20 Temmuz 2013 Cumartesi

Artık devir değişti, e tabi Explorer da değişti!

Değişim hayatın her alanında kaçınılmaz bir şekilde yaşanıyor. Konu teknoloji olunca değişimin hızına ayak uydurmak daha zorlaşıyor. Bir zamanların efsane tarayıcısı olan Internet Explorer da, çağa ayak uyduramadığı gerekçesiyle kullanıcılar tarafından bırakılmıştı. Ancak son zamanlarda Internet Explorer çıkardığı yepyeni versiyonuyla tamamen değiştiğini söylüyor.


''www.explorerdegisinceben.com'' adında bir blog açan Internet Explorer, geçmişte eleştiri yağmuruna tutulduğu eski versiyonlarıyla bizzat kendisi dalga geçiyor. Yeni IE10’un eskisiyle alakası olmadığının altını çiziyor.

Bu değişim, blog’da pek çok görsel ve video ile anlatılıyor. Özellikle, 90’ların ünlü yıldızları ile Vine’ı buluşturan videolar bir başka dikkat çekiyor. Bu videolarda yıldızlar eski şarkılarından birer bölüm söylüyor, ardından da ‘’#explorerdegisinceben’’ hashtag’ini gösteriyorlar. Videoları izlerken insanlar, özellikle 90’larda çocuk olanlar zamanın çok hızlı geçtiğini anlıyor. İzleyenler, kendi değişimlerini  #explorerdegisinceben etiketiyle Twitter’da paylaşmaya başlamışlar bile.

www.explorerdegisinceben.com



Bir bumads advertorial içeriğidir.

Sekerpare

Annemin en sevdigi tatlilardan biri daha; sekerpare. Annemin arkadasi Nadide Abla, sekerpare gordu mu dayanamazmis. Herseye hayir diyebilir, fakat sekerparenin cazibesine karsi koyamazmis :)

Malzemeler:

250 gr margarin, oda sicakliginda
2 yumurta, oda sicakliginda
1 cay bardagi pudra sekeri
1/2 cay bardagi irmik
1/2 cay bardagi sivi yag
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardagi findik ici
Aldigi kadar un (yaklasik 500 gr)

Serbet icin;
4 su bardagi su
3,5 su bardagi seker
1 corba kasigi limon suyu

Oncelikle, un, kabartma tozu, vanilya ve pudra sekerini elekten gecirerek derin bir kapta karistirin. Irmigi ekleyin. Yumurtalari kirin. Margarini de ilave ederek iyice yogurun. Kulak memesinden biraz yumusak, ama elinize yapismayan bir hamurunuz olmali.

Firininizi 180 dereceye ayarlayin ve isinmaya birakin. 

Hamurunuzdan ceviz buyuklugunde parcalar kopartarak, yagli pisirme kagidi serdiginiz tepsinize aralikli olarak dizin. Ortalarina birer findigi dibine kadar iterek batirin. Hamur pistikce findiklar yukari cikacak. Dilerseniz findik koymayip, sekerparelerinizin uzerine 1 yumurtanin sarisini da surebilirsiniz.

Firinin orta katinda, yaklasik 40 dakika uzerleri kizarana kadar pisirin.

Serbeti icin, tencereye su, seker ve limon suyunu koyun. Hafif koyu bir serbet elde edene dek kaynatin. Arzu ederseniz, serbete limon suyu yerine portakal suyu da ekleyebilirsiniz.

Firindan cikan sekerparelerinizin uzerine, bir kepce yardimiyla serbeti dokun. Surup da sekerpare de sicak olmali.

Soguyunca servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

19 Temmuz 2013 Cuma

Pelte

Annemin anneannesi, pelteyi cok guzel yaparmis. Su muhallebisi de derlermis bu tatliya. Annemin cocuklugundan kalan bir tat olan pelte, yaz geldi mi evin vazgecilmezlerinden olurmus...

 
Malzemeler:

1 lt su
4 corba kasigi bugday nisastasi
4 corba kasigi toz seker

Uzeri icin gelincik surubu, pekmez ya da  sulandirilmis gul receli








 
Bir tencerede, su, nisasta ve sekeri surekli karistirarak pisirin. Koyu bir kivam aldiginda, ocagi kapatin. Yayvan buyuk bir kaba dokun ve sogumaya birakin. 

Yeterince sogudugunda buzdolabina atin. Servis edeceginiz zaman, peltenizi bicakla kucuk karelere bolun. Uzerine bulabilirseniz gelincik surubu, bulamazsaniz pekmez ya da biraz sulandiracaginiz gul recelini dokerek servis edin. 

Dilerseniz, birkac kup buzu parcalayarak, uzerine serpistirebilirsiniz. Ozellikle sicak yaz gunlerinde, sizi serinletecek harika, hafif, kolay bir tatli. Fakat kendinizi kaptirip cok da fazla yemeyin, ne de olsa icinde nisasta var :)

Afiyet olsun...

18 Temmuz 2013 Perşembe

Ayran Corbasi

Annemin kucuk teyzesi, ayran corbasini cok sık yaparmis. Annem kucukken bu soguk corbaya bayilirmis. Babamin corbalarla pek arasi olmadigindan, bizim evde cok nadiren yapiliyor. Bense, tahmin edebileceginiz uzere, icine konulan nohutlarla oynamayi cok seviyorum. Yerde cok guzel yuvarlaniyorlar :)


Malzemeler:

1 su bardagi nohut
1 su bardagi bugday
3 su bardagi yogurt
4-5 su bardagi soguk su
1 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi nane







Nohutu ve bugdayi bir gece onceden islayin. Ertesi gun pisirin. Ben genelde bu corba icin fazla miktarda nohut ve bugday haslayarak, buzdolabi posetlerine boluyor ve uzun sure buzlukta saklayabiliyorum. Boylece caniniz her istediginde buzluktan bir poset cikartarak ayran corbasi yapabilirsiniz.

Derin bir kaseye alacaginiz sogumus nohut ve bugdayi yogurtla karistirin. Uzerine yavas yavas suyu ilave ederek, dilediginiz kivama getirin. Bazilari cok koyu, bazilariysa daha sulu seviyor. Nane ve tuzu da ekleyerek karistirin. Soguk olarak servis edin. 

Ozellikle yaza denk gelen Ramazan ayinda, bu soguk corbayla yemege baslamak sizi hem serinletecek hem de tum gun susuz kalan bedeninizin hararetini alacaktir. Nohut ve bugday ise, uzun sure tok tutacak ve tum gun ac kaldiktan sonra yemege saldirmanizi engelleyecektir. Hazirlamasi cok kolay olan bu tarifi deneyin derim..

Servisten once, uzerini yine biraz nane, kirmizi pul biber ve azicik zeytinyagla susleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...

17 Temmuz 2013 Çarşamba

Karniyarik

Siyah mora calan sebzeler posetle eve geldiginde, once ne olduklarini anlayamadim. Bir sure hareket etmelerini bekledim fakat oylece duruyorlardi. Birkac pati darbesiyle, canlanacaklar mi diye son kez kontrol ettikten sonra, posetten cikartip oynamaya calistim. Ama tabiki, annem yemek yapacagi icin elimden aldi...

Malzemeler:

4 orta boy patlican
250 gr kiyma
2 orta boy sogan, kup kup dogranmis
3 dis sarmisak, ince kesilmis
1 tatli kasigi domates salcasi
3 domates, kup kup kesilmis
3 sivri yesil biber, ince kesilmis
3-4 dal maydanoz, ince kesilmis
1 cay bardagi zeytinyag
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
2 su bardagi sicak su

Karniyarik aslinda patlicanlari kizartarak yapiliyor. Fakat hem fazla yag cekmesini onlemek, hem de daha hafif bir yemek olmasini saglamak icin, firinda yapmanizi tavsiye ederim. 


Firininizi 220 dereceye ayarlayin ve isinmaya birakin.

Patlicanlarin bas kisimlarini kesip kisaltin, alacali soyarak, acisinin cikmasi icin tuzlu suda en az 15 dakika bekletin. Patlicanlarin suyun yuzeyine cikmamasi icin, uzerlerine tabak koyabilirsiniz. Daha sonra yikayip, havlu kagitla kurulayin.

Tepsinize yagli kagit sererek uzerine biraz zeytinyag gezdirin. Patlicanlari enlemesine ikiye bolun. Dis kisimlari tepsiye gelecek sekilde yerlestirin. Ustte kalan ic kisimlarina ise, bicakla 13-14 adet derin cizik atin.  Her birinin uzerine biraz zeytinyag gezdirerek, yaklasik 30 dakika firinda pisirin.

Eger yagda kizartarak yapmayi tercih ederseniz, yikayip kuruladiktan sonra, kizgin yagda cevirerek patlicanlarinizi kizartin. Tepsiye yerlestirip, boydan boya, bir maşa ya da bicak yardimiyla alta gecmeyecek sekilde ortalarini kesin.

Patlicanlarimiz firindayken, ic harcini hazirlayalim. Sogan, sarimsak ve biberleri 3-4 kasik zeytinyag ile kavurun. Kiymayi ekleyin. Kiyma suyunu salip cektiginde, once salcayi sonra domatesleri ilave ederek 7-8 dakika pisirin. Tuz, karabiber ve kiyilmis maydanozlari da ekleyerek karistirin. Sicak suyu ilave edip, kisik ateste 5-6 dakika daha pisirin.

Firindaki patlicanlarimiz pistiginde cikartip ortalarini bir kasik yardimiyla bastirin ve hazirladigimiz ic harci hepsinin ortasina paylastirin. Uzerine bir kac parca domates dilimi, arzu ederseniz biber koyarak firinda yaklasik 20 dakika, uzerleri kizarana kadar pisirin.

Cacik ve beyaz pilavla servis edebilirsiniz. Bu ucluye kimse karsi koyamaz :)

Afiyet olsun...

16 Temmuz 2013 Salı

Dukuz

Annemin cok sevdigi bir kahvaltiliktan bahsedecegiz bugun. Anneannesi ve tabiki annesi yaparmis kahvalti icin. Acuka gibi birsey, fakat kirmizi biberlerle yapiliyor. Posetten biber calip kacmak ve onunla oynamaksa benim favorim :) Annemi pesimden kosturup, biberi her yere tasiyorum. Cok sevdigim bu oyunda, bazen hizli yakalansam da, kose kapmaca oynamaya bayiliyorum :)

Malzemeler:

1 kg kirmizi kapya
2 cay kasigi tuz
1 cay bardagi zeytinyag

Servis ederken kullanmak icin dovulmus ceviz






Kirmizi kapyalari guzelce yikayarak, mutfak robotunda cekiyoruz. Cekilen kapyalari bir tencereye koyarak, yaklasik 10-15 dakika pisiriyoruz. Daha sonra tuzu ve zeytinyaginin yarisini ekleyerek, 10 dakika daha kisik ateste kaynamaya birakiyoruz. Ocagi kapattigimizda, kalan zeytinyagini da ekleyerek karistiriyoruz.

Dukuzu, sicakken kavanoza koyarak, kapagini kapatip vakumlanmasi icin ters ceviriyoruz. Sogudugunda buzdolabina kaldirarak, uzun sure muhafaza edebilirsiniz.

Servis ederken, icine mutlaka dovulmus ceviz ekliyoruz. 

Kahvaltida, sicacik kizarmis ekmegin uzerinde dukuz, yaninda tulum peyniri ve çayla enfes oluyor. Mutlaka denemelisiniz :)

Afiyet olsun...

15 Temmuz 2013 Pazartesi

Gullac

Sutlu yiyeceklere bayilirim. Gullac denen bu sutlu tatli da, genelde Ramazan ayinda yapilirmis. Diger gunlerde kimse pek aramazmis. Halbuki eskiden, saray sofralarinin vazgecilmeziymis...Tabiki bir kedi olarak seker yemem yasaklandigindan, tadina bakamadim. Fakat sizce de harika gorunmuyor mu?

Malzemeler:

6 yaprak gullac
1,5 lt sut
1,5 su bardagi toz seker
1 paket vanilya
1 su bardagi file antep fistigi
1/2 su bardagi file badem
250 gr bogurtlen, frambuaz ya da cilek
Arzuya gore gul suyu



Sut ve sekeri tencerede bir tasim kaynatin. Sekerin eridigine emin oldugunuzda ocagi kapatin ve vanilyayi ekleyerek karistirin.

Gullaci dilerseniz birer kisilik kaselere, dilerseniz orta boy bir tepsiye yapin. Butun paket gullaci kullanmak istiyorum, misafirim cok derseniz, bir paketten 12 yaprak cikiyor, burdaki olculeri iki katina cikarttiginizda kocaman bir tepsi gullaciniz olacak..

Ben orta boy tepsi kullandigim icin, gullac yapraklarini boluyorum.Tepsiye bir yaprak kalinliginda gullac koyarak, uzerine sicak sut dokun. Bu islemi tum katlara uygulayin. Yalniz ortasina geldiginizde, fistik ve bademleri paylastirin. En disa dogru biraz fistik, onun ic kismina dogru biraz badem, sonra yine fistik seklinde daireler yapin. Boylece kestiginizde guzel bir goruntu olacak. Kalan yapraklari da ayni sekilde dosemeye devam edin. Tum yapraklar bittiginde, kalan sutu gullacin uzerine gezdirin ve sogumasi icin sabirla bekleyin.

Yeterince sogudugunda, taze bogurtlen, frambuaz ya da cilekleri gullacinizin uzerine dizin. Antep fistigi ya da bademle de susleyerek servis edin.  Eger seviyorsaniz, gullacinizin uzerine ferahlatici etkisi olan gul suyundan da serpistirebilirsiniz.

Ben daire seklindeki kalipla tepsiden parcalar keserek servis etmeyi tercih ettim. Bir de, cok kalin gullac sevmiyorum. Zaten kalorisi yuksek olan bu nefis tatliyi, disarida satilanlara gore daha ince yaparak porsiyonunu azaltiyor, ve biraz olsun icimi rahatlatiyorum :) Isterseniz, gullacinizdan kalipla daireler keserek ust uste koyabilir ve bir gullac pastasi elde edebilirsiniz :)

Afiyet olsun...