14 Kasım 2016 Pazartesi

Karnıbahar Lokmaları



1 karnabahar
Su
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 bardak kaşar peyniri
2 adet yumurta
Tuz
3 diş sarımsak
Karabiber
2 yumurtanın beyazı

1 büyük karnabaharı ayıklayın ve bir kabın içine alın. Kaba su ekleyip, karnabaharları 5-6 dakika boyunca ocakta pişirin. Pişen karnabaharları rondodan geçirin ve üzerine yoğurt, kaşar peyniri, yumurta, tuz, sarımsak ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın. Başka bir kapta 2 yumurtanın beyazını köpük kıvamına gelinceye kadar çırpın ve karışımınıza ekleyip karıştırmaya devam edin. Muffin kalıbınızı yağlayın ve karışımınızı kalıba alın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-12 dakika pişirin. Afiyet olsun.

Tarhanalı Krep





2 kaşık tarhana az su ile akşamdan islatilir.
Sabah üstüne 2 yumurta ve kivam verecek kadar süt ilave edilir. İsteğe göre maydanoz, dereotu, ıspanak eklenebilir.
Normal krep gibi tavada pişirilir.

Kaynak: Karatay Lezzeteri Sayfası

Sabah İçilen Limonlu Suyun Faydaları




Sabahları Sıcak Su ve Limon Sabahları ilk iş olarak içtiğiniz kahveyi, limonlu sıcak su ile değiştirmeyi düşür müsünüz? Bu dünyaca tanınan besin uzmanı Ann Louise Gittleman’ın bir tavsiyesi.

Sıcak su ve limon ikilisi vücudunuz için birçok açıdan faydalı olabilir. Kilo vermenize yardım eder, su ihtiyacınızı karşılar, sindiriminizi kolaylaştırır ve C vitamini alımını yükselterek bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Hatta faydalarını artırmak için birkaç şey daha ilave edebilirsiniz.

Yapılışı Gittleman bir limonun yarısından sıktığınız limon suyu ile bir fincan sıcak suyun en uygun karışım olduğunu söylüyor. Karışımı daha etkili hale getirmek için biraz tarçın, biraz da öğütülmüş zencefil kullanabilirsiniz. Böylece metabolizma hızınızı da artırmış olacaksınız.

Fonksiyonu
Güne başlarken ilk iş olarak limon suyu içmek sindirim sisteminizi uyarır. Bu da besinlerin vücudunuz tarafından daha iyi emilmesini sağlar. Emilim kötü olduğunda aç olmasanız bile, doymamışlık hissi olacaktır.

Etkileri
Limon suyu damağınızdan başlayarak vücudunuzu temizlemeye girişir. Vücudunuza girdikten sonra, böbreklerin boşaltılmasını sağlar, karaciğerden atıkların ve toksinlerin atılmasına yardım eder. Ayrıca toksinleri temizlemekle görevli lenf sistemini güçlendirir.
Önemi Limon da, su da Gittleman’ın kilolardan kurtaran yiyecekler listesine dahil. Susuz kaldığınızda vücudunuz daha fazla yağ depoluyor, çünkü böbrekleriniz böyle bir durumda karaciğerinizden yardım istiyor. Bu da karaciğerinizin yağ yakma görevinden feragat etmesine neden oluyor.

Su ayrıca iştahı azaltıyor. Susuz kalmaksa, tam tersine, açlık hissi uyandırıyor. Limon selülitin azalmasına yardım edebilir, çünkü deriye giden kan akışını artırıp, vücudunuzun atıklardan temizlenmesine yardım ediyor. Limon ayrıca vücudunuzun yağ eritme kapasitesini artırıyor.
Yararları Limon yüksek miktarda C vitamini içerir. Bir limon 30.7 mg C vitamini içerir. Alınması tavsiye edilen günlük C vitamini miktarı kadınlarda 75 mg, erkeklerde 90 mg. C vitaminini daha fazla tüketen insanların sindirim sistemleri çok daha etkin çalışıyor.

Limon ayrıca midenin asiditesini artırıyor, böylece kalsiyumun emilimi kolaylaşıyor. Kalsiyumun iyi emilmesi daha rahat kilo vermek anlamına geliyor. Çünkü kalsiyum yağ hücrelerinde depolanıyor. Yağ hücrelerindeki kalsiyum miktarı arttıkça, onları yakmak o kadar hızlı oluyor.
C vitamini ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir, koroner kalp hastalıklarından korur, felç riskini azaltır, kataraktı ve gut hastalığını engeller.Bu antioksidan vitamin kanser riskinin azalmasını sağlıyor.

Kaynak:http://multiyasam.com/sabahlari-sicak-su-ve-limon/

11 Kasım 2016 Cuma

Fotoğraflı Akşam Yemeği Menü Örnekleri


Kıymalı Bamya, tarhana çorbası, barbunya, turşu, salata, yoğurt


Ciğer, brokoli çorbası, salata, pazı yemeği



Brokoli, mercimek çorbası, kıymalı kereviz
                             

Mercimek çorbası, karnabahar kısırı, turp

Kuru fasulye, yoğurt, turşu, kıymalı patlıcan

Salata, bulgur pilavı, soğanlı salata, turşu, kuru fasulye

Tavuk, mantar, salata, karnabahar



Kıymalı pırasa, salata, köfte

Kıymalı pırasa, salata








                                                  Brokoli, çorba, kıymalı kereviz


Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası Üyeleri

Karnıbahar Mantısı





MALZEMELER 
1 Orta Boy  Karnıbahar
1.5 Çay Bardağı Zeytinyağı
200 gr Kıyma
1 Orta Boy kuru Soğan
1 Kase  yoğurt
2-3 Diş Sarımsak
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Biber
YAPILIŞI 
  1.  Karnıbaharlar sirkeli suda  yıkandıktan sonra  büyük bir tencerede  haşlanır.
  2. Kuru soğanlar küçük olarak doğranır.
  3. Başka bir tencerede   zeytinyağı ile doğranan kuru soğanlar   kavrulup kıyma  ilave edilir.
  4. Kıyma rengi dönüp kavrulunca  baharatlar , tuz,karabiber ve  kırmızıbiber ilave olunur.
  5. Haşlanan karnıbaharlar küçük küçük doğranır. ve Servis tabağına  koyulur.
  6. Yoğurt içine sarımsaklar rendelenip karıştırılır ve  karnıbaharların üzerine dökülür.
  7. Son olarak kıymalı sos  üzerine ilave edilir.
  8. Servise hazırdır. İstege göre  farklı baharatlarda ( maydanoz ve nane )  dökebilirsiniz.

D Vitamini





ABD Ulusal Sağlık Kurumu Sitesi’nde yayınlanan bilgiye göre D vitamini eksikliği ya da yetersizliği küresel bir sağlık sorunu. Dünyada bir milyardan fazla kişide D vitamini eksikliği ve yetersizliği bulunuyor. Buna rağmen ne hükümetler ne de sağlık kurumları genel ve ciddi olan bu acil sağlık sorunu için halkı uyarmıyorlar!
Şubat 2015’te, ABD Beslenme Önerileri Komitesi’nin ABD Sağlık ve Sosyal Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı için hazırladığı raporunda D vitamininin gebeler için önemi vurgulanmakta, kemik ve kas gelişimi dışında, 2000 gene etki ettiği ve toksik düzeylerinin henüz gösterilmediği bildirilmektedir.
Yani, son raporlarda D Vitamininin toksisitesi olmadığı, toksik olduğunu gösteren bir çalışmanın da bulunmadığı, üst sınırın kaldırıldığı belirtiliyor (bakınız USDA ABD hükümetine sunulan Şubat 2015 raporu.)

Kanser doktorları da D vitamini öneriyor! California Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nde yapılan bir araştırmada, onkologlar kemoterapi yapmadan önce kanser hastalarının önce D vitaminlerini yükseltiyorlar, o zaman kemoterapinin yan etkilerinin daha az görüldüğünü ve hastaların kemoterapiye daha iyi tolere ettiklerini belirtiyorlar.

Yağda eriyen bir vitamin olan D vitamini, cildimizde güneş ışığının etkisi ile üretilir.

D vitaminin görevlerini şöyle sıralayabiliriz:
• Tüm vücut organ ve dokularında D vitamini reseptörleri bulunur ve hücrelerde bulunan genlerin normal olarak çalışmalarını düzenler.
• Kanlarında düşük düzeylerde D vitamini bulunan kişilerin, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin fazla olduğu gösterilmiştir.
• Obez yetişkinlerin ve şeker hastalarının kanlarında D vitamini düşük olarak bulunmuştur.
• D vitamini, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. D vitamini eksikliği olan kişilerin alerji, otoimmün ve kanser hastalıklarına yakalanma riski yüksektir.
Kanada hükümeti, 2009 yılında domuz gribi aşısı yerine, halkın
bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek amacı ile onlara D vitamini takviyesi sağlamış, kimseye domuz gribi aşısı yaptırmamıştır.
• Kuvvetli bir antioksidan olan D vitamini, organizmayı serbest oksijen radikallerinin zararlarından korur.
• Yaşlılarda sık olarak rastladığımız dengesizlik nedeni ve bunun sonucu düşmelerinin de D vitamininin eksikliğine bağlı olduğu bildirilmiştir.
• Şeker hastalarının kandaki D vitamini normal düzeylerde olduğunda, kan şeker kontrollerinin daha kolay olabildiği de gösterilmiştir.

D vitamininin normal düzeyleri nelerdir?
Herkes doktorları ile test yaptırıp eksiklik varsa ona göre takviye almalıdır. D vitamini (gün ışığı hormonu) eksikliği giderilmelidir. Kanda D vitamini düzeyi 100 ng/ml üzeri olmalıdır ve bu herkes için aynıdır. Herkes doktorlarıyla tahlil yaptırıp D vitamini eksik olanlar, takviye alacak.
Yaz ya da kış aylarında normal şartlarda kanda D vitamini düzeyinin en az, 100 ng/ml’nin üstünde olması gerekir.
Sağlıklı doğal yağlar yendiği zaman, D vitamini ile birlikte yalnız yağda eriyen ve emilebilen A, E, K vitaminleri de organizmaya girer. Yiyeceklerimizle almış olsak bile, sağlıklı yağları yemediğimiz zamanlarda bu vitaminlerin vücudumuza girmesi mümkün değildir.
Bilhassa kilolularda D vitamini eksik. Önemsenmeyen gizli bir engeldir. D vitamininiz düşükse kilo veremezsiniz.

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay
Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı
Karatay Sağlık Kitaplarının Yazarı

Hangi Besin Hangi Ayda Yenir?

Bu bilgiye ulaşmak için: