29 Ekim 2013 Salı

Cadilar Bayrami Kurabiyeleri

Yarin Cadilar Bayrami... Bizim ulkemizde de yeni yeni kutlanmaya baslandi, cunku eglenceli bir gun :) Annem de, ben ayaklarinin dibinde dolanip kucaga alinmayi beklerken, kurabiye pisirdi. Ozellikle yesil olanlar favorim tabiki :)

Malzemeler:
 
250 gram tereyagi, oda sicakliginda 
150 gram pudra sekeri  
1 yumurta, oda sicakliginda bekletilmis  
1 paket vanilya
1 cay bardagi misir nisastasi 
1 tatli kasigi mahlep 
1 corba kasigi dovulmus findik
Aldigi kadar un 
Uzeri icin 1 corba kasigi pudra sekeri
 
Tum malzemeleri guzelce karistirip, unu yavas yavas eleyerek ekleyin. Cinsine gore, 3 bardak un yeterli olabiliyor. Hamurun kivami cok onemli, bittiginde iki parmaginizla sıkın, yapismiyorsa olmus demektir. Hamurunuzu, vaktiniz varsa buzdolabinda 1 saat bekletin, yoksa 15 dakika da yeterli olacaktir. Aklinizda bulunsun, bu hamur dolapta seffaf folyo kapli 2-3 gun bekletilebiliyor. Dolaptan cikarttiginizda tas gibi olsa da, elinizde yogurunca yeniden kivama gelip yumusuyor. 

Dinlendirdiginiz hamuru oklava ile yarim cm kalinliginda acin. Cadilar Bayramina uygun kurabiye kaliplarinizla istediginiz sekilleri verdikten sonra, yagli kagit serdiginiz tepsiye dizin. Ben yarasa, bal kabagi, kedi ve kemik kaliplarimi kullandim. Gozlere kus uzumu yerlestirdim. Bir de korkunc parmaklar var tabiki... Parmaklari yapmak icin, hamurdan kucuk parcalar kopartip, cok kalin olmayan silindirler yapin. Uzerlerine eklem yerlerini belirtmek icin bicakla birkac cizik atin. En ucuna tirnak olarak butun badem ya da file bademi bastirarak ekleyin.

Onceden 170 derecede isitilmis firinda, 15 dakika uzeri pembelesinceye kadar pisirin. Yalniz dikkatli olun, 15 dakikayi biraz gecerse, kurabiyelerin rengi kararabilir :) Cikinca sogumasini bekleyip, pudra sekeri ile susleyin. Dilerseniz seker hamuru ile de susleyebilirsiniz. Parmak kurabiyelerinizin daha korkunc olmasini isterseniz, bademleri hafifce kaldirip altlarina cilek receli surun ve tirnagi yerine geri koyun. 

Eminim, eglenceli ve korkunc kurabiyelerinize herkes bayilacak...

Afiyet olsun...

25 Ekim 2013 Cuma

Izgara Karides

Arap Ablam karidesi cok seviyor, daha once sizlere anlatmistim. Ama ben bir turlu sevemedim. Balik yemeye bayiliyorum fakat nedense karidesi yiyemedim. Belki de kocaman, uzun antenleri ve iri gozleri yuzundendir...

Malzemeler:

800 gr iri karides
2-3 dis sarimsak, rendelenmis
1 cay bardagi zeytinyag
1/2 limon suyu
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1 cay kasigi tuz












Buyuk bir kapta, sarimsak, zeytinyag, limon, tuz ve karabiberi karistirin. Karidesleri ekleyerek guzelce harmanlayin. Vaktiniz varsa, 2-3 saat buzdolabinda bekletin. Yok acelem var derseniz bile, en az yarim saat karidesleri marine etmenizi oneririm. Zira baska turlu sarimsak ve zeytinyagli karisima bulamanizin anlami olmaz.

Karidesleriniz marine oldugunda, izgaranizi hafifce yaglayarak isitin. Karideslerin her iki tarafini yaklasik ucer dakika pisirin. Karides cok hizli piser, cok fazla piserse de sertlesir. O yuzden izgaranin uzerinde unutmamakta fayda var. 

Yaninda bol yesil salata ve misir ekmegi ile servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...

24 Ekim 2013 Perşembe

Zahter Salatasi

Serkan Dayim'la Burcu Ablam bir pazar gunu bize bruncha geldiler. Annem en sevdigim renklerden ortaya harika bir salata cikartti. Tabiki ne nar taneleriyle oynayabildim ne de yesil zeytinlerle...

Malzemeler:

1 su bardagi kirmizi biberli yesil zeytin
1/2 su bardagi iri dovulmus ceviz
1 demet taze kekik
1/2 demet feslegen
1/3 demet taze nane
1 cay kasigi zahter
2 yemek kasigi zeytinyag
2 yemek kasigi nar eksisi


Kirmizi biberli zeytinleri daireler seklinde kesin. Taze kekigi, feslegeni ve naneyi ince ince kiyin. Diger malzemeleri de ekleyerek bir kapta guzelce harmanlayin. 

Servis yapacaginiz zaman, uzerini suslemek icin nar taneleri kullanabilirsiniz.

Bu basit ve lezzetli salata, kahvaltilarinizda ya da izgara etinizin yaninda harika bir eslikci olacaktir.

Afiyet olsun...

Tarhana

Annem cocukken, yaz sonu kis hazirliklari yapilirmis, en sevdigi seylerden biri anneannesini tarhana yaparken izlemekmis. Yogurulurken cikan o mis gibi kokuya bayilirmis. Sizde cocuklariniz katkisiz corbalarla buyusun istiyorsaniz, anneannemin tarifini mutlaka deneyin derim. Biraz zahmetli ama, evde benim gibi bir kediniz varsa, eminim tarhana yaparken sıkılmazsiniz :))

Malzemeler:

1/2 kg kirmizi salcalik biber ya da biber salcasi
1 kg sogan
1,5 kg domates
1,5 kg suzme yogurt, hafif eksimis
2/3 yas maya
1 yemek kasigi nane
1 yemek kasigi aci pul biber (istege gore)
Aldigi kadar un










Biberlerin tohumlarini cikartip dograyin. Soganlari ve domatesleri de kabaca kesin. Butun sebzeleri duduklu tencerede 1/2 cay bardagi suyla pisirin. Daha sonra hepsini kevgirden gecirerek suzun. Bu karisim sogudugunda, yogurt maya, nane ve unu ekleyip yogurun. Hamuru uzunca bir sure yumrugunuzla yogurmaniz gerekecek.

Yeterince yogrulup kivama geldiginde, uzerini temiz bir bezle kapatarak oda sicakliginda 3-4 gun mayalanmasini bekleyin. 

3-4 gunun sonunda, hamurunuz mayalanip kabardiginda, kucuk bezeler kopartarak, temiz bir bez uzerinde kurutun. Ele yapismayacak kadar kurudugunda, kevgirden gecirerek toz haline getirin. 

Tarhananiz iyice kuruyana kadar kavanoza koymayin. Dilerseniz bez torbalarda saklayabilirsiniz. Fakat her halukarda iyice kurumasini beklemekte fayda var.

Tarhana hakkinda hatirladigim bir baska sey de, kaynar corbayi icmekte zorlandigimizda anneannemin soyledigi o meshur mani...

        Tarhana tartar, bogazimi yirtar
        Baklava kardes, gel beni kurtar...


Tatli baklava, aci ve sicak tarhananin bogazimizda yarattigi etkiyi yokeder miydi bilmiyorum. Hic baklava yemedim tarhana corbasinin uzerine :) Ama bu  maniyi ve tarhananin duvara asilan pamuklu bez torbasini unutmam mumkun degil...

Kisin buz gibi havada, sicacik tarhana corbanizi yapip icerken, sizde bizi hatirlayin :) 

Afiyet olsun...

27 Eylül 2013 Cuma

Kuskus Salatasi

Minik toplar gordugumde, onlarla oynamak istiyorum. Annemin yaptigi bu minik makanalar da oyun oynamak icin cok guzel gorunuyorlardi, fakat tahmin edeceginiz uzere, bir kuskus bile ele geciremedim...

Malzemeler:

1 su bardagi kuskus
100 gr beyaz peynir
4-5 kurutulmus domates
1 cay kasigi kekik
2-3 corba kasigi zeytinyag
Tuz
Karabiber





Kuskusu kaynayan tuzlu suda makarna gibi haslayin. Yeterince haslandiginda suzerek soguk sudan gecirelim ve buyuk bir kaseye koyalim. 

Kurutulmus domateslerimiz zeytinyaginda bekliyorsa kucuk kucuk dograyalim. Eger kurularsa, oncelikle 5 dakika kadar haslayarak keselim.

Peyniri ezelim ya da kup kup dograyalim. 

Peynir, kurutulmus domates, zeytinyag, tuz ve karabiberi kuskusun uzerine ekleyerek karistiralim. Uzerine kekik serperek, servis edelim.

Kuskus salatasi, et ya da tavugun yanina harika bir eslikci oluyor.

Afiyet olsun...

26 Eylül 2013 Perşembe

Hamsi Tava

Eve balik alindiginda nedense cok mutlu oluyorum :) Kokusu ne kadar guzel geliyor burnuma... Ama tabi, evde gezdirdigim icin annem yememe izin vermiyor. Bazen ayiklayip ufak bir parcayi tabagima koyuyor, boylece mutluluktan evde balikla gezinmemi engelliyor...

Malzemeler:

1 kg hamsi
5-6 corba kasigi misir unu
5-6 corba kasigi sivi yag
Tuz













Hamsiler oncelikle karin bolgelerinden ic organlari cikartilacak sekilde temizlenir. Guzelce bol suyla yikanir. Daha sonra bir suzgece alinarak hafifce tuzlanir ve yaklasik 10 dakika suyunun suzulmesi beklenir. 

Tezgaha sereceginiz bir kagit uzerinde ya da tabakta, hamsiler tek tek misir ununa bulanir. 

Balik tavasi yaglanip, hamsiler kuyruklari ortaya bakacak sekilde yan yana dizilir. Hamsileri sıkısık dizerseniz cevirirken dagilmazlar.

Ocagi kisik ateste acip, hamsilerin altta kalan kisimlari kizarana dek pisirin. Daha sonra balik tavasinin kapagi yardimiyla diger tarafini da cevirerek kizarmasini saglayin. Eger balik tavaniz yoksa, duz bir tabaktan da yardim alabilirsiniz. Bir de, baliklari cevirirken, eger fazla yag eklediyseniz suzmenizi tavsiye ederim. Yoksa cevirme esnasinda elinizi yakabilirsiniz. 

Iki tarafi da citir citir kizaran hamsilerinizi servis tabagina alarak, sicak olarak servis yapin. 

Bu yemegin en zahmetli kismi baliklari ayiklama kismi. Ne diyelim boyle lezzetli bir yemek icin ugrasmaya deger. 

Baligin taze taze ciktigi bu gunlerde mutlaka alip yapin derim. Dilerseniz, istavrit, barbun ya da sardalya gibi kucuk baliklari da ayni yontemle pisirebilirsiniz.

Afiyet olsun...

25 Eylül 2013 Çarşamba

Borulce Salatasi

Annemin yemek yapmak icin kullandigi minik toplari gorunce aklima hemen cinlik geldi. Tezgaha firlayip birkac tane calip oynayabilirim diye dusundum. Fakat tabiki annem kocaman acilmis gozlerimi gordugunde, bir yaramazlik pesinde oldugumu anlayarak beni mutfaktan uzaklastirdi.

Malzemeler:

1 su bardagi kuru borulce
1-2 dal taze sogan, ince dogranmis
1 cay bardagi zeytinyag
1 dis sarimsak, dovulmus
1/2 limonun suyu
Tuz







Kuru borulceleri tencereye koyduktan sonra, uzerine 4 su bardagi kadar su ekleyin ve yumusayana kadar haslayin. Borulcelerinizin cok yumusamasina izin vermeyin, zira camur gibi bir salataniz olabilir.

Borulceler haslanirken, zeytinyag, tuz, sarimsak, limon ve taze sogani karistirarak sosunuzu hazirlayin. Limon yerine 1 corba kasigi sirke de kullanabilirsiniz. Zevkinize gore, nar eksisi ilavesi de yapilabilinir. 

Haslanan borulcelerinizi suzun. Hala sicakken sosunuzla karistirin. Boylece borulceler zeytinyagini iclerine cekecek. Nefis salataniz servise hazir. 

Eger dereotu ve maydanoz sevenlerdenseniz, lezzetini arttirmak icin salataniza ince ince dograyarak ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...