16 Kasım 2016 Çarşamba

Soğanlı Baharatlı Ciğer



Malzemeler
500 gr. Dana Ciğer
2 adet Soğan
2-3 diş Sarımsak
1/2 çay bardağı Sıvı Yağ
1 çay kaşığı Tuz
1/2 demet Maydanoz
1 çay kaşığının ucuyla Karabiber


Hazırlanışı:
1- Sinirlerinden ayıklanmış, temizlenmiş, kuşbaşı doğranmış ciğerleri bir süzgeçe alın ve güzelce yıkayıp süzün.
2- Yarım ay şeklinde soğanları doğrayın. Yapışmayan tavaya sıvı yağı alıp soğan ve ciğerleri sürekli kavurarak karıştırın. Ciğer çok çabuk pişer. Dikkat edin. Baharatları ekleyip, rendelenmiş sarımsağı ekleyip karıştırıp ocaktan alın.
3- Yıkanmış temizlenmiş ince doğranmış maydanozları ciğerin üzerine serpip sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Glisemik İndekse Göre Ne Yiyip Ne Yemeyeceğiz?







Eğer kilo vermek ve hayat boyu verdiğimiz kiloda kalmak istiyorsak; önce mutfak dolapları ve buzdolabını yüksek glisemik indeksli yiyeceklerden arındırmamız gerekir. Daha sonra da bu yiyecek ve içecekleri satın almamak, evimize, mutfağımıza, buzdolabımıza ve vücudumuza sokmamak şarttır!
Evimize ve mutfağımıza hiçbir zaman girmeyecek olan ve 7’den 70’e herkesi ilgilendiren, yüksek glisemik indeksli (Gİ=100) yiyecekler ve içecekler hangileridir, biliyor muydunuz?

1. HER TÜRLÜ EKMEK, SİMİT, TOST, KURU VE YAŞ PASTALAR.
2. PİRİNÇ PİLAVI.
3. MAKARNA, BÖREK.
4. ŞEKER, ÇİKOLATA VE HER TÜRLÜ TATLI.
5. REÇELLER, BAL.
6. PEKMEZ.
7. TATLANDIRICILAR.
8. ÜZERİNDE DİET YAZAN HER YİYECEK VE İÇİCEK.
9. TAZE SIKILMIŞ VE HAZIR MEYVA SULARI.
10. BÜTÜN ŞEKERLİ VE GAZLI İÇECEKLER. (KOLA, GAZOZ vs.)
11. PATATES, MISIR.
12. TAVUK.
13. KARPUZ, KAVUN.
14. HER TÜRLÜ KIZARTMA.
15. HAZIR ÇORBALAR.
16. SUCUK, SALAM, SOSİS, FÜME ET VE BALIK.
17. YEMEKLER PİŞİRİLİRKEN TERBİYE YAPILMIYACAK.
18. SÜT TOZU, KREMA


Gİ 0 – 30 arası ise doyana kadar yiyoruz,
Gİ 31 – 55 arası ölçülü yiyoruz (Örneğin Nohut, bulgur),
Gİ 56 – 70 arası yemiyoruz veya eser miktarda yiyoruz (Örnek haşlanmış havuç),
Gİ 71 – 100 Mutfağa bile sokmuyoruz.



YASAKLAR
(Glisemik indeksi yüksek gıdalar)
 SERBESTLER
 (Glisemik indeksi düşük gıdalar)

Un ve unlu her türlü gıda
(Ekmeğin her çeşidi) - 

Kavrulmuş kuru yemişler

 Ceviz
 Kavrulmamış fındık, fıstık, badem
Her türlü şeker,
Şekerli her türlü gıda,
Her türlü tatlandırıcı ve diyabetik ürünler

 Günkurusu kayısı
 (3-5 ad)
Pirinç,
Patates,
Pişmiş Havuç

 Bulgur
 Pişmemiş havuç

Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz
 Şeftali, elma, erik, kiraz v.b. 
 (Günde 1 porsiyon)

Markette satılan tavuk, yumurta
ve
Markette satılan fabrikasyon her türlü
ürün ile Sucuk, Salam, Sosis
 Serbest dolaşan tavuk,                                          Doğal her türlü ürün
 ve
 Yumurta ile Pastırma

Her türlü meşrubat (diyet – light ürünler dâhil), meyvalı yoğurt, Nescafe, her türlü alkollü içkiler,
 Bol su (günde en az 2 litre)
 Maden suyu
 Ev yapımı yoğurt ve
 Bu yoğurttan yapılan Ayran
 Bitki çayı
 Türk kahvesi
 Filtre kahve

Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin
 Tereyağı
 Zeytinyağı
 Fındık yağı

Tahıllar
 Et
 Balık
 Sebze
 Salata 
 Bakliyat 
 Yer fıstığı

 Ara öğünler, doymadan sofradan kalkmak, 
 saat 20:00 den sonra bir şeyler yemek          veya atıştırmak.

 Şayet ara öğün yeme ihtiyacı hissederseniz     bilin ki bir önceki yemeği doyana kadar
  yememişsiniz.

 Kalori hesabı olmadığı için serbest gıdaları
 saat 20:00 yi geçmemek koşuluyla doyana
 kadar yemek, tercihan günde 2 öğün yemek

 (saat 20:00 den sonra Su, Kahve, Çay,
  Ayran, Maden suyu içilebilir.)



ev yapımı makarna


Ev yapımı mantı, makarna, erişte çeşitlerini çoğu insan gibi severim. Mutfağında (kışlık veya öğünlük) makarna ve erişte yapan insan, mutlaka hamurunu hazırlamak için; un, su, yumurta ve tuz kullanılır. Bilinen bu malzemeler kullanılarak yapılan ev makarnalarının tatları ve lezzetleri birbirini tutmaz. Sebebi ise, makarna hamuru yaparken kullanılan malzemelerin miktarlarıyle ilgilidir. Evde makarna yapmanın olmazsa olmaz malzemesi, un çeşitidir. Her un ile istenilen kalitede ev makarnası yapılamaz. Makarna hamurunda kullanılacak un, baklava ve börek yapımında kullanılan un kalitesinde olacak. Un'u tedarik ettikten sonra, geriye malzemeleri doğru miktarlarda kullanmak gerekiyor. Makarna hamurunda ıspanak kullanıp kullanmamak tercih meselesidir, isterseniz kullanmazsınız. Ev makarnası tarifim 4 kişiliktir, denerseniz memnun kalırsınız.

Ev Yapımı Makarna Malzemesi
  • dört su bardağı baklavalık böreklik un (440 gr.)
  • iki yumurta (130 gr.)
  • iki Türk kahve fincanı su (140 gr.)
  • iki çorba kaşığı kurutulmuş ıspanak (20 gr.)
  • bir tatlı kaşığı tuz (8 gr.)
Tarifin Devamı »

Peynirli Izgara Kabak Rulo


Malzemeler:
5 tane orta büyüklükte kabak...
1 su bardağı lor peynir
½ su bardağı beyaz peynir
½ demet dereotu
1 çay bardağı biberli yeşil zeytin
1 tane kapya biber
1 çay bardağı zeytin yağ
Tuz ,karabiber,pul biber


Hazırlanışı;

Öncelikle kabakları ince uzunlamasına kesin, ardından tuzlayın. Hepsini tuzladıktan sonra sulanan kısımlarını kağıt havlu ile bastırarak kurulayın.Kabakların iki yüzüne fırça ile sıvı yağ sürün.Teflon tavada ya da ızgarada kabakların her iki yüzünü ızgara edin.Kapya biberi, dereotu ve yeşil biberleri incecik doğrayın.Diğer malzemelerin tamamıyla peynir ve zeytinleri karıştırın.Elde ettiğiniz karışımdan her bir kabak şeridine bir parça koyup rulo şeklinde sarın.Yan yana dizip dereotu ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
diyetyemeklertarifleri.org

Mantar Yatağında Tavuk Sote


Malzemeler

  • 400-500 gram büyük mantar
  • 150 gram  kemiksiz tavuk göğüs
  • 1 adet köy biberi
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1 adet soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 adet domates ya da 2 yemek kaşığı domates konserve
  • Mantarların içine koymak için tereyağ
Üzeri için;
  • Kaşar peynir

Yapılışı

Öncelikle mantarlarımızı güzelce yıkıyoruz ve saplarından ayırıyoruz. Sayıya göre bir borcama dizip içlerine ufak ufak tereyağ koyuyoruz. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30-35 dk pişiriyoruz. Mantarlar kendi suyunu bırakıyor. Mantarların içi su ile dolabilir onları borcama akıtabilirsiniz. Mantarlar pişerken tavuk soteyi yapıyoruz.

Bir tavaya soğan ve sarımsakları yemeklik doğrayıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Yaklaşık iki dilim halinde olan tavuk göğüsleri ufak ufak küp küp doğruyoruz. Pembeleşen soğanların üzerine koyup rengi dönene kadar bekliyoruz. Sonra biberleri ufak ufak doğrayıp ekliyoruz. En son domates ve salçamızı da ekleyip yarım çay bardağı kadar su ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Tuzunu da eklemeyi unutmuyoruz. O sıra da mantarlar pişmiş olur. Fırından pişen mantarları çıkarıp içine tavuk soteyi koyup üzerine de kaşar rendesi koyuyoruz. Mantarların suyu borcamda kalıyor. Kaşarların üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Kızarınca fırından çıkarıp servise hazır hale getiriyoruz.

http://www.nefisyemektarifleri.com/mantar-yataginda-tavuk-sote/

Yoğurtlu Pırasa Kavurması




  • 1 kg pırasa
  • 1 adet soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber, pul biber
  • Sıvıyağ

  •       Üzeri için;
    • 1 kase yoğurt
    • Tereyağı
    • Pulbiber
    Pırasaları yıkayıp halka şeklinde ince ince kesip hazır edelim, soğanı sarımsağı yemeklik doğrayıp yağda kavuralım, pırasayı ekleyip hafif kavrulduktan sonra tuz ve baharatları ekleyip, 1 çay bardağı su ekleyip orta ateşte kapağını  kapatıp pişirmeye bırakalım, pırasalar pişip soğuyunca üzerine yoğurdu dökelim, son olarak tereyağını eritip pul biberi koyalım ,yoğurdun üzerine gezdirelim.

    Kaynak: http://www.nefisyemektarifleri.com/yogurtlu-pirasa-kavurmasi-harika/

    Kuruyemişler



    Kuruyemişlerin kavrulmadan yenmeleri gerekmektedir. Çünkü kavruldukları zaman içerdikleri sağlıklı yağlar ısıyla trans yağa dönüşmekte ve çok zararlı hale gelmektedir. Kuruyemişler yağlı oldukları için ısıya maruz kalmadan saklanmalılar, bu nedenle biz kuruyemişleri buzdolabında muhafaza ediyoruz. Cevizi kabuklu alıp birkaç gün yetecek kadar kırıp yiyoruz. 

    Badem
    Kuruyemişlerin en lezzetlilerindendir. Atıştırmalık olarak çok iyi bir seçenek olduğu kadar bazı yemeklerde de kullanılabilir. Taze ve kuru meyvelerin yanına da çok iyi uyum sağlıyor.


                                           Kavrulmamış Antep fıstığı



    Kuru üzüm iyi bir demir deposu ayrıca siyah üzüm çekirdekleri çok güçlü bir antioksidan. Fındıkla, kuru üzüm vaz geçilmez bir ikili oluşturuyorlar ve bu karışımın glisemik indeksinin 20 olduğunu Canan hanımın kitabında görüyoruz. 



    Hint fıstığı da denilen ve çoğunlukla Hindistan'da yetişen bu fıstık da çok yararlı ve leziz kuruyemişlerdendir. Kavrulmamış yer fıstığını sevmeyenler için alternatif olabilir.

    Fındık başlı başına lezzetli bir kuruyemiş olduğu gibi kuru üzümle birlikte muhteşem bir ikili oluşturur. Fındık yağı da kullanılabilecek en sağlıklı yağlardandır, bir Omega-9 yağıdır. Isıya dayanıklı olduğu için yemeklerde rahatlıkla kullanılabilir. Kokusuz bir yağ olduğu için et yemeklerinde ve çorbalarda zeytinyağı ve tereyağı kokusunu sevmeyenler için  ideal bir yağdır.



    Kuru erik, günkurusu kayısıyı çok tatlı bulanlar için mayhoş tadıyla iyi bir alternatif oluşturmaktadır. Diğer kuru meyvelerle karıştırılarak şeker eklenmeden ve kaynatılmadan suda bekletilerek komposto yapılabilir.






    Beyne benzer yapısıyla cevizin hafızayı güçlendirdiği, depresyona iyi geldiği ve bunlar gibi sayısız yararları olduğu söylenmektedir. Karatay kahvaltısına en yakışan kuruyemişlerden olduğu gibi salatalar ve yemeklerde de sıkça kullanılır.




    Günkurusu kayısının glisemik indeksi taze kayısıdan daha düşüktür. İçine doğal kaymak ve ceviz konularak yendiğinde tüm tatlı ihtiyacınızı giderir. Biz buna mucizevi tatlı diyoruz.