14 Aralık 2016 Çarşamba

Sebzeli Börek (Unsuz)



Malzemeler

Yarım su bardağı haşlanmış kırmızı mercimek
Yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
4 kaşık yoğurt
1 çay bardağı süt
2 yumurta
Bir çay kaşığı kabartma tozu
Roka, maydanoz, tere, dereotu, nane
Pırasa
Pazı
Yarım kuru soğan
Yeşil soğan
4 kaşık lor
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Biraz tereyağı
Kayatuzu, toz kırmızı biber, nane
Çeyrek havuç rendesi. (Havucu kilo verme sürecinde kullanmamanızı öneririm. Pişince şekere dönüşüyor.)

Bütün malzemeleri bir kapta karıştırın, kek hamuru kıvamı almasına dikkat edin. Sonra hepsini yağladığınız kalıba alın.
180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Not: Bu tarife kek kıvamı alabildiği sürece dilediğiniz sebzeyi ve baharatı ekleyebilirsiniz. (Patates, havuç, bezelye hariç)

Nuray İlbars

Glisemik İndeks Tablosu



13 Aralık 2016 Salı

Kırmızı Mercimekli Krep (Unsuz)




Malzemeler:
1 su bardağı mercimek
2 yumurta
2 kaşık lor
1 çay kaşığı karbonat
Tuz
Süt

Yapılışı:
1 su bardağı mercimek geceden yikanip islanir.
Sabah içine 2 yumurta, 2 kaşık lor, 1 çay kasigi karbonat, tuz ve kıvam alana kadar süt konur. Hepsi blenderdan geçirilir ve krep gibi pişirilir.

Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası (Aynur Kader Körbalta)

Mutfağınızı Karatay Beslenmesine Hazırlamak İçin


Beslenmeyle ilgili tüm bilgilerimize reset atıp önyargılarımızdan kurtulup sonra adeta ders çalışır gibi Karatay Diyeti kitabını okuyup özümsedikten sonra iş uygulamaya geldi.
  1. SAĞLIKSIZ GIDALARIN TEMİZLENMESİ: Kitapta yazan mutfağa hiç sokulmaması gereken malzemeler varsa atılmalı veya düşman gördüğünüz birilerine verebilirsiniz dostunuza bile vermemelisiniz. Önce ekmek kutunuzdan kurtulmakla işe başlayın. Sonra erzak dolabınızı elden geçirin. Pirinç, makarna, şehriye, her tür un, iç bakla ve şeker varsa dolabınızdan çıkarın. Şimdi sıra buzdolabınıza geldi. Buzdolabınızı paketlenmiş ürünler, eritme ve krem peynirler, hazır yoğurt, süt tozu, krema, hazır soslar, varsa tost ekmeği, her türlü meşrubat, meyve suyu, sucuk, salam, sosis gibi işlem görmüş et ürünleri, marketten alınma tavuk ve yumurta, her türlü şarküteri ürünlerinden arındırın. Kavun, karpuz, incir ve dut gibi glisemik indeksi yüksek meyveleri ve mevsimsiz sebze ve meyveleri de buzdolabınızdan çıkarın. Mutfağınızdan bisküviler, galetalar, tatlı-tuzlu kurabiyeler, cipsler, çikolatalar, şekerleme ve lokumlar, yapay veya doğal tatlandırıcılar, sakızlar, şekerli ve şekersiz reçeller, şuruplar, bal, pekmez, hazır çorbalar, ayçiçeği ve mısırözü yağları, patates, kavrulmuş kuru yemişler gibi sağlıksız ne varsa her şeyi atın. Poşet çaylar, granül kahveler de mutfağınızdan çıkmalı.
  2. SAĞLIKLI GIDALARIN ALINMASI: Karatay Sağlıklı Beslenmesine yönelik ceviz veya kavrulmamış badem/fıstık/fındık, günkurusu kayısı, serbest dolaşan tavuk yumurtası, hangi zeytinden seviyorsanız zeytin, tam yağlı en çok sevdiğiniz peynir, mevsim sebzeleri, yeşillik, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, köy tereyağı, süt, et veya balık vb malzemeleri eve almalısınız. Sütü öncelikle yoğurt mayalamak için aldınız. Maya olarak tanıdıklarınızdan ev yoğurdu bulmanızı tavsiye ederiz. Cevizi pazardan kabuklu olarak alıp kendiniz taze taze kırarsanız hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olur.
Zamanla çok kullanacağınız bazı malzemeleri Anadolu’nun çeşitli yerlerinden getirtmeye başlarsınız. Biz, örneğin, cevizi Kaman’dan, kayısıyı Malatya’dan, tuzu Çankırı’dan getirtiyoruz. İnternet yoluyla alışveriş ve kargoculuk o kadar gelişti ki bunu yapmak hiç de zor olmuyor.

Kaynak: Facebook Woto Sağlıklı Yaşıyoruz Sayfası

10 Aralık 2016 Cumartesi

Kırmızı Mercimek Mantısı





Yaklaşık bir bardak kırmızı mercimeğe üstünü geçecek kadar su ekleyin. Tuzunu ilave edin.
Ayrı bir tencerede biraz suyla bir kuru soğanı soteleyin. İyice suyunu çekince kıymasını ilave edip kendi suyunda kavurun.
Biraz soğuk sıkım zeytinyağı ekleyin.
Soğuyan mercimeğe taze soğan doğrayın.
Kalıpla servis tabağına çıkartıp üzerine soğanlı kıymayı, sarımsaklı yoğurdu ve en üstüne de nane ve pulbiberli yağı dökün.
Afiyet olsun.

Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası (Nilüfer Kasap)

8 Aralık 2016 Perşembe

Kilo Verememe Sebepleri


 Kilo verememenizin birkaç sebebi olabilir:

- D vitamini seviyeniz düşüktür.

- Demir seviyeniz düşüktür.

- Magnezyum seviyeniz düşüktür.

- İnsülin seviyeniz yüksektir.

- Troid hormonunuzda bir sorun vardır. (Diyete başlamadan önce mutlaka D vitamini, B12 vitamini,Troid hormonları açlık insülini demir ve diğer biyokimya ve hemogram tahlillerinizi yaptırın)

- Yemek saatlerinizi doğru ayarlayamamışsınızdır.

- Hazır yoğurt tüketiyorsunuzdur (çoğunun içeriğinde nişasta olduğundan beslenmeyi etkisiz hale getiriyor)

- Doğal olmayan gıdaları tüketiyorsunuzdur (Ne yazık ki doğal olmayan birçok gıda hormonal ilaç içeriyor, bu da kişilerin kilo vermesini engelliyor)

- Düzenli spor yapmıyorsunuzdur.

- Sporu yeterli süre boyunca yapmıyorsunuzdur.

- Arada küçücük de olsa kaçamaklarınız vardır.

- Yemekleri pişirme şeklinizde hata vardır. (Yanlış pişirilen besinler trans yağ içerir)

- Uyku saatleriniz yanlıştır.

- Kabızlık sorununuz vardır (lifli gıdaları az yemek ve az yağlı tüketmek bu soruna neden olur)

- Tuz tüketiminiz fazladır ve yanlış tuz kullanıyorsunuzdur.( kaya tuzu kullanmalısınız )

- Akşam yemeklerinizi doyana kadar değil tıka basa yiyiyorsunuzdur.

-yediğiniz gıdaların bazılarına intöleransınız yani allerjiniz vardır

Çözüm önerileri:

- Tahlil yaptırıp kan değerlerinizi görün.düşük olan d vitamini ,b12 ve demir seviyeleriniz varsa yükseltin

- Spor yaparken süre tutun

- Yediklerinizin resmini çekip, yediğiniz saati de belirterek grupta paylaşın.Böylece yediklerinizde bir hata olup olmadığını hep beraber kontrol ederiz.

- Köy yumurtası, köy tavuğu, köy tereyağı, evde yapılmış yoğurt vs tüketin.

- Hazır alıyorsanız doğal yada ev yapımı gıdalara yönelin.

- Her gün düzenli yürüyüş yapın.

- Kaçamak dediğimiz küçük atıştırmalıklardan kesinlikle yapmayın.

- Yemekleri Karatay beslenmesine uygun şekilde pişirin.

- Karatay diyetinde uykuda da kilo verme mümkün olabildiğinden, uyku saatlerinizin düzenli olması gerekiyor. Bu nedenle akşam en geç 11:30 gibi uyuyup sabah erken kalkmak çok önemli. Gece saat 2 ve 5 arası LEPTİN HORMONU salgılanır ve yağlarımızın yanmasını sağlar

- Lif içeren sebzeleri öğününüzde bol bol tüketin.

- Yağı kesinlikle kısıtlamayın, bol sağlıklı yağ tüketin çünkü Karatay diyeti kalori hesabına dayalı değildir. Vücuda giren faydalı yağ (soğuk sıkım zeytinyağı, köy tereyağı,kuyruk yağı tüketin), bağırsakların düzenli çalışmasını da sağlar. Kahvaltıda yediğiniz domates, salatalık gibi sebzelere de bol yağ koymayı unutmayın. Sebzeleri mutlaka mevsiminde tüketin

- Kullandığınız tuz miktarını az tutun ve mutlaka evinizdeki küçük tahta ya da cam değirmenlerde toz haline getirdiğiniz kaya tuzu kullanın. Diğer tuzçeşitleri ödem yaparak kilo vermenizi imkansız hale getirebilir.

- Sabah kahvaltıları tam ve doyurucu olacak şekilde, yüzde yüz karatay kahvaltısı olmalı. Ancak akşam yemeklerini kısıtlı tutun ve az yiyin. Bu şekilde daha hızlı kilo verebilirsiniz.

Kaynak: Karatay Lezzetleri Sayfası