19 Eylül 2013 Perşembe

Tursu

Annem Ayvalik'tan bir suru kocaman kavanozla geri gelmisti. Iclerinde cesit cesit yesil biberler, salataliklar vardi. Eylul ayinda hazirlanan, tursu denen yiyecekler, kis yemeklerine eslik ediyormus. Suyun icinde olduklarindan, oynamam mumkun olamadi, fakat ara sira gidip kavanozlara pati atmiyor degilim :)

Malzemeler:

2 olcu su
1 olcu sirke
10-15 nohut
2 corba kasigi seker
1 bas sarimsak
1 dilim bayat ekmek
Kaya tuzu (1 lt suya 2 dolu corba kasigi)
Dilediginiz tursu malzemesi (sivri biber, kornison salatalik, yesil domates vb.)


Biber tursusu yapacaksaniz, saplarini cok az kesip, bicakla dibe yakin kisimlarina minik bir delik acin. Bu sekilde iclerine su girecek ve daha hizli bir sekilde sofranizda yerlerini alacaklar.

Tursuluk malzemenizi kavanozlara bastirarak yerlestirin. Aralarina sarimsak ve nohut serpistirin. Su, sirke, seker ve tuzu, tuz eriyene dek karistirin. Kavanozlarinizi doldurun. En uste mayalanmayi kolaylastirmasi icin 1er dilim bayat ekmek ekleyin ve kavanozlarinizin kapaklarini sıkıca kapatin. Yaklasik 1 ay sonra, ya da malzemeleriniz sarardiginda, tursunuz yenmeye hazirdir. 

Tursunun suyu, sebzeler tarafindan emildiginden, bir sure sonra sulari azalacaktir. Bir miktar tursu suyu hazirlayarak, kavanozlarinizin uzerlerine ilave edebilirsiniz. Aksi halde, ustte susuz kalan malzemeleriniz bozulacaktir. 

Kornison tursusu yaparken, icine birkac defne yapragi ve tane karabiber de ekliyorum. Defne yapraginin harika kokusuyla tursu daha bir lezzetli oluyor.

Olgunlasan tursulari mutlaka serin yerde muhafaza edin, yoksa hemen yumusayip bozuluyorlar.

Afiyet olsun...

18 Eylül 2013 Çarşamba

Patile

Annemin en sevdigi Elazig lezzetlerinden biri de bugun sizlerle tarifini paylasacagimiz Patile'ymis. Hamurlu bir yiyecek oldugu icin bende seviyorum ama tabiki benimle kimse paylasmiyor. Kokusu bile nefis... Yeterince aglanip sizlanirsam, belki bir parcacik yiyebilirim...

Malzemeler:

Hamuru icin
2 1/2 su bardagi ilik su
1 corba kasigi zeytinyag
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi kuru maya
Aldigi kadar un

Ici icin
500 gr sert peynir (mumkunse Elazig peyniri), rendelenmis
1/2 demet maydanoz, ince kiyilmis
1/2 demet taze sogan, ince kiyilmis

Yaglamak icin tereyag


Bir miktar un, tuz ve maya karistirilir. Zeytinyag ve su ilave edilerek yogurulur. Ele yapismayacak kivamda bir hamur olana dek un eklenir. En az 20 dakika, vaktiniz varsa 1 saat bekletilir.

Ic malzeme karistirilir ve bir kenarda bekletilir. 

Mayalanip dinlenen hamur dilediginiz buyuklukte yapilmak uzere bezelere ayrilir. Biz tembellik yapip, kocaman saci cikartmamak icin, tavada pisirmeyi tercih ettik ve hamuru kucuk parcalara bolduk.

Bicakla kestigimiz hamur parcalarini birer kez yogurup kenara aliyoruz. Hepsini tek tek, ince acip, arasina birer yemek kasigi ic koyarak, yarim ay seklinde kapatiyoruz. Tabi siz daha buyuk patileler yaparsaniz, ic malzemesini daha fazla koymaniz gerekecek. 


Onceden isitilmis sacin ya da yagsiz tavanin uzerinde, iki tarafi da pembelesene dek pisiriyoruz.

Pisen patilelerimizin uzerini bol tereyagla yagliyoruz. Bu hamurisi ne yazikki bol tereyagla yaglandiginda cok daha guzel oluyor. O yuzden elinizi korkak alistirmayin :) 

Bu hamur olcusunden, orta boy 12 adet patile cikiyor.  

Tabi, en guzel patile, koyde yer sofrasinda acilip, gercek tereyag ve Elazig peyniri ile sac uzerinde, odun atesinde yapilandir :)

Ama siz yine de bir kere evde pisirmeyi deneyin, pisman olmayacaksiniz...

Afiyet olsun...

17 Eylül 2013 Salı

Imambayildi

Bu yemege ait iki-uc masal varmis. Birine gore, imam esinin yaptigi harika patlican yemegini begenip bayilmis. Ikincisine gore de, imam esinin bu yemege ne kadar fazla zeytinyag kullandigini duyup bayilmis.. Ucuncu masala goreyse, imam bir zeytinyagi tuccarinin kiziyla evliymis. Kizin ceyizinde 12 kavanoz zeytinyag varmis. O da her aksam, domates ve soganla bir patlican yemegi hazirlarmis. 13. gunun aksami masada patlican yemegi yokmus. Butun zeytinyaglarinin bittigini duyan imam, dusup bayilmis. Mutlaka daha farkli masallara da konu olmustur bu zeytinyagli yemek. Hangisine inanacaginizi kendiniz secin :) Annemin anneannesi, evde maydanoz sevilmedigi icin asagida okuyacaginiz gibi pisirirmis bu nefis yemegi. Benimse, patlicanlarla oynamayi ne kadar sevdigimi bilmeyen kalmamistir herhalde :)


Malzemeler:

3-4 adet patlican
2 orta boy sogan
4-5 adet domates
6-7 dis sarimsak
1 cay bardagi su
1 tatli kasigi toz seker
Tuz
Karabiber




Patlicanlari yikayip alacali soyun. Dibinde pay birakacak sekilde dorde kesin. Dilerseniz patlicanlarin acilarinin cikmasi icin yarim saat tuzlu suda bekletebilirsiniz.

Soganlari piyazlik dograyin. Sarimsaklari ikiye kesin.  Kabuklari soyulmus domatesleri gelisiguzel dograyin. Seker, tuz ve karabiberi de ekleyerek, tum malzemeyi guzelce karistirin. 

Patlicanlarin icini soganli malzemeyle doldurarak tencereye dizin. Domatesin salinan suyunu da tencereye ekleyin.

Kisik ateste, bir cay bardagi su ilavesiyle, tencerenin kapagi kapali olarak yaklasik 1 saat pisirin. Ilik olarak servis yapin.

Klasik imambayildinin aksine, bizim evde hersey cigden konarak, kizartmadan yapilan seklini mutlaka deneyin derim. Gercekten hafif ve lezzetli bir yaz yemegi oluyor. 

Afiyet olsun...

16 Eylül 2013 Pazartesi

Patlican Salatasi

Patlicanlarla oynamak ilk basta cok heyecanli gorunsede, saplarindaki dikenler patilerimi actiyor bazen. O zaman annemi dinleyip, onlarla oynamaktan vazgeciyorum. 

Malzemeler:

4 orta boy patlican
3 adet sivri biber
2 dis sarimsak, rendelenmis
3-4 corba kasigi zeytinyag
1/2 limon suyu
Tuz






Oncelikle, patlicanlarinizi yikayarak, uzerlerine bicakla birkac delik delin ve ocakta ya da firinda kozleyin. Eger kozlerken patlicanlarinizi delmezseniz, isinin etkisiyle kabuklari patlayabilir. Iyice yumusayan kozlenmis patlicanlarinizi, kalin gazete kagidina ya da folyoya sararak soguyana kadar bekletin. Bu sekilde, kabuklari daha rahat soyulacak.

Patlicanlari kozlerken, sivri biberleri de beraber kozleyebilirsiniz. 

Patlicanlarimiz yeterince sogudugunda, kabuklarini soyalim ve ince ince dograyalim. Sivri biberlerin de kabuklarini alarak, kucuk kucuk dograyalim. 

Bir kapta, patlican, sivri biber, sarimsak, zeytinyag, limon suyu ve tuzu karistiralim. Tabaga alarak, ilik olarak servis yapalim. 

Salataniza, dilerseniz sivri biber eklemeyebilirsiniz. Fakat Ayvalik'ta tattigim kozlenmis biberli patlican salatasi cok nefis olmustu. En azindan bir kere denemelisiniz. Ama tabi, biberlerin aci olup olmadigini kontrol etmekte fayda var :)

Afiyet olsun... 

15 Eylül 2013 Pazar

Semizotu Salatasi

Citir citir tazecik semizotlarina kim hayir diyebilir ki? Ben bile seviyorum kokusunu... Tabi Istanbul'da bu kadar minik ve tazesi nasil bulunur bilmiyorum. Annemin pazardan aldiklari genelde kocaman oluyor.

Malzemeler:

300 gr taze semizotu
1 salatalik, kucuk dogranmis
2-3 dal taze reyhan, ince dogranmis
1 sivri biber, ince dogranmis
1 domates, dilimlenmis
2-3 corba kasigi zeytinyag
1 corba kasigi limon suyu




Semizotlarini iyice yikayip, suzdurun. Salata kurutucunuz varsa, uzerinde su kalmamasi icin, birkac tur cevirip semizotlarinizi kurutabilirsiniz.

Saplarindan ayirdiginiz semizotu yapraklarini, salataligi, reyhani, sivri biberi, zeytinyag ve limon suyunu karistirin. Servis tabagina alarak, etrafini domates dilimleriyle susleyin. 

Bu basit, besleyici ve lezzetli salatayi ozelikle baligin yaninda tavsiye ederim.

Afiyet olsun...

14 Eylül 2013 Cumartesi

Zeytinyagli Biber Dolmasi

Ayvalik'tan gelen mis kokulu minik yesil dolmalik biberler hemen dikkatimi cekti tabiki. Mutfakta duran posetlerden gizlice biber calip, banyoda oynamak cok keyifliydi. Ta ki anneme yakalanana dek... Ben, yiyeceklerle oynanmaz azarini isittikten sonra, butun sebzeler buzdolabinda yerlerini aldi. Bana da kendi oyuncaklarimla oynamak kaldi...

Malzemeler:

1 su bardagi pirinc
2 orta boy sogan, rendelenmis
1 cay bardagi zeytinyag
4 domates
1 cay kasigi toz seker
1 corba kasigi kuru ya da taze nane
1 corba kasigi kus uzumu
1 corba kasigi çam fistigi
Tuz 
Karabiber
1 cay bardagi su
1/2 cay bardagi zeytinyag

Oncelikle pirincimizi sicak suyla islatalim ve soguyana kadar bekleyelim. Dolmamizin icini cigden hazirlayacagimiz icin, sicak suyla pirincleri haslamak pisme suremizi kisaltiyor. Su sogudugunda, pirincleri guzelce yikayalim.

Biberlerimizin baslarini ve tohumlarini temizleyip, yikayalim. 2 adet domatesi rendeleyelim. 2 tanesini ise, biberlerimize kapak yapmak icin gelisiguzel dograyalim. Kus uzumlerini ilik suda 10-15 dakika bekletip, yikayalim.

Pirinc, sogan, rendelenmis domates, zeytinyag, seker, nane, kus uzumu, çam fistigi, tuz ve karabiberi bir kapta karistiralim.

Biberlerimizin icini doldurarak, tencereye dizelim. Uzerine 1/2 cay bardagi zeytinyagini gezdirelim. Suyu ekleyelim. Biberlerin sisip acilmamasi icin, en uste bir tabak kapatalim. Agir ateste suyunu cekene kadar pisirelim. Sogutarak servis yapalim. 

Minik dolmalik biberlerle yapilan dolmayi yemek de pek zevkli oluyor.  Eger bulabilirseniz mutlaka deneyin derim.

Afiyet olsun...

13 Eylül 2013 Cuma

Gemici Yemegi

Anneannemin dedesi yaparmis bu yemegi. En sevdigim yesil renkli domateslerden, nefis bir yemek hazirlaniyormus meger. Annemin cok sevdigi zeytinyaglilardan biri... Bense, o yesil domatesleri yerde yuvarlamaya bayiliyorum :)
 
Malzemeler:

3-4 yesil domates
1 kucuk kirmizi domates
1 buyuk sogan, kup kup dogranmis
3 corba kasigi zeytinyag
1 corba kasigi pirinc
1 cay bardagi su
Tuz
Karabiber









Sogani tencereye alip, zeytinyagi ilave edin ve rengi pembelesene kadar kavurun.  Yesil ve kirmizi domatesleri yikayip, dilediginiz sekilde dograyin. Tencereye ilave edin. Uzerine suyu ekleyin.  Bir tasim kaynadiginda, pirincleri, tuzu ve karabiberi ekleyin. Pirincler pistiginde yemeginiz hazir demektir. Daha fazla pisirirseniz domatesleriniz camur gibi olabilir.

Dilerseniz ilik, dilerseniz buzdolabinda sogutarak servis yapin. Eger seviyorsaniz, uzerine dereotu da serpistirebilirsiniz.

Afiyet olsun...