7 Ocak 2017 Cumartesi
Tahinli Sarı Mercimek Ezmesi
Malzemeler:
İki su bardağı sarı mercimek
1 su bardağından az biraz tahin
1 su bardağı çekirdekleri çıkarılmış kokteyl yeşil zeytin
1 çay bardağı ayçekirdeği
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kuru biberiye
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
1 limon suyu
Yapılışı:
Mercimekleri haşlayın. Biraz yumuşak kıvamlı kalmasına dikkat edin.
Haşlanmış mercimeklere diğer malzemeleri ekleyin ve rondodan geçirin. Mercimeklere yeşil zeytin ve ayçekirdeği yerine dilediğiniz malzemeyi ekleyebilirsiniz. (Ceviz, badem, fındık vb.)
29 Aralık 2016 Perşembe
Yeşil Mercimek Böreği (Unsuz)
Malzemeler
Yapılışı
Mercimeği 3 su bardağı suyla suyunu çekene kadar haşlayın. Soğuduktan sonra çörekotu dışındaki bütün malzemeleri mercimeğe ekleyip güzelce çırpın. Yağlanmış borcama karışımın tamamını aktarın. Üzerine bol çörekotu serpin. 190 derece fırında bir bir buçuk saat kadar pişirin. Soğumaya yakın kesip servis edin.Kaynak:nefisyemektarifleri.com
24 Aralık 2016 Cumartesi
fırında tavuk dolması
Fırında iç pilavlı tavuk dolması tarifimi denerseniz, sonuçta verdiğiniz emeğin karşılığını almış olursunuz. Tavuk doldurmak ölçü ve akıl işidir. Herkes tavuk doldurur ama, herkesin doldurduğu tavuk lezzetli olmaz. Fazla söze hacet yok, deneyin sonucu görün. Bu tarifimde 1.5 kilo ağırlığında tavuk ve standart çay bardağı dolusu pilavlık pirinç kullandım. İç pilav yapımında hangi malzemeler gerekiyorsa, pilavımdan esirgemedim. Malzeme ölçülerime uyarsanız, ağız tadında tavuk dolmanızı yemiş olursunuz.
Tavuk Dolması Malzemesi
- bir tane temizlenmiş tavuk
- bir çay bardağı dolusu pirinç
- üç çorba kaşığı zeytinyağı
- bir tane tavuk ciğeri
- bir küçük soğan
- bir çorba kaşığı çam fıstığı
- bir çorba kaşığı kuş üzümü
- bir çay bardağı dolusu sıcak su
- bir çay kaşığı tuz
- karabiber, yenibahar, toz tarçın
- yanmaz fırın torbası 25×38 cm.
21 Aralık 2016 Çarşamba
Karnıbahar Kısırı
Malzemeler:
Bir adet orta boy karnıbahar
1 adet kuru soğan
Domates ve biber salçası
Limon
Zeytinyağı
Tuz, kimyon, nane
Maydanoz, marul, dereotu, yeşil soğan
Yapılışı:
Karnıbaharı yıkadıktan sonra köklerinden ayırıp küçük parçalara bölerek rondolayın. (Rondodan sonraki görünüşü aşağıda.)
Piştikten sonra soğumaya bırakın.
Doğradığınız yeşillikleri, limonu pişen karnıbaharların içine ekleyip karıştırın.
Afiyet olsun.
Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası. (Fotoğraf Nuray İlbars)
Ceviz Suyunun Faydaları
- Ceviz içerisinde bol miktarda protein, lif, omega 3 ve 6 yağ asitleri bulundurur.
- Kalsiyum, çinko, magnezyum, fosfor, bakır, selenyum, demir ve manganez minerallerini barındıran nadide kuru yemişlerdendir.
- A, B1, B2, B6 ve C vitaminlerini bünyesinde bulundurur.
- Kalp ve damar sağlığını korur.
- Güçlü bir antioksidandır.
- Yüksek kolesterolü düşürür.
- Tam bir antidepresandır. Stresle mücadelede önemli bir rolü vardır.
- Saç ve cilt bakımında tercih edilir. Saçı güçlendirir, geç beyazlamasını sağlar, kırışıklık gidericidir.
- 3-4 adet cevizi akşamdan bir bardak oda sıcaklığında suya koyun sabaha kadar bekletin. Sabah kahvaltıdan önce aç karnına bu suyu için ve cevizleri yiyin. Bu uygulamayla cevizin suya geçen vitaminlerinden de faydalanmış olacaksınız. Hızlı zayıflayacak, kabızlık probleminizi ortadan kaldıracaksınız.
.
14 Aralık 2016 Çarşamba
Şekersiz Muzlu Puding
Malzemeler:
2 muz
Kıvam verecek kadar süt
2 tatlı kaşığı kakao
Yapılışı:
Malzemeleri derin bir kaba koyup mikserleyin. İçine dövülmüş ceviz, badem ve yaban mersini ekleyin.
Kilo verme sürecinde yenilmesi önerilmiyor ama yiyecek olursanız da sabah kahvaltısı ardına tüketip yürüyüş yaparak yediğinizi yakmanız gerekecek:-)
Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası
Sebzeli Börek (Unsuz)
Malzemeler
Yarım su bardağı haşlanmış kırmızı mercimek
Yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
4 kaşık yoğurt
1 çay bardağı süt
2 yumurta
Bir çay kaşığı kabartma tozu
Roka, maydanoz, tere, dereotu, nane
Pırasa
Pazı
Yarım kuru soğan
Yeşil soğan
4 kaşık lor
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Biraz tereyağı
Kayatuzu, toz kırmızı biber, nane
Çeyrek havuç rendesi. (Havucu kilo verme sürecinde kullanmamanızı öneririm. Pişince şekere dönüşüyor.)
Bütün malzemeleri bir kapta karıştırın, kek hamuru kıvamı almasına dikkat edin. Sonra hepsini yağladığınız kalıba alın.
180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Not: Bu tarife kek kıvamı alabildiği sürece dilediğiniz sebzeyi ve baharatı ekleyebilirsiniz. (Patates, havuç, bezelye hariç)
Nuray İlbars
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)