14 Ağustos 2013 Çarşamba

Tukenmez (Peynir Eritmesi)

Annemin anneannesi, bu erimis peynirli tarifi pek sık yaparmis. Adinin tukenmez olmasinin nedeni ise, oldukca yogun ve doyurucu olmasiymis. Ben peyniri cok severim biliyorsunuz. O yuzden annem tukenmez yerken mutlaka gidip yanina otururum.

Malzemeler:

200 gr beyaz peynir
1/2 cay bardagi su
1 corba kasigi zeytinyag
1 cay kasigi kirmizi toz biber








Peyniri bir tavaya alip, eriyene kadar karistirin. Iyice eridiginde suyu ve yagi ekleyin. 5-6 dakika surekli karistirarak pisirin. Son olarak kirmizi toz biberi ekleyin, 1-2 dakika daha biberin peynirle karismasi icin bekleyin ve ocagi kapatin.

Yaninda kizarmis ekmek ve çayla, sicak olarak servis yapin.
 
Aslinda eskiden anneannem bu tarifi hangi peynirle yapiyordu hatirlamiyorum. Simdi nerde ah o eski peynirler muhabbeti yapmayacagim tabiki, fakat daha kolay eridigini ve daha tok bir goruntusu oldugunu cok net hatirliyorum. Bazilari bu tarfi cokelekle de yapiyor. Fakat guzel, tam yagli bir beyaz peynirle de hic fena olmuyor dogrusu.

Dilerseniz deneyip, karari kendiniz verin...

Afiyet olsun...

13 Ağustos 2013 Salı

Ingiliz Kahvaltisi

Babam Ingiliz kahvaltisini cok sever. Her ne kadar baconi eksik de olsa, klasik bir Ingiliz kahvaltisi bundan cok da farkli degilmis. Bizim evde yapilan biraz daha az yagli ve saglikli bile olabilir :) Tabiki benimde yumurtadan mutlaka yemem lazim...

Malzemeler:

Izgaralik buyuk sosis
Baked beans, konserve
Scrambled eggs









Tarifimiz oldukca basit. Çayımızı hazirlayarak, demlenmeye birakiyoruz. Ocagi yuksek isida acarak, tavamizi isitiyoruz. Biz bu guzel goruntu icin dokum tava kullandik.

Izgaralik buyuk sosisleri, iyi pismeleri icin bicakla birkac yerinden kesiyoruz. 

Tava isinirken, karistirilmis yumurtamizi pisirebiliriz.

Tavamiz yeterince isindiginda, sosisleri uzerine alarak, birkac dakika cevirerek pisiriyoruz. 

Fasulyelerimizi tabagimiza aliyoruz. Bu firinlanmis minik fasulyeleri bircok markette bulabilirsiniz. Evde yapmayi hic denemedim, zira bu kadar minik fasulyeyi nerden bulurum bilemiyorum.

Sosisimiz ve yumurtalarimiz pistiginde, tabagimiza alarak, sicakken servis yapiyoruz. 

Pazar gunleri icin, kolay ve uzun sure tok kalmanizi saglayan bir kahvalti alternatifi. Bu ucluyu mutlaka deneyim derim :)

Afiyet olsun...

12 Ağustos 2013 Pazartesi

Zeytinyagli Taze Bezelye

Annemin arkadasi Rahmiye Ablam, Bursa'da toplanmis tazecik bezelyelerini annemle paylasmisti. Eh malum, hem yesil hem de top seklinde olunca, bana da onlarla oynamaya calismak kaldi.

Malzemeler:

500 gr taze bezelye ici
1 cay bardagi zeytinyag
1 havuc, kup kup dogranmis
1 orta boy patates, kup kup dogranmis
2 domates, rendelenmis
1 kesme seker
1 litre kadar sicak su
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber

Tencerenizde yagi, sogani ve havuclari yumusayana kadar kavurun. Domatesleri ve sekeri ekleyerek bir tasim kaynatin. Bezelyeleri ve patatesleri de ilave ederek, sebzelerin uzerine cikacak kadar su koyun. Butun sebzeler yumusayana kadar pisirin. Eger sebzeler pismeden yemegin suyu azalirsa, kaynar su ilave edebilirsiniz.

Taze bezelye biraz gec pisebiliyor, o yuzden bu yemek 30 ila 45 dakika arasi vaktinizi alacaktir.

Benim domateslerim Ayvalik'tan gelmis olduklari icin renkleri harika. Eger domatesleriniz renk vermezse, yemeginize 1 kasik da salca ekleyebilirsiniz. 

Bezelyeler ilindiginda, sehriyeli pilav ile sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...

11 Ağustos 2013 Pazar

Mercimek Koftesi

Anneannem, haftasonlari aklina yapacak yemek gelmediginde, kolay oldugundan hemen mercimek koftesi yogururmus. Icindeki yesillikleri gorup, toplarla oynamaya calistiysam da, tabiki engellendim. Halbuki en sevdigim renk yesil, daha once de soylemistim, yesil oyuncaklarla oynamaya bayiliyorum...

Malzemeler:

2 olcu ince bulgur
1 olcu mercimek
3 olcu su
2 sogan, kup kup kesilmis
1 cay bardagi zeytinyag
2 corba kasigi salca
7-8 sap taze sogan, ince kiyilmis
1/2 demet maydanoz, ince kiyilmis
2 tatli kasigi kimyon
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
Servis icin marul

Mercimekleri iyice yikayip, 3 olcu suyla kaynatin. Tencerenizin kapagini acik birakirsiniz, mercimekler daha kolay acilacaktir. Mercimeklerin butun suyu cekmesine izin vermeyin. Ocagin altini kapattiginizda, bulguru ekleyin, karistirin ve tencerenin kapagini kapatin. Bulgurlar sisene kadar yaklasik 30 dk bekleyecegiz.

Bu arada ic harcimizi hazirlayalim. Soganlari zeytinyagda yumusayana kadar kavurun. Salcayi ekleyin ve 2-3 dakika kavurmaya devam edin. Sogumaya birakin.

Bulgurlar sistiginde, soganla salcayi icine ekleyin. Taze sogani, maydanozu ve baharatlari da ilave ederek karisimi birkac dakika yogurun. Yogurdugunuz kofte hamurundan, ceviz buyuklugunde parcalar kopartarak sekil verin. Genelde avucumuzun icinde sıkarak uzun kofteler yapariz fakat yuvarlak yapinca da sunumu cok şık oluyor. 

Servis tabaginiza butun ya da ince dogranmis marullari koyarak, uzerine koftelerinizi dizin. Demlenmis guzel bir çayla ya da ayranla mercimek koftelerinizi servis yapin.

Afiyet olsun...

10 Ağustos 2013 Cumartesi

Mascarpone Kremali Havuclu Kek

Peynir en sevdigim yiyeceklerden biri.. Ama oyle her peyniri yemem, biliyorsunuz gurme bir kediyim ben... Gercek sutten yapilmis peyniri hemen anlarim ve kotu bir peynire asla dokunmam...
 
Malzemeler:

250 gr margarin 
300 gr kahverengi seker
5 buyuk yumurta, beyazi ve sarisi ayrilmis
1 portakal kabugu rendesi
1 portakalin suyu 
1 paket kabartma tozu
1 tatli kasigi tarcin
1 cay kasigi toz zencefil
1 su bardagi cekilmis ceviz ici  
1 su bardagi un
250 gr rendelenmis havuc
1 fiske tuz

Mascarpone kremasi icin:
120 gr mascarpone peyniri
250 gr tuzsuz krem peynir ya da labne
1 dolu turk kahvesi fincani pudra sekeri
1 limon kabugu rendesi
1/2 limon suyu

Uzerini suslemek icin dovulmus ceviz

Firininizi 180 dereceye ayarlayin ve isinmasi icin birakin. Keki pisireceginiz kalibi yaglayarak hazirlayin. 28 cmlik kalip bu kek icin uygun olacaktir.

Bir kapta, seker ve margarini krema kivamina gelene dek cirpin. Karistirmaya devam ederken, her biri tek seferde olmak uzere, yumurta sarilarini ekleyin. Portakal kabugu ve suyunu koyun. Kabartma tozu, tarcin ve zencefili de ilave ederek karistirin. 

Baska bir kapta, yumurta beyazlarini bir fiske tuzla kopurup kabarana ve sertlesene kadar cirpin. Cevizleri, unu ve havuclari bu karisima ekleyerek nazikce katlama yontemiyle karistirin. Yani, hamuru bir spatula yardimiyla distan ice dogru yavasca katlayin. Bu karisimi, digeriyle yine katlama yontemiyle birlestirin.

Yagladiginiz kalibiniza kek hamurunu bosaltin ve firina atin. Yaklasik 1 saat pisirin. Bir bicakla ya da kurdanla pisip pismedigini kontrol ederek firindan cikartin. En az 15 dakika dinlenmesi icin bekleyin. Yoksa kaliptan cikartirken kekiniz parcalanabilir.

Bu arada uzerine koyacagimiz kremayi hazirlayalim. Bir kapta mascarpone peyniri, labne, pudra sekeri, limon kabugu ve suyunu cirpalim. 

Soguyan kekimizi kalibindan cikartarak servis tabagina alalim. Uzerine kremamizi yayalim. Dovulmus cevizleri serpistirerek susleyelim. Muhtesem havuclu kekiniz servise hazir.

Bildigimiz havuclu kek tariflerine gore biraz zahmetli gorundugunun farkindayim. Fakat yumurta beyazlarini ayri bir yerde cirparak karisima eklemek keke nem ve yumusaklik veriyor. Bir kere deneyin derim, pisman olmayacaksiniz.

Afiyet olsun... 

9 Ağustos 2013 Cuma

Limonlu Kurabiye

Biz kediler, limondan hic hoslanmayiz. Hatta portakal ve mandalina icin de ayni seyi soyleyebilirim. Burnumuz cok hassas ve zaten eksi olan limonu koklamak bize aci veriyor. Bazilari kedileri kacirmak icin uzerlerine limon suyu sıkıyormus. Siz sakin boyle birsey yapmayin olur mu? Biz sudan da korkuyoruz. Eger yaninizda istemiyorsaniz, en azindan masumca su sıkmayi deneyebilirsiniz. Hos, biz size ne yapabiliriz ki, tek istedigimiz azicik sevgi, belki birazcik da yemek...

Malzemeler:

150 gr margarin
2 yumurta
1 limon kabugu rendesi
1 corba kasigi limon suyu
4 corba kasigi toz seker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 cay bardagi nisasta
Aldigi kadar un

Uzeri icin pudra sekeri

Bir kapta, yagi sekerle krema kivamina gelecek sekilde cirpalim. Daha sonra diger malzemeleri ekleyelim. Unu en son azar azar ilave ederek, yumusak fakat ele yapismayan bir hamur elde edelim.

Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar kopartarak, diledigimiz sekli verelim. 

Onceden isittiginiz 180 derece firinda, 20-25 dakika kadar pisirelim.

Kurabiyelerimiz ilindiginda, uzerlerine pudra sekeri serpelim.

Nefis limonlu kurabiyelerimizi begeneceginizi umariz.

Afiyet olsun...

8 Ağustos 2013 Perşembe

Browni

Annem der ki, bayramlarda genelde evde baklava yapilir ve yenirmis. Ben oyle hamurlu, serbetli tatlilari pek sevmiyorum. Annemin yaptigi nefis gorunen tatliysa, cikolatali oldugu icin beni cezbetmedi dogrusu.. Elmali kurabiye ya da dondurma olsa neyse... Fakat siz cikolata seviyorsaniz, deneyin derim. Goruntusu harika degil mi?

Malzemeler:

250 gr bitter cikolata
250 gr margarin
1 su bardagi dovulmus ceviz ici
250 gr pudra sekeri
7 corba kasigi kakao
9 corba kasigi un
1 paket kabartma tozu
4 buyuk yumurta






Firininizi 180 dereceye ayarlayip, isinmaya birakin.

Yaklasik 20x30 santimlik pisirme tepsinize ya da payreksinize yagli pisirme kagidi sererek hazirlayin.

Cikolatanizi kucuk parcalara bolun. Kaynayan su dolu kucuk bir tencere uzerine baska bir kap koyarak, cikolata ve tereyagini puruzsuz kivama gelene dek benmari usulu eritin. 
Cevizleri cikolata karisiminiza ekleyin.

Ayri bir kapta, kakao, un, pudra sekeri ve kabartma tozunu karistirin. Uzerine cikolatali cevizi ilave edin.

Bu karisima, yumurtalari tek tek kirarak, homojen, puruzsuz bir kivam elde edin. 

Browni hamurunuzu firin kabiniza bosaltin ve isinmis firininizda 25 dakika pisirin. Tum firinlar farkli oldugundan, yine de piserken goz kulak olmanizi oneririm. Eger fazla pisisirseniz, ortasi yumusacik, disiysa hafif kurumus olmaz. Cikolatali bir kek yapmis olursunuz.

Firindan cikarttiginiz browninizin ilinmasi icin sabirli olun :)

Servis ederken, bir kasik krema ve portakal kabugu rendesi ile susleyebilirsiniz. Dilerseniz krema yerine, sade dondurma da kullanabilirsiniz. 


Evde ceviziniz yoksa uzulmeyin. Tarifimiz, ceviz koymadan da gayet guzel oluyor. Bitter cikolata sevmiyorsaniz, 100 gr bitter ve 150 gr sutlu cikolatayla degisiklik yapabilirsiniz. Ben %70 kakaolu bitter kullandim.

Cikolata severlerin bayilacagi, kolayca yapilabilen bir browni bu. Begeneceginizi umarim.

Afiyet olsun...