30 Mayıs 2015 Cumartesi

havuçlu basmati pirinç pilavı

Tarifin Devamı »

bezelye yemeği


İç bezelye ile zeytinyağlı sade bezelye yemeği, dana etli veya kuzu etli bezelye yemeği, kıymalı bezelye yemeği, tavuk etli bezelye yemeği ve havuçlu patatesli bezelye yemeği yapılır. Bu yemeklerin dışında bezelye, çok çeştli yemeklerin yapımında kullanılır. Bezelye tencerede bir saatte pişer. Bu tarifte üç sebzeyi bir yemekte kullanacağız. Bu sebzelerin her birinin pişme süresi farklıdır. Üç sebzenin arasında geç pişen bezelye olduğuna göre; önce bezelyeyi yarı pişmiş olarak pişirip, ardından havuç ve patatesi ilave edeceğiz. Yani, yemeğin pişme süresinin son 30 dakikasında sebzeler birlikte pişecekler.
Tarifin Devamı »

27 Mayıs 2015 Çarşamba

evde ızgara köfte


evde ızgara köfte 
Evde köfte yapımında üç çeşit kıyma kullanılır. Bu kıymalar, dana eti kıyması, tavuk eti kıyması ve baş eti kıymasıdır. Bu kıymalardan yapılan ızgara köfteler farklı lezzet ve tada sahiptir. Bilirsiniz, köfte yaptığınız kıyma yağlı değilse, köfteniz sert ve kuru olur. Bu bilgiye sahipseniz, köfte yapmanız için usta olmanız gerekmez. Dana döş eti ve baş eti yağlıdır. Bu etlerin kıymasından köfte yaparsanız, yaptığınız köfte evde herkes tarafından beğenilerek yenir. Baş eti köftesinin lezzetini artırmak için, dışardan kıyma içine başka kıyma ilavesi yapılmaz, çünkü bu kıyma tek başına lezzettir. Ne var ki, halkımız baş eti köftesini fazla tanımaz.
Tarifin Devamı »

26 Mayıs 2015 Salı

klasik yemek tarifleri


kalsik yemek tarifleri 
  • Evlerimizde gündelik pişen yemeklerin tariflerini, aile bütçesine zarar vermiyecek şekilde tarifler ve ziyaretçilerine sunar. Bu blog yayınladığı tariflerin malzeme miktarlarını, genelde iki veya dört kişilik ailelerin yemek ihtiyaçlarına göre ayarlar. Öğreneğin; çorba tarifi verecekse, zaman aralığı içinde iki kişilik çorba, iki kişilik pilav, iki kişilik kuru fasulye ve iki kişilik ızgara köfte benzeri yemeklerin tariflerini örnekler. El hasıl, bu blog bir çay bardağı pirinçle pilavını yapar ve masaya koyar.
Tarifin Devamı »

kategoriler


mutfak ölçü kapları

mutfak ölçü kapları ve mutfak ölçü kaşıkları
  • Mutfakta yemek yapımı için malzemeler biraraya getirilirken, yemekte kullanılacak kimi malzemelerin ölçülmesi gerekir. Malzemenin özelliğine göre, çeşitli ölçme aletleri kullanılır. Katı maddeler için tartı aleti, sıvı maddeler için litre kullanılır. Evde mutfak şartlarında bu aletleri kullanarak malzemeleri ölçmek, pratik olmadığından kullanışlı değildir. Bu nedenle, ölçü almada mutfaklarda mutfak ölçü kapları ve mutfak ölçü kaşıkları kullanılır. Piyasada bu aletlerin binbir çeşiti satılmaktadır.
Tarifin Devamı »

25 Mayıs 2015 Pazartesi

kebapçı ezogelin çorbası


kebapçı ezogelin çorbası 
Kebapçılarda yapılan ezogelin çorbasını beğenmeyen yoktur. Kebapçılar derken hepsini kastetmiyorum; her kebapçı ezogelin çorbasını usulüne uygun yapamıyor. Sözlerimde iyi ezogelin çorbası yapan kebapçıları kastediyorum, yanlış anlaşılma olmasın. Ezogelin çorbası yapımında başta kırmızı mercimek, bulgur, pirinç, soğan, salça, istenilen baharatlar ve çorbayı bağlamak için az miktarda un kullanılır. Ezogelin çorbasında salça çok önemli, her ne kadar tarifimde domates salçası yazmış olsam da, domates salçası ile biber salçasını birlikte kullanmak, ezogelin çorbası'nın lezzetini ikiye katlar. Verdiğim malzemelerle üç kişiye yetecek ölçüde, kebapçı ezogelin çorbası yapmış olursunuz.
Tarifin Devamı »