16 Ağustos 2013 Cuma

Acili Ezme

Anneannemin çok sık yaptigi bir salata ve meze acili ezme. Goruntusu guzel olsa da, icinde et olmadigindan sadece koklayip kontrol etmekle yetiniyorum. Zaten pek bir aci kokuyor, hayatta yemem...

Malzemeler:

5 orta boy domates, ince dogranmis
1 salatalik, kucuk kup kup kesilmis
2 aci yesil sivri biber, ince kesilmis
1 buyuk sogan, ince kesilmis
2 dis sarimsak, rendelenmis
1 tatli kasigi aci biber salcasi
1 tatli kasigi domates salcasi
2-3 corba kasigi zeytinyag
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
3-4 corba kasigi nar eksisi
1 cay kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber

Butun malzemeleri dilerseniz mutfak robotu kullanarak da cekebilirsiniz. Mutfak robotunda cekilen domates, suyunu daha kisa surede salacaktir. Fakat robot kullanacaksaniz, malzemeleri cok da ezmemeye ozen gosterin.

Tum malzemeleri derin bir kapta karistirin. Bir sure sularini salmalari icin dinlendirin. Daha sonra tekrar karistirarak servis tabagina alin. 

Yapilisi cok kolay olan bu mezeyi, yaninda firinlanmis pita ekmegiyle, yemekten once  atistirmalik olarak da servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

15 Ağustos 2013 Perşembe

Etli Alinazik

Annemle babam Gaziantep'te yedikleri etleri anlata anlata bitiremezler. Beni goturmedikleri icin yorum yapamiyorum tabiki, mutlaka guzeldir. Fakat disari cikamadigim icin, genelde evde pisirilen etlerle ilgilenmeyi tercih ediyorum :)

Malzemeler:

3-4 adet patlican
200 gr kuzu eti, kusbasi kesilmis
200 gr suzme yogurt
2 dis sarimsak, dovulmus
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 corba kasigi tereyag
1 cay kasigi kirmizi pul biber, tereyag sosu icin
Tuz
Karabiber


Oncelikle, patlicanlarinizi yikayarak, uzerlerine bicakla birkac delik delin ve ocakta ya da firinda kozleyin. Kozlerken patlicanlarinizi delmezseniz, isinin etkisiyle kabuklari patlayabilir, dikkatli olun. Iyice yumusayan kozlenmis patlicanlarinizi, kabuklarinin rahat soyulmasi icin, kalin gazete kagidina ya da folyoya sararak soguyana kadar bekletin. 

Patlicanlarimizin sogumasini beklerken, bir kapta suzme yogurdu iyice cirpalim. Biraz tuzla dovulmus sarimsaklari ekleyelim...

Bu arada etlerimizi tavada guzelce kavuralim. Pismeye yakin, kirmizi pul biberi ve taze cekilmis karabiberi ekleyerek karistiralim. Etleri kurutmadan pisirmeye ozen gosterelim.

Patlicanlarimiz yeterince sogudugunda, kabuklarini soyalim ve ince ince dograyalim. Tavaya bir tatli kasigi kadar tereyag koyarak, patlicanlarimizi ekleyelim ve karistirarak isitalim. Ocagimizin altini kisarak yogurdumuzu ekleyelim, 1-2 dakika karistirip ocagi kapatalim. Eger yuksek isida bu islemi yaparsaniz yogurdunuz kesilip putur putur bir goruntu olusur. 


Patlicanimizi servis tabagina alip, uzerine etleri yayalim. En uste, kirmizi biberle tatlandirilip eritilmis tereyagimizi gezdirelim. Nefis Alinazik yemegimiz hazir. Sicak olarak servis yapalim.

Afiyet olsun...

14 Ağustos 2013 Çarşamba

Tukenmez (Peynir Eritmesi)

Annemin anneannesi, bu erimis peynirli tarifi pek sık yaparmis. Adinin tukenmez olmasinin nedeni ise, oldukca yogun ve doyurucu olmasiymis. Ben peyniri cok severim biliyorsunuz. O yuzden annem tukenmez yerken mutlaka gidip yanina otururum.

Malzemeler:

200 gr beyaz peynir
1/2 cay bardagi su
1 corba kasigi zeytinyag
1 cay kasigi kirmizi toz biber








Peyniri bir tavaya alip, eriyene kadar karistirin. Iyice eridiginde suyu ve yagi ekleyin. 5-6 dakika surekli karistirarak pisirin. Son olarak kirmizi toz biberi ekleyin, 1-2 dakika daha biberin peynirle karismasi icin bekleyin ve ocagi kapatin.

Yaninda kizarmis ekmek ve çayla, sicak olarak servis yapin.
 
Aslinda eskiden anneannem bu tarifi hangi peynirle yapiyordu hatirlamiyorum. Simdi nerde ah o eski peynirler muhabbeti yapmayacagim tabiki, fakat daha kolay eridigini ve daha tok bir goruntusu oldugunu cok net hatirliyorum. Bazilari bu tarfi cokelekle de yapiyor. Fakat guzel, tam yagli bir beyaz peynirle de hic fena olmuyor dogrusu.

Dilerseniz deneyip, karari kendiniz verin...

Afiyet olsun...

13 Ağustos 2013 Salı

Ingiliz Kahvaltisi

Babam Ingiliz kahvaltisini cok sever. Her ne kadar baconi eksik de olsa, klasik bir Ingiliz kahvaltisi bundan cok da farkli degilmis. Bizim evde yapilan biraz daha az yagli ve saglikli bile olabilir :) Tabiki benimde yumurtadan mutlaka yemem lazim...

Malzemeler:

Izgaralik buyuk sosis
Baked beans, konserve
Scrambled eggs









Tarifimiz oldukca basit. Çayımızı hazirlayarak, demlenmeye birakiyoruz. Ocagi yuksek isida acarak, tavamizi isitiyoruz. Biz bu guzel goruntu icin dokum tava kullandik.

Izgaralik buyuk sosisleri, iyi pismeleri icin bicakla birkac yerinden kesiyoruz. 

Tava isinirken, karistirilmis yumurtamizi pisirebiliriz.

Tavamiz yeterince isindiginda, sosisleri uzerine alarak, birkac dakika cevirerek pisiriyoruz. 

Fasulyelerimizi tabagimiza aliyoruz. Bu firinlanmis minik fasulyeleri bircok markette bulabilirsiniz. Evde yapmayi hic denemedim, zira bu kadar minik fasulyeyi nerden bulurum bilemiyorum.

Sosisimiz ve yumurtalarimiz pistiginde, tabagimiza alarak, sicakken servis yapiyoruz. 

Pazar gunleri icin, kolay ve uzun sure tok kalmanizi saglayan bir kahvalti alternatifi. Bu ucluyu mutlaka deneyim derim :)

Afiyet olsun...

12 Ağustos 2013 Pazartesi

Zeytinyagli Taze Bezelye

Annemin arkadasi Rahmiye Ablam, Bursa'da toplanmis tazecik bezelyelerini annemle paylasmisti. Eh malum, hem yesil hem de top seklinde olunca, bana da onlarla oynamaya calismak kaldi.

Malzemeler:

500 gr taze bezelye ici
1 cay bardagi zeytinyag
1 havuc, kup kup dogranmis
1 orta boy patates, kup kup dogranmis
2 domates, rendelenmis
1 kesme seker
1 litre kadar sicak su
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber

Tencerenizde yagi, sogani ve havuclari yumusayana kadar kavurun. Domatesleri ve sekeri ekleyerek bir tasim kaynatin. Bezelyeleri ve patatesleri de ilave ederek, sebzelerin uzerine cikacak kadar su koyun. Butun sebzeler yumusayana kadar pisirin. Eger sebzeler pismeden yemegin suyu azalirsa, kaynar su ilave edebilirsiniz.

Taze bezelye biraz gec pisebiliyor, o yuzden bu yemek 30 ila 45 dakika arasi vaktinizi alacaktir.

Benim domateslerim Ayvalik'tan gelmis olduklari icin renkleri harika. Eger domatesleriniz renk vermezse, yemeginize 1 kasik da salca ekleyebilirsiniz. 

Bezelyeler ilindiginda, sehriyeli pilav ile sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...

11 Ağustos 2013 Pazar

Mercimek Koftesi

Anneannem, haftasonlari aklina yapacak yemek gelmediginde, kolay oldugundan hemen mercimek koftesi yogururmus. Icindeki yesillikleri gorup, toplarla oynamaya calistiysam da, tabiki engellendim. Halbuki en sevdigim renk yesil, daha once de soylemistim, yesil oyuncaklarla oynamaya bayiliyorum...

Malzemeler:

2 olcu ince bulgur
1 olcu mercimek
3 olcu su
2 sogan, kup kup kesilmis
1 cay bardagi zeytinyag
2 corba kasigi salca
7-8 sap taze sogan, ince kiyilmis
1/2 demet maydanoz, ince kiyilmis
2 tatli kasigi kimyon
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
Servis icin marul

Mercimekleri iyice yikayip, 3 olcu suyla kaynatin. Tencerenizin kapagini acik birakirsiniz, mercimekler daha kolay acilacaktir. Mercimeklerin butun suyu cekmesine izin vermeyin. Ocagin altini kapattiginizda, bulguru ekleyin, karistirin ve tencerenin kapagini kapatin. Bulgurlar sisene kadar yaklasik 30 dk bekleyecegiz.

Bu arada ic harcimizi hazirlayalim. Soganlari zeytinyagda yumusayana kadar kavurun. Salcayi ekleyin ve 2-3 dakika kavurmaya devam edin. Sogumaya birakin.

Bulgurlar sistiginde, soganla salcayi icine ekleyin. Taze sogani, maydanozu ve baharatlari da ilave ederek karisimi birkac dakika yogurun. Yogurdugunuz kofte hamurundan, ceviz buyuklugunde parcalar kopartarak sekil verin. Genelde avucumuzun icinde sıkarak uzun kofteler yapariz fakat yuvarlak yapinca da sunumu cok şık oluyor. 

Servis tabaginiza butun ya da ince dogranmis marullari koyarak, uzerine koftelerinizi dizin. Demlenmis guzel bir çayla ya da ayranla mercimek koftelerinizi servis yapin.

Afiyet olsun...

10 Ağustos 2013 Cumartesi

Mascarpone Kremali Havuclu Kek

Peynir en sevdigim yiyeceklerden biri.. Ama oyle her peyniri yemem, biliyorsunuz gurme bir kediyim ben... Gercek sutten yapilmis peyniri hemen anlarim ve kotu bir peynire asla dokunmam...
 
Malzemeler:

250 gr margarin 
300 gr kahverengi seker
5 buyuk yumurta, beyazi ve sarisi ayrilmis
1 portakal kabugu rendesi
1 portakalin suyu 
1 paket kabartma tozu
1 tatli kasigi tarcin
1 cay kasigi toz zencefil
1 su bardagi cekilmis ceviz ici  
1 su bardagi un
250 gr rendelenmis havuc
1 fiske tuz

Mascarpone kremasi icin:
120 gr mascarpone peyniri
250 gr tuzsuz krem peynir ya da labne
1 dolu turk kahvesi fincani pudra sekeri
1 limon kabugu rendesi
1/2 limon suyu

Uzerini suslemek icin dovulmus ceviz

Firininizi 180 dereceye ayarlayin ve isinmasi icin birakin. Keki pisireceginiz kalibi yaglayarak hazirlayin. 28 cmlik kalip bu kek icin uygun olacaktir.

Bir kapta, seker ve margarini krema kivamina gelene dek cirpin. Karistirmaya devam ederken, her biri tek seferde olmak uzere, yumurta sarilarini ekleyin. Portakal kabugu ve suyunu koyun. Kabartma tozu, tarcin ve zencefili de ilave ederek karistirin. 

Baska bir kapta, yumurta beyazlarini bir fiske tuzla kopurup kabarana ve sertlesene kadar cirpin. Cevizleri, unu ve havuclari bu karisima ekleyerek nazikce katlama yontemiyle karistirin. Yani, hamuru bir spatula yardimiyla distan ice dogru yavasca katlayin. Bu karisimi, digeriyle yine katlama yontemiyle birlestirin.

Yagladiginiz kalibiniza kek hamurunu bosaltin ve firina atin. Yaklasik 1 saat pisirin. Bir bicakla ya da kurdanla pisip pismedigini kontrol ederek firindan cikartin. En az 15 dakika dinlenmesi icin bekleyin. Yoksa kaliptan cikartirken kekiniz parcalanabilir.

Bu arada uzerine koyacagimiz kremayi hazirlayalim. Bir kapta mascarpone peyniri, labne, pudra sekeri, limon kabugu ve suyunu cirpalim. 

Soguyan kekimizi kalibindan cikartarak servis tabagina alalim. Uzerine kremamizi yayalim. Dovulmus cevizleri serpistirerek susleyelim. Muhtesem havuclu kekiniz servise hazir.

Bildigimiz havuclu kek tariflerine gore biraz zahmetli gorundugunun farkindayim. Fakat yumurta beyazlarini ayri bir yerde cirparak karisima eklemek keke nem ve yumusaklik veriyor. Bir kere deneyin derim, pisman olmayacaksiniz.

Afiyet olsun...