15 Eylül 2013 Pazar

Semizotu Salatasi

Citir citir tazecik semizotlarina kim hayir diyebilir ki? Ben bile seviyorum kokusunu... Tabi Istanbul'da bu kadar minik ve tazesi nasil bulunur bilmiyorum. Annemin pazardan aldiklari genelde kocaman oluyor.

Malzemeler:

300 gr taze semizotu
1 salatalik, kucuk dogranmis
2-3 dal taze reyhan, ince dogranmis
1 sivri biber, ince dogranmis
1 domates, dilimlenmis
2-3 corba kasigi zeytinyag
1 corba kasigi limon suyu




Semizotlarini iyice yikayip, suzdurun. Salata kurutucunuz varsa, uzerinde su kalmamasi icin, birkac tur cevirip semizotlarinizi kurutabilirsiniz.

Saplarindan ayirdiginiz semizotu yapraklarini, salataligi, reyhani, sivri biberi, zeytinyag ve limon suyunu karistirin. Servis tabagina alarak, etrafini domates dilimleriyle susleyin. 

Bu basit, besleyici ve lezzetli salatayi ozelikle baligin yaninda tavsiye ederim.

Afiyet olsun...

14 Eylül 2013 Cumartesi

Zeytinyagli Biber Dolmasi

Ayvalik'tan gelen mis kokulu minik yesil dolmalik biberler hemen dikkatimi cekti tabiki. Mutfakta duran posetlerden gizlice biber calip, banyoda oynamak cok keyifliydi. Ta ki anneme yakalanana dek... Ben, yiyeceklerle oynanmaz azarini isittikten sonra, butun sebzeler buzdolabinda yerlerini aldi. Bana da kendi oyuncaklarimla oynamak kaldi...

Malzemeler:

1 su bardagi pirinc
2 orta boy sogan, rendelenmis
1 cay bardagi zeytinyag
4 domates
1 cay kasigi toz seker
1 corba kasigi kuru ya da taze nane
1 corba kasigi kus uzumu
1 corba kasigi çam fistigi
Tuz 
Karabiber
1 cay bardagi su
1/2 cay bardagi zeytinyag

Oncelikle pirincimizi sicak suyla islatalim ve soguyana kadar bekleyelim. Dolmamizin icini cigden hazirlayacagimiz icin, sicak suyla pirincleri haslamak pisme suremizi kisaltiyor. Su sogudugunda, pirincleri guzelce yikayalim.

Biberlerimizin baslarini ve tohumlarini temizleyip, yikayalim. 2 adet domatesi rendeleyelim. 2 tanesini ise, biberlerimize kapak yapmak icin gelisiguzel dograyalim. Kus uzumlerini ilik suda 10-15 dakika bekletip, yikayalim.

Pirinc, sogan, rendelenmis domates, zeytinyag, seker, nane, kus uzumu, çam fistigi, tuz ve karabiberi bir kapta karistiralim.

Biberlerimizin icini doldurarak, tencereye dizelim. Uzerine 1/2 cay bardagi zeytinyagini gezdirelim. Suyu ekleyelim. Biberlerin sisip acilmamasi icin, en uste bir tabak kapatalim. Agir ateste suyunu cekene kadar pisirelim. Sogutarak servis yapalim. 

Minik dolmalik biberlerle yapilan dolmayi yemek de pek zevkli oluyor.  Eger bulabilirseniz mutlaka deneyin derim.

Afiyet olsun...

13 Eylül 2013 Cuma

Gemici Yemegi

Anneannemin dedesi yaparmis bu yemegi. En sevdigim yesil renkli domateslerden, nefis bir yemek hazirlaniyormus meger. Annemin cok sevdigi zeytinyaglilardan biri... Bense, o yesil domatesleri yerde yuvarlamaya bayiliyorum :)
 
Malzemeler:

3-4 yesil domates
1 kucuk kirmizi domates
1 buyuk sogan, kup kup dogranmis
3 corba kasigi zeytinyag
1 corba kasigi pirinc
1 cay bardagi su
Tuz
Karabiber









Sogani tencereye alip, zeytinyagi ilave edin ve rengi pembelesene kadar kavurun.  Yesil ve kirmizi domatesleri yikayip, dilediginiz sekilde dograyin. Tencereye ilave edin. Uzerine suyu ekleyin.  Bir tasim kaynadiginda, pirincleri, tuzu ve karabiberi ekleyin. Pirincler pistiginde yemeginiz hazir demektir. Daha fazla pisirirseniz domatesleriniz camur gibi olabilir.

Dilerseniz ilik, dilerseniz buzdolabinda sogutarak servis yapin. Eger seviyorsaniz, uzerine dereotu da serpistirebilirsiniz.

Afiyet olsun...

12 Eylül 2013 Perşembe

Pesto Soslu Kabak

Yazin en guzel sebzelerinden biri de kabakmis. Fakat babam pek sevmedigi icin, annem hep degisik sekillerde kabak yapmaya calisir. Ben, yesil olmasi nedeniyle kabaklarla oynamaya calisiyorum, fakat ucundaki dikenler patime battigi icin vazgeciyorum...


Malzemeler:

2 adet kabak
Pesto sosu
Tuz
Karabiber
Birkac kurdan






Kabaklari guzelce yikayip kuruladiktan sonra, boylamasina ince ince dilimliyoruz. Kabuklarini soymaniza hic gerek yok. Her iki tarafina zeytinyag surup, biraz tuz ve karabiber serpistiriyoruz. Bir kenarda bekletiyoruz.

Tost makinamizi isitiyoruz. Bu arada eger daha onceden hazirlamis oldugunuz pesto sosunuz varsa, dolaptan cikartmayi unutmayin. Eger yoksa, buradan tarifine ulasabilirsiniz.

Iyice isinan tost makinamiza aldigi kadar kabak dilimini yerlestirip, 1-2 dakika kizarip pismelerini bekliyoruz. Tum kabak dilimlerimiz icin ayni islemi tekrarliyoruz. Kabaklari, dilerseniz izgarada ya da tavada da alt-ust pisirebilirsiniz. Fakat tost makinasi cok hizli ve pratik oluyor. 

Pisen kabaklarimizi tabaga aliyoruz. Bir kabak diliminin arasina, buyuklugune gore, yaklasik 1 tatli kasigi pesto sosunu yayarak sariyoruz. Acilmamasi icin kurdanla tutturuyoruz. Eger cocuklariniza sunum yapacaksaniz, kurdan yerine spaghetti kullanmanizi tavsiye ederim. 

Etin, tavugun, koftenin ya da baligin yanina nefis eslikciniz hazir.

Afiyet olsun...

Annemin Ayvalik Gezisi

Annem 30 Agustos Zafer Bayrami'nda anneannemleri ziyarete Ayvalik'a gitti. Ben iki uc gun kalip geri gelecek sandim fakat, bir baktim ki babam eve yalniz dondu. Kizdim ona annemi Ayvalik'ta biraktigi icin... Fakat sonra dusundum ki, bana yemek verecek baska kimse yok, hemen gidip babamin yanina kivrildim ve sirinlik yaptim... Gerci babaannem de bakiyor bana annem yokken, ama babam varken gelmez dedim kendi kendime...

Bozulan bilgisayarimizin parcasini alip takmislardi zaten. Motivasyonu dusmus olsa da, annemin yeniden yazacagina emindim...

Ayvalik'ta anneannemle cok eglenmisler. Denize girmenin yanisira, evlerinin yakinindaki bostanda, hep beraber bir suru kislik yiyecekler hazirlamislar. Tursu, tarhana, domatesli biber, peynir ve daha neler neler. Tarladan topladiklari tazecik sebzelerle bir suru sey yapmislar. Hepsini sizlerle de paylasacagiz merak etmeyin. Fakat once, geri donmesini uzun sure bekledigim anneme kavusmanin tadini cikartacagim. Kafasinin uzerinde uyumayi ne cok ozlemisim meger :) 

Yarin yeni tariflerimizle sizlerleyiz.

Afiyetle kalin...

21 Ağustos 2013 Çarşamba

Bozulan Bilgisayar

Annem birkac gundur biraz mutsuz... Cunku blogumuzu yazdigi bilgisayarin harddisk denen bir parcasi varmis, o bozulmus. 

Haftalardir itinayla ugrastigi, blogumuzun Ingilizce versiyonu da harddiskle beraber maalesef gitti. Ben surekli yaramazlik yaparak keyfini yerine getirmeyi denediysem de, biraz motivasyonunu kaybetmis gibi... 

Annemin keyfini nasil yerine getirecegimi sasirdim dogrusu.. Sabahlari kafasinin uzerinde cikip uyuyorum, pesinden ayrilmiyorum, nereye gitse kosarak yaninda bitiyorum. Hatta bileklik ya da kolye yaparken bile, gidip boncuklarini dagitiyorum gulsun diye... Fakat bunun sonu genelde azar oluyor... Gece bile uslu uslu ayaklarinin dibinde kivrilip uyuyorum. Normalde yatak basinin tepesine cikip, ordan asagi atlamayi cok sevmeme ragmen...

Belki birkac gun yazi yazamayiz. Sizde bizi ozlersiniz hem bu arada :) Akliniza gelen, sitemizde gormek istediginiz tarifler olursa da, yorum yazarak bize haber vermeniz yeterli...

Afiyetle kalin...

20 Ağustos 2013 Salı

Karides Guvec

Pazartesi gunu annem babaannemle Kadikoy'e gitmisti. Carsinin icinden gecerken gordugu harika baliklar ve karidesler sayesinde, sizlerle karides guvec tarifini paylasmaya karar verdik. Ben Arap Ablam gibi karides duskunu degilim, baligi daha cok seviyorum... Arap Ablam kim mi? Tabiki babaannemin evinde yasayan kiz kardesim :) Gerci onu gorunce anlamadigim bir sekilde sinirleniyorum. O ise beni pek onemsemeyip gidip yatiyor. Herkes sadece beni sevsin istiyorum... Sinirlenmekte haksiz miyim?


Malzemeler:

500 gr karides
4-5 adet mantar, dorde bolunmus
2 dis sarimsak, rendelenmis
2 adet sivri biber, ince dogranmis
2 adet domates, kup kup dogranmis
1/2 corba kasigi tereyag
1 cay kasigi tuz
1/2 cay kasigi karabiber
100 gr kasar peyniri, rendelenmis


Karidesleri taze kabuklu halde aldiysaniz, 2 corba kasigi sirke eklediginiz kaynar suya atarak, en fazla 5 dakika olmak uzere pisirin. Karidesi cok fazla pisirirseniz sertlesir ya da erir, aklinizda olsun.

Karidesler pistiginde suzun ve ayiklayabileceginiz kadar soguyuncaya kadar bekleyin. Once kafalarini kopartarak, kabuklarini cikartin. Sirt kisimlarini bicakla cizerek, ic organlarini temizleyin. Karidesin sirtinda goreceginiz siyah cizgi, onun ic organidir. Eger temizlemezseniz, yemeginizde aci bir tat olusabilir.

Tavaya tereyagi koyun ve yanmadan isinmasini bekleyin. Biberleri ve sarimsagi 1-2 dakika kavurun. Mantarlari ekleyin. Mantari yuksek isida pisirirseniz suyunu salmaz, boylece suyunu cekmesini beklemek zorunda kalmazsiniz. Karidesleri de ekleyerek biraz cevirin. Domatesi, tuzu ve karabiberi de ilave ederek, domatesler sularini salana kadar pisirin.

Firininizi 180 dereceye ayarlayarak isinmaya birakin.

Pisen karides guvecinizi, bir guvec kabina alarak, uzerine kadar peyniri serpistirin. Isinmis olan firininiza atip, kasarlar eriyip pembelesinceye kadar pisirin. Nefis guveciniz servise hazir.

Afiyet olsun...