19 Ağustos 2013 Pazartesi

Yeşil Patates Püresi

Size annemde cok pure tarifi var demistim :) Bu da, sebzeyle pek arasi olmayanlar icin denedigi bir tarif. Ama dedigim gibi, her ne kadar karbonhidratli seyleri sevsem de, et benim icin daha onemli :)

Malzemeler:

4-5 buyuk patates, soyulmus ve dogranmis
250 gr taze bezelye ici1 su bardagi sut1 corba kasigi tereyag1 tatli kasigi tuz1/2 cay kasigi taze cekilmis karabiberBir fiske tane hindistan cevizi (nutmeg) rendesi




Patatesleri kaynayan tuzlu suda yumusayana kadar pisirecegiz. Yalniz bu sefer, patatesler pismeye basladiktan 5-6 dakika sonra, icine bezelyeleri atip beraber haslayacagiz.

Sut kullanmak istemezseniz ya da evinizde yoksa, bu haslama suyundan 1 su bardagi ayirarak purenizde kullanabilirsiniz.

Pisen patates ve bezelyelerin suyunu suzerek, ezici yardimiyla pure haline getiriyoruz. Sutu, terayagi, tuz, karabiber ve nutmegi ekleyerek iyice karistiriyoruz. Yesil puremiz servise hazir...

Dilerseniz bezelye yerine, avokado ya da brokoli de kullanabilirsiniz. Olgun avokado, patatesler haslandiktan sonra cig olarak eklenebilir. Brokoliyi ise ayri bir yerde haslamanizi tavsiye ederim, cunku cok hizli yumusayan bir sebze. Boylece, brokoli yemeyen bir cocugunuz varsa, bu sekilde sunum yaparak yemesini saglayabilirsiniz...

Afiyet olsun...

18 Ağustos 2013 Pazar

Kremali Patates Puresi

Daha once karnabaharli bir patates puresi tarifi paylasmistik sizlerle. Fakat annemin cesit cesit pure tarifleri bitmez. Cunku babamin en sevdigi seylerden biri de patates puresi. Ben de yiyebilir miyim diye kontrol ettim fakat, yaninda pisirilen etler daha cok ilgimi cekti :)

Malzemeler:

4-5 buyuk patates, soyulmus ve dogranmis
1/2 kutu krema
1 cay bardagi sut
1 corba kasigi tereyag
1/2 cay kasigi rendelenmis sarimsak
1 tatli kasigi tuz
1/2 cay kasigi taze cekilmis karabiber
Bir fiske tane hindistan cevizi (nutmeg) rendesi


Patatesleri kaynayan tuzlu suda yumusayana kadar pisiriyoruz.

Pisen patateslerimizin suyunu suzerek, ezici yardimiyla pure haline getiriyoruz. Sutu, kremayi, terayagi, sarimsak, tuz, karabiber ve nutmegi ekleyerek iyice karistiriyoruz. Nefis patates puremiz servise hazir.

Dilerseniz benim gibi krema sıkıcıyla gorsel acidan da guzel bir sunum yapabilirsiniz :)

Afiyet olsun...

17 Ağustos 2013 Cumartesi

Süslü Fidoş

Dedemin sevdigi Elazig yemekleri arasinda, suslu fidos adinda bir patlican yemegi varmis. Ben uzun sure patlicanlarin canli olup olmadiklarini patimle kontrol ettikten sonra, onlarla oynamaya calistim. Fakat annem tabiki izin vermedi.

Malzemeler:

500 gr kiyma
1 buyuk sogan, rendelenmis
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
3-4 adet patlican
1 corba kasigi domates salcasi
1 corba kasigi zeytinyag
1 su bardagi su
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi karabiber




Firininizi 200 dereceye ayarlayip isinmaya birakin.
 
Kofteleri yapmak icin, kiyma, sogan, maydanoz ve kirmizi pul biberi bir miktar tuzla iyice yogurun. Bir kenarda dinlenmeye birakin.

Patlicanlarinizi yikayarak alacali soyun ve tuzlu suda acisinin cikmasi icin 15-20 dakika bekletin. Daha sonra yikayarak kurulayin ve tamamen kesilmeyecek sekilde 3-4 santimlik dilimlere bolun. 

Bir kasede, salca, zeytinyag, su, tuz ve karabiberi karistirarak sosunuzu hazirlayin. 

Kofteden ceviz buyuklugunde parcalar kopartarak, patlicanlarin dilimlediginiz ara kisimlarina elinizle iterek yerlestirin. Kofte parcalari buyuk gelirse kucultun. Bu sekilde kofteleri patlican dilimlerinin arasina yerlestirdiginizde, patlicanlariniz kivrilarak hos bir goruntu olusturacak. 

Tepsiye yerlestirdiginiz kofteli patlicanlarin uzerine, hazirladiginiz salcali sosu dokun. 

Kofteleriniz fazla gelirse, benim gibi icine patlicansiz birkac kofte yapip ekleyebilirsiniz.

Onceden isinan firininizda, once uzerini folyoyla kapatarak yaklasik 1 saat pisirin. Daha sonra folyoyu kaldirarak patlicanlar kizarip hafif suyunu cekene kadar pisirmeye devam edin.

Pismesi uzun surse de, cok lezzetli bir patlicanli yemek tarifi suslu fidos...

Ben, kiymayi yagsiz istememe ragmen, pistikce yagini saldi ve oldukca yagli bir yemek oldu. O yuzden ayrica yag eklemenizi tavsiye etmem. 

Umarim tarifimizi dener ve begenirsiniz...

Afiyet olsun...

16 Ağustos 2013 Cuma

Acili Ezme

Anneannemin çok sık yaptigi bir salata ve meze acili ezme. Goruntusu guzel olsa da, icinde et olmadigindan sadece koklayip kontrol etmekle yetiniyorum. Zaten pek bir aci kokuyor, hayatta yemem...

Malzemeler:

5 orta boy domates, ince dogranmis
1 salatalik, kucuk kup kup kesilmis
2 aci yesil sivri biber, ince kesilmis
1 buyuk sogan, ince kesilmis
2 dis sarimsak, rendelenmis
1 tatli kasigi aci biber salcasi
1 tatli kasigi domates salcasi
2-3 corba kasigi zeytinyag
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
3-4 corba kasigi nar eksisi
1 cay kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber

Butun malzemeleri dilerseniz mutfak robotu kullanarak da cekebilirsiniz. Mutfak robotunda cekilen domates, suyunu daha kisa surede salacaktir. Fakat robot kullanacaksaniz, malzemeleri cok da ezmemeye ozen gosterin.

Tum malzemeleri derin bir kapta karistirin. Bir sure sularini salmalari icin dinlendirin. Daha sonra tekrar karistirarak servis tabagina alin. 

Yapilisi cok kolay olan bu mezeyi, yaninda firinlanmis pita ekmegiyle, yemekten once  atistirmalik olarak da servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

15 Ağustos 2013 Perşembe

Etli Alinazik

Annemle babam Gaziantep'te yedikleri etleri anlata anlata bitiremezler. Beni goturmedikleri icin yorum yapamiyorum tabiki, mutlaka guzeldir. Fakat disari cikamadigim icin, genelde evde pisirilen etlerle ilgilenmeyi tercih ediyorum :)

Malzemeler:

3-4 adet patlican
200 gr kuzu eti, kusbasi kesilmis
200 gr suzme yogurt
2 dis sarimsak, dovulmus
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 corba kasigi tereyag
1 cay kasigi kirmizi pul biber, tereyag sosu icin
Tuz
Karabiber


Oncelikle, patlicanlarinizi yikayarak, uzerlerine bicakla birkac delik delin ve ocakta ya da firinda kozleyin. Kozlerken patlicanlarinizi delmezseniz, isinin etkisiyle kabuklari patlayabilir, dikkatli olun. Iyice yumusayan kozlenmis patlicanlarinizi, kabuklarinin rahat soyulmasi icin, kalin gazete kagidina ya da folyoya sararak soguyana kadar bekletin. 

Patlicanlarimizin sogumasini beklerken, bir kapta suzme yogurdu iyice cirpalim. Biraz tuzla dovulmus sarimsaklari ekleyelim...

Bu arada etlerimizi tavada guzelce kavuralim. Pismeye yakin, kirmizi pul biberi ve taze cekilmis karabiberi ekleyerek karistiralim. Etleri kurutmadan pisirmeye ozen gosterelim.

Patlicanlarimiz yeterince sogudugunda, kabuklarini soyalim ve ince ince dograyalim. Tavaya bir tatli kasigi kadar tereyag koyarak, patlicanlarimizi ekleyelim ve karistirarak isitalim. Ocagimizin altini kisarak yogurdumuzu ekleyelim, 1-2 dakika karistirip ocagi kapatalim. Eger yuksek isida bu islemi yaparsaniz yogurdunuz kesilip putur putur bir goruntu olusur. 


Patlicanimizi servis tabagina alip, uzerine etleri yayalim. En uste, kirmizi biberle tatlandirilip eritilmis tereyagimizi gezdirelim. Nefis Alinazik yemegimiz hazir. Sicak olarak servis yapalim.

Afiyet olsun...

14 Ağustos 2013 Çarşamba

Tukenmez (Peynir Eritmesi)

Annemin anneannesi, bu erimis peynirli tarifi pek sık yaparmis. Adinin tukenmez olmasinin nedeni ise, oldukca yogun ve doyurucu olmasiymis. Ben peyniri cok severim biliyorsunuz. O yuzden annem tukenmez yerken mutlaka gidip yanina otururum.

Malzemeler:

200 gr beyaz peynir
1/2 cay bardagi su
1 corba kasigi zeytinyag
1 cay kasigi kirmizi toz biber








Peyniri bir tavaya alip, eriyene kadar karistirin. Iyice eridiginde suyu ve yagi ekleyin. 5-6 dakika surekli karistirarak pisirin. Son olarak kirmizi toz biberi ekleyin, 1-2 dakika daha biberin peynirle karismasi icin bekleyin ve ocagi kapatin.

Yaninda kizarmis ekmek ve çayla, sicak olarak servis yapin.
 
Aslinda eskiden anneannem bu tarifi hangi peynirle yapiyordu hatirlamiyorum. Simdi nerde ah o eski peynirler muhabbeti yapmayacagim tabiki, fakat daha kolay eridigini ve daha tok bir goruntusu oldugunu cok net hatirliyorum. Bazilari bu tarfi cokelekle de yapiyor. Fakat guzel, tam yagli bir beyaz peynirle de hic fena olmuyor dogrusu.

Dilerseniz deneyip, karari kendiniz verin...

Afiyet olsun...

13 Ağustos 2013 Salı

Ingiliz Kahvaltisi

Babam Ingiliz kahvaltisini cok sever. Her ne kadar baconi eksik de olsa, klasik bir Ingiliz kahvaltisi bundan cok da farkli degilmis. Bizim evde yapilan biraz daha az yagli ve saglikli bile olabilir :) Tabiki benimde yumurtadan mutlaka yemem lazim...

Malzemeler:

Izgaralik buyuk sosis
Baked beans, konserve
Scrambled eggs









Tarifimiz oldukca basit. Çayımızı hazirlayarak, demlenmeye birakiyoruz. Ocagi yuksek isida acarak, tavamizi isitiyoruz. Biz bu guzel goruntu icin dokum tava kullandik.

Izgaralik buyuk sosisleri, iyi pismeleri icin bicakla birkac yerinden kesiyoruz. 

Tava isinirken, karistirilmis yumurtamizi pisirebiliriz.

Tavamiz yeterince isindiginda, sosisleri uzerine alarak, birkac dakika cevirerek pisiriyoruz. 

Fasulyelerimizi tabagimiza aliyoruz. Bu firinlanmis minik fasulyeleri bircok markette bulabilirsiniz. Evde yapmayi hic denemedim, zira bu kadar minik fasulyeyi nerden bulurum bilemiyorum.

Sosisimiz ve yumurtalarimiz pistiginde, tabagimiza alarak, sicakken servis yapiyoruz. 

Pazar gunleri icin, kolay ve uzun sure tok kalmanizi saglayan bir kahvalti alternatifi. Bu ucluyu mutlaka deneyim derim :)

Afiyet olsun...