan parçalarıyla kapatıp geniş bir tencereye dizin. Üzerine zeydinyağı gezdirip su ve tuz ilave edin. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte 15 dakika pişirin.


Kaynak: hanımeli.tc

23 Mart 2015 Pazartesi

Ispanak Borani




Ispanak
Yarım çay bardağı bulgur
Sarımsaklı yoğurt
Zeytinyağı
Pul biber

Ispanaklar sadece yaprakları kalacak şekilde temizlenir, yıkanır ve tencereye konur.
Üzerine çok geçmeyecek şekilde su konur ve haşlanır. Yarım çay bardağı bulgur ilave edilir. 
Bulgurlar pişene kadar kısık ateşte pişirilir. 
Sarımsakları yoğurt hazırlanır. 
Kısık ateşte yağı yakmadan zeytinyağlı kırmızı pul biber sosu yapılır. 
Pişen bulgurlu ıspanaklı karışımı servis tabağına alınır.
Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızıbiberli sos dökülür. 
Afiyet Olsun.

Kaynak : Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası

Kereviz Püresi





1 kilo kereviz
Bol tereyağı
Eski kaşar rendesi
Süt
Su               
Tuz                                                            
Kerevizler soyulup doğranarak süt-su karışımında 
haşlanır. Tamamen suyunu çektikten sonra püre haline getirilir. Tereyağı, tuz ve kaşar rendesi konarak karıştırılır.

Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası

21 Mart 2015 Cumartesi

Karnabahar Ekmeği



Bir orta boy rendelenmiş ya da mikserden geçirilmis karnibahar
1 su bardagi hindistan cevizi
1 su bardagi istenilen cesitte peynir rendesi
Yarim su bardagi yogurt
1 cay kasigi tuz
1 cay kasigi karbonat
4 yumurta
1 cay kasigi limon suyu
1 tatli kasigi toz kirmizi biber
1 cay kasigi karabiber
1 tatli kasigi nane
3 dis dovulmus sarmisak (istege bagli)
Birer tutam ince kiyilmis maydanoz, dereotu, taze sogan (istege bagli)
Firin kabini yaglamak icin zeytinyagi

(Tercihen) bir baton kek kalibini yaglayin ve ekmegin yapismamasi icin hindistan cevizi serperek mantolayin.

Yumurtalari tuzla kopuk kopuk olana kadar cirpin. Yogurdu ilave ederek cirpmaya devam edin. Ayri bir kapta karbonati limon suyuyla kopurtun ve karisima ekleyerek cirpin. Baharatlari ve kullaniyorsaniz taze otlari da ekleyin. Eger kullanacaksaniz sarmisaklari da bu asamada ilave edin. Hindistan cevizi ve peynir rendesini de ekleyerek iyice cirpin. En son rendelemis ya da mikserden gecirerek bulgur tanesi kadar kucultmus oldugunuz karnibaharlari da ekleyerek karisima yedirin. Karisimi kaliba dokun ve bir kasik yardimiyla ustunu duzleyin.

Soguk firinda orta katta 160 derecede en az bir saat pisirin. Pistikten sonra firinda sogutun. Iyice soguyunca dilimleyerek servis yapin. Artan kismi buzdolabinda muhafaza edin.

Afiyet olsun.


Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası

Ev Yapımı Peynir


Zülbiye


1 kg kuzu kuşbaşı
1 kg arpacık soğan
1 çorba kaşığı salça veya 2 adet domates
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı nohut ( kısıtlıda olsa arada bir tüketebiliyoruz )
Tuz
Karabiber
Zülbiye yapılışı;
Akşamdan ıslattığımız nohutu, eti, tuzu ve karışıtırarak 5 bardak suda haşlayalım. Soğanları bütün olarak soyup sap ve kök kısımları dağılmayacak şekilde keselim sonrasında yağda pembeleşene kadar kızartalım. Diğer yanda soğanların katlarından ayrılmamasına özen göstermemiz çok önemlidir sonrasında kevgirle alarak yayvanca bir tencereye yerleştirelim. Tavada kalan yağa, sulandırılmış salça veya kabukları soyarak küçük doğranmış domates konulup biraz kavuralım sonrasında soğanların üzerine gezdirelim. Haşlanan et ve nohutu da salçanın üzerine dökelim. 2 su bardağı et suyu ekledikten sonra 15 dakika kadar hafif ateşde pişirelim. Ateşden aldıktan sonra karabiber ekleyerek üstüne istenirse kıyılmış maydanoz koyduktan sonra servis yapalım.
Afiyet olsun.


Kaynak: görsel.com