15 Kasım 2016 Salı

Mercimekli Köfte (Bulgursuz)




Malzemeler
1 su bardağı mercimek
2 su bardağı su
1 kuru soğan
Yeşillik
Limon
Biber ya da domates salçası
Zeytinyağı
Kimyon
Tuz

Yapılışı
Mercimekleri haşlayın. Tencerede 2 saat kadar bırakın. (Suyunu tamamen çektirin hatta biraz sertleşsin, aksi taktirde kıvamı yumuşak olur.)
Kuru soğanı yağda öldürün. Soğan, yeşillikler, kimyon, salça, tuz ve limonu haşladığınız mercimeklerin içine koyun, yoğurun ve şekil verin.
Bulgurlu mercimek köftesinden farkı olmayan lezzetli, doyurucu bir Karatay lezzeti.
Afiyet olsun:-)

14 Kasım 2016 Pazartesi

Tatlı Yeme İsteğimizi Nasıl Bastırabiliriz?



Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre şeker kokain kadar bağımlılık yapıyor. Çikolata yemeye başladığınızda, beyniniz mutluluk verici hormonlar olan dopamin ve opiat salgılamaya başlıyor. Bu bağımlılık yapıcı hormonlar daha fazla çikolata için sizi dürtmeye başlıyor.

Şekerli yiyecekleri vücudumuz istiyor, çünkü yediğimizde bizi mutlu yaptığını biliyor. Ama bunlar sonunda bizi depresif ve kaygılı yapabilir. 2002’de altı ülkede yapılan bir araştırmaya şeker alımı arttıkça depresyon riski de artıyor.

Şekerin diğer etkilerini zaten biliyoruz. Kilo alımına sebep oluyor, dişleri yıpratıyor, kalp hastalıkları, diyabet ve kanser riskini artırıyor.
Ama şeker tüketimine devam ediyoruz, çünkü “hayır” demek kolay değil. İyi haber ise Doğu’nun bilgeliği ve Batı’nın bilimi şeker dürtüsünü kesmek için bize birkaç strateji öneriyor.

Şeker İsteğini Nasıl Kesersiniz:
1. Güzel Bir Kahvaltı Yapın Yumurta, peynir, zeytin, tereyağı olsun kahvaltınızda. Böylece şekerli bir şey yeme isteğini uzun süre bastırmış, aynı zamanda da metabolizma hızını arttırmış ve vücudunuza enerji pompalamış olacaksınız.

2. Yeşil Sebze Tüketin Brokoli, ıspanak gibi yeşil sebzeler enerjinizi artırır ve içeriklerinde bulunan magnezyum gibi mineraller sayesinde şeker yeme isteğini bastırır.

3. Yapay Tatlandırıcılardan Uzak Durun Yapay tatlandırıcılar şeker isteğini aslında artırıyor ve yağ oluşumunu hızlandırıyor.

4. Güneş Işığı Alın D vitamini serotonin üretmeye yardımcı olur. Mutluluk hormonu serotonin şeker isteğini kontrol altına alacağı için güneş ışığından yararlanmaya çalışın.

5. İyi Yağlardan Yiyin Kabuklu kuru yemişler, somon gibi omega-3 yağı açısından zengin balıklar, zeytinyağı gibi gıdalar kan şekerini sabit tutar, açlığı engeller. Aynı zamanda bunalımı ve kaygıyı engelleyen hormonlar salgılanmasına yardımcı olur.

6. Her Öğünde Protein Alın Vejetaryenler şeker yeme isteğini kontrol altına almada daha çok zorlanırlar. Kırmızı et, beyaz et, yumurta ve balık enerji uyarımı yapar ve şeker isteğini bastıran nörokimyasallar salgılanmasını sağlarlar.

7. 8 Saat Uyuyun Uyku eksikliği şeker yeme isteğine neden olan girelin isimli bir hormon salgılanmasına neden olur. Aynı zamanda iştahı kesen leptin isimli hormonun etkisini azaltır.

Şeker alışkanlığını bırakmak zor olsa da, sonuçları fazlasıyla tatmin edici: daha düz bir karın, daha fazla enerji, daha güzel bir cilt ve daha az doktor ziyareti. http://multiyasam.com/seker-yeme-istegini-bastirmanin-7-yo…/

Karnıbahar Lokmaları



1 karnabahar
Su
2 yemek kaşığı yoğurt
1/2 bardak kaşar peyniri
2 adet yumurta
Tuz
3 diş sarımsak
Karabiber
2 yumurtanın beyazı

1 büyük karnabaharı ayıklayın ve bir kabın içine alın. Kaba su ekleyip, karnabaharları 5-6 dakika boyunca ocakta pişirin. Pişen karnabaharları rondodan geçirin ve üzerine yoğurt, kaşar peyniri, yumurta, tuz, sarımsak ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın. Başka bir kapta 2 yumurtanın beyazını köpük kıvamına gelinceye kadar çırpın ve karışımınıza ekleyip karıştırmaya devam edin. Muffin kalıbınızı yağlayın ve karışımınızı kalıba alın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-12 dakika pişirin. Afiyet olsun.

Tarhanalı Krep





2 kaşık tarhana az su ile akşamdan islatilir.
Sabah üstüne 2 yumurta ve kivam verecek kadar süt ilave edilir. İsteğe göre maydanoz, dereotu, ıspanak eklenebilir.
Normal krep gibi tavada pişirilir.

Kaynak: Karatay Lezzeteri Sayfası

Sabah İçilen Limonlu Suyun Faydaları




Sabahları Sıcak Su ve Limon Sabahları ilk iş olarak içtiğiniz kahveyi, limonlu sıcak su ile değiştirmeyi düşür müsünüz? Bu dünyaca tanınan besin uzmanı Ann Louise Gittleman’ın bir tavsiyesi.

Sıcak su ve limon ikilisi vücudunuz için birçok açıdan faydalı olabilir. Kilo vermenize yardım eder, su ihtiyacınızı karşılar, sindiriminizi kolaylaştırır ve C vitamini alımını yükselterek bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Hatta faydalarını artırmak için birkaç şey daha ilave edebilirsiniz.

Yapılışı Gittleman bir limonun yarısından sıktığınız limon suyu ile bir fincan sıcak suyun en uygun karışım olduğunu söylüyor. Karışımı daha etkili hale getirmek için biraz tarçın, biraz da öğütülmüş zencefil kullanabilirsiniz. Böylece metabolizma hızınızı da artırmış olacaksınız.

Fonksiyonu
Güne başlarken ilk iş olarak limon suyu içmek sindirim sisteminizi uyarır. Bu da besinlerin vücudunuz tarafından daha iyi emilmesini sağlar. Emilim kötü olduğunda aç olmasanız bile, doymamışlık hissi olacaktır.

Etkileri
Limon suyu damağınızdan başlayarak vücudunuzu temizlemeye girişir. Vücudunuza girdikten sonra, böbreklerin boşaltılmasını sağlar, karaciğerden atıkların ve toksinlerin atılmasına yardım eder. Ayrıca toksinleri temizlemekle görevli lenf sistemini güçlendirir.
Önemi Limon da, su da Gittleman’ın kilolardan kurtaran yiyecekler listesine dahil. Susuz kaldığınızda vücudunuz daha fazla yağ depoluyor, çünkü böbrekleriniz böyle bir durumda karaciğerinizden yardım istiyor. Bu da karaciğerinizin yağ yakma görevinden feragat etmesine neden oluyor.

Su ayrıca iştahı azaltıyor. Susuz kalmaksa, tam tersine, açlık hissi uyandırıyor. Limon selülitin azalmasına yardım edebilir, çünkü deriye giden kan akışını artırıp, vücudunuzun atıklardan temizlenmesine yardım ediyor. Limon ayrıca vücudunuzun yağ eritme kapasitesini artırıyor.
Yararları Limon yüksek miktarda C vitamini içerir. Bir limon 30.7 mg C vitamini içerir. Alınması tavsiye edilen günlük C vitamini miktarı kadınlarda 75 mg, erkeklerde 90 mg. C vitaminini daha fazla tüketen insanların sindirim sistemleri çok daha etkin çalışıyor.

Limon ayrıca midenin asiditesini artırıyor, böylece kalsiyumun emilimi kolaylaşıyor. Kalsiyumun iyi emilmesi daha rahat kilo vermek anlamına geliyor. Çünkü kalsiyum yağ hücrelerinde depolanıyor. Yağ hücrelerindeki kalsiyum miktarı arttıkça, onları yakmak o kadar hızlı oluyor.
C vitamini ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirir, koroner kalp hastalıklarından korur, felç riskini azaltır, kataraktı ve gut hastalığını engeller.Bu antioksidan vitamin kanser riskinin azalmasını sağlıyor.

Kaynak:http://multiyasam.com/sabahlari-sicak-su-ve-limon/

11 Kasım 2016 Cuma

Fotoğraflı Akşam Yemeği Menü Örnekleri


Kıymalı Bamya, tarhana çorbası, barbunya, turşu, salata, yoğurt


Ciğer, brokoli çorbası, salata, pazı yemeği



Brokoli, mercimek çorbası, kıymalı kereviz
                             

Mercimek çorbası, karnabahar kısırı, turp

Kuru fasulye, yoğurt, turşu, kıymalı patlıcan

Salata, bulgur pilavı, soğanlı salata, turşu, kuru fasulye

Tavuk, mantar, salata, karnabahar



Kıymalı pırasa, salata, köfte

Kıymalı pırasa, salata








                                                  Brokoli, çorba, kıymalı kereviz


Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası Üyeleri

Karnıbahar Mantısı





MALZEMELER 
1 Orta Boy  Karnıbahar
1.5 Çay Bardağı Zeytinyağı
200 gr Kıyma
1 Orta Boy kuru Soğan
1 Kase  yoğurt
2-3 Diş Sarımsak
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Biber
YAPILIŞI 
  1.  Karnıbaharlar sirkeli suda  yıkandıktan sonra  büyük bir tencerede  haşlanır.
  2. Kuru soğanlar küçük olarak doğranır.
  3. Başka bir tencerede   zeytinyağı ile doğranan kuru soğanlar   kavrulup kıyma  ilave edilir.
  4. Kıyma rengi dönüp kavrulunca  baharatlar , tuz,karabiber ve  kırmızıbiber ilave olunur.
  5. Haşlanan karnıbaharlar küçük küçük doğranır. ve Servis tabağına  koyulur.
  6. Yoğurt içine sarımsaklar rendelenip karıştırılır ve  karnıbaharların üzerine dökülür.
  7. Son olarak kıymalı sos  üzerine ilave edilir.
  8. Servise hazırdır. İstege göre  farklı baharatlarda ( maydanoz ve nane )  dökebilirsiniz.