24 Aralık 2016 Cumartesi

fırında tavuk dolması


Fırında iç pilavlı tavuk dolması tarifimi denerseniz, sonuçta verdiğiniz emeğin karşılığını almış olursunuz. Tavuk doldurmak ölçü ve akıl işidir. Herkes tavuk doldurur ama, herkesin doldurduğu tavuk lezzetli olmaz. Fazla söze hacet yok, deneyin sonucu görün. Bu tarifimde 1.5 kilo ağırlığında tavuk ve standart çay bardağı dolusu pilavlık pirinç kullandım. İç pilav yapımında hangi malzemeler gerekiyorsa, pilavımdan esirgemedim. Malzeme ölçülerime uyarsanız, ağız tadında tavuk dolmanızı yemiş olursunuz.

Tavuk Dolması Malzemesi
  • bir tane temizlenmiş tavuk
  • bir çay bardağı dolusu pirinç
  • üç çorba kaşığı zeytinyağı
  • bir tane tavuk ciğeri
  • bir küçük soğan
  • bir çorba kaşığı çam fıstığı
  • bir çorba kaşığı kuş üzümü
  • bir çay bardağı dolusu sıcak su
  • bir çay kaşığı tuz
  • karabiber, yenibahar, toz tarçın
  • yanmaz fırın torbası 25×38 cm.
Tarifin Devamı »

21 Aralık 2016 Çarşamba

Karnıbahar Kısırı




Malzemeler:
Bir adet orta boy karnıbahar
1 adet kuru soğan
Domates ve biber salçası
Limon
Zeytinyağı
Tuz, kimyon, nane
Maydanoz, marul, dereotu, yeşil soğan

Yapılışı:
Karnıbaharı yıkadıktan sonra köklerinden ayırıp küçük parçalara bölerek rondolayın. (Rondodan sonraki görünüşü aşağıda.)


Bir tavada kuru soğanı zeytinyağıyla soteleyin, Salça ve baharatları ekleyin, rondolanan karnıbaharları da tavaya alıp 10-15 dk çevirerek pişmesini sağlayın.
Piştikten sonra soğumaya bırakın.
Doğradığınız yeşillikleri, limonu pişen karnıbaharların içine ekleyip karıştırın.
Afiyet olsun.

Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası. (Fotoğraf Nuray İlbars)



Ceviz Suyunun Faydaları


  • Ceviz içerisinde bol miktarda protein, lif, omega 3 ve 6 yağ asitleri bulundurur.
  • Kalsiyum, çinko, magnezyum, fosfor, bakır, selenyum, demir ve manganez minerallerini barındıran nadide kuru yemişlerdendir.
  • A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerini bünyesinde bulundurur.
  • Kalp ve damar sağlığını korur.
  • Güçlü bir antioksidandır.
  • Yüksek kolesterolü düşürür.
  • Tam bir antidepresandır. Stresle mücadelede önemli bir rolü vardır.
  • Saç ve cilt bakımında tercih edilir. Saçı güçlendirir, geç beyazlamasını sağlar, kırışıklık gidericidir.
  • 3-4 adet cevizi akşamdan bir bardak oda sıcaklığında suya koyun sabaha kadar bekletin. Sabah kahvaltıdan önce aç karnına bu suyu için ve cevizleri yiyin. Bu uygulamayla cevizin suya geçen vitaminlerinden de faydalanmış olacaksınız. Hızlı zayıflayacak, kabızlık probleminizi ortadan kaldıracaksınız.

    .

    14 Aralık 2016 Çarşamba

    Şekersiz Muzlu Puding



    Malzemeler:
    2 muz
    Kıvam verecek kadar süt
    2 tatlı kaşığı kakao

    Yapılışı:
    Malzemeleri derin bir kaba koyup mikserleyin. İçine dövülmüş ceviz, badem ve yaban mersini ekleyin.
    Kilo verme sürecinde yenilmesi önerilmiyor ama yiyecek olursanız da sabah kahvaltısı ardına tüketip yürüyüş yaparak yediğinizi yakmanız gerekecek:-)

    Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası

    Sebzeli Börek (Unsuz)



    Malzemeler

    Yarım su bardağı haşlanmış kırmızı mercimek
    Yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
    4 kaşık yoğurt
    1 çay bardağı süt
    2 yumurta
    Bir çay kaşığı kabartma tozu
    Roka, maydanoz, tere, dereotu, nane
    Pırasa
    Pazı
    Yarım kuru soğan
    Yeşil soğan
    4 kaşık lor
    Yarım çay bardağı zeytinyağı
    Biraz tereyağı
    Kayatuzu, toz kırmızı biber, nane
    Çeyrek havuç rendesi. (Havucu kilo verme sürecinde kullanmamanızı öneririm. Pişince şekere dönüşüyor.)

    Bütün malzemeleri bir kapta karıştırın, kek hamuru kıvamı almasına dikkat edin. Sonra hepsini yağladığınız kalıba alın.
    180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

    Not: Bu tarife kek kıvamı alabildiği sürece dilediğiniz sebzeyi ve baharatı ekleyebilirsiniz. (Patates, havuç, bezelye hariç)

    Nuray İlbars

    Glisemik İndeks Tablosu



    13 Aralık 2016 Salı

    Kırmızı Mercimekli Krep (Unsuz)




    Malzemeler:
    1 su bardağı mercimek
    2 yumurta
    2 kaşık lor
    1 çay kaşığı karbonat
    Tuz
    Süt

    Yapılışı:
    1 su bardağı mercimek geceden yikanip islanir.
    Sabah içine 2 yumurta, 2 kaşık lor, 1 çay kasigi karbonat, tuz ve kıvam alana kadar süt konur. Hepsi blenderdan geçirilir ve krep gibi pişirilir.

    Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası (Aynur Kader Körbalta)