26 Mayıs 2015 Salı

kategoriler


mutfak ölçü kapları

mutfak ölçü kapları ve mutfak ölçü kaşıkları
  • Mutfakta yemek yapımı için malzemeler biraraya getirilirken, yemekte kullanılacak kimi malzemelerin ölçülmesi gerekir. Malzemenin özelliğine göre, çeşitli ölçme aletleri kullanılır. Katı maddeler için tartı aleti, sıvı maddeler için litre kullanılır. Evde mutfak şartlarında bu aletleri kullanarak malzemeleri ölçmek, pratik olmadığından kullanışlı değildir. Bu nedenle, ölçü almada mutfaklarda mutfak ölçü kapları ve mutfak ölçü kaşıkları kullanılır. Piyasada bu aletlerin binbir çeşiti satılmaktadır.
Tarifin Devamı »

25 Mayıs 2015 Pazartesi

kebapçı ezogelin çorbası


kebapçı ezogelin çorbası 
Kebapçılarda yapılan ezogelin çorbasını beğenmeyen yoktur. Kebapçılar derken hepsini kastetmiyorum; her kebapçı ezogelin çorbasını usulüne uygun yapamıyor. Sözlerimde iyi ezogelin çorbası yapan kebapçıları kastediyorum, yanlış anlaşılma olmasın. Ezogelin çorbası yapımında başta kırmızı mercimek, bulgur, pirinç, soğan, salça, istenilen baharatlar ve çorbayı bağlamak için az miktarda un kullanılır. Ezogelin çorbasında salça çok önemli, her ne kadar tarifimde domates salçası yazmış olsam da, domates salçası ile biber salçasını birlikte kullanmak, ezogelin çorbası'nın lezzetini ikiye katlar. Verdiğim malzemelerle üç kişiye yetecek ölçüde, kebapçı ezogelin çorbası yapmış olursunuz.
Tarifin Devamı »

mayalı gözleme hamuru

Tarifin Devamı »

menemen nasıl pişirilir


menemen nasıl pişirilir 
Menemen, arzu edilen yemeklik yağ, yumurta, soğan, yeşilbiber, domates, tuz ve istenirse çeşitli baharatların ilavesiyle tavada veya derin olmayan bir kapta pişirilir. Menemen yumurtalı bir yemek olduğundan, pişirme süresi oldukça önemli. İyi bir menemen ne sulu, ne de katı olmaması gerekir. Bilirsiniz, erimiş tereyağı içerisine bir yumurta kırıp pişirmek, çok kolay bir işlemdir. Fakat, yediğiniz yumurta boğazınızda kaymıyor ve yutkunarak yiyorsanız; o pişirilen yumurtada değil, pişirende bir sorun var demektir.
Tarifin Devamı »

24 Mayıs 2015 Pazar

kuşbaşı et nasıl haşlanır


kuşbaşı et nasıl haşlanır
Yemek pişirmeyle ilgili insanları bildiklerinin %50'si kulaktan dolma, %50'si de; üretilmiş, uydurulmuş tavatürlerdir. Yemek yapma ve yemek pişirmeyle ilgili, o kadar çok (gerçek sanılan) yalan var ki, sormayın gitsin. Yemeklerde ki yalanı, tevatürü yemek yapa yapa öğrendim. Ne yazık ki, bu yalanları gerçek sanan çoğu aşçılarımız, şeflerimiz hala bilmem kaç yildızı lokanta ve otellerde, ya da görsel medyada hizmet veriyorlar. Konumuz yemek yapımında ki batıl inaçları irdelemek değil, ama konumuz kuşbaşı et haşlamayla ilgili olunca, etle ilgili bir tevatürü hatırladım. Ne ise, geçelim.. Kuşbaşı eti ben tencerede, kavurarak ya da doğrudan haşlarım.
Tarifin Devamı »

kelle pişirme


kelle pişirme
Evlerde kelle ocak üzerinde tencere içinde veya düdüklü tencerede pişirilir. Şehirlerde yaşayan insanlar kelle ihtiyacını ciğerci dükkanlarından (yani, sakataçılardan) temin ederler. Ciğercide satılan genelde kuzu kellesidir ve kibarca kuzu başı denir. Kuzu kellesini ciğerciden aldığınızda derisi yüzülmüş, çeneleri açılmış ve beyin üzerine bir satır darbesi indirilmiş olur. Zaten sakatatçılar işlerini iyi yaparlar, siz söylemeden kellenin burun kısmını da keserek, kelleyi hazır pişirme durumuna getirirler. Size düşen, kelleyi güzelce yıkayıp, suyunu süzdükten sonra pişirmektir.
Tarifin Devamı »