14 Aralık 2016 Çarşamba

Şekersiz Muzlu Puding



Malzemeler:
2 muz
Kıvam verecek kadar süt
2 tatlı kaşığı kakao

Yapılışı:
Malzemeleri derin bir kaba koyup mikserleyin. İçine dövülmüş ceviz, badem ve yaban mersini ekleyin.
Kilo verme sürecinde yenilmesi önerilmiyor ama yiyecek olursanız da sabah kahvaltısı ardına tüketip yürüyüş yaparak yediğinizi yakmanız gerekecek:-)

Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası

Sebzeli Börek (Unsuz)



Malzemeler

Yarım su bardağı haşlanmış kırmızı mercimek
Yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
4 kaşık yoğurt
1 çay bardağı süt
2 yumurta
Bir çay kaşığı kabartma tozu
Roka, maydanoz, tere, dereotu, nane
Pırasa
Pazı
Yarım kuru soğan
Yeşil soğan
4 kaşık lor
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Biraz tereyağı
Kayatuzu, toz kırmızı biber, nane
Çeyrek havuç rendesi. (Havucu kilo verme sürecinde kullanmamanızı öneririm. Pişince şekere dönüşüyor.)

Bütün malzemeleri bir kapta karıştırın, kek hamuru kıvamı almasına dikkat edin. Sonra hepsini yağladığınız kalıba alın.
180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

Not: Bu tarife kek kıvamı alabildiği sürece dilediğiniz sebzeyi ve baharatı ekleyebilirsiniz. (Patates, havuç, bezelye hariç)

Nuray İlbars

Glisemik İndeks Tablosu



13 Aralık 2016 Salı

Kırmızı Mercimekli Krep (Unsuz)




Malzemeler:
1 su bardağı mercimek
2 yumurta
2 kaşık lor
1 çay kaşığı karbonat
Tuz
Süt

Yapılışı:
1 su bardağı mercimek geceden yikanip islanir.
Sabah içine 2 yumurta, 2 kaşık lor, 1 çay kasigi karbonat, tuz ve kıvam alana kadar süt konur. Hepsi blenderdan geçirilir ve krep gibi pişirilir.

Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası (Aynur Kader Körbalta)

Mutfağınızı Karatay Beslenmesine Hazırlamak İçin


Beslenmeyle ilgili tüm bilgilerimize reset atıp önyargılarımızdan kurtulup sonra adeta ders çalışır gibi Karatay Diyeti kitabını okuyup özümsedikten sonra iş uygulamaya geldi.
  1. SAĞLIKSIZ GIDALARIN TEMİZLENMESİ: Kitapta yazan mutfağa hiç sokulmaması gereken malzemeler varsa atılmalı veya düşman gördüğünüz birilerine verebilirsiniz dostunuza bile vermemelisiniz. Önce ekmek kutunuzdan kurtulmakla işe başlayın. Sonra erzak dolabınızı elden geçirin. Pirinç, makarna, şehriye, her tür un, iç bakla ve şeker varsa dolabınızdan çıkarın. Şimdi sıra buzdolabınıza geldi. Buzdolabınızı paketlenmiş ürünler, eritme ve krem peynirler, hazır yoğurt, süt tozu, krema, hazır soslar, varsa tost ekmeği, her türlü meşrubat, meyve suyu, sucuk, salam, sosis gibi işlem görmüş et ürünleri, marketten alınma tavuk ve yumurta, her türlü şarküteri ürünlerinden arındırın. Kavun, karpuz, incir ve dut gibi glisemik indeksi yüksek meyveleri ve mevsimsiz sebze ve meyveleri de buzdolabınızdan çıkarın. Mutfağınızdan bisküviler, galetalar, tatlı-tuzlu kurabiyeler, cipsler, çikolatalar, şekerleme ve lokumlar, yapay veya doğal tatlandırıcılar, sakızlar, şekerli ve şekersiz reçeller, şuruplar, bal, pekmez, hazır çorbalar, ayçiçeği ve mısırözü yağları, patates, kavrulmuş kuru yemişler gibi sağlıksız ne varsa her şeyi atın. Poşet çaylar, granül kahveler de mutfağınızdan çıkmalı.
  2. SAĞLIKLI GIDALARIN ALINMASI: Karatay Sağlıklı Beslenmesine yönelik ceviz veya kavrulmamış badem/fıstık/fındık, günkurusu kayısı, serbest dolaşan tavuk yumurtası, hangi zeytinden seviyorsanız zeytin, tam yağlı en çok sevdiğiniz peynir, mevsim sebzeleri, yeşillik, soğuk sıkım sızma zeytinyağı, köy tereyağı, süt, et veya balık vb malzemeleri eve almalısınız. Sütü öncelikle yoğurt mayalamak için aldınız. Maya olarak tanıdıklarınızdan ev yoğurdu bulmanızı tavsiye ederiz. Cevizi pazardan kabuklu olarak alıp kendiniz taze taze kırarsanız hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olur.
Zamanla çok kullanacağınız bazı malzemeleri Anadolu’nun çeşitli yerlerinden getirtmeye başlarsınız. Biz, örneğin, cevizi Kaman’dan, kayısıyı Malatya’dan, tuzu Çankırı’dan getirtiyoruz. İnternet yoluyla alışveriş ve kargoculuk o kadar gelişti ki bunu yapmak hiç de zor olmuyor.

Kaynak: Facebook Woto Sağlıklı Yaşıyoruz Sayfası

10 Aralık 2016 Cumartesi

Kırmızı Mercimek Mantısı





Yaklaşık bir bardak kırmızı mercimeğe üstünü geçecek kadar su ekleyin. Tuzunu ilave edin.
Ayrı bir tencerede biraz suyla bir kuru soğanı soteleyin. İyice suyunu çekince kıymasını ilave edip kendi suyunda kavurun.
Biraz soğuk sıkım zeytinyağı ekleyin.
Soğuyan mercimeğe taze soğan doğrayın.
Kalıpla servis tabağına çıkartıp üzerine soğanlı kıymayı, sarımsaklı yoğurdu ve en üstüne de nane ve pulbiberli yağı dökün.
Afiyet olsun.

Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası (Nilüfer Kasap)