16 Kasım 2016 Çarşamba

Mantar Yatağında Tavuk Sote


Malzemeler

  • 400-500 gram büyük mantar
  • 150 gram  kemiksiz tavuk göğüs
  • 1 adet köy biberi
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 adet soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 adet domates ya da 2 yemek kaşığı domates konserve
  • Mantarların içine koymak için tereyağ
Üzeri için;
  • Kaşar peynir

Yapılışı

Öncelikle mantarlarımızı güzelce yıkıyoruz ve saplarından ayırıyoruz. Sayıya göre bir borcama dizip içlerine ufak ufak tereyağ koyuyoruz. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dk pişiriyoruz. Mantarlar kendi suyunu bırakıyor. Mantarların içi su ile dolabilir onları borcama akıtabilirsiniz. Mantarlar pişerken tavuk soteyi yapıyoruz.

Bir tavaya soğan ve sarımsakları yemeklik doğrayıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Yaklaşık iki dilim halinde olan tavuk göğüsleri ufak ufak küp küp doğruyoruz. Pembeleşen soğanların üzerine koyup rengi dönene kadar bekliyoruz. Sonra biberleri ufak ufak doğrayıp ekliyoruz. En son domates ve salçamızı da ekleyip yarım çay bardağı kadar su ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Tuzunu da eklemeyi unutmuyoruz. O sıra da mantarlar pişmiş olur. Fırından pişen mantarları çıkarıp içine tavuk soteyi koyup üzerine de kaşar rendesi koyuyoruz. Mantarların suyu borcamda kalıyor. Kaşarların üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Kızarınca fırından çıkarıp servise hazır hale getiriyoruz.

http://www.nefisyemektarifleri.com/mantar-yataginda-tavuk-sote/

Yoğurtlu Pırasa Kavurması




  • 1 kg pırasa
  • 1 adet soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber, pul biber
  • Sıvıyağ

  •       Üzeri için;
    • 1 kase yoğurt
    • Tereyağı
    • Pulbiber
    Pırasaları yıkayıp halka şeklinde ince ince kesip hazır edelim, soğanı sarımsağı yemeklik doğrayıp yağda kavuralım, pırasayı ekleyip hafif kavrulduktan sonra tuz ve baharatları ekleyip, 1 çay bardağı su ekleyip orta ateşte kapağını  kapatıp pişirmeye bırakalım, pırasalar pişip soğuyunca üzerine yoğurdu dökelim, son olarak tereyağını eritip pul biberi koyalım ,yoğurdun üzerine gezdirelim.

    Kaynak: http://www.nefisyemektarifleri.com/yogurtlu-pirasa-kavurmasi-harika/

    Kuruyemişler



    Kuruyemişlerin kavrulmadan yenmeleri gerekmektedir. Çünkü kavruldukları zaman içerdikleri sağlıklı yağlar ısıyla trans yağa dönüşmekte ve çok zararlı hale gelmektedir. Kuruyemişler yağlı oldukları için ısıya maruz kalmadan saklanmalılar, bu nedenle biz kuruyemişleri buzdolabında muhafaza ediyoruz. Cevizi kabuklu alıp birkaç gün yetecek kadar kırıp yiyoruz. 

    Badem
    Kuruyemişlerin en lezzetlilerindendir. Atıştırmalık olarak çok iyi bir seçenek olduğu kadar bazı yemeklerde de kullanılabilir. Taze ve kuru meyvelerin yanına da çok iyi uyum sağlıyor.


                                           Kavrulmamış Antep fıstığı



    Kuru üzüm iyi bir demir deposu ayrıca siyah üzüm çekirdekleri çok güçlü bir antioksidan. Fındıkla, kuru üzüm vaz geçilmez bir ikili oluşturuyorlar ve bu karışımın glisemik indeksinin 20 olduğunu Canan hanımın kitabında görüyoruz. 



    Hint fıstığı da denilen ve çoğunlukla Hindistan'da yetişen bu fıstık da çok yararlı ve leziz kuruyemişlerdendir. Kavrulmamış yer fıstığını sevmeyenler için alternatif olabilir.

    Fındık başlı başına lezzetli bir kuruyemiş olduğu gibi kuru üzümle birlikte muhteşem bir ikili oluşturur. Fındık yağı da kullanılabilecek en sağlıklı yağlardandır, bir Omega-9 yağıdır. Isıya dayanıklı olduğu için yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir. Kokusuz bir yağ olduğu için et yemeklerinde ve çorbalarda zeytinyağı ve tereyağı kokusunu sevmeyenler için  ideal bir yağdır.



    Kuru erik, günkurusu kayısıyı çok tatlı bulanlar için mayhoş tadıyla iyi bir alternatif oluşturmaktadır. Diğer kuru meyvelerle karıştırılarak şeker eklenmeden ve kaynatılmadan suda bekletilerek komposto yapılabilir.






    Beyne benzer yapısıyla cevizin hafızayı güçlendirdiği, depresyona iyi geldiği ve bunlar gibi sayısız yararları olduğu söylenmektedir. Karatay kahvaltısına en yakışan kuruyemişlerden olduğu gibi salatalar ve yemeklerde de sıkça kullanılır.




    Günkurusu kayısının glisemik indeksi taze kayısıdan daha düşüktür. İçine doğal kaymak ve ceviz konularak yendiğinde tüm tatlı ihtiyacınızı giderir. Biz buna mucizevi tatlı diyoruz.          


    15 Kasım 2016 Salı

    Mercimekli Köfte (Bulgursuz)




    Malzemeler
    1 su bardağı mercimek
    2 su bardağı su
    1 kuru soğan
    Yeşillik
    Limon
    Biber ya da domates salçası
    Zeytinyağı
    Kimyon
    Tuz

    Yapılışı
    Mercimekleri haşlayın. Tencerede 2 saat kadar bırakın. (Suyunu tamamen çektirin hatta biraz sertleşsin, aksi taktirde kıvamı yumuşak olur.)
    Kuru soğanı yağda öldürün. Soğan, yeşillikler, kimyon, salça, tuz ve limonu haşladığınız mercimeklerin içine koyun, yoğurun ve şekil verin.
    Bulgurlu mercimek köftesinden farkı olmayan lezzetli, doyurucu bir Karatay lezzeti.
    Afiyet olsun:-)

    14 Kasım 2016 Pazartesi

    Tatlı Yeme İsteğimizi Nasıl Bastırabiliriz?



    Fransa’da yapılan bir araştırmaya göre şeker kokain kadar bağımlılık yapıyor. Çikolata yemeye başladığınızda, beyniniz mutluluk verici hormonlar olan dopamin ve opiat salgılamaya başlıyor. Bu bağımlılık yapıcı hormonlar daha fazla çikolata için sizi dürtmeye başlıyor.

    Şekerli yiyecekleri vücudumuz istiyor, çünkü yediğimizde bizi mutlu yaptığını biliyor. Ama bunlar sonunda bizi depresif ve kaygılı yapabilir. 2002’de altı ülkede yapılan bir araştırmaya şeker alımı arttıkça depresyon riski de artıyor.

    Şekerin diğer etkilerini zaten biliyoruz. Kilo alımına sebep oluyor, dişleri yıpratıyor, kalp hastalıkları, diyabet ve kanser riskini artırıyor.
    Ama şeker tüketimine devam ediyoruz, çünkü “hayır” demek kolay değil. İyi haber ise Doğu’nun bilgeliği ve Batı’nın bilimi şeker dürtüsünü kesmek için bize birkaç strateji öneriyor.

    Şeker İsteğini Nasıl Kesersiniz:
    1. Güzel Bir Kahvaltı Yapın Yumurta, peynir, zeytin, tereyağı olsun kahvaltınızda. Böylece şekerli bir şey yeme isteğini uzun süre bastırmış, aynı zamanda da metabolizma hızını arttırmış ve vücudunuza enerji pompalamış olacaksınız.

    2. Yeşil Sebze Tüketin Brokoli, ıspanak gibi yeşil sebzeler enerjinizi artırır ve içeriklerinde bulunan magnezyum gibi mineraller sayesinde şeker yeme isteğini bastırır.

    3. Yapay Tatlandırıcılardan Uzak Durun Yapay tatlandırıcılar şeker isteğini aslında artırıyor ve yağ oluşumunu hızlandırıyor.

    4. Güneş Işığı Alın D vitamini serotonin üretmeye yardımcı olur. Mutluluk hormonu serotonin şeker isteğini kontrol altına alacağı için güneş ışığından yararlanmaya çalışın.

    5. İyi Yağlardan Yiyin Kabuklu kuru yemişler, somon gibi omega-3 yağı açısından zengin balıklar, zeytinyağı gibi gıdalar kan şekerini sabit tutar, açlığı engeller. Aynı zamanda bunalımı ve kaygıyı engelleyen hormonlar salgılanmasına yardımcı olur.

    6. Her Öğünde Protein Alın Vejetaryenler şeker yeme isteğini kontrol altına almada daha çok zorlanırlar. Kırmızı et, beyaz et, yumurta ve balık enerji uyarımı yapar ve şeker isteğini bastıran nörokimyasallar salgılanmasını sağlarlar.

    7. 8 Saat Uyuyun Uyku eksikliği şeker yeme isteğine neden olan girelin isimli bir hormon salgılanmasına neden olur. Aynı zamanda iştahı kesen leptin isimli hormonun etkisini azaltır.

    Şeker alışkanlığını bırakmak zor olsa da, sonuçları fazlasıyla tatmin edici: daha düz bir karın, daha fazla enerji, daha güzel bir cilt ve daha az doktor ziyareti. http://multiyasam.com/seker-yeme-istegini-bastirmanin-7-yo…/

    Karnıbahar Lokmaları



    1 karnabahar
    Su
    2 yemek kaşığı yoğurt
    1/2 bardak kaşar peyniri
    2 adet yumurta
    Tuz
    3 diş sarımsak
    Karabiber
    2 yumurtanın beyazı

    1 büyük karnabaharı ayıklayın ve bir kabın içine alın. Kaba su ekleyip, karnabaharları 5-6 dakika boyunca ocakta pişirin. Pişen karnabaharları rondodan geçirin ve üzerine yoğurt, kaşar peyniri, yumurta, tuz, sarımsak ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın. Başka bir kapta 2 yumurtanın beyazını köpük kıvamına gelinceye kadar çırpın ve karışımınıza ekleyip karıştırmaya devam edin. Muffin kalıbınızı yağlayın ve karışımınızı kalıba alın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-12 dakika pişirin. Afiyet olsun.

    Tarhanalı Krep





    2 kaşık tarhana az su ile akşamdan islatilir.
    Sabah üstüne 2 yumurta ve kivam verecek kadar süt ilave edilir. İsteğe göre maydanoz, dereotu, ıspanak eklenebilir.
    Normal krep gibi tavada pişirilir.

    Kaynak: Karatay Lezzeteri Sayfası