25 Mayıs 2015 Pazartesi

mayalı gözleme hamuru

Tarifin Devamı »

menemen nasıl pişirilir


menemen nasıl pişirilir 
Menemen, arzu edilen yemeklik yağ, yumurta, soğan, yeşilbiber, domates, tuz ve istenirse çeşitli baharatların ilavesiyle tavada veya derin olmayan bir kapta pişirilir. Menemen yumurtalı bir yemek olduğundan, pişirme süresi oldukça önemli. İyi bir menemen ne sulu, ne de katı olmaması gerekir. Bilirsiniz, erimiş tereyağı içerisine bir yumurta kırıp pişirmek, çok kolay bir işlemdir. Fakat, yediğiniz yumurta boğazınızda kaymıyor ve yutkunarak yiyorsanız; o pişirilen yumurtada değil, pişirende bir sorun var demektir.
Tarifin Devamı »

24 Mayıs 2015 Pazar

kuşbaşı et nasıl haşlanır


kuşbaşı et nasıl haşlanır
Yemek pişirmeyle ilgili insanları bildiklerinin %50'si kulaktan dolma, %50'si de; üretilmiş, uydurulmuş tavatürlerdir. Yemek yapma ve yemek pişirmeyle ilgili, o kadar çok (gerçek sanılan) yalan var ki, sormayın gitsin. Yemeklerde ki yalanı, tevatürü yemek yapa yapa öğrendim. Ne yazık ki, bu yalanları gerçek sanan çoğu aşçılarımız, şeflerimiz hala bilmem kaç yildızı lokanta ve otellerde, ya da görsel medyada hizmet veriyorlar. Konumuz yemek yapımında ki batıl inaçları irdelemek değil, ama konumuz kuşbaşı et haşlamayla ilgili olunca, etle ilgili bir tevatürü hatırladım. Ne ise, geçelim.. Kuşbaşı eti ben tencerede, kavurarak ya da doğrudan haşlarım.
Tarifin Devamı »

kelle pişirme


kelle pişirme
Evlerde kelle ocak üzerinde tencere içinde veya düdüklü tencerede pişirilir. Şehirlerde yaşayan insanlar kelle ihtiyacını ciğerci dükkanlarından (yani, sakataçılardan) temin ederler. Ciğercide satılan genelde kuzu kellesidir ve kibarca kuzu başı denir. Kuzu kellesini ciğerciden aldığınızda derisi yüzülmüş, çeneleri açılmış ve beyin üzerine bir satır darbesi indirilmiş olur. Zaten sakatatçılar işlerini iyi yaparlar, siz söylemeden kellenin burun kısmını da keserek, kelleyi hazır pişirme durumuna getirirler. Size düşen, kelleyi güzelce yıkayıp, suyunu süzdükten sonra pişirmektir.
Tarifin Devamı »

kelle yemekleri


kelle yemekleri
  • Küçükbaş ve büyükbaş hayvan kellesiyle yapılan çeşit çeşit yemek vardır. Kelle yemek yapımında tek başına kullanıldığı gibi; bazen, diğer sakatat çeşitleriyle ortak kullanılır. Özellikle kuzu kellesi, koyun kellesi, koç kellesi ve keçi kellesi halkımız tarafından daha fazla tüketilir. Büyükbaş hayvan kellesi, bir bütün olarak yemek yapımında kullanılmaz. Örneğin; dana kellesini ele alırsak, dana kellesinin yanağında bulunan yanak eti, dana beyni ve bir bütün olarak dana dili ayrı ayrı yemek yapımında kullanılır.
Tarifin Devamı »

23 Mayıs 2015 Cumartesi

ocak alev ayarı

Ocak Alev Ayarlarım
Ocakta yemek pişirirken ocağın büyük gözünü kullanırım. Büyük göz'e ait düğmeyi çevirp, ocağı yaktığım zaman; büyük göz en yüksek alev ayarı ile yanar. Bu yüksek ısı, yemek pişirmem için uygun değildir, kullanmam. Düğmeyi sol tarafa döndürerek, alta ki resimlerde görünen alevleri ayarlar yemeğimi öyle pişirrim. İyi yemek yapmak için ocak alev ayarını iyi kullanmak, yemek yapmanın ilk şartıdır. Ocak ısısı, yemekte kullanılan malzemelerle barışık olmalıdır.

Tek ayarda bütün yemeklerimi yaparım diyorsanız, yemek yapmış olursunuz, şüphe yok. Fakat, tadan her kişinin onaylayacağı iyi kalite yemek yapmış olmazsınız. Resimler arasında olmayan, pilav pişirme alev ayarım da var. O resmi çekmek çok zor, çünkü kısık alev ayarı ile karıştırılabiliyor. Pilav pişirme alev ayarını, ocak düğümesini kapatma yönüne çevirerek ayarlarım.  Şöyle; düğmeyi tamamen kapatma yönüne çevirir, alevi siyah metal şapka ile hizalar pilavımı öyle pişirrim.
Tarifin Devamı »

11 Mayıs 2015 Pazartesi

Cilekli Milfoy Pasta

Eve minik kardesim geldiginden beri annem pek yemeklerle ilgilenmez oldu... Hatta benimle bile daha az ilgilenebiliyor ya neyse... Yaramazlik yaparak ilgilenmesini sagliyorum cogu zaman :) Babamin en sevdigi sey olan cilekli milfoy pastasini paylasacagiz sizlerle bugun... Eminim begeneceksiniz...

Malzemeler:

2 yumurta sarisi
½ litre sut 

2 yemek kasigi un
1 dolu tatli kasigi nisasta
½ su bardağı toz seker
1 tatli kasigi tereyag
1 paket vanilya

16-17 adet cilek, dorde bolunmus
6 yaprak milfoy hamuru

Suslemek icin pudra sekeri


Kare milfoy hamurlarini oklava ile acarak inceltelim. Diledigimiz sekilde keselim, kare, dikdortgen ya da yuvarlak... Hatta ozel gunler icin degisik kaliplarinizi kullanabilirsiniz.. Yagli kagit serdigimiz tepsiye dizelim. Uzerlerine catal ile delikler acalim ki piserken kabarmasinlar. Onceden isittigimiz 200 derecelik firinda, uzerleri kizarana dek pisirelim. Milfoy kisa surede pisen bir hamur oldugundan, firininizin cinsine gore pisme suresi degisebilir. En iyisi siz birkac dakika basinda durun :)

Milfoyler piserken, bir tencereye yumurtalarin sarisini, sekeri ve sutu ekleyelim. Iyice karistiralim. Ocagin altini orta ateste yakarak, cirpmaya devam edelim. Surekli karistirirken, yavas yavas unu ve nisastayi da ilave edelim. Muhallebimizin kaynamasini beklerken karistirmayi birakmayalim. Boylece topaklanmayi onleyecegiz. Kivami koyulastiginda vanilyayi ekleyerek karistiralim ve ocaktan alalim. Ara ara karistirarak sogumaya birakalim. 

Pisen milfoylerimizi firindan cikartarak sogumalarini bekleyelim.

Hazirladigimiz muhallebiyi sikma torbasina dolduralim.  

Milfoyleri bir tabaga alarak uzerine biraz muhallebimizden sıkalım.Uzerine diledigimiz kadar cilek ekleyelim. Tekrar muhallebi sıkalım. Ustune milfoy koyarak dikkatlice bastiralim. En uste pudra sekeri serperek pastamizi tamamlayalim. Kalan milfoy hamurlarimiz icin de ayni islemi tekrarlayalim. 

Tek tek ugrasmak istemezseniz, buyuk bir milfoy pastasi da yapabilirsiniz tabiki. Fakat milfoy kesilirken dagildigi icin ben pek buyuk seklini tavsiye etmiyorum.

Afiyet olsun...