19 Mart 2015 Perşembe

Karatay Beslenmesi Nedir, Nasıl Yapılır?


(Öncelikle Prof. Dr. Canan Karatay'ın çıkardığı tüm kitapları okuyup neyi niçin yapacağınızı öğrenenerek işe başlamanızı öneririz.)

1- Karatay öncelikle bir diyet değil sağlıklı beslenme biçimidir. Karatay beslenmesiyle yaşamınızdaki alışkanlıklarınızın çoğu değişecektir
2- Karatay beslenmesi kilo verme aşamasında olduğumuz için iki öğün esaslıdır, ara öğün yoktur . Sabah ve akşam öğünlerinde masadan mutlaka tam doymuş olarak kalkmak gerekir. Çok erken kahvaltı yapan ve  eve geç gelen çalışanlar,,emziren anneler ve hamileler yada ilk günler açlığa dayanamayanlar arada beşer saat bırakarak 3 öğün yapabilirler. Öğlen öğününde hafif yemekler yiyebilirler ama aralarda asla herhangi bir şey atıştırılmamalıdır.
3- Karatay beslenmesinde ilk yapacağımız şey mutfağımızı gözden geçirmek ve zararlı olanları mutfağınızdan çıkarmaktır.

ZARARLI OLAN BESİNLER






Şeker, ekmek çeşitleri, unlu gıdalar, şehriye ve makarna çeşitleri, meyve ve meyve suları, light ürünler,yeni kaşar, krem peynir, bütün asitli içecekler, margarin ve ay çiçek yağı, kavrulmuş çerezler, kızartmalar, marketlerdeki bütün paketlenmiş gıdalar, mevsimi olmayan sebzeler, bütün tatlılar, bal reçel ,boza, pekmez, salam, sucuk, sosis gibi bütün şarküteri ürünleri, kremalar hazır soslar, market tavuğu ve yumurtası, nescafe türü işlenmiş kahveler, marketten alınan etler, hazır kutu sütler ve yoğurtlar paketlenmiş tereyağları.
Nohut arada bir tüketilecek. Patates pirinç, pişmiş havuç, bezelye, mısır, tüm nişastalı gıdalar ve fabrikalarda işlem görmüş tüm gıdalar yasak.

SERBEST OLAN BESİNLER 





Soğuk sıkım zeytinyağı, köy tereyağı ev yapımı yoğurt, ayran ,bütün süt ürünleri, köy tavuğu ve yumurtası, sakatatlar, kelle paça, işkembe türü çorbalar ,yağlı etler ve et ürünleri, zeytin, yağlı peynirler, mevsiminde sebzeler, kavrulmamış kabuklu çiğ kuru yemişler, gün kurusu kayısı, balık çeşitleri, doğal olan bütün gıdalar kuru baklagiller, baharatlar, Türk kahvesi, maden suyu, poşetsiz bitki çayları.

4- Kahvaltımız saat en geç saat 10.00'da bitmeli ve minik bir parça gıda dahi atıştırmadan sadece bol su, ayran, sade Türk kahvesi, maden suyu ve bitki çayları tüketerek akşam 18.00 ya da 19.00'da yemeğimizi yemeliyiz .Yemekte yoğurt ya da ayran, salata, hayvansal protein veya bitkisel protein (kuru baklagiller) içeren bir yemek, haftada 2 gün 2 kaşık kadar bulgur pilavı ve sebze yemeği olmalı. Yemeklerde mevsime göre turp, soğan, roka gibi yiyecekler de tüketmeliyiz.

5- Dengeli bir akşam yemeğinden tok olarak en son saat 19.00 gibi kalktıktan sonra sabaha kadar bir lokma dahi atıştırmadan sadece şekersiz sıvılar tüketmeli ve erken yatmalıyız.

6-Öğüt aralarında hiç atıştırma yapmaz sakız dahi çiğnemezsek, öğünden 4 saat sonra LEPTİN adı verilen hormon salgılanmaya ve bu hormon bize tokluk hissi sağlayıp yağlarımızı yakmaya başlıyor o nedenle öğün aralarını ne kadar uzun tutarsak o kadar leptinin etkisinden faydalanırız. Çok acıktığımızı hissedersek ve eğer henüz yemek saatimiz gelmemişse, vücudu kıtlık moduna sokmamak için önce su ya da ayran içip (öğün arası süt içmek insülin salgılatır o nedenle süt ve sütlü kahve sadece öğünlerde içilebiliriz.) biraz hareket etmeyi, yürümeyi denemek işe yarayabilir. Açlık bunlarla geçmiyorsa mecburen bir şeyler yemeliyiz  Çok erken kahvaltı yapanlar veya çok acıkanlar, hamile ve emzirenler saat iki gibi hafif bir öğlen yemeği veya ceviz fındık yiyip ayran içebilirler.

7. Bu beslenme biçiminde günde 45 dakika ya da 1 saat yürümek ya da spor yapmak gereklidir.

8. Canan Karatay'ın öncelikle üzerinde sarı mezura olan KARATAY DİYETİ ve KARATAY MUTFAĞI ve diğer bütün kitapları mutlaka alınıp okunmalı ve sağlıklı beslenme konusunda tam bir bilgi sahibi olunmalıdır. Bu kitaplar okunmadan yapılan diyet yarım bir diyettir. Karatay Mutfağı kitabı, yemekler ve nasıl pişirildiklerine, evde yapılabilecek tüm tariflere ve başka bilgilere sahiptir ama şu unutulmamalıdır; Kitaplar sağlıklı beslenme için yazılmıştır, kilo verme aşamasında olanlar uygulama veya yedikleriyle farklılık gösterebilir.

9- Karatay mutfağında yemekler malzemeler kavrulmadan çiğden yapılır hatta zeytinyağı başta biraz konulsa da piştikten sonra ilave edilir. Kaya tuzu kullanılır ve tuz yemeğin pişmesine yakın ilave edilir.

10- Karatay beslenmesinde doğal tereyağı ve soğuk sıkım zeytinyağını korkmadan hatta eski alışkanlıklarımızdan fazla tüketimeliyiz. Bunun sebebi sağlıklı yağ vücuda girmeden kötü yağlar erimez diye açıklanıyor.

11- Bu diyette kalori hesabına değil yiyeceklerin glisemik indeks denilen şeker oranına bakılır ve düşük glisemik indeksli yiyeceklerden doyana kadar yenilir.




12- Günde 2 -yaz döneminde 3 litre- kadar su içmemiz gerekmektedir.

13- En ufak bir kaçamağın bile insülin direncimizin kırılmasını engelleyeceğini veya yeniden canlandıracağını bilmemiz gerekiyor.

14- Bu beslenmede arada bir abartmadan ( fazla verilecek kilomuz yoksa ) lahmacun, balık yediğimizde,tahin helvası ( balıktaki omega 3 ün daha iyi emilmesini sağladığı, balıktaki ağır metallerin etkilerini azalttığı için yiyoruz.). Mercimekli köfte, çiğ köfte, kısır, içli köfte tüketebiliyoruz. Kuru yemişleri asla kavrulmuş ya da içi çıkarılmış almıyoruz. Kavrulmuş çerezler trans yağ içerirler bu da bizim için zararlıdır. (Ceviz alırken ithal olup olmadığını sorun çünkü ithal cevizler yolda bozulmasın diye ilaçlanıyormuş.)

15- Bu beslenmeye başlarken lütfen kan tahlillerinizi yaptırın özellikle DEMİR, B12 ,DVİTAMİNİ,TROİD HORMONLARI,HEMOGLOBİN A1C başta olmak üzere bütün tahlillerinize baktırıp eksikleriniz ilaçlarla takviye edin. Eğer bu değerlerden demir, B12, D Vitamini ve troid hormonları düşükse kilo vermeniz çok zorlaşır.



17- Karatay beslenmesinde kilo verirken ve verdiğimiz kiloları korurken ya da sağlıklı beslenirken öğün sayısında ya da tüketilecek besinlerde ufak tefek farklılıklar olabilir.Biz kilo verme aşamasında olduğumuz için daha dikkatli ve disiplinli olmalı kurallara tamamen uymaya gayret göstermeliyiz. Eğer gereken iradeyi emeği göstermeyip kaçamaklar yaparsak kilo vermemizin mümkün olmayacağını veya çok yavaş kilo vereceğimizi kesinlikle bilmeniz gerekmektedir.


Çok basit bir anlatımla, bir şeyler yediğimiz zaman pankreasımız önce 2 saat insülin hormonunu salgılıyor. Ardından 2 saat da glukagon denen hormon salgılanıyor. Yemek yememizden 4 – 5 saat geçip insülin ve glukagon salgıları tamamlandıktan sonra işte bizi zayıflatan LEPTİN hormonu salgılanmaya başlıyor. Leptin hormonu bizim depolarımızdaki yağları kullanarak vücudumuzun enerjisini sağlıyor. İşte biz (Karatay Sağlıklı Beslenmesini uygulayanlar) böyle fazla kilolarımızdan kurtuluyoruz.

Leptin hormonunun gece salgılanabilmesi için yemeğimizi en geç 19:00 – 20:00 de yiyip bitirmiş olmamız lazım. Buna göre 20:00 – 22:00 arası insülin salgılanacak,
22:00 – 00:00 arası glukagon salgılanıyor olacak ve saat 00:00 veya 01:00 den sonra da Leptin salgılanmaya başlayacak.
Leptin hormonu en fazla bizim derin uykuda olduğumuz 02:00 – 05:00 saatlerde arası salgılanıyormuş.

Leptin hormonunun gündüz de salgılanmasını istiyorsak günde 2 veya 2,5 öğün yiyor olmamız öğünler arasındaki zamanı açmamız gerekiyor. Bu konuyu bir örnekle açıklamaya çalışalım.
Saat 09:00 da kahvaltı yapan bir kişinin saat 11:00 ‘e kadar insülin hormonu salgılanacak. 11:00 – 13:00 arası 2 saat de glukagon hormonu çalışıyor olacak.
13:00 – 14:00 den sonra yağlarımızı yakacak leptin hormonu devreye girebilecek. Tabii ki ağzımıza 9 dan sonra hiçbir şey atmadıysak.
13:00 – 14:00 ‘den sonra yemek yemeyi açlık hissetmeden uzatabildiğimiz her sürede leptin depodaki yağlarımızı kullanarak enerjimizi sağlıyor olacak.
Saat 16:00 da yemeğimizi yiyor olursak 2-3 saat leptin sayesinde yağlarımızı yakmış olacağız. Yemeği saat 17:00 gibi yiyecek olursak bu sefer de 3-4 saat depodan yemiş olacağız. İşte onun için 2 öğün sağlık demişler. Yeter ki bir önceki öğünümüzde yeterince ve doğru şeyler yemiş olun ve leptinin salgılandığı süre içinde beyniniz “bu kişi acıktı, yemek gelmiyor tasarruf moduna geç” sinyalini göndermemiş olması lazım. Acıktığınız anda hemen yemeğinizi yiyin.

Lütfen leptin hormonunuzun salgılanmasına olanak sağlayın ve günde iki öğün yemeye çalışın. İlk başlangıçta 3 öğün hatta 2,5 öğün yiyebilirsiniz ama gündüz de fazla yağlarınızı yakmak sizin elinizde. Biz ilk başladığımızda bir yıl civarında 2,5 öğün, daha sonra da 2 öğün yedik ve halen 2 öğün olarak devam ediyoruz. .

Şunu hiç unutmayın aralarda bir şey yemeyip ağzınıza şekersiz denen tatlandırıcılı sakızlardan bile atmış olsanız beyin “bu şeker yedi” sinyalini göndererek insülin salgısını başlatacak ve o anda leptin hormonunuz faaliyette ise faaliyetine son verip yerini insüline bırakmış olacaktır. İki öğün arasında size ikram edilen en ufak bir nesneyi leptin hormonunuzun salgılanmasının devam etmesini istiyorsanız lütfen yemeyin.

NOT: Bu bilgiler Karatay Diyeti kitabından öğrendiklerimizden yorumlanmıştır. Facebook “Sağlıklı Yaşıyoruz” sayfasında bir çok kez dile getirilmiştir. Daha ayrıntılı öğrenmek için Karatay Diyeti kitabını okumalısınız, hatta bunların anlatıldığı bölümleri birkaç kez okumalısınız.

Kaynak: Sağlıklı Yaşıyoruz Sayfasından Okan&Nurçin Çağlar

KARATAY KAHVALTISI

Öncelikle güne içine biraz limon katılmış bir bardak suyumuzu içerek başlıyoruz. Sonra çaydanlığı ocağın üzerine koyup keyifli ve doyurucu bir Karatay kahvaltısı için hazırlıklara başlıyoruz. Kahvaltımızda neler olmalı:
2 adet yumurta: Omlet, menemen veya haşlanmış yumurta (kayısı kıvamında olmalı) Pişirme şekilleri sizin zevkinize kalmış. Yeter ki tereyağını ve yumurtayı yakmadan ve çok pişirmeden hazırlayın.
Peynir: Avuç içi genişliğinde tam yağlı peynirlerden olacak, light, krem ve yeni kaşar türü peynirlere asla beslenmemizde yer vermiyoruz. 
Zeytin: 10 -15 arası zeytini rahatlıkla yiyebilirsiniz.
Mevsiminde domates, salatalık, biber, turp, roka, maydanoz vs istediğiniz kadar tüketebilirsiniz
Tereyağı ve soğuk sıkım zeytinyağı: Tereyağını yumurta pişirirken veya peynir eritmesi yaparken hiç düşünmeden kullanmalısınız. Zeytinyağını domateslerin, haşlanmış yumurtaların  ve zeytinlerin üzerine gezdirerek mutlaka tüketmelisiniz. Haşlanmış yumurta yaptığınızda bir parça tereyağını da soframıza koyup tüketmeliyiz. Ne kadar çok sağlıklı yağ tüketirsek o kadar çok kilo veririz. Tereyağ yemekte zorlananlar yoğurdun içine koyarak ayran yapıp tüketebilirler.
Kabuklu ceviz, fındık, fıstık, badem: Asla kırılmış, kavrulmuş kuru yemişleri evimize sokmuyor, tüketmiyoruz. Çünkü kavrulduğunda faydalı olan yağlar trans yağa dönüşüyor. Bu kuru yemişleri yiyeceğimiz zaman kabuklarını kırıp kahvaltımızda bir çay bardağı olacak miktarda tüketiyoruz.
Ceviz ekmeksiz yapamam diyenler için kahvaltıda ekmek yerine de geçebiliyor. (Örneğin peynirle cevizi aynı anda yemek, denemeniz gereken bir lezzet.) Bu kuru yemişleri ister karışık isterseniz tek halde ama 1 çay bardağı kadar tüketmelisiniz.
Gün kurusu kayısı: Bu beslenmeye ilk başladığımız zamanlarda kahvaltıda günde 2 ya da 3 gün kurusu kayısı ( hatta içine evde kaynattığımız süt varsa onun kaymağını ve cevizi de koyarak) yiyebilirsiniz. Tatlı krizlerinin oluşmaması için ilk zamanlar öneriliyor ama daha sonra arada bir tüketilmeli.
Şekersiz çay veya bitki çayları: Dilediğiniz kadar İçebilirsiniz.

Kahvaltımızı bu bilgiler ışığında faydalı besinleri kullanıp çeşitlendirerek hazırlamalı ve ve en geç 10.00'a kadar bitirmiş olmalıyız. Ayrıca hazırladığımız kahvaltının hepsini yemeliyiz çünkü bu kahvaltı metabolizmayı 5.5 km koşmuş kadar çalıştırıyor. Ayrıca doyana kadar yememiz gerekiyor ki bir sonraki öğüne kadar acıkmadan leptinin çalışmasını sağlayacak süreyi kendimize vermiş olalım. 

Kahvaltıdan sonra şekersiz Türk kahvesi keyfi arzu edenler için bizleri bekliyor.
Kahvaltı ve isteğe göre kahve faslından sonra şimdi artık akşam 18.00 veya 19.00'a kadar katı gıdalara karşı oruç gibi davranacağız. Şekersiz sıvı gıda serbest. Ayran, soda, Türk kahvesi, çay, bitkisel çaylar içebiliriz. Bol bol su tüketeceğiz fakat suyu birden bire değil yudum yudum içmemiz gerekiyor. Birden içildiğinde vücuda gereken faydayı sağlayamadan boşaltım sistemine geçiyor. 
Unutmayın akşam 18.00'e kadar sakız çiğnemek bile yok Zaten tam anlamıyla yapılmış Karatay kahvaltısıyla hiç bir şey yemek istemeyeceksiniz.

AKŞAM YEMEĞİ

Proteinden zengin Yemek:
Izgara ya da buğulama olmak üzere et, balık, sakakat olabilir. Ayrıca kemik suyuna çorba, içine kıyma ve et konmuş sebze yemekleri veya baklagiller yenebilir.
Yemekler köy tereyağı veya soğuk sıkım zeytinyağı ile yapılmalıdır. Kuru fasulye, barbunya ve mercimek çeşitleri sınırsız, nohut ve kurubakla ise glisemik indeksleri yüksek olduğundan haftada bir defa 2-3 yemek kaşığı tüketilebilir. 

2 farklı renkte mevsim sebzesi: Yemek ya da salata olarak yenebilir. Soğuk sıkım zeytinyağı hem salatalara, hem de ılıkken yemeklere eklenmelidir.

Ev yoğurdu veya ev yoğurdundan yapılmış ayran

Ev turşusu. Kaya tuzu ile yapılmış olmalı. İsteğe bağlı yenebilir.

Not: Ev yoğurdu-ayran ve ev turşusu en güzel prebiyotiklerdir.

Fotoğraflı Kahvaltı Örnekleri

Kabızlık Sorununda Yapılabilecekler

Karatay Beslenmesine Göre Pişirme Önerileri


Akşam Yemeği Menü Önerileri


Mercimek çorbası
Sebzeli et sote
Barbunya
Yoğurt

Ciğer
Brokoli çorbası
Salata
Turşu

Mercimek çorbası
Kıymalı pazı yemeği
Turşu Yoğurt

Kapuska
Yoğurt
Köfte
Turşu

Kapuska
Yeşil mercimek salatası
Yoğurt

Tarhanalık domates çorbası
Domatesli biberli biftek
Yoğurtlu köz kırmızı biber
Salata

Bulgursuz mercimek köftesi
Köfte
Yoğurt
Turşu

Mercimek çorbası
Kuzu incik,
2 kaşık bulgur pilavı
Salata
Ayran

Mercimek köftesi
Havuç salatası
Domates soslu mantarlı biftek
Ayran

Fırında palamut
Salata
Mercimek çorbası

Tarhana çorbası
Ispanak yemeği
Yoğurt
Tursu

Tarhana çorbası
Kıymalı pırasa yemeği
Turşu
Ayran

Kıymalı karnabahar
Domates soslu fırında patlıcan biber
Yoğurt
Salata

Domates çorbası
Etli kırmızı biber dolması
Yoğurt
Salata

Sebze çorbası
Fasulye salatası 
Yoğurt

Kuru köfte
Piyaz
Yoğurt

Mercimek çorbası
Patlıcan musakka,
Yoğurt
İki kaşık bulgur pilavı

Etli karnabahar yemeği
Kuru börülce salatası.
Yoğurt

Kıymalı pırasa
Ev yoğurdu
Cevizli brokoli salatası

Kereviz çorbası
Zeytinyağlı domatesli Brüksel lahanası
Mevsim salatası
Yoğurt

Mercimek çorbası
Barbunya
Turp
Yoğurt

Mercimek çorbası
Kıymalı ıspanak
Ev yoğurdu

Fırında sebzeli tavuk sarma
Mercimek salatası
Yoğurt

Fırında köfte
Marul salata
Kabak borani

Tarhana çorbası
Yeşil biberli mantar sote
Ispanak yemeği
Yoğurt

Yoğurtlu kereviz salatası
Unsuz mercimek böreği
Hindi eti veya tavuk

Yumurtalı pazı kavurması
2 kaşık bulgur pilavı
Ev yapımı turşu
Evde mayalanan yoğurt

Tarhana çorbası,
Fırında balık
Yeşil fasulye

Maş fasulyesi salatası
Köfte
Yoğurt

Kıymalı bamya
Mercimek corbasi
Salata
Yogurt

Zeytinyağlı pırasa
Tarhana çorbası
Et sote
Yogurt

Biber dolması
Yoğurt
Barbunya

Karnıyarık
2 kaşık bulgur
Yoğurt
Turşu

Karnabahar mantısı
Çorba,
Salata

Etli kereviz
Tarhana çorbası
Turplu salata
Brokoli
Yoğurt

Ispanak
Çorba
Salata

Zeytinyağlı enginar
Deniz börülcesi zeytinyağlı sarımsaklı
Kırmızı biber zeytinyağlı sarımsaklı

Sebze çorbası
2 kaşık bulgur pilavı
Taze fasulye

Yoğurt çorbası
Yeşil mercimek
Izgara tavuk
Salata

Pırasa
Börülce salatası
Köfte

Lahana sarması
Mercimek çorbası
Yoğurt
Turşu

Kuru fasulye
2 kaşık bulgur pilavı
Yoğurt soslu kuru biber ve patlıcan
Turşu

Ispanaklı ve kıymalı yumurta
Yoğurt
Salata

Kıymalı patlıcan musakka
Kuru fasulye
Turşu
Ayran

Fırında pirzola
Yeşil salata
Brokoli
Kırmızı lahana turşusu
Sebze yoğurtlama.

Etli ya da tavuklu nohut
Sarımsaklı yoğurtlu karnabahar haşlama
Mercimekli bulgur pilavı
Mevsim salatası




Karatay Beslenmesi / Canan Karatay








Bazı insanların dünyaya görevlendirilerek geldiklerini düşünürüm. Prof. Dr. Canan Karatay da onlardan biri. Şimdiye kadar bildiğimiz  diyet ve sağlıklı beslenme konusunda bilinen tüm gerçekleri ters yüz eden, cesur, araştırmacı, gözü kara bir bilim kadını o.
Eski tip kalıplaşmış beslenme yöntemlerini savunan beslenme uzmanları ve tıp doktorlarını karşısına alarak ezber bozan Karatay; sağlıkla, acıkmadan, dinç kalarak nasıl kilo verilebileceğini medyada her fırsatta anlatarak zayıflamak isteyenlere ışık oluyor.
Sıcak, samimi, olduğu gibi ve zaman zaman esprili anlatımlarıyla tüm haber kanallarının favori konuklarından biri oldu. :-)
Sayesinde eski tip beslenme bilgileri de güncellenmeye başlandı. Ona karşı olanlar bile artık onunla aynı dili konuşur oldular yavaş yavaş..

Kitaplarını okuyup yazılanları uygulayarak kilo veren bir çok kişi, sosyal medyada farklı biçimlerde paylaşımlarda bulunuyor ve Karataycılar gün geçtikçe çığ gibi büyümeye devam ediyor..

Facebook'ta "Karatay Beslenmesini Öğrenmek İsteyenler" sayfasının kurucusu Naime Çolak Işık da onlardan biri.
Canan Karatay ile bizzat tanışmış, üyelerle paylaştıklarını Canan Hanım'dan öğrendiği bilgilerle pekiştiren , her yeni üyenin sorduğu soruyu büyük bir sabır ve nezaketle cevaplamaya çalışan emekli bir hemşire.
Sayfanın üye sayısı 30 bine yaklaşıyor. Karatay beslenmesiyle ilgili her türlü soru, görüş ve yemek tariflerinin paylaşıldığı bu sayfa içinde ayrıca "Karatay Lezzetleri" adında ek bir grup daha açıldı. 
Amaç; Karatay bilgileri ışığında hazırlanmış yemeklerin fotoğrafları ve tarifleriyle paylaşılabileceği bir platform oluşturarak Karatay Beslenmesi'ni uygulayanların "Akşama ne yemek yapsam?" sorusuna cevap bulmalarını sağlamak.

Karatay Lezzetleri grubundaki üyeler ve Naime Hanım tarafından paylaşılan tariflere, fotoğraflara ve bilgilerin hepsine bu blogda kolayca ulaşabileceksiniz.
Ayrıca Canan Karatay'ın "Karatay Mutfağı" kitabından ve internette paylaşılan bilgilerden da alıntılar yapacağım.
Naime Hanım ve üyelerin desteğine şimdiden teşekkür ederim.

Zaten zengin, sağlıklı ve doyurucu olan Karatay Mutfağı'nda zamanla daha fazla yemek çeşidi biliyor ve yapıyor olacağız.
Hayırlı olsun blogumuz:-)

Not: Blogdaki tabloların bazıları Gülden Gökşen tarafından hazırlanmıştır. 
Destek veren herkese teşekkürlerimle. :-)

Nuray İlbars
2015

Karatay Diyeti ile Diyet Yapmadan Kilo Verilir




Karatay Beslenmesi hakkında  diğer blogumda yazmıştım. Hem Canan Karatay'ın röportajlarını hem de düzenlenmiş diğer Karatay Beslenmesi yazılarını ve yemek tariflerini bu blogda bulabileceksiniz..
                                                          *****
 Çoğu kadının kilolarıyla başı derttedir. 
Mutlaka iki, üç, sekiz, on.. vermesi gereken kiloları vardır. En zayıf kadın bile şikâyet eder.  

Hepimiz yaşarız bunu; bazen bir durumun ya da birinin size verdiği zararı bildiğiniz halde bırakamazsınız, yeni bir düzene geçemezsiniz, saplanır kalırsınız.  
Sigara ne kadar sağlıksızdır,  bilirsiniz ama içmeden edemezsiniz...
Mutsuzsunuzdur ama yine de kangren ilişkinizi sürdürürsünüz, kurtulamazsınız...
Kilolarınızın da özellikle ileri yaşlarda başınıza dert olacağını bilirsiniz ama yine de yemekten alıkoyamazsınız kendinizi... 
Saçma bir kısır döngüdür bu. Debelenirsiniz ama çıkamazsınız.

Gün gelir tak eder bir sebepten. Doyarsınız belki. Belki aslında istediğinizin bu olmadığına karar verirsiniz. Sebep ne olursa olsun, zararın bir yerinden dönmeye karar vermiş olursunuz artık.
İlişkiye yol verirsiniz, son sigaranızı söndürürsünüz ve artık dikkatli beslenmeye söz verirsiniz kendinize. Bu defa sözünüzde durabilirsiniz çünkü bitmesi gereken, sizin dışınızda kendiliğinden bitmiştir. O zaman didişmezsiniz kendinizle. 
Aramamam lazım, içmemem lazım, yememem lazım, demeden pat diye sükûnetle yeni bir hayata geçmiş olursunuz.

İşte benim de ilk defa geçen yıl şubat ayında, gökten iner gibi bir şey geldi içime. :-) Yemekle ilgili bir şeyler bitti içimde, kendiliğinden... 
Pilav, makarna, ekmek, tatlı ve abur cuburla arama mesafe koydum. Şanslıyım ki zaten tatlıya, kolaya, kahveye, şekere düşkünlüğüm yoktu. 

Makarna bana yaramazlık yaptırdı ara sıra ama bunun dışında yemeklerin yanında pilav, makarna, patates vs. yemedim. Yememem gerektiği için değil, istemediğim için yemedim üstelik. Diyet değildi bu. Zaman içinde böyle beslenmeye alıştım.

Bol su ve yeşil çay içtim. Yürüdüm.
On kilo vermekti hedefim. Ama kasmadım, acele etmedim, stres yapmadım. Yavaş yavaş... 
Arada yaramazlık yapıp, keyfini çıkararak, bir yılda toplamda altı kilo verdim. Gayet istikrarlı, geri almadan. Herkesin fark edeceği şekilde hem de. Geriye dört kilo kaldı.

Kalanı da yavaş yavaş veririm diye düşünürken Dukan diyetini duyar oldum her yerde. Protein yoğunluklu bir diyet Dukan Diyeti. Yapan ve kısa zamanda ciddi kilolar veren tanıdıklarım var. Fakat biraz kural kaide istiyor. Yemeklerini özel yapman gerekiyor. Unları farklı, arayıp bulman lazım. Bir de pahalı iş. Zahmetli her şekilde.
Ayrıca verdiğin kilo kadar koruma süren var. Uzun vadeli, kenarı köşesi olan, şu zamana kadar şunu yapacaksın, diyen diyetlerden olduğu için; kurala kaideye gelemeyen tembel, üşengeç ben, Dukan'ın etrafında dolandım durdum; başlasam mı, yapabilir miyim, diye fakat hayır.
(Dukan diyetini yapanlar için de o diyetler üstü bir diyetmiş. Aslında çok kolaymış ve ciddi kilo verdiriyormuş. Onlara kolay gelen diyet bu. Bana kolay gelen de anlatacağım diyet olacak:-) )

Dukan'a bakınırken başka bir diyet çıktı karşıma. Karatay Diyeti.
Aslında diyet değil, hani o hep söylenen “sağlıklı yaşamın” kurallarını anlatıyor.
Ezber bozuyor biraz ama bir yandan da ne kadar kolay kilo verilebileceğini gösteriyor.  

Bu diyette özel bir şey yapmıyorsunuz.  Mevcut yiyecekleri seçerek yiyorsunuz sadece. Diyet yapmak değil aslında. Belli bir süresi yok.
Ömür boyu bu beslenme düzenini kanıksamanızı öneriyor size.
Aslolan; neyi ve ne zaman yiyeceğinizi bilmek. Yedikleriniz hem sağlıklı, hem gayet doyurucu, hem de lezzetli olacak. Yağsız, tatsız tuzsuz, kuru, diyet besinler önermiyor. Hiç aç kalmıyorsunuz üstelik.

Uzun zamandır televizyon kanallarında konuk oluyor diyetin anlatıcısı. O bir doktor, Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay.
“Karatay Diyeti” adında bir kitap yazmış. Bilimsel gerçeklere dayanarak, denenmiş sonuçlarla yazılmış bir kitap bu. Son derece anlaşılır ve akılda kalır bir dili var.
Kitap ve diyet hakkında bilgiler vereceğim size ama mutlaka bu kitabı almanızı önereceğim. Evimizde, elimizin altında bulunması gereken kitaplardan biri. 

Ne diyor Karatay diyeti?
Sağlıklı beslenmek gerek öncelikle.
Bu nasıl olacak?
Sağlıklı besinler, spor, hareketli yaşam, su.
Aslında bunu hepimiz biliyoruz da yapamıyoruz. Sorun burada.
Tamam, veriyoruz ama sonra geri alıyoruz. Sonuçta bir türlü istediğimiz kiloyu sabitleyemiyoruz. 

Bu kitap, ağzımıza giren bir lokmadan sonra içeride neler oluyor, ne yediğimizde ne oluyor, ne yersek ya da yemezsek kilo verebiliriz, neden kilo veremiyoruz, sistem düzenli olarak işlemediğinde neler oluyor, bunu düzeltmek için ne yapmak gerekir, şimdiye kadar doğru bilinen yanlışlar vb. her şeyi detay detay anlatıyor.
Ben anladığım kadarını özetledim size. (Canan Hanım'a ulaşıp yazıyı okumasını rica ettim. Okuyup onayladı ve teşekkür etti:-) Ben de ona teşekkür ediyorum nazik geri dönüşü için.) 

İş; mekanizmamızın nasıl çalıştığını anlamakta.
Ağzımıza bir lokma alıp çiğnemeye başladığımızda vücudumuzda insülin hormonu salgılanıyor ve kan şekeri yükselmeye başlıyor.

İnsülin hormonu nedir? 
Bu hormonu pankreasımız üretiyor. 
Görevi; kan şekerimizi vücudumuzda enerji olarak kullanmak. Yani nefes almamız, yemek yememiz, yürümemiz ve her türlü fiziksel aktiviteyi yapabilmemiz için gereken enerjiyi bu hormon aktive ediyor.
Arabanın çalışması için nasıl benzinin yakılması gerekiyor, insülin de kan şekerini yakarak bizim arabamızı çalıştırıyor. 

Yediklerimiz gereğinden fazla ise ve hareket ederek yakamamışsak, kan şekerimizin fazlası, yine insülin tarafından kıtlık zamanlarında kullanılmak üzere yağ olarak depolanıyor.
Yani insülinin iki görevi var; biri vücuda giren besinlerin içindeki kan şekerini enerji olarak kullanmak.
İkincisi kan şekerinin fazlasını yağ olarak depolamak. 

Lokmayı çiğnemeye başlar başlamaz insülin harekete geçiyor, dedik.
2-2-5 saat sonra da pankreasımız bu defa glukagon adında yeni bir hormon salgılıyor. Bu da, karaciğerimizde depolanmış olan yedek kan şekerinin kanımıza geçmesini ve enerji olarak kullanılmasını sağlıyor. 

Yemekten 4-5 saat sonra da, beynimize tokluk hissi veren, iştahı düzenleyen ve yeteri derecede yiyip yemediğimizi beyne ileten hormon yani leptin hormonu salgılanmaya başlıyor.(Leptin Eski Yunanca'da "ince" demek.)
Eğer toplamda 4-5 saat bir şey yemeden ve acıkmadan durabiliyorsak insülin, glukagon ve leptin hormonlarımız bu sistem içinde düzenli ve sağlıklı olarak çalışıyor demektir.

Sık sık yemek yemeyi önermiyor bu diyet. Öğünler arasında en az 4 saat bir boşluk olması gerekiyor ki sistem kendi dinamiği içinde çalışabilsin. Yani ilk iki saat içinde yediklerini enerjiye dönüştürsün, geriye kalan iki saatte de vücuttaki depo yağları kana geçirip yakabilsin.  

İnsülinin görevi, her yemekten sonra yükselerek önce kan şekerimizi enerjiye çevirmek sonra geri kalanını yağ olarak depolamak demiştik.
Sık sık yediğimizde ne oluyor? Bu sistemin işlemesine izin vermiyoruz. Yani ilk iki saat enerji yakılırken, fazladan bir kere daha enerji yüklemesi yapıyoruz ve bu fazla enerji yakılmaya ve işlenmeye fırsat bulamadığı için yağ olarak depolanıyor. 
Yağlar depolanırken, birikmiş yağların enerjiye dönüşme işlemi gerçekleşemiyor.


Vücutta kan şekeri düzeyi yeterli derecede olunca leptin hormonu insülin yapımını durduruyor. Diyor ki, tamam, gerekli yakıtı aldık, artık böyle devam edebiliriz. Sen uyu ben şimdi kalan yağları eriteceğim. 

Ve bu işlem, vücut uykudayken 02:00-05:00 arası maksimum düzeyde yapılıyor. Yani uyurken kilo vermemiz bu hormon sayesinde gerçekleşiyor. Uyumadan önceki dört saatlik açlık leptinin işine yarıyor bu yüzden. Neden? Çünkü vücuda besin alınmış, işlenmiş, kullanılmış. Yeni besin girmiyor üstelik. Artık leptin vücudun yağlı bölgelerinde birikmiş yağları yakmak için rahat rahat çalışabilir.  

Şimdi nasıl besleneceğimize geliyoruz.

Öncelikle amacımız yukarıda anlattığım düzeni sağlayabilmek için uzun süre tok kalacağımız besinleri tüketmek olacak. Ne kadar çok tok kalırsak, o kadar yağ yakacağız ve depolamayacağız.
Bunun için de düşük glisemik indeksli gıdalar tüketeceğiz. Çünkü bu gıdalar sağlıklı karbonhidratlar ve uzun süre tok tutucu yiyecekler grubu.  

Glisemik indeks (Gİ) herhangi bir yiyeceğin içinde bulunan karbonhidrat miktarına göre hesaplanıyor. Karbonhidrat içeren bir yiyecek kana geçtiğinde kan şekerini yükseltme hızını gösteriyor. 
Şekerdeki Gİ 100 mesela. En yüksek olan bu. 
Rafine edilmiş ve işlenmiş hazır yiyecekler ve unlu besinlerin de glisemik indeksi şeker gibi yüksek. 

Yüksek Gİ'ye sahip yiyecekler tüketilince, besinler mideden hemen ince bağırsağa geçerek çabucak hazmedilir ve mide yine açlık duymaya başlar. Oysa amaç, yediğimizin bizi en az 3-4 saat tok tutmasıydı. 
Hemen acıktıran besinler yediğimizde insülinin yükseliyor, kısa süre sonra tekrar düşüyor, acıkıyoruz. Tekrar yememiz gerektiği için leptin, depo yağları bir türlü işleyecek zamanı bulamıyor. 

Düşük glisemik indeksli yiyecekler nelerdir?

Öncelikle sıfır glisemik indeks değerine sahip olan grup; protein grubu.
Kitapta tüm besinlerin Gİ değerleri belirtilmiş. Kolaylıkla seçim yapabiliyorsunuz.
Et, balık, yumurta, peynir, yoğurt, süt ve ayran beslenmemizde öncelik vereceğiniz besinler.
Sebzelerin glisemik indeks değerleri 0 ile ortalama 60 arasında.

Mesela; lahana, karnabahar, brokoli, enginar, kereviz, patlıcan, kabak, biber, salatalık, domates, marul, kuru soğan, (hepsi 0), baklagillerin tümü, kuruyemişler, meyveler, taze ve kuru fasulye (48) çiğ havuç (havucun değeri çiğken 40 iken pişince 70'e çıkıyor. Patates ve bezelyeye de dikkat; havuç gibi onların da pişirildiklerinde Gİ değeri fazlalaşıyor.) 

Uygun zamanlarda ve uygun porsiyonlarda, belirtilen tüm besinleri tüketebiliyoruz. Kendinize özel diyet yemekleri yapmanıza gerek yok. 

Şimdiye dek bilmeden yaptığımız bir dolu yanlış olduğunu anlatıyor bu kitap. Mesela meyve her saat ve istediğimiz kadar yediğimiz bir besindi. Ama bu diyette dikkat etmemiz gerekiyor. Çünkü meyvede yüksek oranda şeker var. Amacımız vücuda fazla besin alarak şekerimizi yükseltmemekken, şekeri direkt olarak vücuda yüklemememiz gerekiyor. Üstelik gece yatmadan önce yenilen meyvelerin şekeri, yakılmaya fırsat bulamadığı için direkt olarak yağa dönüşüyor. 

Yiyeceğiz elbette, vücudumuzun şekere de ihtiyacı var ama doğru zamanlarda, doğru miktarlarda.
Şekeri sadece meyvelerden alacağız. Zira şeker içeren tüm besinler yasak, en başta tatlılar tabii ki. Bal, pekmez, reçel dâhil.
Ekmek, poğaça, simit de hayatımızdan çıkıyor. Çünkü işlenmiş gıda, çünkü karbonhidrat ve glisemik indeksleri 100.
Onların yerine ceviz, fındık ve fıstığı koyacağız.

Fiziksel aktivite neden önemli?

Vücudumuzun en fazla yakıt kullanan ve yakan bölümleri kaslarımız. Ve en fazla kas bacaklarımızda. Bu yüzden yürümek çok önemli. 
Yürüdüğümüz ya da hareketli bir yaşamımız olduğunda kaslarımızdaki depolanmış fazla şeker harcanmaya başlıyor. Yalnız dikkat edin, spora başladığınızda size uyarırlar, normalden fazla yemek ihtiyacı duyarsınız diye, bu; kaslar çalışıp enerji tüketeceği için daha fazla besine ihtiyaç duyacaksınız, anlamına geliyor. 

Demek ki neymiş, hareketli bir yaşamımız olacak ki, besinlerle aldığımız enerjiyi ve depodaki yağları yakabilelim. 
Hem durmadan yiyelim, hem tembel tembel oturalım, eski yediklerimiz yakılmadan yenilerini ekleyelim; sonra gelsin kilolar, yokuş çıkamamalar, eğilip ayakkabı bile bağlayamamalar, rahat nefes alamamalar…
Estetik deformasyon da cabası. 

Özetlersek; 

-Sabahları protein ağırlıklı besleniyoruz. (Yumurta, süt, peynir öncelikli) Zeytin tüketiyoruz mutlaka. Kahvaltıda şekerli besinlere yer vermiyoruz. (Reçel, bal, pekmez.) 

-İşlenmiş ve şekerli gıdalardan, ekmek ve türevlerinden uzak duruyoruz. (Paketlenmiş her türlü market ürünü, glisemik indeksi yüksek, yararlı vitaminlerinden arındırılmış, posasız, ve raf ömrünü uzatmak için sağlığa zararlı katkılar eklenmiş ürünlerdir.) 

-Meyve yediğimiz saatlere ve miktarına (şeker içerdiği için) dikkat ediyoruz. 

-Öğünler arasında 3-4 saat olmasını sağlayacak şekilde besleniyoruz. 

-Her gün 2-3 litre su içiyoruz. Şekersiz olduğu sürece sevdiğimiz her türlü içeceği de tüketebiliriz. Yeşil çay öncelikli, kahve mümkün olduğunca azaltılmalı, üzerinde diyet yazan hiç bir içeceği ve yiyeceği önermiyor Karatay, haberiniz olsun. 

-Akşam 20.00’den sonra hiçbir şey yemiyoruz. Meyve dâhil.  

-Her gün düzenli olarak yürüyüş ya da sevdiğimiz bir fiziksel aktiviteyi yapıyoruz.  

-Yemeklerde ve salatalarda mutlaka sızma zeytinyağı kullanıyoruz. Diğer diyetlerde olduğu gibi yağdan kaçmıyoruz ama tabii sağlıklı olanlarından. Bulabilirsek halis tereyağı tüketiyoruz. (Yağ konusuna girmiyorum, kitapta detaylı olarak anlatılıyor ama sadece mısırözü ve ayçiçek yağının ısıtılarak kullanılmaması gerektiğini söyleyeyim. Bu yağlar ısıtıldığında trans yağa dönüşüyorlar ve sağlık için büyük tehlike içeriyorlar.)

- Kabız olmamaya dikkat ediyoruz. Bağırsaklardaki besinler uzun süre kaldığında vücuda geri emilim oluyor. Bu da toksik etki yaratıyor. Kabızlık sorunu olanlar mutlaka doğru şekilde beslenmeli ve bu sorunu çözmeli.

Görüldüğü gibi, “sabah şu kadar, şunu ye, evde yemek varken, bir de kendine ayrıca diyet yemekler yap”la uğraştırmıyor bu diyet. Evinizde hangi yemek pişmişse onu yiyebiliyorsunuz. Mevcut seçenekler içinde en uzun süre tok tutacak besinleri seçerek besleniyorsunuz ki bunlar proteini yüksek glisemik indeksi düşük yiyecekler oluyor.

Kıymalı fasulye yaptınız mesela. Yiyin gari:-) Yanına da iki kaşık yoğurt koyun, ya da salata, Ekmek yok tabii. Nasıl tok kalacağınıza şaşıracaksınız. 

Kitapta, burada yazmadığım, daha birçok faydalı ve şaşırtıcı bilgi var. 

En yakınınızdakine, en sevdiğinize seçilebilecek en iyi hediye bence. Tabii sizden söz ediyorum. :-) 

Önce kendinize alın. Sonra onlar da sizin gibi sağlıklı beslensinler, uzun yaşasınlar ve size her daim zinde ve fit görünsünler diye etrafınızdakilere alın, aldırın, bahsedin, derim. 

Sağlıklı beslenmeye, karnınız doyduğu halde kilo verdiğinizi görmeye başladığınızda “iyi ki” diyeceksiniz. 

Ben demeye başladım bile.-)

Uyarı: Bu yazı Karatay Diyeti kitabı baz alınarak yazılmıştır. Uygulama hataları ya da kişisel özelliklere bağlı sonuçlar yazarın sorumluluğunda değildir.

8 Mart 2015 Pazar

Elmali Citirlar

Elmali kurabiyeyi ne kadar sevdigimi bilmeyeniniz yok :) Annem, hamur yapmaya usendigi bir gun, yeni bir kesif yapti ve citir citir nefis elmali kurabiyeler pisirdi. Bakalim siz de begenecek misiniz?

Malzemeler:

12 adet baklava yufkasi
4 elma, rendelenmis
1 cay bardagi toz seker
1 su bardagi ceviz, dovulmus
1 tatli kasigi tarcin
1 paket Eti Burcak biskuvi
Sivi yag
Pudra sekeri










Elmalari buyukce bir tavada sekerle pisirin. Sularini salip cektiklerinde cevizi ekleyin ve bir kac dakika isiyla yaglarini salmalari icin bekleyin. Ocagi kapatin ve tarcini ekleyerek karistirin. Elmali karisimi sogumasi icin bir kenara alin. 

Alti adet yufkanin  tek tek her katina sivi yag surup ust uste tezgaha koyun.  Biskuvileri mutfak robotundan gecirin, ama toz haline getirmeyin. Elmali harci yufkanin uzerine esit sekilde yayin. Biskuvi serpin. Yufka buyuk oldugu icin ortadan ikiye bolun ve rulo seklinde sarin.  Keskin bir bicakla cok bastirmadan, dilediginiz buyuklukte kesin.Yagli kagit serdiginiz tepsiye dizin.

Kalan alti yufka ile de ayni islemi uygulayin. Onceden isitilmis 180 derece firinda uzerleri kizarana kadar pisirin. Biraz ilidiktan sonra pudra sekeri serpin.

Mumkunse ilik ve citir citirken servis yapin :)

Afiyet olsun...

25 Şubat 2015 Çarşamba

AHMET ERDEM 1 YAŞINDA


Ahmet Erdem 1 yaşında!!!
Aslında Aralık ta kutladık ama tembel annesi yaklaşık 3 ay sonra ekleyebildi fotoğrafları
Ne kadar tembel olsam da oğlumun doğum gününe her şeyi kendim yapmak istedim.
Kendisi çok sevdiği Mickey Mouse oldu, kostümüyle çok tatlı oldu, gerçi bu şapkayı taktığı nadir anlardan bir tanesi
Benim tatlı, melek, şirin oğlum iyi ki doğmuşsun, mutlu, sağlıklı yaşların olsun.
O gün yanımızda olan ailemize, dostlarımıza teşekkürler, iyi ki varsınız :)



Hepimiz fotoğraf çektirdik bu çerçeve ile

Banner ı kendim hazırladım kestim kurdelaya dizip duvara astık.


Uçan balonlarımız



Pastamız

Ve hediyelerimiz;
Kitap ayraçları, doğduğu günden yaşına kadar fotoğraflarından kolaj yaptım ve ayraç oldu 

Kurabiyelerimiz

                                                Sabunlarımız


                                                Şekerlerimiz 
                   Doğum gününde çocuk sayısı az olunca şeker de az hazırladım

Çerçeveye sığmaya çalıştık

8 Şubat 2015 Pazar

Waffle

Annem Pazar gunleri kahvaltiya daha da ozenir. Babamla uzun, keyifli kahvaltilar yaparlar. Ben de genelde, masaya cikmaya calisir ve azar isitirim. Iste bu Pazar gunu de, annem nefis mi nefis kokan birsey yapti kahvalti icin. Mutfakta piserken aglayip sizlamalarima dayanamayan babam, minik bir parca tattirdi... O kadar begendim ki, daha fazlasini istesem de, annem benim icin zararli oldugunu soyleyerek talebimi reddetti. Bence evinizde waffle makinasi varsa mutlaka deneyin, eminim siz de cok begeneceksiniz...


Malzemeler:

250 gr un
1 cay kasigi tuz
1 paket kabartma tozu
2 yemek kasigi toz seker
2 yumurta
150 ml sut
1 yemek kasigi tereyag, erimis
1 paket vanilya
1 tatli kasigi nisasta









Yillardir kullandigimiz tost makinasinin waffle parcalarini nihayet kullanmaya karar vererek, guzel bir Pazar kahvaltisi hazirlayalim dedik. Sizin de evinizde bir kosede duran waffle parcalariniz varsa, haydi usenmeyin ve tarifimizi deneyin. Pisman olmayacaksiniz :)

Buyuk bir kasede un, tuz, kabartma tozu, seker, nisasta ve vanilyayi karistirin.

Baska bir kaseye yumurtalari kirin, erittiginiz tereyag ve sut ile cirpin. Kuru karisimi da ekleyerek guzelce karistirin.

Waffle makinasi iyice isindiktan sonra metal kisimlari yaglayin ve birer kepce olmak uzere hazirladiginiz karisimdan dokun. Yaklasik 7-8 dakika icinde hem puf, hem citir wafflelariniz yenmeye hazir olacak...

Bu tariften yaklasik 5 adet orta boy waffle cikiyor.  Yaninda meyve ve nutella olmazsa olmazlar arasinda :) Dilerseniz nutella yerine krema da kullanabilirsiniz. Hatta Balzamikli Cilekler tarifimizle de harika olacaktir.

Afiyet olsun...

11 Ocak 2015 Pazar

Kahve Cekirdegi Kurabiye

Annemin yilbasi icin yaptigi kurabiyeler herkes tarafindan pek begenildi. Ben kakaolu oldugu icin tadina bile bakmadim, biliyorsunuz ki favorim elmali kurabiye :) Uzun zaman oldu mutfaga gizlice girip elmali kurabiye calmayali...

Malzemeler:

1 yumurta
125 gr tereyagi (oda isisinda)
1 su bardagi pudra sekeri
1 su bardagi nisasta
2 yemek kasigi nescafe (1 yemek kasigi sicak suda eritin)
2 tatli kasigi kakao
2,5 su bardagi un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya








Hamurun tum malzemeleri buyukce bir kaba konduktan sonra, vanilya, kabartma tozu ve un elekten gecirilerek eklenir, hersey iyice karisincaya dek yogurulur. Unu yavas yavas ilave edin ki hamur birden sertlesmesin. Hazirladiginiz hamuru, yarim saat kadar buzdolabinda bekletirseniz cok daha kıvamli olacaktir. 

Buzdolabindan cikarttiginiz hamurunuzdan ceviz buyuklugunde parcalar kopartin ve oval sekil vererek yagli kagit serdiginiz tepsiye aralikli olarak dizin. Uzerlerine kurdani yatay bastirarak cizikler atin. 

Onceden isitilmis 180 derece firinda yaklasik 15 dakika pisirin.

Kahve severler icin, kahvenin ve cayin yanina harika bir eslikci bu kurabiyeler. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyoruz.

Afiyet olsun...