7 Ocak 2014 Salı

Havuclu Meze

Annemin en sevdigi mezelerden birini paylasacagiz bugun. Annem universitedeyken, Findik yanina geldiginde yaparlarmis hep. Cok guzel gorunmesine ragmen, bilirsiniz ki ben etcil bir kediyim. Her ne kadar mutfak tezgahinda neler olup bittigini merak etsem de, sebze yemeyi hic sevmiyorum. 


Malzemeler:

4 buyuk havuc, rendelenmis
1 yemek kasigi domates salcasi
2 yemek kasigi zeytinyag
2 dis sarimsak, rendelenmis
2 tatli kasigi kuru nane
3 dolu yemek kasigi yogurt, oda sicakliginda bekletilmis
1 cay kasigi tuz




Buyukce bir tavaya rendelenmis havuclari ve zeytinyagini koyarak, havuclarin rengi degisip yumusayana dek kavurun. Bu islem yaklasik 10 dakikanizi alabilir. Havuclari ne kadar iyi pisirirseniz, mezenizin omru o kadar uzun oluyor. 

Havuclar pistiginde, tavanin ortasinda bir bosluk acip, sarimsagi ve tuzu 1-2 dakika pisirin. Ardindan salcayi ekleyin ve kokusu gidene kadar kavurun. Naneyi de ilave ederek, herseyin iyice karistigina emin olun. Ocagin altini kapatin ve yogurdu ekleyerek mezenizi son bir kez karistirin. Ocagi kapatmadan yogurdu eklerseniz, yogudunuz kesilebilir ve hos olamayan puturlu gorunumde bir mezeniz olur.

Ilinmasi icin bekleyin ve servis tabagina alin. Dilerseniz, minik kavanozlara bolusturup, haftasonu kahvaltilarinda da tuketebilirsiniz. 

Afiyet olsun...

Haydari

Bir yil daha bitti. Yeni yil, herkesin daha saglikli yemekler yedigi bir sene olsun... Annemin yeni yil yazisinda bahsettigi yemekleri her gun sizlere anlatmaya calisacagiz. Bir suredir yazi yazamiyorduk, cunku annem yaptigi takilari satmaya karar verdi ve bunun icin guzel bir site tasarladi. Hem yilbasi hazirliklari hem de site tasarimiyla ugrasirken, beraber yazdigimiz yazilara zaman ayiramadi. Belki bende bu yil, bilgisayar kullanabilen ilk kedi olurum ve dev patilerimle klavyenin tuslarina basmayi ogrenirim :)) Annemin taki sayfasina göz atmak isterseniz: "bdizayn.sopsy.com"

Malzemeler:

250 gr suzme yogurt
2 yemek kasigi labne
1 buyuk dis sarimsak, rendelenmis

1 yemek kasigi taze nane, ince dogranmis
1 tatli kasigi kuru nane
1 yemek kasigi zeytinyag
1 cay kasigi tuz



Klasik haydari tariflerinin aksine, bu tarifimizi denediginizde cok hosunuza gidecegine eminiz.

Yogurdunuzu derin bir kaseye alin. Labneyi ekleyin ve guzelce karistirin. Ben homojen bir karisim olsun diye mikser kullandim, size de tavsiye ederim.  Sarimsagi tuzlayarak karisima ekleyin. Taze ve kuru naneyi ilave edin. Zeytinyagini da katarak son kez karistirin.

Servis tabagina aldiginiz haydarinizin uzerini nane ve zeytinyag ile susleyerek, 1-2 saat buzdolabinda dinlendirdikten sonra tuketebilirsiniz. 

Afiyet olsun...

25 Aralık 2013 Çarşamba

Yeni Yil

Yilbasi aksamina sayili gunler kaldi. Gelecek yeni yilin heyecaniyla, hepimizi tatli bir telas aldi... Hediyeler ozenle paketlendi, yilbasi aksami planlari yapildi, hatta bizim gibi evde kutlama yapacak olanlar, menulerini hazirlamaya basladilar bile. 

Biz bu yilbasi, hediye alamayacak cocuklari da unutmadik. Kadikoy Belediyesi'nin 'Van'a Oyuncak' kampanyasina destek verdik. 29 Aralik'a kadar, sizde belirli toplama alanlarina oyuncak birakabilirsiniz. 

Her yilbasi sofrasi guzel suslemeler, ozenle secilmis menuler ve en onemlisi de sevdiklerinizle gecirilecek uzun saatlerden olusur. Uzeri itinayla suslenmis yilbasi agaci, bizim evin olmazsa olmazlarindan. Gerci Chipa sayesinde eskisi kadar isil isil olamasa da, yine de mumkun oldugunca suslemeye calisiyoruz minik agacimizi...

Guzel bir masada, keyifli yemekler yemeyi kim sevmez degil mi? Gec saatlere kadar gecenin tadina varmayi, uzun uzun sohbetler eslinde yemek yemeyi, cocuklar varsa onlarla oyunlar oynamayi... Yilbasi aksaminin en onemli isi yemek hazirlamak gibidir evde olunca. Biz de, mezeler, ana yemek ve tatlilardan olusan bir menu hazirlamaya karar verdik. Sizler icin de birkac alternatif yazalim dedik. Hepsinin tarifini yilbasindan once hazirlayarak yazmak isterdim fakat, elimde fotograflar olmadigindan, sizlerle yilbasi ertesi paylasabilecegim. Fakat daha once yazdigim bazi tariflere, asagida goreceginiz linklere tiklayarak ulasabilirsiniz.

Iste menumuz...

Kuruyemis. Nedense yeni yil aksaminin olmazsa olmazlarindan biridir. Az miktarda tukettiginiz surece, dilediginiz herseyi yiyebileceginizi unutmayin :))

Baslangiclar ve ara sicaklar:
Kimyonlu kofte, cin boregi, misket kofte, kizarmis manti, icli kofte, peynir & sarkuteri tabagi

Mezeler:
Haydari, havuclu meze, rus salatasi, zeytinyagli kofik dolmasi, bakla favasi, yogurtlu kereviz salatasi, mercimek koftesi, humus, tursu cesitleri, patlican salatasi, fasulye pilaki, borulce salatasi, kisir

Ana yemekler:
Kestaneli pilav, mantarli et

Tatlilar:
Kabak tatlisi
Tiramisu

Menumuz kalabalik gorunse de, biz buyuk bir aileyiz. Yilbasi aksamini mumkun oldugunca cok kisi kutlamaya calisiyoruz :) Siz de belki menumuzden ilham alip, sofraniza birkac tanesini eklemek istersiniz.

Herkese guzel ve eglenceli bir yilbasi aksami, mutlu, huzurlu, saglikli bir 2014 yili diliyoruz. Saatler 12'yi gostermeden once, dileginizi tutmayi unutmayin sakin...

21 Kasım 2013 Perşembe

Ayva Tatlisi

Annemin ve Serkan Dayimin en sevdigi tatlilardan birinin tarifi paylasacagiz bugun. Annem universitedeyken, Serkan Dayim evine gelecegi zaman, mevsimiyse mutlaka yaparmis bu tatlidan...

Malzemeler:

3 adet ayva
6 dolu corba kasigi toz seker
2 su bardagi su
4-5 adet karanfil

Servis icin kaymak ya da vanilyali dondurma






Ayvalari iyice yikayin, kabuklarini soyun ve ikiye bolun. Cekirdek kisimlarini ve kalin kenarlari bir bicak ya da corba kasigi yardimiyla temizleyin.Yalniz cekirdeklerini atmayin, bunlari ayvaya renk vermesi icin tatlimiz piserken icine ekleyecegiz.

Yayvan bir tencereye, ayvalarin icleri yukari bakacak sekilde dizin. Her birinin ortasina 1er corba kasigi seker koyun. Suyu ekleyin. Ayva cekirdeklerini ve karanfilleri ilave edin. Bir tasim kaynadiginda, ocagin en kucuk kismina alin ve kisik ateste yaklasik 2-3 saat, bicak batirdiginizda yumusayana ve ayvalarin rengi kizarana kadar pisirin. Tatlimizin yanmamasi icin, ara sira suyunu kontrol etmeyi unutmayin.

Guzel bir ayva tatlisi, tabiki kaymaksiz yenmez. Birer corba kasigi kaymak ya da birer top vanilyali dondurmayla ilik olarak servis yapin.

Afiyet olsun...

Bunu Blogumda Paylaşabilirim. Hürriyet Benim.

Hürriyet; gündeme dair cesur bir projeyle karşımızda. TBWA\ISTANBUL'un hazırladığı proje kısa zamanda oldukça ses getirdi. Din, dil, ırk, cinsiyet ayırt etmeden bireysel özgürlükleri konu alan projenin amacı Türkiye'nin dört bir yanından insanların hürriyetlerini dile getirmeleri ve seslerini duyurmaları...

Bu proje katılımcıların kendi hürriyetlerini anlatmaları için tasarlandı, katılımcılar videolarını oluştururken ilham versin diye de bir film hazırlandı.

Hürriyet, herkesi kendi hürriyet cümlelerini yazmaya ve hürriyet şarkılarını yaratmaya davet etti. Kullanıcılar içinde kendi fotoğraflarının da olduğu hürriyet filmleri yaratabiliyor ve bu filmleri sosyal medyada dilediğince paylaşabiliyor. Ayrıca seçtikleri mesaj ve fotoğraflarından oluşan bannerı hurriyet.com.tr sayfalarında yayınlanıyor. Kısaca proje tamamıyle interaktif bir proje olarak kurgulandı. www.hurriyetbenim.com üzerinden ilham verici videoyu seyredebilir, kendi video ve bannerınızı yaratabilirsiniz.

"Hürriyet Benim" filmi, daha TV’ye çıkmadan viral olarak sosyal medyada gösterildi ve çok kısa sürede yayılarak; sosyal medyada konuşulmaya ve paylaşılmaya başlandı. Kullanıcıların katkılarıyla yapılan klipleri Twitter'dan #hürriyetbenim hashtag'iyle takip edebilirsiniz.

Ben de kendi videomu oluşturdum ve benim için hürriyetin ne demek olduğunu anlattım. İzlemek için;

http://hurriyetbenim.hurriyet.com.tr/video.aspx?k=WNDMQ4J200X



Bir boomads advertorial içeriğidir.

20 Kasım 2013 Çarşamba

Körili Karnabahar

Babam karnabahar yemegini pek sevmez. Annem de o yesin diye karnabahari sekilden sekle sokar. Evimiz biraz Hintli evi gibi koksa da, babam asagidaki sekilde pisen karnabahari çok sever.

Malzemeler:

1 adet kucuk karnabahar
6-7 corba kasigi zeytinyag
3 tatli kasigi köri tozu
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 cay kasigi kimyon
1 cay kasigi toz zencefil
1 tatli kasigi tuz
1/2 cay kasigi karabiber






Firininizi 200 dereceye ayarlayin ve isinmaya birakin.

Karnabahari kucuk parcalara ayirin ve derin bir kaba koyun.

Bir kapta zeytinyag, köri, pul biber, kimyon, zencefil, tuz ve karabiberi karistirin. Karnabaharin uzerine dokun. Karnabaharlarin hepsinin, zeytinyagli sosa bulandigindan emin olun. 

Firin tepsinize yagli kagit serin ve sosladiginiz karnabahari uzerine yayin. Isinmis olan firininizda, yaklasik 25-30 dakika pisirin.

Dışı çıtır çıtır karamelize olmus, içiyse yumusacik körili karnabahariniz servise hazir.

Haşlama kismini unuttum sanmayin. Bu tarif icin karnabaharlari haslamaniza hic gerek yok... 

Et ya da tavuğa harika bir eşlikçi olacaktir. Eminim sizler de seveceksiniz.

Afiyet olsun.

19 Kasım 2013 Salı

Tel Şehriyeli Pilav

Annemin en sevdigi pilav cesitlerinden biri. Goruntusu cok guzel olsa da, yaninda et yapilmadigi surece benim pek ilgimi cekmiyor. En sevdigim karbonhidratin elmali kurabiye oldugunu artik herkes ogrenmistir herhalde :)

Malzemeler: 

2 su bardagi pirinc
2 corba kasigi tel şehriye
1 tatli kasigi tuz
1 corba kasigi zeytinyag
1 corba kasigi tereyag 1,5 su bardagi su, kaynar
1 adet knorr tavuk suyu
Pirincleri islatmak  icin; kaynar su, 1 corba kasigi sirke, 1 tatli kasigi tuz
 

Pirincleri derin bir kaba koyarak, uzerine sicak su, sirke ve tuzu ekleyin ve en az 20-25 dakika bu suda bekletin. Sirke, pirincteki fazla nisastanin disari atilmasini saglayacak, boylelikle pirinc daha az zararli bir hale gelecek..
Yeterince suda bekleyen pirinclerinizi, duru bir su gorene dek yikayin ve suzun. 

Pilav tencerenize zeytinyagi ve biraz tuz koyarak, kisik ateste sehriyelerinizi kavurun. Sehriyeler kahverengi olduklarinda bir kaseye cikartin.

Tencereye tereyagini, tavuk suyunu ve tuzu ekleyin. Tereyag eridiginde, 1,5 bardak kaynar suyu ve pirincleri ilave edin. Bir defa karistirip, tencerenin kapagi kapali olarak, kisik ateste suyunu cekene dek pisirin. Pirincler suyunu cekip, goz goz oldugunda, ocagi kapatip, şehriyelerinizi ekleyin ve pilavinizi 6-7 dakika dinlendirin. 

Servis yapmadan once şehriyelerin pilavla karismasini saglayin.


Bu sekilde yaptiginizda, şehriyeler pilavin icinde hafif citir kalacak. Lezzeti ve kokusu daha bir guzel olacak. Denemeden karar vermeyin.
 

Afiyet olsun :)