29 Ekim 2016 Cumartesi

Karatay Diyetinde Yasaklar/Serbestler


YASAKLAR
(Glisemik indeksi yüksek gıdalar)

SERBESTLER
(Glisemik indeksi düşük gıdalar)
  Her türlü tahıl unu ve bunlardan yapılmış gıdalar (Ekmeğin her çeşidi) –  Kavrulmuş kuru yemişler  Ceviz, kavrulmamış fındık, badem ve fıstık
  Her türlü şeker, şekerli her türlü gıda, her türlü      tatlandırıcı ve diyabetik ürünler  Glisemik indeksi düşük kuru meyveler, örneğin günkurusu kayısı (3-5 ad), kuru erik vb
  Pirinç, patates, pişmiş havuç  Bulgur, pişmemiş havuç
  Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz  Elma, armut, ayva, portakal, mandalina, şeftali, çilek, erik, kiraz vb (Günde 1 porsiyon)
  Markette satılan tavuk, yumurta ve markette satılan fabrikasyon her türlü ürün ile sucuk,salam, sosis  Serbest dolaşan tavuk, doğal her türlü ürün ve  yumurta ile pastırma
  Her türlü meşrubat (diyet – light ürünler dâhil), meyvalı yoğurt, Nescafe, her türlü alkollü içecekler  Maden suyu, ayran, yoğurt, bol su (günde en az 2 litre), bitki çayı, Türk Kahvesi, filtre kahve
  Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin  Tereyağı, zeytinyağı, fındık yağı,
  Öğütülmüş tahıllar  Et, balık, sebze, salata, bakliyat,
  Saat 19:00 – 20:00 den sonra bir şeyler yemek veya atıştırmak.  19:00 – 20:00 den sonra hiçbir şey yemeyip sadece sağlıklı içecekler tüketmek. (su, kahve, çay, bitki çayları, ayran, soda)
  Sofradan aç kalmak, az ve sık aralıklarla yemek, ara öğünler  Doyana kadar yemek ama öğünler arasında 4,5 – 5 saat geçirmek, tercihan 2 öğün yemek (2,5 veya 3 öğün de olabilir)
  Hareketsizlik  Günde en az yarım saat açık havada yürüyüş

Not: Herhangi bir öğünden sonra 5 saatten kısa sürede acıkıyorsanız ya yanlış (glisemik indeksi yüksek gıdalar) yemişsinizdir ya da çok az miktarda yiyip sofradan doymadan kalkmışsınızdır.

Unsuz İşkembe Çorbası




Malzemeler (6 kişilik):

1 kilo kuzu ya da dana işkembe
1 adet paça (isteğe bağlı ama içine paça da atınca mükemmel oluyor)
2 litre su
Bir avuç kaya tuzu
Bir tutam tuz
1 yumurta sarısı
1 limonun suyu
2 yemek kaşığı yoğurt
5 diş sarımsak

Üzerine gezdirmek için:

Bir su bardağı üzüm sirkesi
8 diş sarımsak
Bir tutam tuz
2 yemek kaşığı tereyağ
Bir tutam pul biber

Yapılışı:

İşkembeyi kaya tuzu ile ovalaya ovalaya iyice temizleyin. Ardından bol suyla yıkayıp tamamen temizlendiğinden emin olun. Tuzla ovalamak dip detay her tarafının temizlenmesinde çok faydalı oluyor. Paçayı da aynı şekilde temizleyin.

Ardından işkembeleri yiyebileceğiniz boyutta kareler halinde doğrayın.

Düdüklü tencereye işkembeleri, paçayı ve suyu koyup önce harlı ateşte, tencere ötmeye başladıktan sonra da kısık ateşte 1,5 saat pişirin. Böylelikle işkembeler lokum gibi yumuşacık olacaktır.

Bir kapta 5 diş sarımsağı bir tutam tuzla iyice dövün. Üzerine yumurta sarısı, limon suyu ve yoğurdu katıp bir güzel karıştırın.

İşkembeler piştiğinde tencerenin içinden paçayı çıkartın.

Hazırladığınız terbiye sosunu çorbanın içine azar azar ve yavaş yavaş döküp sürekli karıştırın. Terbiyeyi ekledikten birkaç dakika sonra ocağı kapatabilirsiniz.

Bir başka kasede 8 diş sarımsağı yine bir tutam tuzla dövüp sirke ile karıştırın. Bu sosu sofranıza koyun ki çorbayı içerken arzu edenler bu sostan çorbalarına katabilsinler.
Ayrıca her tabağın üzerine gezdirmek için tereyağını bir tavada eritip içine pul biber katın.
Tereyağlı pul biberi de tabaklara gezdirip servis yapabilirsiniz.

Kaynak:  yarati-yorum.blogspot.com.tr

25 Eylül 2016 Pazar

fırında mercimek


Yeşil mercimek yemeğini tencerede, düdüklü tencerede ve fırında sık sık yaparım. Etli, kıymalı mercimek yemeğini fazla tercih etmem. Çoğu zaman yemeklerimde zeytinyağı kullanırım. Bazen zeytinyağı ve tereyağını ortak kullanırım. Yemeklerimde salçayı çok dikkatli kullanırım. Salça, tuz ve çeşitli baharatlar yemeklerde ölçülü kullanılmazsa; yemeği yenilmez hale getirebilirler. Özellikle salça bu konuda çok mahirdir; ölçüyü kaçırınca, yemeğin lezzetine geri dönülmez şekilde zarar verir. Aynı şekilde evde hazırlanmış et suyunu da, yemeklerde kullanırken ölçülü olmak gerekir. Yaptığım yemeklerde hazır et bulyon veya tavuk bulyon kullanmam. Bulyon yerine kendi hazırladığım et suyu, tavuk suyu ve sebze suyunu kullanırım.

Fırında Yeşil Mercimek Yemeği Malzemesi
  • iki su bardağı dolusu yeşil mercimek
  • bir iri kuru soğan
  • altı çorba kaşığı zeytinyağı
  • yarım çorba kaşığı domates salçası
  • iki su bardağı dolusu sıcak et suyu
  • dört su bardağı dolusu sıcak su
  • bir tatlı kaşığı dolusu tuz
  • fırına uygun metal tencere
Tarifin Devamı »

22 Eylül 2016 Perşembe

zeytinyağlı susuz patlıcan yemeği


Zeytinyağlı susuz patlıcan yemeğim kendime ait bir tarif. Yemeğim, bu halini alıncaya kadar bir kaç aşamadan geçti. Bu yemeğimi ilk yaptığımda, yemeğin tuz ve baharatını bu tarifteki gibi ilave etmeyi akıl edememiştim. Neyse ki, yanlış hesap Bağdat'tan döndü ve ben de doğru yöntemi bulmuş oldum. Bu yemekte patlıcan miktarının bir önemi yok. İstediğiniz miktarda patlıcan kullanabilirsiniz. Bu yemekte domates salçası ve biber salçası kesinlikle kullanmayın. Yemekte su kullanılmadığından; tatlandırmak adına, yemeğe katılan her çeşit salça, yemeğin tadını bozuyor. Bu ayrıntıya dikkat etmeniz önemli. Afiyet olsun.

Susuz Patlıcan Yemeği Malzemesi
  • beş tane patlıcan (700 gr.)
  • altı çorba kaşığı zeytinyağı
  • bir tane iri soğan
  • iki tane orta boy domates
  • bir baş orta boy sarımsak
  • bir çay kaşığı dolusu karabiber
  • bir çay kaşığı dolusu pul biber
  • bir çay kaşığı dolusu kimyon
  • bir tatlı kaşığı dolusu tuz
Tarifin Devamı »

24 Temmuz 2016 Pazar

pirinç pilavım


Severek yaptığım ve en sevdiğim pirinç pilavım bu tariftir. Kuşkusuz bu pilav yapımı biraz uğraştırıcıdır ama, bir o kadar da lezzetlidir. Çoğu zaman, pirinç pilavımı bu tarifimle yapar ve büyük bir iştahla severek yerim. Pirinç olarak baldo pirinç, yağ olarak zeytinyağı ve su olarakta tavuk suyu kullanırım. Tavuk suyunu haşladığım tavuğun suyundan değil de, tavuk suyunu çeşitli sebzelerle kemikli tavuk etiyle kendim yaparım. Bütün tavuğun kanat uçlarını, düz kanadını ve tavuktan ayırdığım diğer kemik parça ve derisini kullanırım. Sebze Çeşitlerinden soğan, maydanoz sapı, kereviz sapı, havuç ve suyu tatlandırmak için tane karabiber kullanırım. Tavuk suyu yapımında malzeme miktarının önemi yok. Önemli olan, kullanılan malzemeleri kısık ateşte iki veya üç saat boyunca haşlayıp süzmektir.

Pirinç Pilavı Malzemesi
  • bir su bardağı dolusu baldo pirinç
  • üç çorba kaşığı zeytinyağı
  • bir buçuk su bardağı dolusu sıcak tavuk suyu
  • bir çay kaşığı dolusu tuz
Tarifin Devamı »

20 Mayıs 2016 Cuma

köfte çorbası


Çorba tarifleri arasından üç çorba seç deseler, nohutlu köfte çorbasını mutlaka seçerim. Bu çorbada tat, lezzet ve görüntü süper. Köfte çorbasını nohutsuzda yapabilirsiniz. Fakat, asla nohutla yapılan köfte çorbasının lezzetine ulaşamazsınız. Tarifimde verdiğim ölçülerden şaşmamanız gerekir. Çorbanın suyunu 5 su bardağından (1 litre) fazla koymayın. Özellikle, bu çorbada kullanılacak yağ miktarı 60 gramdır. Tarifimde altı çorba kaşığı zeytinyağı olarak verdim. Kendim çorbayı yaptığımda 40 gr. tereyağı ve iki çorba kaşığı zeytinyağı kullanırım. Küçük soğan 50 gr. ağırlıktadır. Bir tane orta boy domates ise, 100 gr. ağırlıktadır. Bunları bilginiz olsun diye yazıyorum.

Köfte Çorbası Malzemesi
  • iki su bardağı dolusu haşlanmış nohut
  • bir küçük soğan (ince küp doğranmış)
  • bir tane orta boy domates (rendelenmiş)
  • altı çorba kaşığı zeytinyağı
  • bir çorba kaşığı domates salçası
  • bir çorba kaşığı un
  • bir tatlı kaşığı kuru nane
  • bir çay kaşığı karabiber
  • bir çay kaşığı pul biber
  • bir tatlı kaşığı tuz
  • beş su bardağı dolusu sıcak su
Tarifin Devamı »

26 Nisan 2016 Salı

kabak yemeği sade


Zeytinyağlı, sade kabak yemeğini 750 gr. kabakla yaptım. Çoğu zaman kabak yemeği yaparken, kabağın çekirdeklerini çıkarmam. Kabağın üzerini tırtıl bıçakla çizer, doğrar ve yemeğeini yaparım. Bu tarifimde, kabağın yumuşak ve sulu olan çekirdek yuvasını tatlı kaşığı kullanarak boşalttım. Bu yüzden, elimde 750 gr. kabaktan net 500 gr. kabak kaldı. Kabağı çekirdeksiz pişirirseniz; yemeğin tat, kıvam ve lezzeti değişir. Tarifimi denerseniz; çekirdeksiz kabak yemeği, çekirdekleriyle pişen kabak yemeğinden daha leziz olduğunu farkedersiniz.

Sade Kabak Yemeği Malzemesi
  • 750 gr. kabak
  • 1 çorba kaşığı pirinç
  • 5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • bir tane orta boy domates
  • bir orta boy soğan
  • iki diş sarımsak
  • bir tutam dereotu
  • bir tatlı kaşığı tuz
  • karabiber, kimyon, pul biber
  • bir buçuk su bardağı dolusu sıcak su
Tarifin Devamı »