14 Temmuz 2013 Pazar

Kiymali Hunkar Begendi

Babam patlicani cok sever. Hergun patlicanli yemek yapilsa, bikmadan usanmadan yer. Bense, tabiki bu yemeklerin icindeki ya da uzerindeki etlerle ilgileniyorum :)
 
Malzemeler:

Begendi icin
1,5 kg patlican
2 corba kasigi un
2 corba kasigi tereyag
1,5 su bardagi sut
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber

Kiymali harc icin
250 gram kiyma
1 orta boy sogan, ince kup kup dogranmis
1 tatli kasigi domates salcasi
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
2 dis sarimsak, rendelenmis
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1 corba kasigi zeytinyag
1/2 cay bardagi su, kaynamis

Hunkar begendi aslinda agir bir yemek. Hele de uzerinde tas kebabi varsa, yedikten sonra icinizi sucluluk duygusu kaplayabilir. Tarifimizden, klasik hunkar begendi tarifine konulan peyniri cikartiyoruz ve en azindan kasar peynirinin yagindan kurtulmus oluyoruz. Uzerine de tas kebabi yerine kiymali bir harc hazirlayarak, yemegimizi olabildigince hafiflestiriyoruz :)

Oncelikle, patlicanlarinizi yikayarak, uzerlerine bicakla birkac delik delin ve ocakta ya da firinda kozleyin. Ben ocagin uzerine konulan kozmatigi bu is icin cok pratik buluyorum, semt pazarlarinda bulabilirsiniz. Eger kozlerken patlicanlarinizi delmezseniz, isinin etkisiyle kabuklari patlayabilir. Iyice yumusayan kozlenmis patlicanlarinizi, kalin gazete kagidina ya da folyoya sararak soguyana kadar bekletin. Bu sekilde, kabuklari daha rahat soyulacak.

Patlicanlarin sogumasini beklerken, kiymali harcimizi yapalim. Bir tavaya zeytinyagini koyarak, sogani kavuralim.Bu esnada sarimsak ve tuzu da ekleyelim. Soganlar pembelestiginde kiymayi ekleyelim ve suyunu salip cekene kadar kavuralim. Salcayi, kirmizi pul biberi ve karabiberi de ilave ederek 4-5 dakika pisirelim. En son, suyu ve maydanozlarimizi ekleyerek harcimizi karistiralim ve ocagi kapalim.

Patlicanlarimiz yeterince sogudugunda, kabuklarini soyalim ve ince ince dograyalim.

Begendi icin, bir tavada un ve tereyagini pembelesinceye kadar kavuralim. Uzerine yavas yavas ve surekli karistirarak sut, karabiber ve tuzu ekleyelim. Bu karisim guzelce koyulasip kivama geldiginde, ince kiyilmis patlicanlarimizi ekleyelim ve birlikte 1-2 dakika daha pisirelim. 

Firina giren bir kaba, patlican begendimizi bosaltalim. Uzerine kiymali harcimizi koyalim. Onceden isittigimiz 220 derece firinda, uzeri hafif kizarana kadar 7-8 dakika pisirelim.

Yaninda sarimsakli ekmekle servis edebilirsiniz.

Cok zahmetli gibi gorunsede, ugrastiginiza degecek ve hunkar begendiyle parmaklarinizi da yememek icin kendinizi zor tutacaksiniz :)

Afiyet olsun...

13 Temmuz 2013 Cumartesi

Sarimsakli Ekmek

Ekmek yemeyi cok sevdigimi artik hepiniz biliyorsunuz sanirim :) Ama mutlaka taze ya da firinda isitilmis olmasi lazim. Annemin yaptigi nefis sarimsakli ekmek ise beni pek cezbetmiyor, icinde peynir olsa neyse...

Malzemeler:

4 dis sarimsak, rendelenmis
4 corba kasigi zeytinyag
1 tatli kasigi tuz
1/2 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1 kucuk baget ekmek






Firininizi, eger fanliysa 200, degilse 220 dereceye ayarlayin ve isinmaya birakin.

Bir kasede, rendelenmis ya da ezilmis sarimsaklari, zeytinyag, tuz ve karabiberle karistirin. 

Baget ekmeginizi, tamamen kesilmeyecek sekilde 2,5-3 santimlik dilimlere bolun. Dilimlerin her iki tarafina sarimsakli karisimdan surerek paylastirin. Bagetinizi, hafifce islattiginiz yagli pisirme kagidina ya da aluminyum folyoya sararak, onceden isittiginiz firinda yaklasik 15 dakika pisirin.

Ekmeginizi folyoyla ya da yagli kagitla sarmazsaniz kuruyabilir. Bu tarifte, benim yaptigim gibi yari pismis ve dondurulmus baget de kullanabilirsiniz. 

Farkli bir lezzet isterseniz, sarimsakli karisiminiza ince dogranmis feslegen ve cekilmis parmesan peyniri de ekleyebilirsiniz.

Sarimsakli ekmeginizi, izgara balik, tavuk ya da etinizin yaninda servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

12 Temmuz 2013 Cuma

Schnitzel

Babamin sevdigi yemeklerden biri de schnitzel.. Tabiki yaninda patates kizartmasi ya da patates salatasi olmadan yemez :) Benim de sansim varsa ve o gun uslu durmussam, bu nefis tavuklardan minik bir parca kazanabilirim.

Malzemeler:
 
1/2 dis sarimsak, rendelenmis
3 corba kasigi galeta unu
1 cay bardagi sut
1 tatli kasigi kuru feslegen
1 tatli kasigi deniz tuzu
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1 buyuk yumurta 
4 parca ince tavuk fileto 
Pisirmek icin 3-4 corba kasigi sivi yag 
 
Yaninda servis etmek icin, kizarmis patates ya da patates salatasi 

Tavuk filetolarin yaglarini ayiklarken, tesaduf eseri fotografta gordugunuz balik ve deniz ati sekilleri ortaya cikti. Ozellikle cocuklar icin guzel bir sunum olabilir :)

Derin, orta boy bir kapta yumurtayi cirpin. Uzerine sarimsak, galeta unu, sut, feslegen, tuz ve karabiberi ekleyin. Ince tavuk filetolarinizi bu karisimda 2-3 dakika bekleterek, az yag koydugunuz tavanizda her iki tarafini 4er dakika pisirin. 

Biz fazla yagli olmamasi icin, derin yagda kizartmayi tercih etmiyoruz, fakat daha fazla yag kullanarak da kizartma islemini gerceklestirebilirsiniz. Daha saglikli olsun isterseniz, schnitzellerinizi onceden isitacaginiz 240 derece firinda 15 dakika kadar da pisirebilirsiniz.

Tavuklari once una, sonra yumurtaya ve sonra galeta unlu karisima bulamak da bir secenek tabiki, fakat o sekilde cok daha agir oluyor. Bu tarifi mutlaka deneyin, pisman olmazsiniz :) 

Afiyet olsun...

11 Temmuz 2013 Perşembe

Pesto Sosu

En sevdigim renk yesil. Yesil toplu bir oyuncagim bile var. Hatta ilk oyuncagim olan yesil ejderhaya bayiliyorum. Onunla oynarken kendimi kaybediyorum. Annemin yaptigi bu yesil sos ise harika kokuyordu, fakat henuz tadina bakamadim...

Malzemeler:

1/2 dis sarimsak
1 tatli kasigi deniz tuzu
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1 demet taze feslegen, yapraklari ayrilmis
1 avuc dolusu çam fistigi
1 avuc dolusu Parmesan peyniri, cekilmis
3 corba kasigi zeytinyag 
1/2 limon suyu

Bu sosu yaparken, havan da kullanabilirsiniz. Fakat ben kolay olmasi icin mutfak robotunda yapmayi tercih ediyorum. 

Oncelikle, bir tavaya çam fistiklarini koyun ve cok hafif kavrulmasi icin birakin. Fistiklar, guzel bir Italyan pestosunda mutlaka hafif kavrulmus olarak kullaniliyorlar. Cok kavurursaniz, sosa verecekleri kremamsi tat yerine, kendi tatlarini ortaya cikartmis olursunuz. Eger evde çam fistigim yok derseniz, bu tarifi ayni olcude cevizle de deneyebilirsiniz.

Sarmisak, tuz ve feslegenleri mutfak robotuna atarak cekmeye baslayin. Yarim dis sarimsak bu olcu icin yeterli oluyor, fakat dilerseniz miktarini arttirabilirsiniz. Fakat feslegenin tadini oldurmemesi acisindan, yarim disin yeterli olacagini soyleyebilirim. 

Hafifce kavrulmus olan çam fistiklarinizi da mutfak robotuna ekleyerek cekmeye devam edin. Iyice ezildiklerine emin oldugunuzda, zeytinyagini ekleyin. Karabiberi ve parmesani da ekleyerek diger malzemelerle karismalarini saglayin. Zeytinyagi ve parmesan miktarini, daha az ya da cok olmak uzere zevkinize gore de ayarlayabilirsiniz.

Limon suyunu da ekleyin ve tum malzemeleri son bir kez mutfak robotunda karistirin. 

Hazir olan nefis sosunuzu, salata, makarna, somon izgara, karides, izgara tavuk veya et ile servis yapabilirsiniz. Hatta buz kaliplarina paylastirip dondurabilir ve ihtiyaciniz oldugunda kucuk miktarlarda kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun...

 

10 Temmuz 2013 Çarşamba

Yesil Cayli Kurabiye

Annem Londra'dan geldiginde, yesil bir poset cikartmisti valizden. Tabiki ne oldugunu cok merak etmistim. Bugun, o yesil posetin icindeki yesil tozu kullanarak kurabiyeler yapti. Yesil birseyi neden kurabiyeye koydugunu anlayamadim ama, pistikten sonra cok nefis kokuyordu. Meger matcha'ymis o yesil toz, yani toz yesil cay...

Malzemeler:

200 gr margarin
100 gr pudra sekeri
2 yumurta sarisi, biri icinde biri disinda kullanilacak
300 gr un
1/3 cay kasigi tuz
2 dolu corba kasigi toz yesil cay
1-2 corba kasigi toz seker




Margarin ve pudra sekerini, krema kivamina gelene kadar mikserle karistirin. 1 yumurta sarisini ekleyerek karistirmaya devam edin. Un, tuz ve toz yesil cayi da bu karisima ekleyin ve yogurun. Hamuru yagli pisirme kagidi ya da folyoyla rulo seklinde sarin ve buzdolabinda en az 45 dakika dinlendirin. Cok yagli bir hamur oldugu icin, buzdolabinda toparlaniyor ve birazdan yazacagim kesme islemi, bu sayede cok rahat oluyor.

Dinlenen hamurunuzu buzdolabindan cikartmadan once firininizi 160 dereceye ayarlayin ve isinmasi icin birakin.

Buzdolabindan cikarttiginiz hamurun uzerine yumurta sarisi surun ve her tarafini toz seker ile kaplayin. Bunlari yaparken hizli olmanizi tavsiye ederim, zira yaz oldugundan hamur hemen yumusamaya basliyor. Keskin bir bicakla, yaklasik 1er santimlik dilimler kesin ve yagli kagit serdiginiz firin tepsinize yerlestirin. Tum hamuru 1 santim kalinliginda acarak, kaliplarla da kesebilirsiniz tabiki.. Onceden isinmis olan firininizda, yaklasik 15 dakika pisirin. Kurabiyelerin rengi kahverengiye donmeden firindan cikartmalisiniz, inanin cok cabuk pisiyorlar. 
Bu kurabiye cok uzun zamandir aklimdaydi. Fakat yesil cay tozunu Londra'da bulabildim. Eminim burdaki buyuk aktarlarda da vardir, cok arama firsatim olmamisti. Fazla yesil olmayan kurabiyelerimin tatlari gercekten enfes oldu :) Daha cok matcha eklemek istemedim cunku asiri kullanilan matcha, yaptiginiz kurabiye ya da kekin ispanak tadinda olmasini saglarmis... Ama belki 1 corba kasigi daha matcha eklemenin zarari olmaz :) 

Bu harika aromali kurabiyelerinize, cekilmis badem de eklerseniz, lezzeti ikiye katlanacaktir :) Ozellikle yilbasinda yapacaginiz çam agaci kurabiyelerinde bu tarifi kullanabilirsiniz. Yesil cay tozu, kurabiyelerinize, keklerinize ve hatta pancakelerinize cok yakisacak... Mutlaka deneyin derim...

Afiyet olsun...

9 Temmuz 2013 Salı

Yesil Zeytin Ezmesi

Annemle babaannem, bir Kariye Muzesi gezisi sonrasi, Istanbul'daki meshur Osmanli restoranlarindan biri olan Asitane'ye de ugramislar. Yemekten once gelen zeytinyagi, yesil zeytin ezmesi ve sicak minik ekmeklere bayilmislar. Annem de, tam tarifini bilmiyor olsada, evde kendi tarifini yaratti :) 

Malzemeler:

250 gram yesil zeytin
1 yemek kasigi zeytinyag
1 su bardagi ceviz ici
1 yemek kasigi limon suyu
1 dis sarmisak, rendelenmis
1 tatli kasigi kuru feslegen
1 tatli kasigi kirmizi pul biber







Bu tarif icin, cekirdeksiz, biberli yesil zeytin kullanmak buyuk rahatlik olacaktir. Fakat ben, Annemin Ayvalik'tan kendi elleriyle yapip gonderdigi, organik yesil zeytinleri tercih ettim :) Cekirdeklerini ayiklamak vakit aliyor tabiki, ama ortaya cikan sey zahmetinize degiyor dogrusu.

Zeytinleri ve cevizleri rondoya koyarak, iyice cekin. Ben biraz dişe gelsin istedigimden, cok pure haline getirmedim. Diger malzemeleri de ekleyerek karistirin. 

Ister kahvaltida, isterseniz de aksamustu cayin yaninda, ya da yemeklerden once atistirmalik olarak, kizarmis sicacik ekmekle servis edebilirsiniz. Sarimsak koymadiginiz takdirde, sahurda da besleyici bir alternatif olabilir.

Afiyet olsun :)

8 Temmuz 2013 Pazartesi

Krem Karamel

Annem kitap okumaya calisiyordu. Bende onu bir guzel engelledim :) Once patilerimi kitabin uzerine koydum, sonra sayfalara basimi yasladim, ve daha da bir suru sirinlik yaptim benimle ilgilensin diye..Bir ara o mutfaga gitti, fakat balkon kapisindan iceri suzulen gunes oyle guzeldiki, kalkip yanina gitmeye usendim...Iste o zaman krem karamel yapmis babama...

Malzemeler:

2,5 su bardagi (500 ml) sut
6 yumurta, oda sicakliginda
1/2 su bardagi toz seker
1 paket vanilya

Karamel icin:

3 yemek kasigi toz seker
1 kahve fincani su


Oncelikle karameli yapalim. Kucuk bir tavada sekeri ve suyu kaynatip, koyu bal rengini alana kadar pisirin. Renginin cok da koyulasmasina izin vermeyin, o zaman yanik bir tadi olabilir ya da katilasabilir. Butun bu islem, yaklasik 9-10 dakikanizi alacaktir. Ocagi kapatip, karameli, daha onceden kenarlarini firca yardimiyla islattiginiz kaliplarin diplerine dokerek paylastirin. 

Derin bir cam kapta, yumurtalari mikserle cirpin. Vanilya, seker ve sutu ekleyin. Seker eriyinceye kadar karistirin. 

Bir tencereye su koyarak ocakta isinmasini saglayin. Fakat suyu kaynatmayin. Krem karisimimizi benmari usulu pisirecegiz. Cam kabi tencerenin uzerine oturtun. Surekli karistirarak suyun uzerinde pismesini saglayin. Cok katilasmadan suyun uzerinden alarak, fazla yuksekten olmamak kaydiyla, kaliplariniza bosaltin. 

Buzdolabinda 5-6 saat beklettikten sonra ustlerini, eger evde varsa, asci mesalesi ya da purmuz denen aletle yakabilirsiniz. Ya da yakmadan, bir bicak yardimiyla kaliplarin kenarindan hava aldirip, tabaga ters cevirerek servis edebilirsiniz.

Krem karamelinizi ne kadar buzdolabinda bekletirseniz, kaliptan cikmasi o kadar kolay olur. Benden soylemesi...

Benmariyle ugrasamam derseniz, krem karisiminizi mikserle cirptiktan sonra, firina dayanikli kaplara bosaltip, icinde su bulunan tepsiyle, 175 dereceye isitilmis firinda, uzerleri kizarana kadar da pisirebilirsiniz. Bu sekilde yaptiginizda, buzdolabinda dinlendirme suresini biraz daha uzun tutumakta fayda var.

Ramazanin bu ilk gununde, kendinizi harika bir krem karamelle odullendirebilirsiniz belki..

Afiyet olsun :)