21 Aralık 2016 Çarşamba

Karnıbahar Kısırı




Malzemeler:
Bir adet orta boy karnıbahar
1 adet kuru soğan
Domates ve biber salçası
Limon
Zeytinyağı
Tuz, kimyon, nane
Maydanoz, marul, dereotu, yeşil soğan

Yapılışı:
Karnıbaharı yıkadıktan sonra köklerinden ayırıp küçük parçalara bölerek rondolayın. (Rondodan sonraki görünüşü aşağıda.)


Bir tavada kuru soğanı zeytinyağıyla soteleyin, Salça ve baharatları ekleyin, rondolanan karnıbaharları da tavaya alıp 10-15 dk çevirerek pişmesini sağlayın.
Piştikten sonra soğumaya bırakın.
Doğradığınız yeşillikleri, limonu pişen karnıbaharların içine ekleyip karıştırın.
Afiyet olsun.

Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası. (Fotoğraf Nuray İlbars)



Ceviz Suyunun Faydaları


  • Ceviz içerisinde bol miktarda protein, lif, omega 3 ve 6 yağ asitleri bulundurur.
  • Kalsiyum, çinko, magnezyum, fosfor, bakır, selenyum, demir ve manganez minerallerini barındıran nadide kuru yemişlerdendir.
  • A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerini bünyesinde bulundurur.
  • Kalp ve damar sağlığını korur.
  • Güçlü bir antioksidandır.
  • Yüksek kolesterolü düşürür.
  • Tam bir antidepresandır. Stresle mücadelede önemli bir rolü vardır.
  • Saç ve cilt bakımında tercih edilir. Saçı güçlendirir, geç beyazlamasını sağlar, kırışıklık gidericidir.
  • 3-4 adet cevizi akşamdan bir bardak oda sıcaklığında suya koyun sabaha kadar bekletin. Sabah kahvaltıdan önce aç karnına bu suyu için ve cevizleri yiyin. Bu uygulamayla cevizin suya geçen vitaminlerinden de faydalanmış olacaksınız. Hızlı zayıflayacak, kabızlık probleminizi ortadan kaldıracaksınız.

    .

    14 Aralık 2016 Çarşamba

    Şekersiz Muzlu Puding



    Malzemeler:
    2 muz
    Kıvam verecek kadar süt
    2 tatlı kaşığı kakao

    Yapılışı:
    Malzemeleri derin bir kaba koyup mikserleyin. İçine dövülmüş ceviz, badem ve yaban mersini ekleyin.
    Kilo verme sürecinde yenilmesi önerilmiyor ama yiyecek olursanız da sabah kahvaltısı ardına tüketip yürüyüş yaparak yediğinizi yakmanız gerekecek:-)

    Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası

    Sebzeli Börek (Unsuz)



    Malzemeler

    Yarım su bardağı haşlanmış kırmızı mercimek
    Yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
    4 kaşık yoğurt
    1 çay bardağı süt
    2 yumurta
    Bir çay kaşığı kabartma tozu
    Roka, maydanoz, tere, dereotu, nane
    Pırasa
    Pazı
    Yarım kuru soğan
    Yeşil soğan
    4 kaşık lor
    Yarım çay bardağı zeytinyağı
    Biraz tereyağı
    Kayatuzu, toz kırmızı biber, nane
    Çeyrek havuç rendesi. (Havucu kilo verme sürecinde kullanmamanızı öneririm. Pişince şekere dönüşüyor.)

    Bütün malzemeleri bir kapta karıştırın, kek hamuru kıvamı almasına dikkat edin. Sonra hepsini yağladığınız kalıba alın.
    180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

    Not: Bu tarife kek kıvamı alabildiği sürece dilediğiniz sebzeyi ve baharatı ekleyebilirsiniz. (Patates, havuç, bezelye hariç)

    Nuray İlbars

    Glisemik İndeks Tablosu



    13 Aralık 2016 Salı

    Kırmızı Mercimekli Krep (Unsuz)




    Malzemeler:
    1 su bardağı mercimek
    2 yumurta
    2 kaşık lor
    1 çay kaşığı karbonat
    Tuz
    Süt

    Yapılışı:
    1 su bardağı mercimek geceden yikanip islanir.
    Sabah içine 2 yumurta, 2 kaşık lor, 1 çay kasigi karbonat, tuz ve kıvam alana kadar süt konur. Hepsi blenderdan geçirilir ve krep gibi pişirilir.

    Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası (Aynur Kader Körbalta)

    Mutfağınızı Karatay Beslenmesine Hazırlamak İçin


    Beslenmeyle ilgili tüm bilgilerimize reset atıp önyargılarımızdan kurtulup sonra adeta ders çalışır gibi Karatay Diyeti kitabını okuyup özümsedikten sonra iş uygulamaya geldi.
    1. SAĞLIKSIZ GIDALARIN TEMİZLENMESİ: Kitapta yazan mutfağa hiç sokulmaması gereken malzemeler varsa atılmalı veya düşman gördüğünüz birilerine verebilirsiniz dostunuza bile vermemelisiniz. Önce ekmek kutunuzdan kurtulmakla işe başlayın. Sonra erzak dolabınızı elden geçirin. Pirinç, makarna, şehriye, her tür un, iç bakla ve şeker varsa dolabınızdan çıkarın. Şimdi sıra buzdolabınıza geldi. Buzdolabınızı paketlenmiş ürünler, eritme ve krem peynirler, hazır yoğurt, süt tozu, krema, hazır soslar, varsa tost ekmeği, her türlü meşrubat, meyve suyu, sucuk, salam, sosis gibi işlem görmüş et ürünleri, marketten alınma tavuk ve yumurta, her türlü şarküteri ürünlerinden arındırın. Kavun, karpuz, incir ve dut gibi glisemik indeksi yüksek meyveleri ve mevsimsiz sebze ve meyveleri de buzdolabınızdan çıkarın. Mutfağınızdan bisküviler, galetalar, tatlı-tuzlu kurabiyeler, cipsler, çikolatalar, şekerleme ve lokumlar, yapay veya doğal tatlandırıcılar, sakızlar, şekerli ve şekersiz reçeller, şuruplar, bal, pekmez, hazır çorbalar, ayçiçeği ve mısırözü yağları, patates, kavrulmuş kuru yemişler gibi sağlıksız ne varsa her şeyi atın. Poşet çaylar, granül kahveler de mutfağınızdan çıkmalı.
    2. SAĞLIKLI GIDALARIN ALINMASI: Karatay Sağlıklı Beslenmesine yönelik ceviz veya kavrulmamış badem/fıstık/fındık, günkurusu kayısı, serbest dolaşan tavuk yumurtası, hangi zeytinden seviyorsanız zeytin, tam yağlı en çok sevdiğiniz peynir, mevsim sebzeleri, yeşillik, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, köy tereyağı, süt, et veya balık vb malzemeleri eve almalısınız. Sütü öncelikle yoğurt mayalamak için aldınız. Maya olarak tanıdıklarınızdan ev yoğurdu bulmanızı tavsiye ederiz. Cevizi pazardan kabuklu olarak alıp kendiniz taze taze kırarsanız hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olur.
    Zamanla çok kullanacağınız bazı malzemeleri Anadolu’nun çeşitli yerlerinden getirtmeye başlarsınız. Biz, örneğin, cevizi Kaman’dan, kayısıyı Malatya’dan, tuzu Çankırı’dan getirtiyoruz. İnternet yoluyla alışveriş ve kargoculuk o kadar gelişti ki bunu yapmak hiç de zor olmuyor.

    Kaynak: Facebook Woto Sağlıklı Yaşıyoruz Sayfası