11 Kasım 2016 Cuma

Glisemik indeksi yüksek besinler






Eğer kilo vermek ve hayat boyu verdiğimiz kiloda kalmak istiyorsak; önce mutfak dolapları ve buzdolabını yüksek glisemik indeksli yiyeceklerden arındırmamız gerekir. Daha sonra da bu yiyecek ve içecekleri satın almamak, evimize, mutfağımıza, buzdolabımıza ve vücudumuza sokmamak şarttır!
Evimize ve mutfağımıza hiçbir zaman girmeyecek olan ve 7’den 70’e herkesi ilgilendiren, yüksek glisemik indeksli (Gİ=100) yiyecekler ve içecekler hangileridir, biliyor muydunuz?

1. HER TÜRLÜ EKMEK, SİMİT, TOST, KURU VE YAŞ PASTALAR.
2. PİRİNÇ PİLAVI.
3. MAKARNA, BÖREK.
4. ŞEKER, ÇİKOLATA VE HER TÜRLÜ TATLI.
5. REÇELLER, BAL.
6. PEKMEZ.
7. TATLANDIRICILAR.
8. ÜZERİNDE DİET YAZAN HER YİYECEK VE İÇİCEK.
9. TAZE SIKILMIŞ VE HAZIR MEYVA SULARI.
10. BÜTÜN ŞEKERLİ VE GAZLI İÇECEKLER. (KOLA, GAZOZ vs.)
11. PATATES, MISIR.
12. TAVUK.
13. KARPUZ, KAVUN.
14. HER TÜRLÜ KIZARTMA.
15. HAZIR ÇORBALAR.
16. SUCUK, SALAM, SOSİS, FÜME ET VE BALIK.
17. YEMEKLER PİŞİRİLİRKEN TERBİYE YAPILMIYACAK.
18. SÜT TOZU, KREMA


Kaynak:canankarataydiyeti.com

6 Kasım 2016 Pazar

Güveçte Türlü



Malzemeler;
500 gr kuzu kuşbaşı et – az yağlı
1 adet patlıcan – alacalı soyulup, iri küp doğranmış
300 gr taze fasulye
150 gr bamya
2 adet orta boy soğan – iri doğranmış
2 adet sivri biber – iri doğranmış
5-6 diş sarımsak – üzerlerine vurulmuş
2 adet domates – soyulmuş, küp doğranmış
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı;
Tencereye ateşin üzerine alın, zeytinyağı ilave edip, etleri kavurun. Tuz, karabiber ve salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
Patlıcanları alacalı soyun ve iri iri küpler halinde doğrayın, patatesleri patlıcanlardan biraz daha küçük küpler halinde doğrayın.
Güvece sırasıyla biber, soğan, patlıcan, sarımsak, bamya ve fasulyeyi ekleyip çevirin. Tuz ve karabiberi ekleyin, karıştırın.
Küçük güveç kaplarına bölüştürüp üzerine tereyağını küçük küpler şeklinde yerleştirip 
180 derecede önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika pişirin.

Hamsi Kuşu





Malzeme:
Hamsi
Taze soğan
Yeşil Zeytin

Yapılışı:
Hamsileri ayıklayın. Bir balığı içi üste gelecek şekilde yatırıp üzerine ince kıyılmış taze soğan, maydanoz ve yeşil zeytini gorselde gördüğünüz koyun. Başka bir  balikla üstünü kapatin.
Izgara veya fırında kizarana kadar pişirin.

Kaynak: Anonim

Kırmızı Lahana Salatası



Malzemeler;
½ adet kırmızı lahana
1 adet limon
3 tutam tuz
1 avuç ceviz
100-150 gr keçi peyniri
2 avuç karışık yeşillik

Sosu için;
1 yemek kaşığı kapari
1 adet limon suyu
1 yemek kaşığı mayonez
1 tutam taze nane
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı

Hazırlanışı;
Kırmızı lahanayı ince doğrayın. Ardından bir süzgecin üzerine alıp tuz ve limon ile iyice ovup, kenarda bir süre kendi kendine yumuşayıp suyunu bırakana kadar bekletin.
Ardından salata için olan geri kalan tüm malzemeleri karıştırın.
Sosu için, kapariyi ve naneyi kıyın, bir kavanoza alın, limon suyu, mayonez, tuz ve zeytinyağını da ekleyip iyice çalkalayın.
Hazırladığınız salatayla sosu birleştirip tabağa alın ve üzerine hazırladığınız kırmızı lahanayı serperek servis edin. 

Kaynak: http://www.ardaninmutfagi.com/

Ispanaklı Peynirli Tavuk



Malzemeler;
300 gr ıspanak – irice doğranmış
Tuz
Karabiber
Toz sarımsak
2 adet tavukgöğsü
½ su bardağı kaşar
½ su bardağı çedar peyniri

Hazırlanışı;
Bir tavaya sıvı yağ koyup iri doğranmış ıspanakları tuz karabiber ile
tatlandırarak soteleyin. Ispanaklar pişince soğuması için kenara alın.
Tavukların üzerine enine ya da boyuna olacak şekilde derin çizikler atın
ve tavuğu tuz, karabiber ve toz sarımsakla çeşnilendirin.

Ispanak ve peynirleri bir kapta karıştırın ve tavuğa attığınız çiziklerin
içini harç ile doldurun ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında
30 dakika pişirin.
Kaynak: http://www.ardaninmutfagi.com/

Mantar Dolması




Mantar Dolması
Malzemeler ;
7-8 adet ızgaralık mantar
200 gr ıspanak
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
3 yemek kaşığı kadar yumuşak peynir
½ su bardağı parmesan – rende
Hazırlanışı:
Ispanakları yıkayıp ince kıyın ve kenara alın
Sarımsakları iyice ezin
Mantarların ortasını çıkartın ve ince ince doğrayın
Tavayı ocağa alıp ısıtın, mantarları çanak şeklinde tavaya dizin ve sularını salana kadar pişirin.
Bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağını eritin, mantarların sap kısımlarını ekleyin ve 1- 2 dakika soteleyin, sarımsakları ilave edin ve 1-2 dakika daha soteleyin. Son olarak ıspanakları, tuz ve karabiberi ilave edin ve sönünceye kadar soteleyin.
Ocaktaki mantarların sularını ıspanaklı karışıma ilave edin ve mantarları pişirme kabına dizin.
Ispanaklar pişince karışımı bir kaseye alın, yumuşak peyniri de ekleyip iyice karıştırın.
Ispanaklı karışımla mantarların ortasını doldurun, üzerlerine rendelenmiş parmesan serpin ve önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirip servis edin.

Kaynak : ardaninmutfagi

29 Ekim 2016 Cumartesi

Ev Yapımı Sirke


Fotoğraflarla ev yapımı sirke tarifi







İlaç kullanmadan yetişen elmalar bulunur kurtlu olması daha makbuldür ( ilaç kullanmadığının göstergesi sayılabilir )





Elmalar aslında yıkanmaması gerekir diye tarif ediliyor ama yıkamadan içimiz rahat etmiyor. Bu durumda elmaları yıkadıktan sonra bir kaç saat bekletelim tekrar bakterilerin hayata geçmesi gerekiyor. Elmaları minik minik doğrayalım



                                      Kavanoza koyalım





Üzerinde biraz boşluk kalacak şekilde içme suyu dolduralım. Varsa irice bir çay bardağı ev sirkesi ilave edelim yoksa iki üç yemek kaşığı kaliteli bal ilave edelim.


Maya olarak en makbul olan sirke anasıdır sirke anası varsa onu koymak sirkenin yapımını daha hızlandırır. Sadece sirke anası ilavesi yeterllidir.
(Sirke anası sirke yapımında meyveler dibe çöktükten sonra üzerinde oluşmaya başlayan krem rengi bir tabakadır. Zamanla kalınlaşır ve yukarıda tabakta gördüğünüz hale gelir. O da dibe çöker. Sirkeyi kurduğumuz günden iki ay sonraya kadar bekletip süzerken o sirke anasını tahta kaşıkla alıp maya olarak yeni sirkemize koyuyoruz ki böylece daha çabuk fermantasyon sağlıyor. İlk sirke kurulumunda iki -üç yemek kaşığı bal kullanabiliriz.)


Tahta kaşıkla aldığımız sirke anamızla hemen yeni sirke kuralım sirke anası çok fazla dayanmaz saklamak isterseniz sirkenin içinde buzdolabında bir müddet saklayabilirsiniz ama çok beklemezmiş.


Artık sirkemizin üzerine sinek ve tozlardan korunsun ama havada alsın diye tül yada tülbent örtebiliriz lastikle sabitleyelim sonra mutlaka ılık ve loş bir yere alalım.

Her gün tahta kaşıkla bir kere karıştıralım. Bu işlemi meyveler su üzerinde durduğu ve havayla temas ettiği için yapıyoruz yoksa küflenir.


                                Meyvelerin üstten görünüşü



Renk değiştirmeye başladı


Artık meyveler dibe çökmeye sirke anası oluşmaya başlıyor. Karıştırmayı bırakıyoruz yaklaşık 15 gün kadar sürüyor bu işlemler.


Sirkenin fermantasyon aşamasında böyle kurtcukların oluşması sonra o kurtcukların sineğe dönüşmesi sirkenin en güzel şekilde fermente olduğunu gösterir. Sakın o sirkeyi dökmeyin o kurtcuklar sinek olup uçup gidiyor ve sirkeye hiç temas etmiyor, kavanozun kenarında duruyorlar.


Meyveler iyice dibe çöktü, sirke anası da oluştu. O da dibe çöktü. Bir hafta daha böyle bekletelim.




Daha sonra sirke anamızı tahta kaşıkla alalım ve kalan meyveleri süzelim. Meyvenin cinsine göre bulanıklık berraklık değişiyor. Ev sirkesi hiç bir zaman hazırlar kadar berrak olmaz ama zamanla tortular dibe çöker ilk anki gibi de bulanık kalmaz.





Süzdüğümüz sirkenin içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı bal veya ev yapımı pekmez ekleyip kapağını kapatıyoruz. Süzdüğümüzde önce bulanık olabilir, tortular dibe çökünce berraklaşıyor, fermantasyon bu şekilde de oluşmaya devam eder zamanla daha da güzel bir tat alır. Sirkenin uzun süre beklemişi daha makbuldür. ilk kurduğumuz an ve son hali bu fotoğraf.


Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası Moderatorü Naime Çolak