6 Kasım 2016 Pazar

Ispanaklı Peynirli Tavuk



Malzemeler;
300 gr ıspanak – irice doğranmış
Tuz
Karabiber
Toz sarımsak
2 adet tavukgöğsü
½ su bardağı kaşar
½ su bardağı çedar peyniri

Hazırlanışı;
Bir tavaya sıvı yağ koyup iri doğranmış ıspanakları tuz karabiber ile
tatlandırarak soteleyin. Ispanaklar pişince soğuması için kenara alın.
Tavukların üzerine enine ya da boyuna olacak şekilde derin çizikler atın
ve tavuğu tuz, karabiber ve toz sarımsakla çeşnilendirin.

Ispanak ve peynirleri bir kapta karıştırın ve tavuğa attığınız çiziklerin
içini harç ile doldurun ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında
30 dakika pişirin.
Kaynak: http://www.ardaninmutfagi.com/

Mantar Dolması




Mantar Dolması
Malzemeler ;
7-8 adet ızgaralık mantar
200 gr ıspanak
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
3 yemek kaşığı kadar yumuşak peynir
½ su bardağı parmesan – rende
Hazırlanışı:
Ispanakları yıkayıp ince kıyın ve kenara alın
Sarımsakları iyice ezin
Mantarların ortasını çıkartın ve ince ince doğrayın
Tavayı ocağa alıp ısıtın, mantarları çanak şeklinde tavaya dizin ve sularını salana kadar pişirin.
Bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritin, mantarların sap kısımlarını ekleyin ve 1- 2 dakika soteleyin, sarımsakları ilave edin ve 1-2 dakika daha soteleyin. Son olarak ıspanakları, tuz ve karabiberi ilave edin ve sönünceye kadar soteleyin.
Ocaktaki mantarların sularını ıspanaklı karışıma ilave edin ve mantarları pişirme kabına dizin.
Ispanaklar pişince karışımı bir kaseye alın, yumuşak peyniri de ekleyip iyice karıştırın.
Ispanaklı karışımla mantarların ortasını doldurun, üzerlerine rendelenmiş parmesan serpin ve önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirip servis edin.

Kaynak : ardaninmutfagi

29 Ekim 2016 Cumartesi

Ev Yapımı Sirke


Fotoğraflarla ev yapımı sirke tarifi







İlaç kullanmadan yetişen elmalar bulunur kurtlu olması daha makbuldür ( ilaç kullanmadığının göstergesi sayılabilir )





Elmalar aslında yıkanmaması gerekir diye tarif ediliyor ama yıkamadan içimiz rahat etmiyor. Bu durumda elmaları yıkadıktan sonra bir kaç saat bekletelim tekrar bakterilerin hayata geçmesi gerekiyor. Elmaları minik minik doğrayalım



                                      Kavanoza koyalım





Üzerinde biraz boşluk kalacak şekilde içme suyu dolduralım. Varsa irice bir çay bardağı ev sirkesi ilave edelim yoksa iki üç yemek kaşığı kaliteli bal ilave edelim.


Maya olarak en makbul olan sirke anasıdır sirke anası varsa onu koymak sirkenin yapımını daha hızlandırır. Sadece sirke anası ilavesi yeterllidir.
(Sirke anası sirke yapımında meyveler dibe çöktükten sonra üzerinde oluşmaya başlayan krem rengi bir tabakadır. Zamanla kalınlaşır ve yukarıda tabakta gördüğünüz hale gelir. O da dibe çöker. Sirkeyi kurduğumuz günden iki ay sonraya kadar bekletip süzerken o sirke anasını tahta kaşıkla alıp maya olarak yeni sirkemize koyuyoruz ki böylece daha çabuk fermantasyon sağlıyor. İlk sirke kurulumunda iki -üç yemek kaşığı bal kullanabiliriz.)


Tahta kaşıkla aldığımız sirke anamızla hemen yeni sirke kuralım sirke anası çok fazla dayanmaz saklamak isterseniz sirkenin içinde buzdolabında bir müddet saklayabilirsiniz ama çok beklemezmiş.


Artık sirkemizin üzerine sinek ve tozlardan korunsun ama havada alsın diye tül yada tülbent örtebiliriz lastikle sabitleyelim sonra mutlaka ılık ve loş bir yere alalım.

Her gün tahta kaşıkla bir kere karıştıralım. Bu işlemi meyveler su üzerinde durduğu ve havayla temas ettiği için yapıyoruz yoksa küflenir.


                                Meyvelerin üstten görünüşü



Renk değiştirmeye başladı


Artık meyveler dibe çökmeye sirke anası oluşmaya başlıyor. Karıştırmayı bırakıyoruz yaklaşık 15 gün kadar sürüyor bu işlemler.


Sirkenin fermantasyon aşamasında böyle kurtcukların oluşması sonra o kurtcukların sineğe dönüşmesi sirkenin en güzel şekilde fermente olduğunu gösterir. Sakın o sirkeyi dökmeyin o kurtcuklar sinek olup uçup gidiyor ve sirkeye hiç temas etmiyor, kavanozun kenarında duruyorlar.


Meyveler iyice dibe çöktü, sirke anası da oluştu. O da dibe çöktü. Bir hafta daha böyle bekletelim.




Daha sonra sirke anamızı tahta kaşıkla alalım ve kalan meyveleri süzelim. Meyvenin cinsine göre bulanıklık berraklık değişiyor. Ev sirkesi hiç bir zaman hazırlar kadar berrak olmaz ama zamanla tortular dibe çöker ilk anki gibi de bulanık kalmaz.





Süzdüğümüz sirkenin içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı bal veya ev yapımı pekmez ekleyip kapağını kapatıyoruz. Süzdüğümüzde önce bulanık olabilir, tortular dibe çökünce berraklaşıyor, fermantasyon bu şekilde de oluşmaya devam eder zamanla daha da güzel bir tat alır. Sirkenin uzun süre beklemişi daha makbuldür. ilk kurduğumuz an ve son hali bu fotoğraf.


Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası Moderatorü Naime Çolak

Kuru Fasulye Köftesi





2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 Orta boy soğan
1 yumurta
2 diş ezilmiş sarımsak
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar
Tuz, pul biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı


Rondodan haşlanmış fasulyeleri geçirdikten sonra, rende kuru soğan ve diğer tüm malzemeleri ekleyerek yoğurun. Yağlı kağıda yerleştirdiğiniz köftelerin üzerine biraz yağ sürün. 30 dak. 180 derece fırında pişirin. Afiyet olsun.

Kaynak:sabriulkervakfi.org

Mercimekli Kapuska




MALZEMELER:
2-3 kg lık lahana
2 adet kuru soğan
1 Yemek kaşığı dolusu domates salçası
1 Tatlı kaşığı dolusu biber salçası
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
4 yemek kaşığı kepekli yada normal pilavlık bulgur
6 yemek kaşığı saf zeytinyağı
1 tatlı kaşığı dolusu tuz yada deniz tuzu

Hazırlanışı:
Öncelikle lahananın dış kabukları ve yeşil yaprakları ayıklanır, ortadan ikiye bölünür. İstenilen büyüklükte doğranarak yıkanır.
Soğanlar yemeklik doğranır. Çok az su ve zeytinyağı eklenerek soğanlar kavrulur. Salça ve biber salçası eklenir.
Ardından üzerine doğranmış lahanalar eklenir. Üzerine yıkanmış bulgur konur. (Kilo verme aşamasında bulguru daha az tüketmek gereklidir.)
En son 1 litre su ekleyip tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz. Mercimekler haşlandığı için son 10 dakikada yemeğe eklenir. 
Afiyet olsun.


Semizotlu Ton Balıklı Mercimekli Salata







Malzemeler:
1 demek semizotu
1 küçük kutu yağı süzülmüş ton balığı
1 çay bardağı kadar haşlanmış yeşil mercimek
Limon
Hazırlanışı:
Semizotları yıkanır ayıklanır elle doğranır.Haşlanmış yeşil mercimeğimiz ve yağı süzülmüş ton balığımız semizotuna eklenir.
Üzerine limon suyu gezdirilir ve servis edilir.Afiyet Olsun..

Zeytinyağlı Patlıcan Yemeği






Malzemeler:
 
5-6 adet patlıcan 
2-3 adet kuru soğan 
1-2 adet yeşilbiber 
1-2 adet olgun domates 
3-4 diş sarımsak 
Tuz 
Karabiber 
Sızma zeytinyağı (soğuk sıkım) 
 
Hazırlama:
 
5-6 adet patlıcan, kabukları soyulmadan tepsiye dizilir. Ortaları bıçakla yarılır 
ve fırına konur. 200 derecede yumuşayıncaya kadar pişirilir. 
Bu arada; bol kuru soğan, yeşilbiber, taze olgun domates -salça değil- ve sarımsak 
küçük küp şeklinde doğranıp harmanlanarak, patlıcanların içine doldurulacak 
iç hazırlanır. Bir tutam tuz ve karabiber eklenerek iyice karıştırılır. Fırında yumuşamış 
olan patlıcanların içine doldurulur. Üzerine bol zeytinyağı eklenir ve 
fırında (200 derecede) yavaş yavaş pişirilir. Hazırlanması 10-15 dakika alır. Üzerine 
bol taze maydanoz eklenir ve servis yapılır. Yanında cacık, mevsim salatası 
veya yoğurtlu semizotu salatası ile afiyetle yenir... 
Kızartma yapılmadığı için daha lezzetli ve daha sağlıklı olur.