1 Ağustos 2013 Perşembe

Meyveli Kup

Dondurmayi cok severdim eskiden. Fakat benim sevdigim dondurmayi annemler almiyor. O marka evimize girmeyecekmis artik.. Her dondurmayi sevmiyorum ne yapabilirim. Gurme bir kediyim ben. Oyle herseyi yersem annemin dedigi gibi tombik olurum. Sonra nasil atlarim eve giren sivri sineklere...

Malzemeler:

3-4 top vanilyali dondurma
5-6 adet cilek
3-4 adet bogurtlen
Bitter cikolata parcalari ya da cikolata sosu


Ramazan Ayinda, yemekten sonra mutlaka tatli yemeliyim diyenlerdenseniz, bu hafif meyveli dondurmalar tam size gore...

Dondurmayi evde yapmak uzun surdugunden, hazir kullanmayi tercih ettim. Kuplarimizin yapilisi ise oldukca basit..

Dondurma kasesinin en altina, kucuk kucuk keseceginiz cilekleri koyalim. Uzerine dondurmamizi ekleyelim. Dondurmalari eklerken, ara katlarina bogurtlen serpistirelim. Uzerini butun biraktigimiz cileklerle susleyelim. En uste, birkac cikolata parcasi serpistirelim ya da cikolata sosu dokelim. 

Hazir olan kupumuzu afiyetle yiyebiliriz. 

Tatlimizi cesitlendirmek mumkun. Mesela; 1 seftaliyi dilimleyip, tavada yumusayincaya kadar pisirelim. 1 corba kasigi sekeri 1/2 corba kasigi suyla tavada 5-6 dakika kaynatalim. Seker karamelize oldugunda, dondurmamizin altina seftalileri koyalim. Kasikla karamelize sekeri havada cevirerek, en uste susleme yapalim.


Meyveli kup sizin hayalinize kalmis birazda... Dilediginiz meyveyi ya da dondurma cesidini kullanmakta serbestsiniz :)


Afiyet olsun...


31 Temmuz 2013 Çarşamba

Folyoda Pastirma

Babamin cok sevdigi seylerden biri de pastirma. Ben hic tadina bakamadim, tuzlu oldugu icin izin vermiyorlar. Ama babam pastirmali herseyi seviyor. Bu sefer de annem folyonun icinde pisirdi. Daha once bu kokulu et piserken gormemistim hic... Masaya kondugunda, merak edip kokladiysam da, tabiki yeme sansim olamadi...

Malzemeler:

150 gr pastirma, ince dilimlenmis
3 orta boy mantar, dilimlenmis
1 buyuk domates, rendelenmis
2 sivri biber, kucuk dogranmis
1 tatli kasigi limon suyu
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1 corba kasigi su

Buyuk bir parca aluminyum folyo

Aluminyum folyomuzu tepsiye yerlestiriyoruz. Pastirmalari uzerine diziyoruz. Mantarlarimizi ekliyoruz. Domatesimizi limon suyu ve biberle karistirip, mantarlarin uzerine yayiyoruz. Karabiberi ve suyu da ekleyerek, folyomuzu hava almayacak sekilde sarip sarmaliyoruz. 

Onceden isittigimiz 200 derece firinda, yaklasik 15-20 dakika pisiriyoruz. 

Dikkat edin, piserken kokudan basiniz donebilir. O yuzden yemeden once folyoyu acmayi unutmayin :) Hem sonra, bu ara sicagin tiryakisi de olursaniz, sakin bana kizmayin :)

Mutlaka sicakken servis yapin.

Afiyet olsun...

30 Temmuz 2013 Salı

Yogurtlu Kebap

Ramazan Ayinda, eve pide denen yuvarlak ekmeklerden aliniyor. Ben pek begenmedim dogrusu, hergun simit alinmasini tercih ederim... Neyse, annemler iki kisi olduklarindan, o pideler hep kaliyor ve bayatliyor. Annem onlari kup kup kesip, bez torbada sakliyor. Bugune kadar, neden sakladigini ve diger ekmekler gibi martilara yedirmedigini merak ediyordum. Yapilan ve tabiki benimle paylasilmayan yemekle, ogrenmis oldum :)


Malzemeler:

Kofte icin:
300 gr kiyma
1 orta boy sogan, rendelenmis
1 dis sarimsak, rendelenmis
2 dilim bayat ekmek ici, ufalanmis
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
1 tatli kasigi kimyon
1 cay kasigi kirmizi pul biber
2 tatli kasigi kofte bahari
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1/2 cay bardagi su

1 kucuk bayat pide, kup kup kesilmis
1/2 et suyu tableti
2 su bardagi su

Domates sosu icin:                    Yogurt sosu icin:             Uzeri icin:
2 corba kasigi salca                   200 gr yogurt                   2 corba kasigi tereyag
2 corba kasigi zeytinyag            1 dis sarimsak                 Kozlenmis sivri biber
Tuz, karabiber                            1 fiske tuz                    

Koftelik malzemeleri, bir kapta iyice yogurun. Kucuk kucuk parcalar kopartip, minik kofteler yapin. Koftelerinizi ister izgarada, isterseniz az yag koydugunuz tavada pisirin. Anneannem bu yemegi yaparken, kofteleri kizartirdi. Bende, yilda bir kere yedigimiz bu kebaptaki kofteleri kizartmayi tercih ediyorum.

Domates sosu malzemelerini, bir tavada salca tadini kaybedene kadar pisirin.  Et suyu tabletini suyla bir tasim kaynatin. Salcali sosunuzu bu suyun bir kismiyla inceltin. Yogurt ve sarimsagi cirparak hazirlayin. Birkac sivri biberi kozleyin. Tereyagini eritin.

Pidelerinizi, kofteleri yaptiginiz tavada, cok az yagla isitin. Uzerine, et suyundan biraz dökün ve ocaktan alin.

Servis tabaginiza, bir posiyon kadar pide koyun. Uzerine domates sosu gezdirin. Yogurdu dokun. Kofteleri dizin. Biraz domates sosu ile susleyin. Kozlenmis biberlerinizi en uste ekleyin. Kizdirdiginiz tereyagindan da bir kasik dokun ve evet, kebabiniz servise hazir.

Yapmasi uzun ve mesakkatli gorunsede, yogurlu kebabinizi yerken buna degdigini goreceksiniz :) Bizim evin Ramazan'daki vazgecilmezi olan bu yemegi, sizde mutlaka deneyin derim.

Afiyet olsun...

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Şaşlık

Bir aksam, babam eve cok guzel gorunen etlerle geldi. Tabiki ne olduklarini cok merak ettim. Ben de yiyebilecek miydim acaba? Yemekte et yapilinca cok uslu durmaya calisiyorum ki, bir parcacik olsun alabileyim. Annem bana hep tombik diyor, mamami da olcu kabiyla veriyor. Fakat ben israrla yemek icin aglamaktan vazgecmiyorum. Hatta onlarin yedigi yemegin tadina bakamazsam, küsüp arkami donup oturuyorum. Evet, ben bir kediyim, ve duygu somurusu yapmayi cok seviyorum :)

Malzemeler:

400 gr bonfile, ince ya da kusbasi dogranmis
1 kucuk kutu krema
1 buyuk sogan, piyazlik dogranmis
1 tatli kasigi kekik
1 tatli kasigi kimyon
1 corba kasigi soya sosu
1 corba kasigi zeytinyag




Bu yemegin, guzel olabilmesi icin bir gun onceden hazirlanmasi gerekiyor. Dilerseniz sabah cok erken de hazirlayarak, aksam yemeginde sunabilirsiniz. Fakat ne kadar cok marine ederseniz, emin olun o kadar guzel olacaktir.

Marine sosu icin, krema, sogan, kekik, kimyon, soya sosu ve zeytinyagini bir kapta cirpalim. Eti marine ederken, cam kap kullanmanizi tavsiye ediyorum. Plastik ya da aluminyum kaplar, etinizin tadinda degisikliklere yol acabilir. 

Bonfilelerimizi sosla karistirip, bir gun dolapta bekletelim. 

Marine olan etlerimizi cikarttigimizda, iyice isittigimiz tavamizda 4-5 dakika pisirelim. Etler marinasyon sirasinda zaten biraz pistigi icin, cok uzun sure pisirmenize gerek yok. Eger uzun sure tavada birakirsaniz, sertlesebilirler. 

Nefis dana şaşlıgimiz hazir :) Yaninda ister patates puresi, isterseniz de patates kizartmasi ile servis edebilirsiniz. Dilerseniz, yemeginize eşlik etmesi icin, domatesli pilavdan da yardim alabilirsiniz :)

Afiyet olsun...

28 Temmuz 2013 Pazar

Tahinli Çıtırlar

Tahinli citirlari ilk Findik Teyzem'de yemisti annem. Sonra birden bire her yerde satilmaya baslandi bu tatlilar... Bana vermiyorlar hic, mutfaktan da calmayi denedim ama basarili olamadim. Halbuki o cok sevdigim elmali kurabiyelere benziyor goruntusu...

Malzemeler: 

2 adet baklava yufkasi
1 su bardagi tahin
1 su bardagi toz seker
1,5 su bardagi ceviz ici, dovulmus

Uzerine serpmek icin pudra sekeri






Baklava yufkamizi tezgaha serelim. Uzerine tahinin yarisini surelim. Seker ve cevizin de yarisini serpelim. Uzerine diger yufkamizi kapatalim. Ayni islemi tekrarlayalim. 

Ust uste koydugumuz yufkalarimizi rulo seklinde saralim. Zevkimize gore buyuklukte, verev sekilde keselim. Ne kadar kucuk keserseniz, yemesi o kadar kolay oluyor. Cunku citir citir dagilacaklar pistiklerinde. Yagli pisirme kagidi serdiginiz tepsimize dizelim.

Onceden 200 dereceye isittiginiz firininizda, uzerleri kizarana kadar pisirelim.

Firindan cikarttigimizda, biraz ilik hale gelmelerini bekleyerek, uzerine pudra sekeri serpelim. Nefis tahinli citirlariniz hazir.. Cayinizi demlemeyi unutmayin :)

Afiyet olsun...

27 Temmuz 2013 Cumartesi

Cardak Kebabi

Annemler cocukken, Izmir'de kampa giderlermis. Orda cikan, en sevdikleri yemeklerden biri de Cardak Kebabi'ymis. Buyuk siyah bir tahtaya yemek listesi asilirmis sabahtan, ve annemle dayim listede sevdikleri yemekleri gorunce mutlu olurlarmis.. Bende sevdim bu kebabi, hem icinde et var, hem de disinda hamur...
 
Malzemeler:

500 gr kusbasi et, minik dogranmis
3 yufka
2 orta boy sogan
3-4 corba kasigi zeytinyag
2 orta boy domates, kup kup dogranmis
3 sivri biber, ince dogranmis
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1 cay kasigi kirmizi pul biber
3-4 dal maydanoz maydanoz, ince dogranmis

Kizartmak icin sivi yag
Servis icin sarimsakli yogurt, 1 corba kasigi tereyag ve kirmizi pul biber

Kusbasi etinizi, az yagla suyunu salip cekene kadar kisik ateste kavurun. Sogani ve sivri biberleri ilave edin. Yeterince kavrulduklarinda, domatesleri ekleyin ve suyunu guzelce cekene kadar pisirin. Tuz, karabiber ve pul biberi de ekleyerek karistirin. 

Eger tavanizda su kalmissa suzun ki, ic malzemeyi sardigimizda yufkalarimizi yumusatmasin.
 
Ocagi kapattiginizda maydanozlari da ekleyin ve ic harcinizi bir kenara alin. 

Yufkalari buyuk ucgen parcalara bolun. Her pacanin icine etli harcinizdan 1-2 corba kasigi kadar koyarak, sigara boregi seklinde sarin. Uclarini kapatirken hafifce islatmayi unutmayin. 

Iyice kizdirdiginiz yagda, cevirerek kizartin.

Sarimsakli yogurdunuzu hazirlayin. Kucuk bir tavada tereyag ve kirmizi pul biberi kizdirin. Kizaran boreklerinizin uzerine once sarimsakli yogurdu, daha sonra da kirmizi biberli yagi gezdirin. Nefis Cardak Kebabi'niz servise hazir.

Afiyet olsun...

Yumurtali Ekmek ve Tatlisi

Annem, bayatlayan ekmekleri mutlaka degerlendirir, hic birsey yapamazsa, karsi damdaki martilara, guvercinlere atar ekmekleri. Onlar afiyetle yerken, bende pencerenin kenarindan onlarla konusurum. Aslinda biraksalar uzerlerine de atlarim, fakat bir kere atladiktan sonra evin her yeri tellerle kaplandi. Simdilik uzaktan izlemekle yetiniyorum...

Malzemeler:

1 bayat ekmek
3-4 yumurta
1 fiske tuz
2 su bardagi toz seker
2,5 su bardagi su
1/2 limon suyu

Kizartmak icin sivi yag
Servis ederken kullanmak icin, dovulmus ceviz ici, kaymak


Oncelikle serbeti hazirlayalim. Tencereye koyacagimiz su, seker ve limon suyunu yaklasik 7-8 dakika kaynatalim. Sogumaya birakalim.

Ekmegimizi cok kalin olmayacak sekilde dilimlere ayiralim. Yumurtalari genis bir kapta iyice cirparak tuzu ekleyelim. Ekmeklerin yumurtalari cekmesi 1-2 dakika bekleyelim.

Ekmeklerin fazla yag cekmemesi icin, cok kizgin yagda kizartmalisiniz ve her iki tarafinin da yumurtaya bulandigindan emin olmalisiniz.

Yagimizin yeterince kizdigina emin oldugumuzda, yumurtali ekmeklerimizi altin sarisi olacak sekilde kizartiyoruz. 

Dilerseniz, bu haliyle kahvaltida ya da bes cayinda servis edebilirsiniz. Peyaz peynir ya da recelle harika olacaktir.

Tatli icin ise, soguyan serbetimizin icine kizaran yumurtali ekmekleri atip, bir ters yuz edip, cikartiyoruz. Serbette uzun sure tutarsaniz, ekmekleriniz suyla sisecek ve fazla yumusak olacaktir.

Servis tabagina aldigimiz yumurtali ekmeklerimizin uzerini kaymak ve cevizle susleyerek servis ediyoruz. Kaymak sevmem derseniz, sadece cevizle de enfes oluyor. Yapimi cok kolay ve doyurucu bu tatliyi denemenizi siddetle tavsiye ederim :)

Afiyet olsun...