12 Şubat 2014 Çarşamba

Kalp Tortilla Cipsleri

Annem yemeklere degisik sekiller vermeyi cok sever. Anneannemin, masaya suslu olmayan birsey koymadigindan bahseder hep... Hazir sevgililer gunu gelmisken, o da sizler icin birkac alternatif kalpli tarif hazirlamaya karar verdi. Tabiki ben hamurlu seylere bayiliyorum, o yuzden size de annemin tariflerini denemenizi oneriyorum...

Malzemeler:

Misir unlu tortilla ekmegi
Deniz tuzu
Zeytinyag
Kalp seklinde kurabiye kalibi










Firini 180 dereceye ayarlayarak isinmaya birakin. 

Kalp seklindeki kurabiye kalibinizla, tortillalari kesin. Aslinda bu cipsleri yapmak icin tortilla ekmeklerinin misir unlu ya da beyaz unlu olmasinin bir onemi yok. Biz misir unlunun tadini daha cok sevdigimizden, onu tercih ediyoruz.

Kestiginiz kalp tortillalari, yagli kagit serdiginiz tepsiye dizin. Uzerlerine bir firca yardimi ile zeytinyag surun. Daha sonra, taze oguteceginiz deniz tuzunu uzerlerine serpistirin. Cipslerinize biraz renk vermek isterseniz, tatli kirmizi toz biber de serpistirebilirsiniz.

Isinmis olan firininizda yaklasik 10-15 dakika pisirin. Firina gore kizarma suresi degisebilir, o yuzden 2 dakikada bir kontrol etmek kaydiyla biraz daha uzun sure pisirebilirsiniz. Altin rengi olduklarinda, cipslerimiz servise hazir demektir. Tabiki sogumalarini beklemekte fayda var :)

Bu sekilde, dilediginiz kalipla, cok yaratici ve saglikli cipsler hazirlayabilirsiniz.

Afiyet olsun...

10 Şubat 2014 Pazartesi

Firinda Kalp Patates

Babam patatesi cok sever, ozellikle de kizarmis olursa. Annemse degisik tarifler denemeye bayilir. Sevgililer gunu icin ya da cocuklariniz yemek yesin diye hazirlayabileceginiz sekilli patateslere, eminim herkes bayilacak. 

Malzemeler:

2 buyuk patates
2 yemek kasigi parmesan peyniri
4 yemek kasigi zeytinyag
Birkac dal biberiye, ince kesilmis
Deniz tuzu
Karabiber
Kucuk boy kalp kalip




Firininizi 240 dereceye ayarlayin ve isinmaya birakin. 

Patateslerinizi once 1er cmlik halkalar seklinde kesin. Daha sonra kalp kalibiniz ile sekil verin.

Buyuk bir kasede, patatesler, parmesan peyniri, zeytinyag, biberiye, cekilmis deniz tuzu ve karabiberi harmanlayin. Yagli kagit serdiginiz tepsinize tek sira halinde yayin.

Yaklasik 10 dakika icinde uzerleri kizaracaktir. Kizardiklarinda, spatulayla patatesleri karistirin ve diger yuzlerinin de pismesi icin 5-6 dakika bekleyin. Firindan cikarttiginiz patatesleri, sicak olarak servis yapin.

Afiyet olsun...

Kimyonlu Kofte

Annemin yilbasinda yaptigi nefis yemeklerden biri de kimyonlu kofteydi. Ne zaman tum kuzenleriyle toplansalar, Findik onlara hep bu minik atistirmalik koftelerden yaparmis. Bu sefer annem tarifi biraz degistirerek domates soslu yapmaya karar verdi. Cok guzel olduguna eminim, cunku gecenin sonunda bir tanecik bile kofte kalmamisti... Belki siz de sevgililer gunu icin yaparsiniz. Tarifimize mutlaka goz atin derim...

Malzemeler:
500 gr kiyma (koyun-dana karisik olabilir)
2 dilim bayat ekmek ici
2 dis sarimsak, rendelenmis
1 buyuk sogan, rendelenmis
2 tatli kasigi kimyon
1 tatli kasigi kirmizi biber
1 tatli kasigi feslegen
1 cay kasigi karabiber
1 cay kasigi tuz
Kizartmak icin sivi yag 
 
Domates sosu icin: 
3 domates, rendelenmis
1 kup seker
1 dis sarimsak
1 cay kasigi feslegen
1 yemek kasigi zeytinyag
Tuz, karabiber

Kiyma ve mutfak robotundan gecireceginiz ekmekleri guzelce yogurun. Robot kullanmak istemezseniz, ekmekleri biraz islatip iyice sıkın. Daha sonra sogan, sarimsak, kimyon, kirmizi biber, feslegen, tuz ve karabiberi ekleyerek 5 dakika kadar yogurun. 

Hamurunuzdan kucuk parcalar kopartarak, misket buyuklugunde kofteler yapin. Buzdolabinda en az bir saat dinlendirin. Boylece kofteleriniz kizartirken dagilmayacak. Tarifimizde yumurta olmadigi dikkatinizi cekmis olabilir. Kofteye yumurta karistirmayi sevmeyen biri olarak, bir kere bu sekilde denemenizi oneriyorum..

Koftelerimiz dinlenirken, domates sosumuzu hazirlayalim. Kucuk bir tencerede, zeytinyagiyla sarimsaklari kokusu cikana kadar kavuralim. Domatesleri, sekeri, feslegeni, tuzu ve karabiberi ekleyerek kaynamaya birakalim. Domatesler sularini salip cektiginde sosumuz hazir demektir.

Yeterince dinlendirdigimiz koftelerimizi, yagsiz tavada, izgarada ya da firinda pisirebilirsiniz. Fakat bu koftenin, kizartma yapilmis halini daha cok sevdigimizi itiraf etmeliyim. 

Pisirdiginiz koftelerinizi servis tabagina aldiktan sonra, uzerlerine domates sosunu gezdirin. Biraz taze feslegen ya da maydanozla susleyebilirsiniz. Sicak olarak servis yapin.

Afiyet olsun...

10 Ocak 2014 Cuma

BDizayn - En yeni taki modelleri

Tamami el yapimi, ozel dizayn takilar icin bdizayn.sopsy.com'a ugrayin...

http://bdizayn.sopsy.com

Uygun fiyatli bileklikler ve kolyeler icin, goz atmaniz gereken bir adres... Ozgün, şık, trendy butik çeşitlerimizle online aksesuar satis sitemiz bdizayn.sopsy.com

9 Ocak 2014 Perşembe

Kizarmis Manti

Kizarmis manti, bu seneki yilbasi soframizin favorilerinden biriydi. Sanirim bes-alti dakika icinde tukendi. Hamur ve et ikilisinin bir kedi olarak benim de favorim oldugunu tahmin etmissinizdir. Ama ozel gunler disinda evimizde boyle seyler yenmiyor ne yazikki. Annem 2014 yilinda daha hafif olmak istedigi icin, evimizde cokca sebze piser oldu. Bu durum babamla benim pek hosumuza gitmese de, mecburen anneme ayak uyduruyoruz. Allah'tan hindili mamam sebzeliyle degistirilmedi...

Malzemeler:

Manti (manti tarifimiz bu linkte)

Kizartmak icin sivi yag
Uzeri icin; sarimsakli yogurt ve domates sosu







Manti yapmakla ugrasamam, daha kolay bir yolu yok mu bu isin derseniz, bircok mahallede hala bulunan manticilardan firinlanmamis taze manti alabilirsiniz. Yalniz mantiyi aldiginiz gun kullanmaniz gerekiyor. Eger ertesi gun kullanmak isterseniz, bir tepsiye un serpip tek tek ayirirsaniz iyi olur. Aksi takdirde, taze mantilar birbirine yapisir ve kullanamazsiniz.

Evde yaptiginiz ya da disardan aldigimiz taze mantilari kizgin sivi yaga atip, altin rengi olana dek kizartiyoruz. 

Yaninda sos olarak az tuzla cirpilmis sarimsakli yogurt ya da feslegen, sarimsak, tuz, karabiber ve rendelenmis domatesle hazirlayacaginiz domates sosunu servis edebilirsiniz.

Mantiyi yeterince isinan yagda kizartirsaniz, icine yag cekmiyor. Harika citir citir bir atistirmalik oluyor. Icki sevenler icin, yanina buz gibi bira tavsiye edebilirim.

Afiyet olsun...

8 Ocak 2014 Çarşamba

Zencefilli Kurabiye

Annemin yeni yil gelmeden bir hafta once hazirlamayi cok sevdigi bir sey var. Zencefilli kurabiyeler... Bu sene de herzamanki gibi menude yerlerini aldilar. Tadina bakamadim, evet sekerli seyler yemem yasak. Aslina bakarsaniz, elmali kurabiyeler kadar ilgimi cektigini de soylemem. 


Malzemeler:

250 gr un
2 dolu tatli kasigi toz zencefil
1 tatli kasigi tarcin
1 cay kasigi nutmeg
1/2 cay kasigi karanfil, ezilmis
1 cay kasigi karbonat
1 fiske tuz
100 gr margarin/tereyag
75 gr kahverengi seker
1/2 su bardagi pekmez
1 yumurta







Buyuk bir kasede, un, zencefil, tarcin, nutmeg, karanfil, karbonat ve tuzu karistirin.

Baska bir kasede, margarin ve sekeri mikserle iyice cirpin. Yumurtayi ve pekmezi ekleyin. Kuru malzemeleri ilave edin ve guzelce karistirin. Eger hamurunuz yumusak olursa, biraz daha un ilave edebilirsiniz. Kullanilan unun cinsine gore, miktar farklilik gosterebilir. Altina un serpilmis cam bir kasede hamurunuzu buzdolabina koyun ve 1-2 saat dinlendirin.

Firininizi 180'ye ayarlayarak isinmaya birakin.

Dinlenen hamurunuzu iki parcaya bolun. Birini buzdolabinda saklamaya devam edin. Kitir kitir kurabiyeler icin, hamurun yeterince soguk olmasi onemli. 

Hamuru acacaginiz yuzeye un serpin ve yaklasik 1 cm kalinliginda acin. Dilediginiz kurabiye kalibiyla kesin ve yagli kagit serdiginiz tepsiye dizin. 

Yaklasik 10-15 dakika sonra, nefis kurabiyelerinizi firindan cikartin ve sogumalari icin sabretmeye calisin :) 

Diger hamuru buzdolabindan cikartip, ayni islemleri uygulayarak pisirebilirsiniz. Ya da buzlukta daha sonra kullanmak uzere saklayabilirsiniz. Onemli olan, hamurunuzla cok oynamadan, hala sogukken firina girmeye hazirlamaniz.

Bu olculerle, kalibinizin buyuklugune gore, yaklasik 35-40 kurabiye elde edebilirsiniz.

Ben kurabiyelerin uzerini glazurle susledim. Dilerseniz, pudra sekeri ile de susleyebilir ya da sade olarak yiyebilirsiniz. 

Afiyet olsun...

7 Ocak 2014 Salı

Havuclu Meze

Annemin en sevdigi mezelerden birini paylasacagiz bugun. Annem universitedeyken, Findik yanina geldiginde yaparlarmis hep. Cok guzel gorunmesine ragmen, bilirsiniz ki ben etcil bir kediyim. Her ne kadar mutfak tezgahinda neler olup bittigini merak etsem de, sebze yemeyi hic sevmiyorum. 


Malzemeler:

4 buyuk havuc, rendelenmis
1 yemek kasigi domates salcasi
2 yemek kasigi zeytinyag
2 dis sarimsak, rendelenmis
2 tatli kasigi kuru nane
3 dolu yemek kasigi yogurt, oda sicakliginda bekletilmis
1 cay kasigi tuz




Buyukce bir tavaya rendelenmis havuclari ve zeytinyagini koyarak, havuclarin rengi degisip yumusayana dek kavurun. Bu islem yaklasik 10 dakikanizi alabilir. Havuclari ne kadar iyi pisirirseniz, mezenizin omru o kadar uzun oluyor. 

Havuclar pistiginde, tavanin ortasinda bir bosluk acip, sarimsagi ve tuzu 1-2 dakika pisirin. Ardindan salcayi ekleyin ve kokusu gidene kadar kavurun. Naneyi de ilave ederek, herseyin iyice karistigina emin olun. Ocagin altini kapatin ve yogurdu ekleyerek mezenizi son bir kez karistirin. Ocagi kapatmadan yogurdu eklerseniz, yogudunuz kesilebilir ve hos olamayan puturlu gorunumde bir mezeniz olur.

Ilinmasi icin bekleyin ve servis tabagina alin. Dilerseniz, minik kavanozlara bolusturup, haftasonu kahvaltilarinda da tuketebilirsiniz. 

Afiyet olsun...