3 Kasım 2013 Pazar

Deniz Mahsullu Makarna

Karides sevmedigimi annem daha onceki yazilarinda sizlerle paylasmisti. O yuzden, bu yemek benim damak zevkime uymuyor. Bir protein deposu olan karidesi annemle babam cok seviyorlar. Anlayacaginiz uzere, bu deniz bocegi evimizde cogu zaman pisiyor...

Malzemeler:

1/2 paket spaghetti
200 gr karides
100 gr kalamar
1-2 dal feslegen, ince dogranmis
2-3 domates, kup kup kesilmis
2 dis sarimsak, dovulmus
2 yemek kasigi zeytinyag
Tuz
Karabiber



Bu tarif icin dondurulmus karides ve kalamar kullanmak en pratigi olacaktir.
 
Karidesleri taze kabuklu halde aldiysaniz, 2 corba kasigi sirke eklediginiz kaynar suya atarak, 3 dakika  pisirin. Kabuklarini ayiklayin, sirtlarina bicakla cizik atarak, varsa ic organlarini temizleyin.


Kalamarlariniz tazeyse, zarlarini ayiklayarak, ufak parcalara bolun.

Spaghettiyi, kaynayan bol tuzlu suda yeteri kadar haslayin.

Makarna haslanirken, sosumuzu yapalim. Zeytinyagda sarimsaklari 1-2 dakika kavurun. Domatesleri ekleyin ve kaynamaya birakin. Karides ve kalamari ilave edin. 2-3 dakika karistirarak pisirin. Tuz ve karabiberle tatlandirin.

Bu arada haslanmis olan makarnanizi suzun. Pisen sosunuzla harmanlayin. 

Feslegenle susleyerek servis yapin.

Afiyet olsun...

2 Kasım 2013 Cumartesi

Bugday Corbasi

Anneannemin yaptigi bugday corbasini annem cok sever. Evde corba pistiginde pek mutlu oldugum soylenemez. Cunku bizim evde corba, ana yemek olarak yenir ve yaninda benim aglayarak elde edebilecegim baska birsey olmaz...

Malzemeler:

1 su bardagi asurelik bugday
6-7 bardak et suyu
200 gr haslamalik et
1 yemek kasigi somates salcasi
1 yemek kasigi biber salcasi
2 yemek kasigi zeytinyag
Nane
Tuz
Karabiber


Bugdayi bir gece onceden suya koyun. Ertesi gun biraz yumusayana dek haslayin. Cok haslarsaniz corbanin icinde dagilir, o yuzden sadece yumusayana dek pismesi yeterli.

Baska bir tencerede etlerinizi haslayin. Haslanan etlerinizi elinizle didin ya da ufak parcalara bolun. 

Eti haslarken kullandiginiz suyun icine bugdayi ilave ederek kaynamaya birakin. Bir kac dakika sonra, etleri de kaynayan suya ekleyin. 

Kucuk bir tavada, salca, zeytinyag ve naneyi kavurun. Bu karisimi, kaynayan corbaniza ekleyin. Tuz ve karabiberle tatlandirin. Dilerseniz 1 tatli kasigi aci kirmizi pul biber de ilave edebilirsiniz.

Buz gibi kis aksamlarinda, besleyici bugday corbanizla iciniz isinacak. Denemeden gecmeyin...

Afiyet olsun...

1 Kasım 2013 Cuma

Balik Ekmek

Balik en sevdigim seylerden biri... Annem ne zaman balik pisirse mutlaka benimle de paylasir. Cocuklara balik yedirmenin en kolay yolunun ise, evde balik ekmek yapmak oldugunu soyler. Balik sevmeyen bir cocugunuz varsa, belki bu sekilde yemesini saglayabilirsiniz.

Malzemeler:

500 gr hamsi
2-3 yemek kasigi misir unu
1/2 cay bardagi sivi yag
2-3 yaprak roka
1-2 yaprak kivircik salata
1 yemek kasigi limon
Baget ekmek





Hamsileri temizleyip, kilciklarini cikartin ve iyice yikayin. Iki baligi birbirinin uzerine gelecek sekilde karsilikli kapatin. Misir ununa buladiginiz baliklari, tavaya koyacaginiz az miktar yagda, kisik ateste pisirin.

Bu sirada baget ekmegi firinda 5-6 dakika isitin. Tavadan alacaginiz nar gibi kizarmis hamsileri arasina koyun. Uzerine yikanmis roka ve kivircik salata yapraklari yerlestirin. Cok az limon gezdirin. Biraz da tuz serpin. Nefis ve saglikli balik ekmeginiz servise hazir. 

Bir gun onceden yapmis oldugunuz hamsi tava ile de ayni tarifi uygulayabilirsiniz. Eger hamsileriniz buyukse, kilciklarini cikartmayi unutmayin..

Tabiki buyuk baliklar kullanarak da balik-ekmek yapilabilir. Fakat bu sekilde sunumu daha guzel oldugundan, ben hamsi kullanmayi tercih ettim.

Afiyet olsun...

31 Ekim 2013 Perşembe

Lazanya

Garfield diye bir kedi varmis. Benden daha tombul ve yaramazmis. Onun en sevdigi yemek Lazanya'ymis... Hamuru ve kiymayi ayri ayri cok sevmeme ragmen, nedense Lazanya ilgimi cekmedi. Sadece ne yediklerini merak ettigim icin, annemle babamin etrafinda dolandim, kokladim ve uyumaya gittim...

Malzemeler:

10 adet lazanya yapragi
1 lt yarim yagli sut
2 yemek kasigi tereyag
2 tepeleme yemek kasigi un
400 gr kiyma 
2 adet sogan, kup kup dogranmis
2 buyuk domates
1 yemek kasigi domates salcasi 
5-6 adet mantar, ince dogranmis
1 havuc, kup kup dogranmis
1 su bardagi bezelye
3 dis sarimsak, ince kesilmis
2 yemek kasigi rendelenmis parmesan peyniri
1-2 yemek kasigi zeytinyag
200 gr kasar peyniri/mozzarella, rendelenmis
Tuz, karabiber


Nefis lazanyamiza, kiymali sosu hazirlamakla baslayalim. Havuclari ve bezelyeleri kaynayan tuzlu suda yumusayana kadar haslayalim. Sogani zeytinyaginda pembelestirelim. Kiymayi ekleyerek, suyunu salip cekene kadar kavuralim. Mantari ve sarimsaklari ilave edelim. Salcayi ekleyerek 1-2 dakika pisirelim.  Domatesi ve hasladigimiz havucla bezelyeleri harcimiza katalim. Tuz, karabiber ilavesiyle, domatesler pisene kadar bekleyelim.

Bu arada besamel sos icin, tereyagimizi tencerede eritelim. Un ilave ederek biraz kavuralim. Unun rengi hafif degistiginde, yavas yavas ve surekli karistirarak sutu ekleyelim. Tuz ile cesnilendirip, birkac dakika kaynatalim. Koyu kivama ulastiginda, ocagimizi kapatalim.

Firin kabimizin altina, biraz besamel sos yayalim. Bir kat lazanya yapragi doseyerek, uzerine kiymali sosumuzdan ve besamelimizden dokelim. Uzerine kasar ya da mozzarella peyniri serpelim. Lazanya yapraklarimiz bitene kadar ayni isleme devam edelim. En ust katimiza, kalan besamel sosu yayalim. Kasar/mozzarella rendesini serpistirelim ve parmesan peyniri ilavesiyle tamamlayalim.

Onceden isittigimiz 200 derece firinda, 30 dakika kadar pisirelim. Servis yapmadan once, 10 dakika dinlendirseniz iyi olur. Yoksa yerken kaynar besamel sosundan yanabilirsiniz. 

Barilla Lazanya alirsaniz, yapraklari onceden haslamaniza gerek kalmayacagi icin kisa surede yemeginizi hazirlayabilirsiniz. Bazi markalar, onceden haslama islemi gerektirdiginden, ben daima Barilla kullaniyorum.


Chipa yukarida anlattigi gibi, Lazanya'ya burun kivirdi. Fakat siz eminim ki cok begeneceksiniz. Esimin favorisi olan bu harika yemegi, bugune kadar denemediyseniz, simdi denemenin tam zamani :)

Afiyet olsun...

Kardan Adam Patates Puresi

Annem eglenceli yemekler yapmayi cok sever. Babam da afiyetle yer tabiki... Iclerinde sevdigim malzemeler oldugunda,  ben de cok mutlu oluyorum. Bugunku kofteli ve patates pureli tarifteki bezelyelerle oynamayi basaramasam da, annemin ayaklarina dolanarak yine bir haylazlik yapmayi becerdim :)


Malzemeler:
Kofte icin
250 gr kiyma
1 orta boy sogan, rendelenmis
1 dis sarimsak, rendelenmis
1 dilim bayat ekmek ici, ufalanmis
1 tatli kasigi kimyon1 cay kasigi kirmizi pul biber2 tatli kasigi kofte bahari1 tatli kasigi tuz1 cay kasigi taze cekilmis karabiber1/2 cay bardagi su 

Patates puresi icin
4-5 buyuk patates, soyulmus ve dogranmis 
1/2 kutu krema 
1/2 cay bardagi sut  
1 corba kasigi tereyag 
1/2 cay kasigi rendelenmis sarimsak  
1 tatli kasigi tuz 
1/2 cay kasigi taze cekilmis karabiber 
Bir fiske tane hindistan cevizi (nutmeg) rendesi 

Suslemek icin; bezelye taneleri, taze sogan, havuc, maydanoz, zeytin ezmesi

Oncelikle, patatesleri kaynayan tuzlu suda yumusayana kadar pisiriyoruz. Pisen patateslerimizin suyunu suzerek, ezici yardimiyla pure haline getiriyoruz. Sutu, kremayi, terayagi, sarimsak, tuz, karabiber ve nutmegi ekleyerek iyice karistiriyoruz. Patates puremiz hazir, koftelerimiz pisene kadar uzerini kapatarak bir kenara aliyoruz.

Kofte icin, butun malzemeleri bir kapta iyice yogurun. Avuc ici buyuklugunde parcalar kopartip, eger varsa yaglanmis muffin kalibina teker teker bastirarak, ici oyuk kalacak sekilde yerlestirin. Kalibiniz yoksa, elinizle kucuk tabak sekilleri yaparak firin tepsinize yerlestirin. Onceden isittiginiz 200 derece firinda, koftelerinizi pisirin. 

Firindan cikarttiginiz pisen koftelerinizin uzerine, biri buyuk biri kucuk olacak sekilde iki top patates puresi koyun. Kardan adami zevkinize gore susleyin. Dugmeler icin bezelye, atkisi icin taze sogan, kollari icin maydanoz, gozleri icin zeytin ezmesi, burnu icinse havuc kullanabilirsiniz.

Ozellikle cocuklariniz bu tarife bayilacak :)

Afiyet olsun...

29 Ekim 2013 Salı

Cadilar Bayrami Kurabiyeleri

Yarin Cadilar Bayrami... Bizim ulkemizde de yeni yeni kutlanmaya baslandi, cunku eglenceli bir gun :) Annem de, ben ayaklarinin dibinde dolanip kucaga alinmayi beklerken, kurabiye pisirdi. Ozellikle yesil olanlar favorim tabiki :)

Malzemeler:
 
250 gram tereyagi, oda sicakliginda 
150 gram pudra sekeri  
1 yumurta, oda sicakliginda bekletilmis  
1 paket vanilya
1 cay bardagi misir nisastasi 
1 tatli kasigi mahlep 
1 corba kasigi dovulmus findik
Aldigi kadar un 
Uzeri icin 1 corba kasigi pudra sekeri
 
Tum malzemeleri guzelce karistirip, unu yavas yavas eleyerek ekleyin. Cinsine gore, 3 bardak un yeterli olabiliyor. Hamurun kivami cok onemli, bittiginde iki parmaginizla sıkın, yapismiyorsa olmus demektir. Hamurunuzu, vaktiniz varsa buzdolabinda 1 saat bekletin, yoksa 15 dakika da yeterli olacaktir. Aklinizda bulunsun, bu hamur dolapta seffaf folyo kapli 2-3 gun bekletilebiliyor. Dolaptan cikarttiginizda tas gibi olsa da, elinizde yogurunca yeniden kivama gelip yumusuyor. 

Dinlendirdiginiz hamuru oklava ile yarim cm kalinliginda acin. Cadilar Bayramina uygun kurabiye kaliplarinizla istediginiz sekilleri verdikten sonra, yagli kagit serdiginiz tepsiye dizin. Ben yarasa, bal kabagi, kedi ve kemik kaliplarimi kullandim. Gozlere kus uzumu yerlestirdim. Bir de korkunc parmaklar var tabiki... Parmaklari yapmak icin, hamurdan kucuk parcalar kopartip, cok kalin olmayan silindirler yapin. Uzerlerine eklem yerlerini belirtmek icin bicakla birkac cizik atin. En ucuna tirnak olarak butun badem ya da file bademi bastirarak ekleyin.

Onceden 170 derecede isitilmis firinda, 15 dakika uzeri pembelesinceye kadar pisirin. Yalniz dikkatli olun, 15 dakikayi biraz gecerse, kurabiyelerin rengi kararabilir :) Cikinca sogumasini bekleyip, pudra sekeri ile susleyin. Dilerseniz seker hamuru ile de susleyebilirsiniz. Parmak kurabiyelerinizin daha korkunc olmasini isterseniz, bademleri hafifce kaldirip altlarina cilek receli surun ve tirnagi yerine geri koyun. 

Eminim, eglenceli ve korkunc kurabiyelerinize herkes bayilacak...

Afiyet olsun...

25 Ekim 2013 Cuma

Izgara Karides

Arap Ablam karidesi cok seviyor, daha once sizlere anlatmistim. Ama ben bir turlu sevemedim. Balik yemeye bayiliyorum fakat nedense karidesi yiyemedim. Belki de kocaman, uzun antenleri ve iri gozleri yuzundendir...

Malzemeler:

800 gr iri karides
2-3 dis sarimsak, rendelenmis
1 cay bardagi zeytinyag
1/2 limon suyu
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1 cay kasigi tuz












Buyuk bir kapta, sarimsak, zeytinyag, limon, tuz ve karabiberi karistirin. Karidesleri ekleyerek guzelce harmanlayin. Vaktiniz varsa, 2-3 saat buzdolabinda bekletin. Yok acelem var derseniz bile, en az yarim saat karidesleri marine etmenizi oneririm. Zira baska turlu sarimsak ve zeytinyagli karisima bulamanizin anlami olmaz.

Karidesleriniz marine oldugunda, izgaranizi hafifce yaglayarak isitin. Karideslerin her iki tarafini yaklasik ucer dakika pisirin. Karides cok hizli piser, cok fazla piserse de sertlesir. O yuzden izgaranin uzerinde unutmamakta fayda var. 

Yaninda bol yesil salata ve misir ekmegi ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...