29 Nisan 2015 Çarşamba

Etli Bamya Yemeği





Malzemeler:
  • 500 gr. kuru bamya
  • 250 gr. kuşbaşı dana eti
    2 kaşık sıvıyağ
  • 3 adet soğan 
  • 1 kaşık salçası veya 2 adet domates ezmesi (rendelenmiş)
  • 1 adet limon, tuz
Yapılışı:

1.    Bamyaları ipinden çıkarıp yıkayınız 2.    Geniş bir tencereye 6 bardak su koyup, yarım limon sıkıp, kaynatınız. Su kaynayınca yıkanmış bamyaları içine ilave edip, hafif yumuşayıncaya kadar haşlayınız.
3.    Sonrasında ateşten alıp, üzerine soğuk su koyup, bamyaları kabartınız ve dirileştiriniz.
4.    Eti kuşbaşı doğrayıp tencereye koyup üzerine yemeklik doğranmış soğanı, yağı, ilave edip kısık ateşte hafif pişirin.
5.    Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayınız salça ile birlikte tencereye ilave edip kavurun.
6.    Üzerine 4-5 bardak sıcak su ilave edip yarım limon suyu sıkın. Etler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.(suyu kâfi gelmezse sıcak su ilave edebilirsiniz)
7.    Bamya ve etler istediğiniz yumuşaklığa geldiğinde ocaktan alın ve servis yapın.

Kaynak: hamaratabla.comhamaratabla.com

24 Nisan 2015 Cuma

Unsuz ve Şekersiz Kek




  • 3-4 adet kuru kayısı
  • 3-4 adet kuru incir
  • 3-4 adet kuru elma
  • 3 tane yumurta
  • 2 su bardağı ceviz yada fındık
  • 1 kaşık silme karbonat
  • 1 vanilya çubuğu
  • 1,5 çay bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tarçın


  • 3-4 adet kuru incir, kuru elma ve kuru kayısıyı 1 saat öncesinden suda ıslatıp bekletin.
    Hamur karıştırma kabının içerisine 3 adet yumurtayı, 1.5 çay bardağı sütü, 2 su bardağı iyice dövülmüş fındık veya cevizi, kabartma tozunu, tarçını ve vanilyayı  ilave ederek iyice çırpın.

    Su içinde beklettiğiniz  ve iyice süzülen elma ve incirleri doğradıktan sonra hazırladığınız kek karışımına ilave ederek tekrardan iyice karıştırın. Unsuz ve şekersiz kekiniz için silikon bir keke kalıbı tercih etmeniz  çok daha iyi olur. Önceden ısıtılmış fırında  10 dakika kadar pişirmeniz mümkün.
    Pişen keki servis  tabağına ters çevirerek  soğuduktan sonra dilimleyerek ikram edebilirsiniz.
    Kek veya kurabiye ihtiyacınızı karşılayacağından emin olabilirsiniz.Afiyet olsun.

    Not: Kilo verme döneminde bu tür gıdalar yendiğinde kilo verimi durabiliyor. Bu nedenle ideal kiloya ulaşıldıktan sonra bu tür kaçamaklar yapmanız tavsiye edeilir.

    Kaynak: İnternetteki tariflerden uyarlanmıştır.

    Etli Kereviz





    Malzemeler
    1 kg kereviz
    250 gr kuşbaşı et
    1 büyük soğan
    1 orta boy havuç
    1 yemek kaşığı domates salçası
    2 yemek kaşığı tereyağı birazda zeytinyağı
    1/2 limon suyu
    1 yumurta sarısı
    Tuz


    Yapılışı
    Kerevizlerin kabuklarını soyun, kök ve yapraklarını ayıklayın.

    Kerevizleri yarım parmak uzunluğunda kuşbaşı doğrayın
    Çelik tencerede etleri, kıyılmış soğan ve yağla ateşe koyun kapağını kapatın.
    Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
    Küçük parçalar halinde doğranmış kerevizleri katıp altüst edin.
    Sıcak su ve pişmeye yakın tuz ekleyin. İndirmeden önce limon suyu ve yumurta sarısını çırpıp yemeğin suyundan biraz koyup ılıttığınız terbiyeyi yemeğe ilave edin.

    Çok az süre daha pişirip kapatın.
    Yumurtalı sevmeyenler arzu ederlerse sadece limon suyu koyabilirler.

    Kaynak: yemektarifler.com

    21 Nisan 2015 Salı

    ELANAZ 9 YAŞINDA

    Elanaz büyüdü de 9 yaşına girdi cadı, kardeşine Mickey Mouse konseptli doğum günü yapınca, o da Minnie Mouse olsun dedi. Kendisi ile anlaştık bu sene arkadaşları ile son doğum günü partimiz, aile arasında küçük kutlamalarla devam.
    Kostümünü internetten aldım, sipariş verdim ama Elanaz'a küçük oldu, zamanımız azdı firma hemen yenisini gönderdi, ulaştı mı diye defalarca aradı, çok ilgilendiler gerçekten, kostüm ihtiyacınız olursa kesinlikle tavsiye ederim.

    Yine herşeyi kendim yapmak için uğraştım, arkadaşlarına bir sürü hediye hazırladık, kokoş kızlar çok beğendi hediyeleri :)

    Masayı maalesef çekemedim koşturmaktan, birde uçan balonlarımız vardı masamızın etrafında, böyle günlerde hep unutulan bir şeyler oluyor, çok yorulduk ama değdi gerçekten çok güzel geçti, kızımın mutluluğu her şeye değer zaten.

    Şimdilik sevgiyle kalın.




    Aşağıdaki çerçeveyi Eminönü'nden almıştım, arkası Mickey li Erdem'in doğum gününde kullanmıştık.


                                                    Taçlarımız

    Kitap Ayraçlarımız

    Yüzükler

    Şekerler


    Rozetler

     Kurabiyeler

    Pastamız


    18 Nisan 2015 Cumartesi

    Ev Yapımı Lahana Turşusu




    Malzemeler
    1 orta boy beyaz lahana
    1 çorba kaşığı kaya tuzu
    1 adet 2 litrelik kapaklı cam kavanoz
    1 kahve fincanı kadar  ev yapımı sirke (isteğe bağlı )
    1 çay kaşığı tane kimyon ( isteğe bağlı tatlandırmak için)
    1 kahve fincanı peynir altı suyu (isteğe bağlı)

    Yapılışı
    Lahanaların sert yerlerini kullanmayarak bıçakla incecik kıyın.
    Kolunuzu yormamak için parçalara ayırarak ,kıyılmış lahana ve tuzu elinizle iyice yoğurun. Lahanalar yumuşayana kadar bunu sürdürün.
    Yumuşayan lahanaları  sımsıkı şekilde bastırarak kavanoza yerleştirin.
    Üzerine eğer kullanacaksanız – ki biraz olsun kullanmanızı tavsiye ederim-sirke ve peynir altı suyunu ilave edin.
    Üzerine temiz bir ağırlık ya da taş parçası koyarak lahanaların hareket etmesini önleyin. Bu şekilde lahanalar suyunu salarken hepsi su altında kalacak ve küflenme olmayacak.
    Ağırlıkları da koyduktan sonra üzerini sirkede olduğu gibi temiz bir tülbent parçası ya da peynir torbasıyla kapatın ve etrafına paket lastiği ya da ip gibi birşey geçirin.
    Böylelikle havada dolaşıp duran mayalar, bakteriler, mikroplar, sinekler vs turşunun içine giremeyecek ama aynı zamanda da turşunun havayla temasını kesmemiş olacaksınız.
    Bu şekilde 1-2 hafta bekleyin. Ortam ısısına göre  bu süre değişiyor. Turşunuz dışarda bu şekilde bekledikçe her geçen gün daha da lezzetli olacaktır. Bundan sonrasında tadını test ederek süreye kendiniz karar verip 1 hafta daha uzatabilirsiniz.
    Tadı istediğiniz gibi olduğunda ve lahanalar kendi suyunu iyice salıp ,bu suyla tamamen gömülü  halde beklemek üzere kavanozun kapağını kapatıp buzdolabına kaldırabilirsiniz.
    Turşunuz buzdolabında aylarca uzun süreler dayanır.
    Tek başına tüketebileceğiniz gibi ,yemeklerin yanında ya da salatalara da ilave edebilirsiniz.
    Not :
    Fermentasyon sürecinde lahanaların üzerinde beyaz küf gibi yapılar görürseniz endişe etmeyin. Kaşıkla temizleyip beklemeye devam edin.

    13 Nisan 2015 Pazartesi

    PRATİK UN KURABİYESİ (ŞANTİLİ KURABİYE)


    Cumartesi kuzenime gittik, o yapmıştı bu kurabiyeleri tadı çok güzeldi, tarifini aldım, sadece 3 malzemesi var ve çok pratik, yoğur ve pişir.

    Malzemeler  (15-20 adet çıkıyor) :
    * 1 poşet krem şanti (1 paketin içinden 2 poşet çıkıyor, 1 poşeti kullanacaksınız)
    * 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ
    * Aldığı kadar un (3 su bardağı kadar)

    Malzemeleri koyup yoğurun, çok yumuşak bir hamur olmayacak.
    Şekil verip önceden 175 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.
    Çok çabuk piştiği için devamlı kontrol etmeniz gerekiyor.
    Üzerinde pudra şekeri veya pudra şekeriyle tarçını karıştırıp serpin.

    Afiyet olsun.

    2 Nisan 2015 Perşembe

    Bat Yemeği


    Malzemeler:
    -1 su bardağı yeşil mercimek,
    -9 bardak su,
    -1 çay bardağı ince köftelik bulgur,
    -2 orta boy soğan,
    -4 sivri biber,
    -4 orta boy domates,
    -1 yemek kaşığı salça,
    -1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber,
    -1 tatlı kaşığı pul biber,
    -Yarım limon suyu ve isteğe bağlı olarak 100 gram ceviz kullanılır.
    Hazırlanışı:
    Tencereye bir bardak yeşil mercimek konulur. Daha sonra 7 bardak su ilave edilip ocakta kaynamaya bırakılır. Mercimekler piştikten sonra, tencere soğuması için ocaktan alınır. Daha sonra bulgur ilave edilip 15 dakika beklenir. Bu sırada soğan, domates, biber doğranır. Bir kasede salça sulandırılır. Beklemeye bırakılan bulgur suyu çektikten sonra 2 bardak su ilave edilir. Hazırlanan diğer malzemeler yemeğe katılır. Yemeğe, limon ve pul biber eklenir. Arzu edilirse dövülmüş ceviz bu sırada konularak servis edilir. Bat yemeği, salamura üzüm yaprağı ile yenilir..


    Kaynak: Karatay Lezzetleri