26 Mart 2015 Perşembe

Sucuklu Kaşarlı Omlet




2 yumurtaya maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip çırpın.
Biraz tereyağı koyduğunuz tavada arkalı önlü pişirin.
Başka bir tavada pişirdiğiniz sucukları pişen omletin üzerine koyun. Biraz eski kaşar rendeleyin. Omletin yarısını diğer yarısının üzerine kapatın. 
Tavayı ocaktan alın. 
İki dakika bekleyin, omletin içindeki kaşarlar eriyince yumurtanız yemeye hazır demektir.
Afiyet olsun.

(İsteğe göre pastırmalı ya da sebzeli de yapabilirsiniz.)



Kaynak;: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası

Kuru Sebzeli İmam Bayıldı





Kuru domates
Kuru patlıcan
Kuru biber
Soğan
Salça
Tuz
Zeytinyağı
Sarımsaklı yoğurt

Yapılışı

Kuru biber ve kuru patlıcanlar yumuşayana haşlanır. 
1 büyük soğan doğranır, tavaya alınır. 
Üzerine kuru domates ve suyu süzülmüş kuru sebzeler, zeytinyağı, salça ve tuz konularak kapağı kapatılır.
Kısık ateşte arada karıştırılarak pişirilir.
Sarımsaklı yoğurt ile servis edilir..

Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası

25 Mart 2015 Çarşamba

Fırında Peynirli Domates





Yarıya kestiğiniz domateslerin üzerine istediğiniz bir peynir çeşidini rendeleyin ya da küçük küçük doğrayın, fırın kabınıza koyun. 
Üzerini hafif zeytinyağı ile ıslatıp, fesleğen ve kekikle zenginleştirin. 
Fırında birkaç dakika ısıttıktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kaynak: Diyetisyenler kulubü

Yumurtalı Fasulye Kavurması




Malzemeler 
500 gr. taze yeşil fasulye 
50 gr. tereyağı (5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz) 
2 adet orta boy kuru soğan 
4 diş sarımsak 
1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber 
4-6 adet yumurta 

Hazırlanışı 
Fasulyeleri ayıkladıktan sonra dilimleyin. Bol tuzlu kaynar suda iyice yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. 
Diğer taraftan, soğanları incecik yemeklik doğrayın, sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde dilimleyin. 
Soğanları, sarımsakları, z
eytinyağı, tuz ve biberleri süzdüğünüz fasulyelere ekleyip 4-5 dakika kadar orta ateşte karıştırın.   
Ocağın altını kısıp yemeğin içine kaşıkla 4 ya da 6 boşluk açın. Bu boşluklara yumurtaları kırın. Tavanın üzerini bir kapakla kapatın ve 4-5 dakika, yumurtalar katılaşıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Kaynak: lezzetler.com

Evde Tereyağı Yapımı





Yoğurt üstü kaymaklarını biriktirin .
(Püf Noktası: Sütü akşam pişirin, sabah ılıtıp yoğurt mayalarsanız kaymağı daha güzel olur.)




Buzlukta biriktirdiniz kaymakları sıcağa yakın 3 su bardağı su ile, yağ üstte toplanıncaya kadar mikserle çırpın. (Bu tarifte yedi yoğurt üstü var)




Suyu ve yağı ayrılınca yağ toplansın diye içine buz atıp tekrar çırpın.




Toplanan yağı başka bir kapta buzlu su ile yıkayın ve tereyağını toplayın.



Yıkayıp topladığınız tereyağını temiz bir bez üzerine alıp suyunu aldırın.




Tereyağını saklama kabına alıp şekil verin. Tüketmeye hazır .





Geri kalan suları birleştirip içine tuz atın ve kaynatarak kahvaltılık tereyağı aromalı çökelek elde edin.





Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası 

Soğan Dolması




-6 adet iri kuru beyaz soğan
-5 su bardağı su
-250 gr yağsız kıyma
-1 çay bardağı bulgur
-1 çay bardağı zeytinyağı
-1 su bardağı su
-Tuz, karabiber
-Maydanoz, kuru nane


Soğanların tepelerini kesmeden kabuklarını soyun. Tencereye su doldurup soğanları dağılmamalarına dikkat ederek diri kıvamda haşlayın.
Kıyma, tuz, karabiber, nane, maydanoz ve bulguru karıştırarak yoğurun ve iç malzemeyi hazırlayın.
Soğanları sudan alıp bir süre soğumaya bırakın. Tepelerini kapak şeklinde kesin. Bir soğanın içinden birkaç yaprak soğan çıkacak. 

Çıkan yaprakları kıymalı içle doldurup tencereye dizin.
Üzerlerini yine soğan parçalarıyla kapatıp geniş bir tencereye dizin. Üzerine zeydinyağı gezdirip su ve tuz ilave edin. Kapağı kapalı olarak kısık ateşte 15 dakika pişirin.


Kaynak: hanımeli.tc

23 Mart 2015 Pazartesi

Ispanak Borani




Ispanak
Yarım çay bardağı bulgur
Sarımsaklı yoğurt
Zeytinyağı
Pul biber

Ispanaklar sadece yaprakları kalacak şekilde temizlenir, yıkanır ve tencereye konur.
Üzerine çok geçmeyecek şekilde su konur ve haşlanır. Yarım çay bardağı bulgur ilave edilir. 
Bulgurlar pişene kadar kısık ateşte pişirilir. 
Sarımsakları yoğurt hazırlanır. 
Kısık ateşte yağı yakmadan zeytinyağlı kırmızı pul biber sosu yapılır. 
Pişen bulgurlu ıspanaklı karışımı servis tabağına alınır.
Üzerine sarımsaklı yoğurt ve kırmızıbiberli sos dökülür. 
Afiyet Olsun.

Kaynak : Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası