3 Ağustos 2013 Cumartesi

Beyti Kebap

Et yemeklerine bayiliyorum biliyorsunuz. Babamin favorilerinden biri olan bu kebabi eskiden sıkça yaparlarmis. Evde kebap ve lahmacun konusunda babamla annemin basarili olduklarini dusunuyorum. Bana sadece seyretmek düşse de, kokularina bile bayiliyorum...

Malzemeler:

500 gr kiyma
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
3-4 adet lavas ekmegi

Domates sosu icin:
2 corba kasigi salca
1 corba kasigi tereyag
1/2 kup seker
1,5 cay bardagi sicak su
1 cay kasigi tuz

Servis ederken kullanmak icin yogurt

Kebapcide severek yedigimiz beytiyi, evde kolay sekilde yapmak da hic zor degil aslinda. Lavasi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Fakat caniniz lavas acmakla ugrasmak istemezse, bu tarifi denemelisiniz...

Bir kapta kiyma, pul biber, tuz ve karabiberi iyice yogurun. Dilerseniz bu karisima, 1/3 oraninda kuzu kiymasi da ekleyebilirsiniz. Yogurdugunuz adana koftesini, vaktiniz varsa 3-4 saat buzdolabinda dinlendirin. 

Dinlenen koftelerinizi, eger şişleriniz varsa onlara gecirip hazirlayin. Yoksa da uzun sekil verip yagli kagit uzerinde pisirebilirsiniz. 200 derece firinda, mutlaka ara sira cevirerek pisirin.

Şişe ya da tahta genis çöplere adana koftelerinizi gecirdiyseniz, altlarina aluminyum folyodan yapilmis tabaklar koyarak, yaglarini firina akitmadan cevirebilirsiniz.

Domates sosu malzemelerini bir tavada karistirarak pisirin. Suyunu en son ekleyin.

Lavaslarinizi 1-2 dakika firinda isitin.

Adana kofteleriniz pistiginde, şişteyse cikartarak, lavasin arasina koyun. Silindir seklinde sararak, yaklasik 2 cm lik dilimler kesin. 

Servis tabagina alacaginiz kebabinizin uzerine sos gezdirin. Ortasina yogurt ekleyerek servis yapin. Beyti Kebabinizi, dilerseniz kozlenmis biber, domates ve soganla susleyin. Ben bununla doymam derseniz, yanina bulgur pilavi da yapabilirsiniz :) 

Afiyet olsun...

2 Ağustos 2013 Cuma

Domatesli Bulgur Pilavi

Pilavla, makarnayla pek aram yoktur. Varsa yoksa balik, et... Annem dun uslu durdugum icin minik bir parca balik verdi. Boyle zamanlarda onu daha cok seviyorum. Hemen kucagina cikip tesekkur ediyorum... 

Malzemeler:

1 su bardagi kalin bulgur
1 sogan, kup kup dogranmis
1 domates, kup kup dogranmis
2 yesil biber, kucuk dogranmis
2 corba kasigi zeytinyag
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
2 su bardagi kaynar su




Pilav tencerenizde, sogani pembelesinceye kadar kavurun. Biberleri ekleyin. 1-2 dakika onlari da kavurduktan sonra, domatesi ilave edin. Tuz ve biberi katin. Domatesler yumusadiginda, bulguru ekleyin ve karistirin. Uzerine kaynar suyu ilave ederek, bulgurlar goz goz olana dek kisik ateste pisirin. Pğilavinizi birkac dakika demlenmeye birakirsaniz hic fena olmaz.

Damak zevkinize gore, yesil biber eklemeden de bu tarifi uygulayabilirsiniz. Fakat sogan ve yesil biber, pilavinizin harika bir tada ulasmasina yardimci oluyor sanki :)

Afiyet olsun...

1 Ağustos 2013 Perşembe

Meyveli Kup

Dondurmayi cok severdim eskiden. Fakat benim sevdigim dondurmayi annemler almiyor. O marka evimize girmeyecekmis artik.. Her dondurmayi sevmiyorum ne yapabilirim. Gurme bir kediyim ben. Oyle herseyi yersem annemin dedigi gibi tombik olurum. Sonra nasil atlarim eve giren sivri sineklere...

Malzemeler:

3-4 top vanilyali dondurma
5-6 adet cilek
3-4 adet bogurtlen
Bitter cikolata parcalari ya da cikolata sosu


Ramazan Ayinda, yemekten sonra mutlaka tatli yemeliyim diyenlerdenseniz, bu hafif meyveli dondurmalar tam size gore...

Dondurmayi evde yapmak uzun surdugunden, hazir kullanmayi tercih ettim. Kuplarimizin yapilisi ise oldukca basit..

Dondurma kasesinin en altina, kucuk kucuk keseceginiz cilekleri koyalim. Uzerine dondurmamizi ekleyelim. Dondurmalari eklerken, ara katlarina bogurtlen serpistirelim. Uzerini butun biraktigimiz cileklerle susleyelim. En uste, birkac cikolata parcasi serpistirelim ya da cikolata sosu dokelim. 

Hazir olan kupumuzu afiyetle yiyebiliriz. 

Tatlimizi cesitlendirmek mumkun. Mesela; 1 seftaliyi dilimleyip, tavada yumusayincaya kadar pisirelim. 1 corba kasigi sekeri 1/2 corba kasigi suyla tavada 5-6 dakika kaynatalim. Seker karamelize oldugunda, dondurmamizin altina seftalileri koyalim. Kasikla karamelize sekeri havada cevirerek, en uste susleme yapalim.


Meyveli kup sizin hayalinize kalmis birazda... Dilediginiz meyveyi ya da dondurma cesidini kullanmakta serbestsiniz :)


Afiyet olsun...


31 Temmuz 2013 Çarşamba

Folyoda Pastirma

Babamin cok sevdigi seylerden biri de pastirma. Ben hic tadina bakamadim, tuzlu oldugu icin izin vermiyorlar. Ama babam pastirmali herseyi seviyor. Bu sefer de annem folyonun icinde pisirdi. Daha once bu kokulu et piserken gormemistim hic... Masaya kondugunda, merak edip kokladiysam da, tabiki yeme sansim olamadi...

Malzemeler:

150 gr pastirma, ince dilimlenmis
3 orta boy mantar, dilimlenmis
1 buyuk domates, rendelenmis
2 sivri biber, kucuk dogranmis
1 tatli kasigi limon suyu
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1 corba kasigi su

Buyuk bir parca aluminyum folyo

Aluminyum folyomuzu tepsiye yerlestiriyoruz. Pastirmalari uzerine diziyoruz. Mantarlarimizi ekliyoruz. Domatesimizi limon suyu ve biberle karistirip, mantarlarin uzerine yayiyoruz. Karabiberi ve suyu da ekleyerek, folyomuzu hava almayacak sekilde sarip sarmaliyoruz. 

Onceden isittigimiz 200 derece firinda, yaklasik 15-20 dakika pisiriyoruz. 

Dikkat edin, piserken kokudan basiniz donebilir. O yuzden yemeden once folyoyu acmayi unutmayin :) Hem sonra, bu ara sicagin tiryakisi de olursaniz, sakin bana kizmayin :)

Mutlaka sicakken servis yapin.

Afiyet olsun...

30 Temmuz 2013 Salı

Yogurtlu Kebap

Ramazan Ayinda, eve pide denen yuvarlak ekmeklerden aliniyor. Ben pek begenmedim dogrusu, hergun simit alinmasini tercih ederim... Neyse, annemler iki kisi olduklarindan, o pideler hep kaliyor ve bayatliyor. Annem onlari kup kup kesip, bez torbada sakliyor. Bugune kadar, neden sakladigini ve diger ekmekler gibi martilara yedirmedigini merak ediyordum. Yapilan ve tabiki benimle paylasilmayan yemekle, ogrenmis oldum :)


Malzemeler:

Kofte icin:
300 gr kiyma
1 orta boy sogan, rendelenmis
1 dis sarimsak, rendelenmis
2 dilim bayat ekmek ici, ufalanmis
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
1 tatli kasigi kimyon
1 cay kasigi kirmizi pul biber
2 tatli kasigi kofte bahari
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1/2 cay bardagi su

1 kucuk bayat pide, kup kup kesilmis
1/2 et suyu tableti
2 su bardagi su

Domates sosu icin:                    Yogurt sosu icin:             Uzeri icin:
2 corba kasigi salca                   200 gr yogurt                   2 corba kasigi tereyag
2 corba kasigi zeytinyag            1 dis sarimsak                 Kozlenmis sivri biber
Tuz, karabiber                            1 fiske tuz                    

Koftelik malzemeleri, bir kapta iyice yogurun. Kucuk kucuk parcalar kopartip, minik kofteler yapin. Koftelerinizi ister izgarada, isterseniz az yag koydugunuz tavada pisirin. Anneannem bu yemegi yaparken, kofteleri kizartirdi. Bende, yilda bir kere yedigimiz bu kebaptaki kofteleri kizartmayi tercih ediyorum.

Domates sosu malzemelerini, bir tavada salca tadini kaybedene kadar pisirin.  Et suyu tabletini suyla bir tasim kaynatin. Salcali sosunuzu bu suyun bir kismiyla inceltin. Yogurt ve sarimsagi cirparak hazirlayin. Birkac sivri biberi kozleyin. Tereyagini eritin.

Pidelerinizi, kofteleri yaptiginiz tavada, cok az yagla isitin. Uzerine, et suyundan biraz dökün ve ocaktan alin.

Servis tabaginiza, bir posiyon kadar pide koyun. Uzerine domates sosu gezdirin. Yogurdu dokun. Kofteleri dizin. Biraz domates sosu ile susleyin. Kozlenmis biberlerinizi en uste ekleyin. Kizdirdiginiz tereyagindan da bir kasik dokun ve evet, kebabiniz servise hazir.

Yapmasi uzun ve mesakkatli gorunsede, yogurlu kebabinizi yerken buna degdigini goreceksiniz :) Bizim evin Ramazan'daki vazgecilmezi olan bu yemegi, sizde mutlaka deneyin derim.

Afiyet olsun...

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Şaşlık

Bir aksam, babam eve cok guzel gorunen etlerle geldi. Tabiki ne olduklarini cok merak ettim. Ben de yiyebilecek miydim acaba? Yemekte et yapilinca cok uslu durmaya calisiyorum ki, bir parcacik olsun alabileyim. Annem bana hep tombik diyor, mamami da olcu kabiyla veriyor. Fakat ben israrla yemek icin aglamaktan vazgecmiyorum. Hatta onlarin yedigi yemegin tadina bakamazsam, küsüp arkami donup oturuyorum. Evet, ben bir kediyim, ve duygu somurusu yapmayi cok seviyorum :)

Malzemeler:

400 gr bonfile, ince ya da kusbasi dogranmis
1 kucuk kutu krema
1 buyuk sogan, piyazlik dogranmis
1 tatli kasigi kekik
1 tatli kasigi kimyon
1 corba kasigi soya sosu
1 corba kasigi zeytinyag




Bu yemegin, guzel olabilmesi icin bir gun onceden hazirlanmasi gerekiyor. Dilerseniz sabah cok erken de hazirlayarak, aksam yemeginde sunabilirsiniz. Fakat ne kadar cok marine ederseniz, emin olun o kadar guzel olacaktir.

Marine sosu icin, krema, sogan, kekik, kimyon, soya sosu ve zeytinyagini bir kapta cirpalim. Eti marine ederken, cam kap kullanmanizi tavsiye ediyorum. Plastik ya da aluminyum kaplar, etinizin tadinda degisikliklere yol acabilir. 

Bonfilelerimizi sosla karistirip, bir gun dolapta bekletelim. 

Marine olan etlerimizi cikarttigimizda, iyice isittigimiz tavamizda 4-5 dakika pisirelim. Etler marinasyon sirasinda zaten biraz pistigi icin, cok uzun sure pisirmenize gerek yok. Eger uzun sure tavada birakirsaniz, sertlesebilirler. 

Nefis dana şaşlıgimiz hazir :) Yaninda ister patates puresi, isterseniz de patates kizartmasi ile servis edebilirsiniz. Dilerseniz, yemeginize eşlik etmesi icin, domatesli pilavdan da yardim alabilirsiniz :)

Afiyet olsun...

28 Temmuz 2013 Pazar

Tahinli Çıtırlar

Tahinli citirlari ilk Findik Teyzem'de yemisti annem. Sonra birden bire her yerde satilmaya baslandi bu tatlilar... Bana vermiyorlar hic, mutfaktan da calmayi denedim ama basarili olamadim. Halbuki o cok sevdigim elmali kurabiyelere benziyor goruntusu...

Malzemeler: 

2 adet baklava yufkasi
1 su bardagi tahin
1 su bardagi toz seker
1,5 su bardagi ceviz ici, dovulmus

Uzerine serpmek icin pudra sekeri






Baklava yufkamizi tezgaha serelim. Uzerine tahinin yarisini surelim. Seker ve cevizin de yarisini serpelim. Uzerine diger yufkamizi kapatalim. Ayni islemi tekrarlayalim. 

Ust uste koydugumuz yufkalarimizi rulo seklinde saralim. Zevkimize gore buyuklukte, verev sekilde keselim. Ne kadar kucuk keserseniz, yemesi o kadar kolay oluyor. Cunku citir citir dagilacaklar pistiklerinde. Yagli pisirme kagidi serdiginiz tepsimize dizelim.

Onceden 200 dereceye isittiginiz firininizda, uzerleri kizarana kadar pisirelim.

Firindan cikarttigimizda, biraz ilik hale gelmelerini bekleyerek, uzerine pudra sekeri serpelim. Nefis tahinli citirlariniz hazir.. Cayinizi demlemeyi unutmayin :)

Afiyet olsun...