29 Ekim 2016 Cumartesi
Kuru Fasulye Köftesi
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 Orta boy soğan
1 yumurta
2 diş ezilmiş sarımsak
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar
Tuz, pul biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Rondodan haşlanmış fasulyeleri geçirdikten sonra, rende kuru soğan ve diğer tüm malzemeleri ekleyerek yoğurun. Yağlı kağıda yerleştirdiğiniz köftelerin üzerine biraz yağ sürün. 30 dak. 180 derece fırında pişirin. Afiyet olsun.
Kaynak:sabriulkervakfi.org
Mercimekli Kapuska
MALZEMELER:
2-3 kg lık lahana
2 adet kuru soğan
1 Yemek kaşığı dolusu domates salçası
1 Tatlı kaşığı dolusu biber salçası
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
4 yemek kaşığı kepekli yada normal pilavlık bulgur
6 yemek kaşığı saf zeytinyağı
1 tatlı kaşığı dolusu tuz yada deniz tuzu
Hazırlanışı:
Öncelikle lahananın dış kabukları ve yeşil yaprakları ayıklanır, ortadan ikiye bölünür. İstenilen büyüklükte doğranarak yıkanır.
Soğanlar yemeklik doğranır. Çok az su ve zeytinyağı eklenerek soğanlar kavrulur. Salça ve biber salçası eklenir.
Ardından üzerine doğranmış lahanalar eklenir. Üzerine yıkanmış bulgur konur. (Kilo verme aşamasında bulguru daha az tüketmek gereklidir.)
En son 1 litre su ekleyip tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz. Mercimekler haşlandığı için son 10 dakikada yemeğe eklenir.
Afiyet olsun.
Kaynak: diyetyemekleritarifleri.com
Semizotlu Ton Balıklı Mercimekli Salata
Malzemeler:
1 demek semizotu
1 küçük kutu yağı süzülmüş ton balığı
1 çay bardağı kadar haşlanmış yeşil mercimek
Limon
Hazırlanışı:
Semizotları yıkanır ayıklanır elle doğranır.Haşlanmış yeşil mercimeğimiz ve yağı süzülmüş ton balığımız semizotuna eklenir.
Üzerine limon suyu gezdirilir ve servis edilir.Afiyet Olsun..
Kaynak:diyetyemekleritarifleri.com
Zeytinyağlı Patlıcan Yemeği
Malzemeler:
5-6 adet patlıcan
2-3 adet kuru soğan
1-2 adet yeşilbiber
1-2 adet olgun domates
3-4 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Sızma zeytinyağı (soğuk sıkım)
Hazırlama:
5-6 adet patlıcan, kabukları soyulmadan tepsiye dizilir. Ortaları bıçakla yarılır
ve fırına konur. 200 derecede yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Bu arada; bol kuru soğan, yeşilbiber, taze olgun domates -salça değil- ve sarımsak
küçük küp şeklinde doğranıp harmanlanarak, patlıcanların içine doldurulacak
iç hazırlanır. Bir tutam tuz ve karabiber eklenerek iyice karıştırılır. Fırında yumuşamış
olan patlıcanların içine doldurulur. Üzerine bol zeytinyağı eklenir ve
fırında (200 derecede) yavaş yavaş pişirilir. Hazırlanması 10-15 dakika alır. Üzerine
bol taze maydanoz eklenir ve servis yapılır. Yanında cacık, mevsim salatası
veya yoğurtlu semizotu salatası ile afiyetle yenir...
Kızartma yapılmadığı için daha lezzetli ve daha sağlıklı olur.
Kaynak:serapsagdic.blogcu.com
Pastırmalı Yumurta
1. Soğanları soyun ve piyazlık şekilde ince ince doğrayın. Domatesleri de soyup, küp şeklinde doğrayın.
2. Pastırma dilimlerini üç-dört parçaya bölün (arzunuza göre çemenleri ile birlikte veya çemenlerini temizleyerek).
3. Genişçe bir tavaya tereyağını koyun ve kısık ateşte eritin, üzerine soğanları ve pastırmaları koyup 2-3 dakika soteleyin. Üzerlerine domatesleri ilave edip, hepsini birlikte 1-2 dakika daha soteleyin ve bir çay bardağı su ile sirkeyi karıştırıp tavaya ilave edin, tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca 3-5 dakika kadar pişirin.
4. Daha sonra tavadaki malzemelerin üzerine tuz ve karabiber serpip, ortalarına dört tane küçük havuz açın. Bu havuzcuklara yumurtaları kırın ve tavanın kapağını kapatıp 2-3 dakika daha pişirin (yumurtaların akları beyazlaşıncaya kadar) ve tavayı ateşten alıp pastırmalı yumurtaları servis edin.
Not: • Bu tarifi arzu ederseniz domates koymadan da yapabilirsiniz.
• Pastırma yerine ev sucuğu ile de pişirebilirsiniz.
.• Pastırma yerine ev sucuğu ile de pişirebilirsiniz.
Kaynak: www.sofra.com.tr
Karatay Diyetinde Yasaklar/Serbestler
YASAKLAR (Glisemik indeksi yüksek gıdalar) | SERBESTLER (Glisemik indeksi düşük gıdalar) |
Her türlü tahıl unu ve bunlardan yapılmış gıdalar (Ekmeğin her çeşidi) – Kavrulmuş kuru yemişler | Ceviz, kavrulmamış fındık, badem ve fıstık |
Her türlü şeker, şekerli her türlü gıda, her türlü tatlandırıcı ve diyabetik ürünler | Glisemik indeksi düşük kuru meyveler, örneğin günkurusu kayısı (3-5 ad), kuru erik vb |
Pirinç, patates, pişmiş havuç | Bulgur, pişmemiş havuç |
Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz | Elma, armut, ayva, portakal, mandalina, şeftali, çilek, erik, kiraz vb (Günde 1 porsiyon) |
Markette satılan tavuk, yumurta ve markette satılan fabrikasyon her türlü ürün ile sucuk,salam, sosis | Serbest dolaşan tavuk, doğal her türlü ürün ve yumurta ile pastırma |
Her türlü meşrubat (diyet – light ürünler dâhil), meyvalı yoğurt, Nescafe, her türlü alkollü içecekler | Maden suyu, ayran, yoğurt, bol su (günde en az 2 litre), bitki çayı, Türk Kahvesi, filtre kahve |
Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin | Tereyağı, zeytinyağı, fındık yağı, |
Öğütülmüş tahıllar | Et, balık, sebze, salata, bakliyat, |
Saat 19:00 – 20:00 den sonra bir şeyler yemek veya atıştırmak. | 19:00 – 20:00 den sonra hiçbir şey yemeyip sadece sağlıklı içecekler tüketmek. (su, kahve, çay, bitki çayları, ayran, soda) |
Sofradan aç kalmak, az ve sık aralıklarla yemek, ara öğünler | Doyana kadar yemek ama öğünler arasında 4,5 – 5 saat geçirmek, tercihan 2 öğün yemek (2,5 veya 3 öğün de olabilir) |
Hareketsizlik | Günde en az yarım saat açık havada yürüyüş |
Not: Herhangi bir öğünden sonra 5 saatten kısa sürede acıkıyorsanız ya yanlış (glisemik indeksi yüksek gıdalar) yemişsinizdir ya da çok az miktarda yiyip sofradan doymadan kalkmışsınızdır.
Kaynak: www.canankaratay.com
Unsuz İşkembe Çorbası
Malzemeler (6 kişilik):
1 kilo kuzu ya da dana işkembe
1 adet paça (isteğe bağlı ama içine paça da atınca mükemmel oluyor)
2 litre su
Bir avuç kaya tuzu
Bir tutam tuz
1 yumurta sarısı
1 limonun suyu
2 yemek kaşığı yoğurt
5 diş sarımsak
Üzerine gezdirmek için:
Bir su bardağı üzüm sirkesi
8 diş sarımsak
Bir tutam tuz
2 yemek kaşığı tereyağ
Bir tutam pul biber
Yapılışı:
İşkembeyi kaya tuzu ile ovalaya ovalaya iyice temizleyin. Ardından bol suyla yıkayıp tamamen temizlendiğinden emin olun. Tuzla ovalamak dip detay her tarafının temizlenmesinde çok faydalı oluyor. Paçayı da aynı şekilde temizleyin.
Ardından işkembeleri yiyebileceğiniz boyutta kareler halinde doğrayın.
Düdüklü tencereye işkembeleri, paçayı ve suyu koyup önce harlı ateşte, tencere ötmeye başladıktan sonra da kısık ateşte 1,5 saat pişirin. Böylelikle işkembeler lokum gibi yumuşacık olacaktır.
Bir kapta 5 diş sarımsağı bir tutam tuzla iyice dövün. Üzerine yumurta sarısı, limon suyu ve yoğurdu katıp bir güzel karıştırın.
İşkembeler piştiğinde tencerenin içinden paçayı çıkartın.
Hazırladığınız terbiye sosunu çorbanın içine azar azar ve yavaş yavaş döküp sürekli karıştırın. Terbiyeyi ekledikten birkaç dakika sonra ocağı kapatabilirsiniz.
Bir başka kasede 8 diş sarımsağı yine bir tutam tuzla dövüp sirke ile karıştırın. Bu sosu sofranıza koyun ki çorbayı içerken arzu edenler bu sostan çorbalarına katabilsinler.
Ayrıca her tabağın üzerine gezdirmek için tereyağını bir tavada eritip içine pul biber katın.
Tereyağlı pul biberi de tabaklara gezdirip servis yapabilirsiniz.
Kaynak: yarati-yorum.blogspot.com.tr
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)