27 Temmuz 2013 Cumartesi

Yumurtali Ekmek ve Tatlisi

Annem, bayatlayan ekmekleri mutlaka degerlendirir, hic birsey yapamazsa, karsi damdaki martilara, guvercinlere atar ekmekleri. Onlar afiyetle yerken, bende pencerenin kenarindan onlarla konusurum. Aslinda biraksalar uzerlerine de atlarim, fakat bir kere atladiktan sonra evin her yeri tellerle kaplandi. Simdilik uzaktan izlemekle yetiniyorum...

Malzemeler:

1 bayat ekmek
3-4 yumurta
1 fiske tuz
2 su bardagi toz seker
2,5 su bardagi su
1/2 limon suyu

Kizartmak icin sivi yag
Servis ederken kullanmak icin, dovulmus ceviz ici, kaymak


Oncelikle serbeti hazirlayalim. Tencereye koyacagimiz su, seker ve limon suyunu yaklasik 7-8 dakika kaynatalim. Sogumaya birakalim.

Ekmegimizi cok kalin olmayacak sekilde dilimlere ayiralim. Yumurtalari genis bir kapta iyice cirparak tuzu ekleyelim. Ekmeklerin yumurtalari cekmesi 1-2 dakika bekleyelim.

Ekmeklerin fazla yag cekmemesi icin, cok kizgin yagda kizartmalisiniz ve her iki tarafinin da yumurtaya bulandigindan emin olmalisiniz.

Yagimizin yeterince kizdigina emin oldugumuzda, yumurtali ekmeklerimizi altin sarisi olacak sekilde kizartiyoruz. 

Dilerseniz, bu haliyle kahvaltida ya da bes cayinda servis edebilirsiniz. Peyaz peynir ya da recelle harika olacaktir.

Tatli icin ise, soguyan serbetimizin icine kizaran yumurtali ekmekleri atip, bir ters yuz edip, cikartiyoruz. Serbette uzun sure tutarsaniz, ekmekleriniz suyla sisecek ve fazla yumusak olacaktir.

Servis tabagina aldigimiz yumurtali ekmeklerimizin uzerini kaymak ve cevizle susleyerek servis ediyoruz. Kaymak sevmem derseniz, sadece cevizle de enfes oluyor. Yapimi cok kolay ve doyurucu bu tatliyi denemenizi siddetle tavsiye ederim :)

Afiyet olsun...

25 Temmuz 2013 Perşembe

Ic Pilav

Annemin en sevdigi pilav ic pilavmis.. Icinde ciger oldugu icin bende cok sevdim :) Aglayip sizlamalarima dayanamayan annem, minik bir parca cigeri mutlaka benimle paylasir...

Malzemeler:

1 su bardagi pirinc
1 su bardagi su
1 corba kasigi tereyag
1 corba kasigi zeytinyag
1/2 et suyu bulyon
2 corba kasigi kus uzumu
2 corba kasigi çam fistigi
2-3 dal dereotu, ince dogranmis
200 gr kuzu cigeri
Bir fiske tarcin
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
Pirincleri islatmak  icin kaynar su, 1 corba kasigi sirke, 1 tatli kasigi tuz

Pirincleri derin bir kaba koyarak, uzerine sicak su, sirke ve tuzu ekleyin ve en az 20-25 dakika bu suda bekletin. Sirke, pirincteki fazla nisastanin disari atilmasini saglayacak, boylelikle pirinc daha az zararli bir hale gelecek..


Pirinc suda beklerken, pilava karistiracagimiz harci hazirlayalim. Az yagda fistiklari pembelestirelim. Cok kucuk dogradigimiz cigeri de koyarak kavuralim.

Kus uzumlerini kolay ayiklayabilmek icin, bir kasede ilik suda bekletelim. Uzumler sistiginde yikayip kolayca saplarini ayiklayalim.

Pirincler yeterince suda bekledikten sonra, iyice yikayip suzelim. Pilav tenceremizde, yaglari, bulyon, tuz ve suyu kaynatalim. Pirincleri ilave ederek karistiralim ve kapagini kapatalim. Once harli ateste, sonra kisik ateste suyunu cekene kadar pisirelim. Ocagi kapatip, 10 dakika kadar pilavimizi dinlendirelim. 

Daha sonra pilavimizin icine, hazirladigimiz ciger ve fistiklari, kuş uzumunu, tarcini, karabiberi, son olarak da dereotunu ekleyerek karistiralim. Sicak olarak servis edelim.

Bu pilavi kahverengi pirincle de yapabilirsiniz. Ya da ciger eklemeyerek hamsili pilav yapabilir, yilbasinda ise, ciger yerine kestane ekleyerek sunabilirsiniz :)

Afiyet olsun...

24 Temmuz 2013 Çarşamba

Kolay Su Boregi

Annemin kucuk teyzesi, bu boregi cok guzel yapiyor. Nerden mi biliyorum, tabiki tabaktan calip yemisligim var :) Annem cocukken, teyzesinin bahceli evine gitmekten cok hoslanirmis. Pencereden elma agacinin dallarina uzanir, enistesinin onun icin sakladigi elmalari kopartirmis. Dedemse hep evde oturmayi tercih ettiginden, su boregini duyunca gitmeye ikna olurmus :)

Malzemeler:

1 paket hazir su boregi yufkasi
1 su bardagi zeytinyag
1 cay bardagi yogurt
1 cay bardagi su
350 gram beyaz peynir
6-7 dal maydanoz, ince kiyilmis
1 yumurta sarisi
4 su bardagi su




Tarifimizin, tabiki emek harcanan, elde acilip suda haslanan, sonra soguk suya batirilip sogutulan su boregi kadar enfes olmasini bekleyemeyiz. Fakat emin olun, en az gercegi kadar guzel oluyor. Bu sekilde de bir deneyin, sonra karari kendiniz verin :)

Gelelim tarifimize.. Paketlerden genelde 12 adet yufka cikiyor.Yarisini alta, yarisini uste kullanacagiz. 

Zeytinyag, yogurt ve 1 cay bardagi suyu bir kasede karistirin. Tepsinizi guzelce yaglayin. Yufkalarin her katina zeytinyagli sividan ikiser kasik dokerek ust uste yerlestirin. Yagli siviyi yufkalarin uzerine mumkun oldugunca yaymalisiniz. Orta katmana gelene kadar bu isleme devam edin. 

Orta kata geldiginizde, ezmis oldugunuz peyniri ve maydanozlari yayin. Sonra, tum yufkalar bitene kadar yaglayarak ust uste koymaya devam edin. En uste, kalan yagli siviyi yumurta sarisiyla karistirarak surun. Boreginizi dilediginiz sekilde dilimlere ayirarak, onceden isittiginiz 180 derece firinda, alti ve ustu pembelesene dek pisirin. Boregin alti genelde gec pistigi icin, ben bir sure sadece firinin altini acik tutuyorum. Tabi bu sizin firininizin ozelligine gore degisebilir. Boreginiz pembelestiginde firindan cikartin ve 2 su bardagi suyu uzerine dokun. Tekrar firina verin. Borek bu suyu tamamen cektiginde, tekrar cikartin ve kalan 2 su bardagi suyu da uzerine dokun. Bu su da cekilip, boreginiz guzelce kizardiginda, yenmeye hazir demektir. 

Ben kahvalti icin bu boregi servis edeceksem, bir gun onceden pembelestirip 2 su bardagi suyla pisiriyorum. Gece buzdolabinda beklettigim boregimi, ertesi sabah kalan 2 bardak suyla pisiriyor ve sicak sicak servis ediyorum. Bu sekilde dinlenmis ve yufkalar suyu tamamen cekmis oluyor. Umarim sizde dener ve begenirsiniz.

Afiyet olsun...

23 Temmuz 2013 Salı

Yufkali Kadayif Sarma

Annem cocukken, anneannem bu tatlidan yaptiginda cok mutlu olurmus. En sevdigi tatliymis cunku... O tiftik gibi beyaz şeylerle oynamak istediysem de, annem izin vermedi. Bana da uslu durup odul mamasi beklemekten baska care kalmadi :)


Malzemeler:

2 yufka
500 gr tel kadayif
250 gram ceviz ici, iri dovulmus
4 corba kasigi tereyag
1 cay bardagi sivi yag

Serbeti icin
4 su bardagi sut
2,5 su bardagi seker


 
Oncelikle serbetimizi yapalim. Seker eriyene kadar sutu kaynatalim ve sogumaya birakalim.

Daha sonra, bir yufkayi tezgahiniza serin. Cok buyukse ortadan ikiye bolun ki, tatlilariniz kalin olmasin. Uzerine kadayiflarin yarisini tiftikleyerek yayin. Kasikla sivi yag gezdirin ve dovulmus cevizlerinizi de serperek, rulo seklinde sarin. Cok kalin olmayacak sekilde, yaklasik 2 parmak kalinliginda dilimlere bolun. Diger yufka icin de ayni islemleri yapin. Yagli kagit serdiginiz tepsinize, kadayifli kisimlar uste ve alta gelecek sekilde, aralik birakmadan dizin.Tereyagi eriterek, yufkaya sarilmis kadayiflarin uzerine gezdirin.

Onceden isittiginiz 180 derece firinda, iyice kizarana kadar, yaklasik 25-30 dakika pisirin.

Firindan cikarttiginiz sicak kadayiflarin uzerine sogumus serbetinizden dokerek, yaklasik 10 dakika tatlinin serbeti cekmesi icin sabredin :)

Ben genelde yenilecek miktar kadar tatliya serbet dokuyorum. Boylece kalan tatlilar sutle sisip yumusamiyor. Citir citir sutlu kadayiflar, sahurda da yenilebilir ve sizi gun boyu tok tutmaya yardimci olur.

Afiyet olsun...

22 Temmuz 2013 Pazartesi

Kunefe

Babam kadayifi cok sever. Favorisi tel kadayif tatlisi, fakat tabiki kunefeye de asla hayir demez. Bense, tatli yemesi yasak bir kedi olarak, ancak uzaktan bakip, yalanabilirim...


Malzemeler:


250 gr tel kadayif
2-3 corba kasigi tereyag, eritilmis
100 gr dil ya da orgu peyniri
1 tatli kasigi pekmez

Serbeti icin
1 su bardağı toz seker
1,5 su bardagi su
2-3 damla limon

Servis ederken kullanmak icin, cekilmis antep fistigi ve dondurma

Dil veya orgu peynirini, bir gece onceden ilik suda bekletip tuzunu cikartalim. Tabiki bir Hatay klasigi olan kunefe, ordan alinmis peynirle cok daha lezzetli olacaktir. Fakat elimizdekilerle idare etmemiz gerekiyorsa, tuzu cikartilmis dil ya da orgu peyniri kullanabiliriz. Bu sekilde de gayet guzel oluyor...

Oncelikle serbetimizi hazirlayalim. Tencereye koyacagimiz su, seker ve limon suyunu yaklasik 7-8 dakika kaynatalim. Sogumaya birakalim.

Kadayifi tel tel tiftelim ya da dograma tahtasi uzerince ince ince keselim. Eger keserseniz kadayiflar birbirine daha kolay yapisacaktir. 

Eritmis oldugunuz tereyagini pekmezle karistirin. Bu islem kunefemize guzel bir renk verecek. Tereyaginin bir kismiyla, yapismaz tavanizi yaglayin. Kalanini kadayiflara elinizle bir guzel yedirin.

Kadayifin yarisini tavaya yayin, elinizle iyice bastirin. Uzerine peynirleri rendeleyin ve kalan kadayifi da elinizle yayarak bastirin. Kadayiflarin arasinda hava kalmadigina emin olun ve ocaginizin en buyuk kisminda fakat kisik ateste, dondure dondure pisirin.

Bir bicak yardimiyla kunefemizin altina bakalim ve eger pistiyse, bir tabak yardimiyla ters cevirelim. Eger balik tavaniz varsa onunla kunefeyi cok rahat yapabilirsiniz :) Diger tarafi da kizardiginda ocagi kapatalim. Ister servis tabagina alin, ister tavada birakin, uzerine sogumus serbeti dokun. Serbet soguksa, kadayif sicak, kadayif soguksa serbet sicak olmali...

Uzerine antep fistigi serpip, sicakken servis edin. Biraz dondurma ya da kaymakla da harika oluyor.

Afiyet olsun...

21 Temmuz 2013 Pazar

Etli Yaprak Sarma

Yesilin en sevdigim renk oldugunu daha once de soylemistim. Annem yesil yapraklarla yemek yapmaya basladiginda, onlarla oynayabilmek icin uzun sure pesinde dolastim. Fakat maalesef kendi oyuncaklarimla oynamak zorunda birakildim...

Malzemeler:

400 gr kiyma
1/2 su bardagi pirinc
3 sogan, kup kup kucuk dogranmis
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
2-3 dal taze nane, ince kiyilmis
1/2 corba kasigi biber salcasi
1/2 corba kasigi domates salcasi
2 corba kasigi zeytinyag
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
2 su bardagi su
1/2 corba kasigi tereyag
50-60 adet yaprak, boyutuna gore daha fazla gerekebilir
 
Yapraklariniz taze ise, sicak tuzlu suda biraz bekletin. Kaynatmayin ki, yapraginiz cok incelmesin. Eger salamura yaprak kullanacaksaniz, tuzla yapildigi icin sadec kaynar suda bir sure tutmanizda fayda var.

Ic harcimiz icin, bir kaba kiymayi koyalim. Pirinci yikayip ekleyelim. Sogan, maydanoz, nane, salca, tuz, karabiber ve yagi ilave edelim. Tum malzemelerin guzelce karismasini saglayalim. Bu harci, biber, kabak, domates ya da lahana icin de kullanabilirsiniz.

Yapraklarimizda sap varsa keselim ve tat vermesi icin tenceremizin dibine koyalim. Bir kac buyuk  ya da zedelenmis yaprak varsa, hafif eksilik vermesi icin bir sira da onlardan ekleyelim.

Etli sarma icin kucuk yaprak kullanmayi unutmayin. Tabiki buyuk yapraklarla da yapabilirsiniz, bir kural yok, fakat kucuk yaprakla cok daha guzel oluyorlar.

Yapraklarimizin parlak yuzu alta gelecek, sap kismi da bize dogru olacak sekilde bir tabaga ya da elimize yerlestirelim. Ic harctan arzu ettigimiz kadar koyup biraz yayalim. Oncelikle yapragimizin bize yakin olan kismini kapatalim, ardindan yan kisimlari ice dogru kapatarak yapragimizi sigara boregi gibi saralim. Ben kucuk ve sıkı dolma sevdigimden ince yapmayi tercih ediyorum. Dolgun ve biraz gevsek de yapabilirsiniz. Tercih sizin..

Sarmalari hazirlarken bir yandan da tencereye sıkı bir sekilde dizelim. Tum yapraklar bittiginde, tenceremize suyu ve tereyagi ekleyelim. Dolmalar piserken havalanip acilmasin diye, uzerlerine porselen bir tabak kapalim. Yaklasik 30 dakika pisirelim. Bir tasim kaynadiginda ocaginizi kismayi unutmayin. Agir ateste pisen dolmalariniz daha lezzetli olacaktir.

Sarmalariniz pistiginde, yaninda yogurtla, sicakken servis edin.

Afiyet olsun...

20 Temmuz 2013 Cumartesi

Artık devir değişti, e tabi Explorer da değişti!

Değişim hayatın her alanında kaçınılmaz bir şekilde yaşanıyor. Konu teknoloji olunca değişimin hızına ayak uydurmak daha zorlaşıyor. Bir zamanların efsane tarayıcısı olan Internet Explorer da, çağa ayak uyduramadığı gerekçesiyle kullanıcılar tarafından bırakılmıştı. Ancak son zamanlarda Internet Explorer çıkardığı yepyeni versiyonuyla tamamen değiştiğini söylüyor.


''www.explorerdegisinceben.com'' adında bir blog açan Internet Explorer, geçmişte eleştiri yağmuruna tutulduğu eski versiyonlarıyla bizzat kendisi dalga geçiyor. Yeni IE10’un eskisiyle alakası olmadığının altını çiziyor.

Bu değişim, blog’da pek çok görsel ve video ile anlatılıyor. Özellikle, 90’ların ünlü yıldızları ile Vine’ı buluşturan videolar bir başka dikkat çekiyor. Bu videolarda yıldızlar eski şarkılarından birer bölüm söylüyor, ardından da ‘’#explorerdegisinceben’’ hashtag’ini gösteriyorlar. Videoları izlerken insanlar, özellikle 90’larda çocuk olanlar zamanın çok hızlı geçtiğini anlıyor. İzleyenler, kendi değişimlerini  #explorerdegisinceben etiketiyle Twitter’da paylaşmaya başlamışlar bile.

www.explorerdegisinceben.com



Bir bumads advertorial içeriğidir.