19 Mart 2015 Perşembe

Yoğurtlu Kırmızı Biber Tarifi



  • 5 Tane kırmızı biber,
  • 1 kase süzme yoğurt,
  • 1 tutam maydanoz,
  • 1 tutam taze nane,
  • 3 diş sarımsak,
  • 1 çay bardağı sıvıyağ,
  • karabiber,
  • tuz.
  • Yoğurtlu Kırmızı Biber Yapılışı

    Kırmızı biberleri jülyen doğrayalım.
    Sıvı yağda kavuralım. Tuzunu ve karabiberini serpip ocaktan alalım.
    Sarımsakları ezip, yoğurda karıştıralım.
    Maydanoz ve taze naneyi çok ince doğrayalım.
    Yoğurda ilave edelim.
    Yoğurdu servis tabağına alalım.
    Üzerine kavrulan biberleri yerleştirerek servis yapalım. Afiyet olsun.
Kaynak: yemektarifleri.com

Topçata Çorbası


 Topçata Çorbası



Rumeli Yöresi
Dört mevsim yapılabilir.


Malzemeler
  • 6 su bardağı su
  • 200 gr kıyma
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı kristal kayatuzu
  • Yarım kâse kadar ince bulgur
  • Yarım çay bardağı iri bulgur
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 limonun suyu
  • 6-7 dal maydanoz


Hazırlama
1. Kıymayı, kimyon, karabiber, pul biber ve tuz ile yoğurun, fındık büyüklüğünde parçalara ayırın ve avuç içinizde yuvarlayarak şekil verin.
2. İnce bulguru büyük bir tabağa boşaltın ve hazırladığınız köftecikleri ince bulgura bulayın (birbirlerine yapışmalarını önlemek için).
3. Suyu bir tencereye dökün ve orta ısıdaki ocağın üstüne koyun. Kaynamaya başlayınca minik köftecikleri içine atın ve 10-15 dakika kısık ateşte pişirin. Daha sonra yarım çay bardağı iri bulguru ilave edin ve 5 dakika kadar daha pişirin.
4. Bu arada ayrı bir kapta yoğurt, limon suyu ve yumurta sarısını iyice çırpın. Maydanozları yıkayıp, ince ince doğrayın.
5. Köftecikler pişip bulgur şiştikten sonra ocağı söndürün. 2-3 dakika bekleyin ve çorbayı karıştırarak yoğurtlu terbiyeyi ilave edin (çorbayı kestirmemek için terbiyeyi yavaş yavaş dökün). En üste doğranmış maydanozları serpin ve çorbayı kaselere boşaltarak servis edin.

Kaynak: sofra.com.tr

Karnıbahar Pizzası



Pizza tabanı için:
– 1 ufak boy karnabahar
– 1 yumurta
– Bir tutam maydanoz, dereotu
– 2-3 kaşık eriyebilen bir peynir çeşidi. (Süzme yoğurt ve dil peynirini robotta krem peynire dönüştürerek kullanabilirsiniz.)

– İstenilen baharatlar

Pizza sosu için:
– 1-2 domates rendesi
– 1 tatlı kaşığı biber salçası
– Tuz, karabiber, kimyon, kekik, vs.
Üzerini süslemek için
– Yeşil biber
- Eski kaşar rende
– Kırmızı soğan,
- Mantar,
- Sucuk,
- Kavurma,
- Pastırma gibi malzemelerden damak tadınıza uygun olanları kullanabilirsiniz
Ufak boy karnabaharı iyice yıkayıp, çiçek çiçek ayırın. Bir robota koyarak, pilav şeklinde getirin
Pirinç haline getirdiğiniz karnabaharı, kaynar suda 15 dakika kadar haşlayın. Sonra sudan çıkarıp suyunu iyice süzün. Tülbent kullanabilirsiniz veya çok ince bir süzgeç.
Suyundan arındırılan karnabaharı hamur haline getirelim.. İçine yumurta, incecik doğranmış maydanoz, dereotu, biraz peynir, zeytinyağ ve istediğiniz baharatları ekleyerek karıştırın. Yapışmayan bir tepsiye karnabaharlı taban hamurunu güzelce, sıkı sıkı yerleştirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, rengi hafif dönene kadar (20 dakika) bekletin
Domates rendesinin içine, sarımsak, biber salçası ve baharatlar ekleyip, suyunu çekene kadar pişirip sosu hazırlayın. Fırından çıkan pizza tabanının üzerine sürün. Üzerine de istediğiniz pizza malzemesini dizip, 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirin. Yanında yoğurt veya ayranla ikram edebilirsiniz.







Kaynak: hafiftarif.com/

İnce Bulgurlu Kebap



MALZEMELER
· 750 gram kebaplık kuzu kıyma
· 1 adet rendelenmiş kuru soğan
· 1 çay bardağından az fazla köftelik ince bulgur
· 1 çorba kaşığı nane
· 2 çorba kaşığı acı kırmızı biber
· Tuz
· Karabiber
· Üzeri için:
· Domates ve biber
· YAPILIŞI:
· Bir kabın içine bulguru alınız ve üzerini az geçecek kadar sıcak su koyunuz.
· Bulgur şişene kadar bekleyiniz
· Şişen simidi kıymaya ekleyiniz.
· Diğer malzemeleri ekleyip,ara sıra elinizi ıslatılarak yoğrulmaya devam ediniz.
· Fırın tepsisine yağlı kağıt seriniz.
· Yoğurduktan sonra şekil verilerek kebap şişine geçiriniz.
· Şişi etin içinden çekilerek çıkarınız ve kebapları yağlı kağıt üzerine diziniz.
· Domates ve biber dilimleri sıralayınız.
· Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişiriniz.
· Yaklaşık 25- 30 dakika arasında kebaplar pişiyor.
· Sıcak servis yapınız.

Yumurtalı Kuru Fasulye Piyazı



Yaz ve sonbaharda yapılabilir.

Malzemeler
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 adet kuru soğan (mor soğan)
  • Yarım demet maydanoz
  • 5-6 dal taze fesleğen
  • 1 adet kırmızıbiber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 1 adet marul
  • 10-15 adet zeytin (siyah veya yeşil)
  • 3 adet yumurta (kayısı kıvamında haşlanmış)
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 1 limonun suyu
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Kristal kaya tuzu, karabiber, pul biber (ağız tadına göre)


Hazırlama
1. Fasulyeleri bir gece önceden yıkayın ve tencereye koyup, üzerini örtecek miktarda sıcak su ile ıslatın. Ertesi sabah tekrar fasulyelerin üzerini örtecek miktarda su ilave ederek, kısık ateşte pişirin (suyunu iyice çekip, yumuşayana kadar). 
2. Ayrı bir kapta yumurtaları kayısı kıvamında haşlayın ve sudan çıkarıp soğumaya bırakın.
3. Fasulye pişerken tüm sebzeleri güzelce yıkayın. Soğanı soyup piyazlık şekilde doğrayın. Domatesi soyup küp şeklinde doğrayın. Biberleri jülyen şeklinde (kibrit çöpü biçiminde) doğrayın. Maydanoz ve fesleğeni ince doğrayın. Marulu yaprak yaprak ayırın.
4. Pişmiş fasulyeleri geniş bir salata kasesine koyun. Doğradığınız bütün malzemeleri ve zeytinleri üzerine ilave edin, hepsini birlikte harmanlayın.
5. Ayrı bir kasede hardal, limon suyu, zeytinyağı, karabiber, tuz ve pul biberi karıştırıp sosu hazırlayın ve piyazın üzerine döküp karıştırın. 
6. Yumurtaları dilimleyin. Marul yapraklarını servis tabaklarına yerleştirip, içine hazırladığınız piyazı koyun, yumurta dilimlerini üzerine yerleştirip servis edin.

Kaynak: www.pudra.com

Fotoğraflı Kahvaltı Örnekleri



Her sabah Karatay beslenmesine uygun farklı çeşitte kahvaltılar hazırlayabilirsiniz. Kendinize güzel tabaklar alın, sunumunuzu şıklaştırın, hem gözünüz hem karnınız doysun:-)

































Kırmızı Mercimek Köftesi



Dört mevsim yapılabilir.

Malzemeler
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • Kristal kayatuzu, pul biber, karabiber, kimyon (ağız tadına göre)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım demet taze soğan
  • Yarım demet taze nane
  • Yarım demet maydanoz
  • Marul yaprakları (yıkanmış)
  • 1-2 adet limon (dilimlenmiş)


Hazırlama
1. Kırmızı mercimeği yıkayın, bir tencereye koyun, üzerine 2-2,5 bardak su ilave edin, yumuşayıncaya kadar pişirin (yaklaşık 30-35 dakika).
2. Bu arada taze soğan, maydanoz ve naneyi yıkayıp ince ince doğrayın. Kuru soğanı da soyun ve çok ince doğrayın.
3. Mercimek piştikten sonra ateşten alın, içine domates ve biber salçasını katın, karıştırın ve bu karışımı 5-10 dakika dinlendirin. Daha sonra yoğurma işlemini yapacağınız uygun bir tepsiye boşaltın ve 5 dakika kadar yoğurun. 

Kaynak: www.pudra.com