21 Nisan 2015 Salı

ELANAZ 9 YAŞINDA

Elanaz büyüdü de 9 yaşına girdi cadı, kardeşine Mickey Mouse konseptli doğum günü yapınca, o da Minnie Mouse olsun dedi. Kendisi ile anlaştık bu sene arkadaşları ile son doğum günü partimiz, aile arasında küçük kutlamalarla devam.
Kostümünü internetten aldım, sipariş verdim ama Elanaz'a küçük oldu, zamanımız azdı firma hemen yenisini gönderdi, ulaştı mı diye defalarca aradı, çok ilgilendiler gerçekten, kostüm ihtiyacınız olursa kesinlikle tavsiye ederim.

Yine herşeyi kendim yapmak için uğraştım, arkadaşlarına bir sürü hediye hazırladık, kokoş kızlar çok beğendi hediyeleri :)

Masayı maalesef çekemedim koşturmaktan, birde uçan balonlarımız vardı masamızın etrafında, böyle günlerde hep unutulan bir şeyler oluyor, çok yorulduk ama değdi gerçekten çok güzel geçti, kızımın mutluluğu her şeye değer zaten.

Şimdilik sevgiyle kalın.




Aşağıdaki çerçeveyi Eminönü'nden almıştım, arkası Mickey li Erdem'in doğum gününde kullanmıştık.


                                                Taçlarımız

Kitap Ayraçlarımız

Yüzükler

Şekerler


Rozetler

 Kurabiyeler

Pastamız


18 Nisan 2015 Cumartesi

Ev Yapımı Lahana Turşusu




Malzemeler
1 orta boy beyaz lahana
1 çorba kaşığı kaya tuzu
1 adet 2 litrelik kapaklı cam kavanoz
1 kahve fincanı kadar  ev yapımı sirke (isteğe bağlı )
1 çay kaşığı tane kimyon ( isteğe bağlı tatlandırmak için)
1 kahve fincanı peynir altı suyu (isteğe bağlı)

Yapılışı
Lahanaların sert yerlerini kullanmayarak bıçakla incecik kıyın.
Kolunuzu yormamak için parçalara ayırarak ,kıyılmış lahana ve tuzu elinizle iyice yoğurun. Lahanalar yumuşayana kadar bunu sürdürün.
Yumuşayan lahanaları  sımsıkı şekilde bastırarak kavanoza yerleştirin.
Üzerine eğer kullanacaksanız – ki biraz olsun kullanmanızı tavsiye ederim-sirke ve peynir altı suyunu ilave edin.
Üzerine temiz bir ağırlık ya da taş parçası koyarak lahanaların hareket etmesini önleyin. Bu şekilde lahanalar suyunu salarken hepsi su altında kalacak ve küflenme olmayacak.
Ağırlıkları da koyduktan sonra üzerini sirkede olduğu gibi temiz bir tülbent parçası ya da peynir torbasıyla kapatın ve etrafına paket lastiği ya da ip gibi birşey geçirin.
Böylelikle havada dolaşıp duran mayalar, bakteriler, mikroplar, sinekler vs turşunun içine giremeyecek ama aynı zamanda da turşunun havayla temasını kesmemiş olacaksınız.
Bu şekilde 1-2 hafta bekleyin. Ortam ısısına göre  bu süre değişiyor. Turşunuz dışarda bu şekilde bekledikçe her geçen gün daha da lezzetli olacaktır. Bundan sonrasında tadını test ederek süreye kendiniz karar verip 1 hafta daha uzatabilirsiniz.
Tadı istediğiniz gibi olduğunda ve lahanalar kendi suyunu iyice salıp ,bu suyla tamamen gömülü  halde beklemek üzere kavanozun kapağını kapatıp buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Turşunuz buzdolabında aylarca uzun süreler dayanır.
Tek başına tüketebileceğiniz gibi ,yemeklerin yanında ya da salatalara da ilave edebilirsiniz.
Not :
Fermentasyon sürecinde lahanaların üzerinde beyaz küf gibi yapılar görürseniz endişe etmeyin. Kaşıkla temizleyip beklemeye devam edin.

13 Nisan 2015 Pazartesi

PRATİK UN KURABİYESİ (ŞANTİLİ KURABİYE)


Cumartesi kuzenime gittik, o yapmıştı bu kurabiyeleri tadı çok güzeldi, tarifini aldım, sadece 3 malzemesi var ve çok pratik, yoğur ve pişir.

Malzemeler  (15-20 adet çıkıyor) :
* 1 poşet krem şanti (1 paketin içinden 2 poşet çıkıyor, 1 poşeti kullanacaksınız)
* 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ
* Aldığı kadar un (3 su bardağı kadar)

Malzemeleri koyup yoğurun, çok yumuşak bir hamur olmayacak.
Şekil verip önceden 175 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.
Çok çabuk piştiği için devamlı kontrol etmeniz gerekiyor.
Üzerinde pudra şekeri veya pudra şekeriyle tarçını karıştırıp serpin.

Afiyet olsun.

2 Nisan 2015 Perşembe

Bat Yemeği


Malzemeler:
-1 su bardağı yeşil mercimek,
-9 bardak su,
-1 çay bardağı ince köftelik bulgur,
-2 orta boy soğan,
-4 sivri biber,
-4 orta boy domates,
-1 yemek kaşığı salça,
-1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber,
-1 tatlı kaşığı pul biber,
-Yarım limon suyu ve isteğe bağlı olarak 100 gram ceviz kullanılır.
Hazırlanışı:
Tencereye bir bardak yeşil mercimek konulur. Daha sonra 7 bardak su ilave edilip ocakta kaynamaya bırakılır. Mercimekler piştikten sonra, tencere soğuması için ocaktan alınır. Daha sonra bulgur ilave edilip 15 dakika beklenir. Bu sırada soğan, domates, biber doğranır. Bir kasede salça sulandırılır. Beklemeye bırakılan bulgur suyu çektikten sonra 2 bardak su ilave edilir. Hazırlanan diğer malzemeler yemeğe katılır. Yemeğe, limon ve pul biber eklenir. Arzu edilirse dövülmüş ceviz bu sırada konularak servis edilir. Bat yemeği, salamura üzüm yaprağı ile yenilir..


Kaynak: Karatay Lezzetleri

Fırında Somon




Malzemeler:

  • 1 adet Somon dilimi – Kişi başına 1 adet (dilimler ufak ise 2 adet)
  • 1 diş sarımsak (isteğe göre üzerine rendelenebilir)
  • Tuz
  • Karabiber

Yapılışı:

Dilimlenmiş somonu zeytinyağı, soğan, tuz, karabiber ve limonla iki saat marine edin. Fırın kabını hafifçe yağlayın ve somonu kaba alın.

  1. Yanına istediğiniz sebzelerden azar azar koyarak 180-190 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirin.
  2. Spatula yardımıyla fırın kabından alıp servis tabağına yerleştirin. Pişen yeşillikleri garnitür olarak yanına koyun.
  3. İsteğe göre limon sıkarak servis yapın.


Kaynak:İnternet

Yumurtalı Karalahana




2 Adet yumurta 
2 Adet soğan 1 Kg. karalahana Zeytinyağı

Yapılışı

Karalahananın saplarını ayırıp yapraklarını ince ince doğrayın.

Soğanları biraz zeytinyağı kullanarak yakmadan kavurun.
Doğranmış karalahanayı tencereye koyun. Karabiber, kırmızı biber ve tuzunu ekleyip kapağını kapatın.
Ara ara karıştırarak pişirin.
İsteğe göre iki yumurtayı pişen karalahana üzerine kırın ya da başka bir tabakta çırpıp yemeğe karıştırın.



Balık Köftesi


10 Tane normal boyda sardalya 
1 kahve fincanı ince bulgur
Minik minik doğranmış ya da rendelenmiş küçük bir soğan 
Arzu edilen miktarda maydanoz
1 tatlı kaşığı kimyon
2 çay kaşığı karabiber
Arzu edilen miktar kaya tuzu
İki çay kaşığı tereyağı


Yapılışı

Kılçıklarını çıkardığınız balıkları ince ince kıyın. İçine bütün malzeme ilave edin. ince bulguru önceden hafif ıslatıp yumuşatarak köfteye ilave edin.

Tereyağını da başka yağ kullanmamamız gerektiği için harcın içine koyun.
İyice yoğurduğunuz balık köftelerini şekillendirip tost makinesinin ızgarasında pişirin. 
Tavada yaparsanız altını kısarak ve kapak kapatarak içininde pişmesini sağlayın. Eğer balık boyutuna göre yumuşak olursa biraz daha bulgur ilave edebilirsiniz. 
(Balık yemeyen çocuklara balık yedirmenin en güzel yolu.)