6 Ağustos 2013 Salı

Kabune Pilavi

Yazin, gunduzleri yaramazlik yapacak pek halim olmuyor. Butun gun tembellik yapip uyuyorum. Annem, aksam yemekte kabune pilavi var dediginde, bu ilginc isimli pilavi cok merak ettim ve internette biraz arastirma yaptim. Sadece gurme degilim tabiki, arastirmayi da cok seviyorum, merak benim kanimda var :) Kabune pilavi, Isparta yoresine ozgu bir dugun yemegiymis. Hatta bir de hikayesi varmis. Gecmis zamanlarda, bir gelin ve kayinvalidesi ayni evi paylasiyormus. Kayinvalide bir gun evden cikarken gelinine, ben gelene kadar yemek pisir demis. Gelin, evde olan haslanmis et, sogan ve nohutla pilav yapabilmis. Baska malzeme bulamamis. Kayinvalidesi eve gelip tencerenin kapagini acinca sasirmis ve yoresel siveyle; Gı – bu – ne? demis... Zamanla bu ifade “Kabune ” olmus ve gunumuze gelmis :)

Malzemeler:

2 su bardagi pirinc
300 gr dana eti
1 su bardagi kaynar su
2 su bardagi et suyu
1 buyuk sogan, kup kup dogranmis
1 corba kasigi tereyag
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1/2 cay bardagi çam fistigi
1 yemek kasigi kuş uzumu

Pirincleri derin bir kaba koyarak, uzerine cikacak kadar kaynar su, sirke ve tuz ekleyin, ve en az 20-25 dakika bu suda bekletin. 

Etinizi dudukluye koyarak, biraz su ekleyin ve duduklunuzun cinsine gore yaklasik 20-25 dakika pisirin. Daha sonra etleri alarak didikleyin. Suyunu pilavda kullanmak uzere bir kenara ayirin.

Pilav tencerenizde, soganlari tuzla kavurun. Çam fistiklarini ekleyin. Fistiklar kavruldugunda, etleri ve karabiberi ilave edin. Suzup iyice yikadiginiz pirincleri uste yayin. Suyu ve et suyunu ekleyin. Once harli, sonra kisik ateste, pilaviniz suyunu cekip goz goz olana dek pisirin. Pismeye yakin, tereyagini eriterek pilavinizla karistirin. 2-3 dakika pilavin tereyagi cekmesi icin bekleyin ve ocaginizi kapatin. Kuş uzumlerini ekleyerek pilavinizi harmanlayin ve dinlenmeye birakin. 

Sicak olarak servis yapin.

Geleneksel kabune pilavinin biraz disina cikip, kendimce azicik farkli bir tarif yarattim.. Kuş uzumunu ete cok yakistirdigimdan, hafif tatlilik vermesi icin pilava karistirmak istedim. Umarim sizler de begenirsiniz.

 Afiyet olsun...

5 Ağustos 2013 Pazartesi

Yogurtlu Semizotu Salatasi

Yazin annemin en sevdigi sey, yogurtla yapilan salatalar. Ben cilekli yogurdu cok seviyorum. Icine yesillik konan seyler pek benim tarzim degil biliyorsunuz. Ama cilekli yogurt varsa, annemin pesinden ayrilmam...

Malzemeler:

1 demet semizotu
1 su bardagi suzme yogurt
1/2 su barsagi normal yogurt
2 dis sarimsak, rendelenmis
1 cay kasigi tuz
1 corba kasigi zeytinyag





Semizotlarin yapraklarini ayirip yikayin. Sularinin iyice suzuldugunden emin olun. Sebze kurutucunuz varsa kullanabilirsiniz. Uzerinde su kalmayan yesillikler, sosla cok daha guzel karisiyor.

Derin bir kaba yogurtlari koyup karistirin. Sarimsagi tuzla ezip yogurda ekleyin. Semizotunuzu yogurtlu karisima ilave edin. Iyice karistirdiktan sonra, salataniz servise hazir. Uzerine zeytinyag gezdirerek susleyin.

Hemen yemeyecekseniz, strecleyerek buzdolabina kaldirin.

Bu kolay yogurtlu salata, sicak yaz aksamlarinda sizi serinletecek saglikli bir yemek alternatifi olabilir...

Afiyet olsun...

4 Ağustos 2013 Pazar

Kofte

Kofte patates cocuklarin en sevdigi yiyeceklerden biriymis. Bu yemegin sadece cocuklarla anilmasi tuhaf dogrusu... Sorarim size, hangi kedi guzel bir kofteye hayir der ki?...

Malzemeler:

500 gr kiyma
2 orta boy sogan, rendelenmis
1 dis sarimsak, rendelenmis
2 dilim bayat ekmek ici, ufalanmis
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
1 tatli kasigi kimyon
1 cay kasigi kirmizi pul biber
2 tatli kasigi kofte bahari
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1/2 cay bardagi su

Butun malzemeleri bir kapta iyice yogurun. Dilediginiz buyuklukte parcalar kopartip, izgarada, tavada ya da firinda koftelerinizi guzel kizarana dek pisirin.

Yaninda patates kizartmasi ya da pureyle, veya salatayla servis edebilirsiniz.

Kofte-patates yemeden buyuyen bir cocuk yoktur herhalde.. Bu tabak bitecek cumlesini ise pek cogumuz duymusuzdur...Umarim bu tarifi dener ve de cok begenirsiniz :)

Afiyet olsun...

3 Ağustos 2013 Cumartesi

Beyti Kebap

Et yemeklerine bayiliyorum biliyorsunuz. Babamin favorilerinden biri olan bu kebabi eskiden sıkça yaparlarmis. Evde kebap ve lahmacun konusunda babamla annemin basarili olduklarini dusunuyorum. Bana sadece seyretmek düşse de, kokularina bile bayiliyorum...

Malzemeler:

500 gr kiyma
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
3-4 adet lavas ekmegi

Domates sosu icin:
2 corba kasigi salca
1 corba kasigi tereyag
1/2 kup seker
1,5 cay bardagi sicak su
1 cay kasigi tuz

Servis ederken kullanmak icin yogurt

Kebapcide severek yedigimiz beytiyi, evde kolay sekilde yapmak da hic zor degil aslinda. Lavasi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Fakat caniniz lavas acmakla ugrasmak istemezse, bu tarifi denemelisiniz...

Bir kapta kiyma, pul biber, tuz ve karabiberi iyice yogurun. Dilerseniz bu karisima, 1/3 oraninda kuzu kiymasi da ekleyebilirsiniz. Yogurdugunuz adana koftesini, vaktiniz varsa 3-4 saat buzdolabinda dinlendirin. 

Dinlenen koftelerinizi, eger şişleriniz varsa onlara gecirip hazirlayin. Yoksa da uzun sekil verip yagli kagit uzerinde pisirebilirsiniz. 200 derece firinda, mutlaka ara sira cevirerek pisirin.

Şişe ya da tahta genis çöplere adana koftelerinizi gecirdiyseniz, altlarina aluminyum folyodan yapilmis tabaklar koyarak, yaglarini firina akitmadan cevirebilirsiniz.

Domates sosu malzemelerini bir tavada karistirarak pisirin. Suyunu en son ekleyin.

Lavaslarinizi 1-2 dakika firinda isitin.

Adana kofteleriniz pistiginde, şişteyse cikartarak, lavasin arasina koyun. Silindir seklinde sararak, yaklasik 2 cm lik dilimler kesin. 

Servis tabagina alacaginiz kebabinizin uzerine sos gezdirin. Ortasina yogurt ekleyerek servis yapin. Beyti Kebabinizi, dilerseniz kozlenmis biber, domates ve soganla susleyin. Ben bununla doymam derseniz, yanina bulgur pilavi da yapabilirsiniz :) 

Afiyet olsun...

2 Ağustos 2013 Cuma

Domatesli Bulgur Pilavi

Pilavla, makarnayla pek aram yoktur. Varsa yoksa balik, et... Annem dun uslu durdugum icin minik bir parca balik verdi. Boyle zamanlarda onu daha cok seviyorum. Hemen kucagina cikip tesekkur ediyorum... 

Malzemeler:

1 su bardagi kalin bulgur
1 sogan, kup kup dogranmis
1 domates, kup kup dogranmis
2 yesil biber, kucuk dogranmis
2 corba kasigi zeytinyag
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
2 su bardagi kaynar su




Pilav tencerenizde, sogani pembelesinceye kadar kavurun. Biberleri ekleyin. 1-2 dakika onlari da kavurduktan sonra, domatesi ilave edin. Tuz ve biberi katin. Domatesler yumusadiginda, bulguru ekleyin ve karistirin. Uzerine kaynar suyu ilave ederek, bulgurlar goz goz olana dek kisik ateste pisirin. Pğilavinizi birkac dakika demlenmeye birakirsaniz hic fena olmaz.

Damak zevkinize gore, yesil biber eklemeden de bu tarifi uygulayabilirsiniz. Fakat sogan ve yesil biber, pilavinizin harika bir tada ulasmasina yardimci oluyor sanki :)

Afiyet olsun...

1 Ağustos 2013 Perşembe

Meyveli Kup

Dondurmayi cok severdim eskiden. Fakat benim sevdigim dondurmayi annemler almiyor. O marka evimize girmeyecekmis artik.. Her dondurmayi sevmiyorum ne yapabilirim. Gurme bir kediyim ben. Oyle herseyi yersem annemin dedigi gibi tombik olurum. Sonra nasil atlarim eve giren sivri sineklere...

Malzemeler:

3-4 top vanilyali dondurma
5-6 adet cilek
3-4 adet bogurtlen
Bitter cikolata parcalari ya da cikolata sosu


Ramazan Ayinda, yemekten sonra mutlaka tatli yemeliyim diyenlerdenseniz, bu hafif meyveli dondurmalar tam size gore...

Dondurmayi evde yapmak uzun surdugunden, hazir kullanmayi tercih ettim. Kuplarimizin yapilisi ise oldukca basit..

Dondurma kasesinin en altina, kucuk kucuk keseceginiz cilekleri koyalim. Uzerine dondurmamizi ekleyelim. Dondurmalari eklerken, ara katlarina bogurtlen serpistirelim. Uzerini butun biraktigimiz cileklerle susleyelim. En uste, birkac cikolata parcasi serpistirelim ya da cikolata sosu dokelim. 

Hazir olan kupumuzu afiyetle yiyebiliriz. 

Tatlimizi cesitlendirmek mumkun. Mesela; 1 seftaliyi dilimleyip, tavada yumusayincaya kadar pisirelim. 1 corba kasigi sekeri 1/2 corba kasigi suyla tavada 5-6 dakika kaynatalim. Seker karamelize oldugunda, dondurmamizin altina seftalileri koyalim. Kasikla karamelize sekeri havada cevirerek, en uste susleme yapalim.


Meyveli kup sizin hayalinize kalmis birazda... Dilediginiz meyveyi ya da dondurma cesidini kullanmakta serbestsiniz :)


Afiyet olsun...


31 Temmuz 2013 Çarşamba

Folyoda Pastirma

Babamin cok sevdigi seylerden biri de pastirma. Ben hic tadina bakamadim, tuzlu oldugu icin izin vermiyorlar. Ama babam pastirmali herseyi seviyor. Bu sefer de annem folyonun icinde pisirdi. Daha once bu kokulu et piserken gormemistim hic... Masaya kondugunda, merak edip kokladiysam da, tabiki yeme sansim olamadi...

Malzemeler:

150 gr pastirma, ince dilimlenmis
3 orta boy mantar, dilimlenmis
1 buyuk domates, rendelenmis
2 sivri biber, kucuk dogranmis
1 tatli kasigi limon suyu
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1 corba kasigi su

Buyuk bir parca aluminyum folyo

Aluminyum folyomuzu tepsiye yerlestiriyoruz. Pastirmalari uzerine diziyoruz. Mantarlarimizi ekliyoruz. Domatesimizi limon suyu ve biberle karistirip, mantarlarin uzerine yayiyoruz. Karabiberi ve suyu da ekleyerek, folyomuzu hava almayacak sekilde sarip sarmaliyoruz. 

Onceden isittigimiz 200 derece firinda, yaklasik 15-20 dakika pisiriyoruz. 

Dikkat edin, piserken kokudan basiniz donebilir. O yuzden yemeden once folyoyu acmayi unutmayin :) Hem sonra, bu ara sicagin tiryakisi de olursaniz, sakin bana kizmayin :)

Mutlaka sicakken servis yapin.

Afiyet olsun...