27 Mayıs 2014 Salı

Ic Baklali Enginar

Annemle babam, zeytinyagli yemekleri cok severler. Bizim evde bu aralar en cok pisen zeytinyagli ise, ic baklali enginar. Annem ic baklalari ayiklarken ayaklarina sarilip uyumayi cok seviyorum. Mutfakta gecirilen zamanlar benim icin genelde keyifli oluyor. Cunku yesil seylere zaafim var ve annem dereotu ya da nane saplariyla oynamama izin verdiginde cok mutlu oluyorum.

Malzemeler:

300 gr iç bakla
5 adet enginar
1 orta boy sogan, kup kesilmis

1 cay bardagi zeytinyagi
2 adet kesme şeker

1/2 limonun suyu
Tuz 





Ben enginarlari aldigim sekliyle suyunda sakladigim icin, ayrica limonlu suda bekletmiyorum. Fakat enginarlarinizi aldiginiz sudan ayirip yikadiysaniz, tencereye koyana dek limonlu suda bekletmenizde fayda var.

Soganlari zeytinyagda 1-2 dakika kavurun. Enginarlari suzerek cukur kisimlari asagiya bakacak sekilde tencereye dizin. Limonu, tuzu ve sekeri ekleyin. Enginarlarin uzerini 1 parmak gececek kadar sicak su ilave edin. Tencerenizin kapagini kapatarak yaklasik 20 dakika, kisik ateste pisirin.

Bu arada baska bir tencerede su kaynatin. Yikadiginiz ic baklalari kaynayan suya atin ve sadece 5 dakika pisirdikten sonra cikartip suzun. Daha fazla pisirirseniz baklalariniz cok piser ve dagilir. Kolay ayiklamak icin soguk suya tutacaginiz baklalarinizin kenarindan bicakla cizik atip soyarak, kabuklarindan kurtarin.

Enginarlarin cukur kisimlari yukari bakacak sekilde tencerenizde cevirin. Ayikladiginiz ic baklalari 20 dakika pismis olan enginarlarinizin uzerlerine paylastirin. Yaklasik 10 dakika da bu sekilde pisirdikten sonra, ocagi kapatin ve yemeginizi tenceresinde, kapagini acmadan sogumaya birakin. Unutmayin, tenceresinde soguyan zeytinyaglilar cok daha lezzetli olur. 

Enginari dilerseniz ilik, dilerseniz buzdolabinda sogutarak servis yapabilirsiniz. Dereotu seviyorsaniz, servis ederken uzerine eklemeyi unutmayin.

Afiyet olsun...

23 Mayıs 2014 Cuma

LINE’dan ücretsiz internet!

Dünyanın önde gelen mobil platformu LINE, 50MB ücretsiz internet olanağı sağlayarak kullanıcılarının iletişim olanaklarını artırmalarına ve birbirleriyle dayanışmalarına katkıda bulunuyor.  Mesajlaşma, yüksek kalitede sesli ve görüntülü arama, sesli mesaj, fotoğraf ve lokasyon göndermeyi bir arada ve ücretsiz sunan LINE, kullanıcılarına 50 MB’lık interneti ücretsiz sunmakla kalmıyor, aynı zamanda  internet paketi kazananlara isterlerse bunu başkalarına hediye etme olanağı da yaratıyor.

Yalnızca LINE kullanıcılarına sunulan kampanyaya katılmak için çok basit ve eğlenceli bir yol bulunmuş:

Öncelikle telefonunuza LINE’ı indirmeniz gerekiyor: http://line.me/tr/download

1) Etkinlik haftası olan 26 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında LINE arkadaşlarınıza en az 3 farklı günde mesaj, sticker ya da fotoğraf gönderin.

2) Mesaj gönderdiğiniz her gün için 1 puan kazanacaksınız.

3) 3 puanı topladığınızda, ücretsiz 50 MB internet sizin olacak!

Gerekli puana ulaştıktan sonra LINE Türkiye resmi hesabı tarafından iki hafta içerisinde bilgi mesajı alacaksınız. Mesajda belirtilen alana internet paketinin yüklenmesini istediğiniz telefon numarasını girmeniz yeterli. İnternet paketi giriş yaptığınız anda geçerli olacak ve 24 saat boyunca kullanılabilecek. Bilgi mesajının size ulaşabilmesi için LINE Türkiye resmi hesabını arkadaşınız olarak eklediğinize emin olun. Bunun için; LINE’ın ana menüsünde yer alan Diğer/Daha Fazlası > Resmi Hesaplar bölümünü kullanabilirsiniz.

50 MB’lık internet paketi, Turkcell abonesi numaralar tarafından kullanılabiliyor.  “Ama benim hattım Turkcell değil” diyorsanız üzülmeyin, bilgi mesajıyla birlikte gelen formu doldururken arkadaşlarınız ya da sevdiklerinizin numarasını girerek kazandığınız internet paketini onlara hediye edebilirsiniz.

Ücretsiz internet paketinize hemen sahip olmak için LINE yükleyin! http://line.me/tr/download

Bir boomads advertorial içeriğidir.

19 Nisan 2014 Cumartesi

Caprese Salatasi

Annemle babam Italyan lezzetlerinden pek hoslanirlar. Evimizde pisen pizza, Italyan usulu, ince hamurlu ve az malzemeli olur. Annemin tiramisu disinda sevdigi bir diger lezzet ise Caprese salatasi... Bense icine konulan yesil feslegenlerin saplariyla oynamaya bayiliyorum. Feslegen sapini calip annemlerin yatak odasina kosuyor ve de cogunlukla yatagin uzerinde kendisiyle savasiyorum...

Malzemeler:

1 demet taze feslegen
20 adet çeri domates
20 adet bebek mozzarella
Tuz 
Karabiber
2 tatli kasigi koyu balzamik sirke
2-3 yemek kasigi sizma zeytinyagi





Caprese salatasi, hazirlamasi cok kolay ve pek lezzetli yiyeceklerden biri bana gore. 

Çeri domatesleri uzunlamasina ortadan ikiye bolun. Bu sekilde ikiye kestiginizde suyunu icinde daha fazla muhafaza ediyor. Salatayi servis edeceginiz kaseye domatesleri koyun. Bebek mozzarellalari ekleyin. Eger bu sevimli minik mozzarellalardan bulamazsaniz, buyuk 1 ya da 2 taze mozzarellayi kup kup keserek de kullanabilirsiniz. Feslegen yapraklarini cok kucultmeden parcalara ayirip ilave edin. Arzunuza gore tuz ve karabiber ekledikten sonra, zeytinyagini ve balzamik sirkeyi salatanizin uzerine gezdirin. Herseyi guzelce harmanlayin ve afiyetle yiyin...

Caprese salatasi biraz yoruma acik bir yiyecek. Bu sade halinin yanisira, ufak dogranmis kirmizi biberli yesil zeytinle, kup kesilmis avokado parcalariyla ya da siyah zeytinle de servis edebilirsiniz. 

Afiyet olsun...

10 Nisan 2014 Perşembe

Karnabahar

Annem eve karnabaharla geldiginde, koklayarak ne oldugunu anlamaya calistim. Cicege benziyordu goruntusu. Ayiklamaya basladiginda aglayarak tezgaha cikmak istedim. Fakat mizirdanmalarim herzamanki gibi mutfaktan kovulmakla sonuclandi...

Malzemeler:

1 kucuk karnabahar
1 adet sogan, kup kup kesilmis
1 yemek kasigi domates salcasi
1 tatli kasigi aci biber salcasi
2-3 yemek kasigi zeytinyag
Sicak su
Tuz
Karabiber




Karnabaharin yapraklarini temizleyerek, kok kismini bicakla ciceklerinden ayirin. Sirkeli suda 1-2 dakika bekleterek iyice yikayin. 

Soganlari zeytinyagda kavurun. Salcalari ekleyerek kokulari cikana dek pisirin. 

Bizim evde sebzelerin etle karistirilmadigindan daha once bahsetmistim. Fakat siz dilerseniz yemeginize kiyma da ekleyebilirsiniz. Annem karnabahar yemegine havuc da ilave ederdi, ama ben havucta seker oldugundan yemege eklememeyi tercih ediyorum.

Karnabaharlarinizi tencereye ilave edin ve karistirin. Tuz, karabiber serpin. Uzerlerine cikacak kadar su ekledikten sonra, karnabaharlar yumusayana dek pisirin. Sicak olarak servis yapin.

Afiyet olsun...

9 Nisan 2014 Çarşamba

Kapuska

Genelde pek sevilmeyen bir yemek olan kapuska, bizim evde cokca piser. Ozellikle de annem rejim yaparken :) Lahananin yag yakici ozelligi oldugundan, kimi zaman evimizden her aksam kapuska kokulari yukselir. Babamla ben bu durumdan pek hoslanmasak da, annem bize baska yemekler pisirdiginden sesimizi cikartmayiz. 

Malzemeler:

Kucuk boy bir lahananin yarisi, ince dogranmis
1 adet sogan, kup kup kesilmis
1 yemek kasigi domates salcasi
1 dolu tatli kasigi aci biber salcasi
2-3 yemek kasigi zeytinyag
Sicak su
Tuz
Karabiber



Sogani zeytinyagla kavurun. Salcalari ekleyerek kokulari cikana dek pisirin. Ince kiydiginiz lahanalari tencerenize ilave ederek karistirin. Tuz ve karabiber ekleyin. Lahanalarin uzerine cikacak kadar sicak suyu da ekledikten sonra, lahanalar yumusayana kadar yemeginizi pisirin.

Aci biber salcaniz yoksa, kirmizi pul biberle de kapuskanizi pisirebilirsiniz. Aci eklemek bu yemegin lezzetini kesinlikle arttiriyor. Sicak olarak servis yapin.

Afiyet olsun...

8 Nisan 2014 Salı

Borulceli Roka Salatasi

Rokalar yikanirken mutfakta mizirdanmayi cok severim. Annem oynamam icin bir roka sapi verene kadar iskenceye devam eder ve surekli miyavlarim :) Devamli aglayarak soylenme huyum sayesinde, elde edemeyecegim sey yoktur benim...

Malzemeler:

1 demet roka
2 adet domates
1 su bardagi kuru borulce
2 tatli kasigi hardal
1 tatli kasigi soya sosu
3-4 yemek kasigi zeytinyag
1/2 limon suyu











1 su bardagi kuru borulceyi bir gece onceden islatin. Ertesi gun, fazla yumusamayacak, diri kalacak sekilde pisirin.

Roka yapraklarini ince ince kiyin. Domatesleri kucuk kucuk kesin. Iliyan borulcelerinizi, rokayi ve domatesi karistirin.

Ufak bir kavanozda hardal, soya sosu, zeytinyag ve limonu calkalayarak sos haline getirin. 

Salatanizi servis etmeden once sosu uzerine dokun ve guzelce harmanlayin. 

Deniz urunleri yaninda harika bir eslikci oldugunu soyleyebilirim.

Afiyet olsun...

7 Nisan 2014 Pazartesi

Patatesli Biftek

Anneannemin en sevdigi yemeklerden biri de patatesli biftekmis. Annemin anneannesi cok guzel yaparmis bu yemegi. Eh dolayisiyla annem de pek sever bu harika kokan biftegi. Ve tabiki icinde et olan tum yemeklere bayilan bendeniz, kucuk bir parca icin saklabanlik uzerine saklabanlik yaparim...

Malzemeler:

2 orta boy patates
4 dilim biftek
2 su bardagi et suyu
1 tatli kasigi kekik
1-2 yemek kasigi zeytinyag
Patatesleri kizartmak icin sivi yag
Tuz
Karabiber





Patatesleri halka halka dograyarak, kizgin yagda kizartin.

Dokum ya da normal bir tavayi yeterince isittiktan sonra, etlerin her iki yuzunu ikiser dakika muhurleyin.

Firin kabiniza etleri dizin. Kenarlarina patatesleri ekleyin. Kekik serpin. Tuz ve karabiber ilave edin. 2 su bardagi et suyunu biftek ve patateslerin uzerine dokerek, onceden isittiginiz 200 derecelik firinda yaklasik 20 dakika pisirin.

Dilerseniz yaninda tane tane bir pirinc pilaviyla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...