30 Kasım 2016 Çarşamba

Brokoli ve Karnıbaharlı Köfte




Karnabahar ve brokoli buharda pişirilir.
Yoğurma kabına alınır. İstenilen baharatlar ve tuz konur iyice yogurulur
Kuru soğan ve sarımsak ince bir şekilde doğanır bir tavada zeytin yağı ile biraz pişirilir, üzerine kıyma koyulur. Karabiber, maydanoz,  yeşil soğan ve pul biber eklenip karıştırılır.
Pisince ocaktan alınır,  soğuyunca karnabaharlarn üzerine koyulur, iki yumurta kırılır ve iyice yogurulur.
Borcam zeytinyağı ile yağlanır.
Halka halka soğanlar dogranir ve borcama dizilir. Soğan halkalarinin üzerine köfteler dizilir ve fırına verilir.
Afiyet olsun.

Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası. (Elif Açık)

Turşu Yararlı mıdır?



Turşu sağlığınız için faydalı mıdır? Cevap turşu yapımında kullanılan yönteme göre değişmektedir. Aşağıdaki makale geleneksel ve modern yöntemi incelenmekte ve bu yöntemlerin nihai ürünün besin değerlerini nasıl etkilediğini göstermektedir. .

Biliyor Muydunuz?
Kornişon turşusu Amerika Birleşik Devletleri’nde en sık tüketilen turşu çeşididir. Bunlar genellikle sandviç, hamburger ve diğer atıştırmalıklar ile birlikte servis edilirler.

Günlük yemeklere keskin bir tat eklemek istediğinizde turşu uzun zamandır ilk tercih olmuştur. Onlar kesinlikle yemeği daha heyecanlı bir hale getiren lezzet arttırıcılarıdır. Ancak, sağlık açısından turşunun herhangi bir besin değeri var mıdır? Turşu yemeklere tat katmanın haricinde onlara besin değerleri de katıyor mu?

Turşu Sağlık İçin Faydalı Mıdır?
Daha önce belirtildiği gibi, cevap turşu yapımında kullanılan yönteme göre değişmektedir. Salatalık gibi sebzeler ya da elma, şeftali ve armut gibi turşu yapımında kullanılan meyveler şüphesiz besleyicidir fakat turşu yapım süreci son ürünün besin içeriğini belirler. Bunlar aşağıda ele alınmıştır;
Doğal Fermantasyon:
Turşu yapımında kullanılan geleneksel fermantasyon yönteminin, turşu yapımında kullanılan sebze ve meyvelerin besin değerlerini koruduğu tespit edilmiştir. Bunun nedeni geleneksel fermantasyon yönteminde herhangi bir ısı veya kutulamanın kullanılmamasıdır. Sadece rafine edilmemiş deniz tuzu ya da fermantasyon için kullanılır. Bu şekilde doğal olarak fermente edilen turşular sindirimi kolaylaştırdığı bilinen faydalı bakteriler açısından da iyi bir kaynak sağlar. Yani doğal olarak üretilen bu turşulardan küçük miktarlarda tüketmek, bağırsaklardaki faydalı bakterileri artırmak için kolay bir yoldur. Sindirimi geliştiren bu faydalı bakteriler bağışıklık sistemini geliştirmenin yanında, B ve K vitaminleri sentezinde de önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca turşu doğal bir şekilde fermente edildiğinde, ısıya duyarlı vitamin ve mineraller de kaybolmaz. Bu geleneksel yolla fermente edilen turşunun en önemli faydalarından biridir.

Modern Turşu Yöntemleri:
Bugünlerde turşu kurmanın en yaygın yolu olan sirke-tabanlı pastörize turşular ısıl işlem görmektedir. Her ne kadar bu süreç ürünün raf ömrünü uzatsa da, zengin enzimler ve yararlı bakterilerin yanı sıra ısıya duyarlı vitaminleri öldürmektedir. Isıtma işlemi nihai ürünün besin değerini düşürür. Yani, modern yöntemlerle üretilen turşuların doğal olarak üretilen turşulara göre besin değerleri azalmaktadır.
Porsiyonlarınıza Dikkat Edin!
Hiç şüphe yok ki geleneksel yöntemle fermente edilen turşu, sağlıklı ve lezzetlidir ancak kesinlikle aşırı tüketimini önlemek gerekir. Nedeni ise oldukça basit turşunun yüksek tuz içeriği! Turşuyu daha uzun bir süre için muhafaza edebilmek için ekstra tuz ilave edilmesi gereklidir. Yani çok fazla turşu tüketmek ekstra tuz almak demektir.
Örneğin bir kornişon turşu 306 mg sodyum içeriği ile günlük sodyum ihtiyacının %13’ünü karşılar. Yani günde bir kaç tane turşu tüketirseniz günlük ihtiyaç olan 2.300 mg’ı aşabilirsiniz. Yüksek miktarda tuz alımı yüksek tansiyonun en önemli sebeplerinden biri olmuştur. Çok fazla sodyum alımı da vücudun susuz kalmasına neden olarak böbrek hasarı, kalp krizi ve inme riskini arttırabilir. Bu sağlık riskleri akılda tutulmalı ve turşu tüketiminde kesinlikle aşırıya kaçılmamalıdır.
Turşu Suyu:
Çok küçük miktarlarda turşu suyu içmenin de bazı sağlık faydaları olabilir. Yüksek sodyum içeriği nedeniyle turşu suyu içmek, kas kramplarının ve akşamdan kalmalık belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Pek çok sporcu turşu suyunun spor ile bağlantılı kas kramplarını rahatlattığını bildirmiştir.

Hamilelikte Turşu Tüketimi:
Genellikle kadınların hamilelik dönemlerinde turşuya aşerme eğilimleri olduğu görülmüştür. Hamile bayanlarda turşu tüketimi çok endişe yaratacak bir neden olmasa da, turşunun çok yüksek tuz içeriği nedeniyle porsiyon konusunda dikkatli olunmalıdır.
Sonuç olarak doğal fermantasyon yöntemi turşu üretiminin orijinal yöntemidir ve bu şekilde üretilen turşular yıllar boyu sağlıklı ve lezzetli yemeklerin ayrılmaz bir parçası olmuştur. Besin değerlerinin ve faydalı bakterilerin ölmesi nedeniyle ısıl işlem görmüş turşulardan kaçınmaya çalışın. Az miktarda tüketildiğinde sağlıklı olan turşuları aşırıya kaçmadan tüketmeye özen gösterin!


http://www.bilgiustam.com/tursu-saglik-icin-faydali-midir-zararli-midir/

27 Kasım 2016 Pazar

enfes lor tatlısı


Enfes mi enfes, lor tatlısı tarifimde; oda sıcaklığında tuzsuz tatlı lor peyniri, bir bütün tavuk yumurtası, baklava ve börek yapımında kullanılan un, ince taneli irmik, kahvaltılık tuzsuz tereyağı ve bir çay kaşığı tepelice doldurulmuş karbonat kullandım. Saydığım malzemelerle tatlının hamurunu hazırladım, beze yaptım, yağlanmış tepsiye dizdim, turbo fırının alttan ikinci rafında 175°C derecede yarım saat pişirdim ve sıcak olan şerbetini verdim. Şerbeti tatlı hamuru fırıda pişerken hazırlarsanız, zamanlamanız mükemmel olur. Şerbetli tatlıları seviyorsanız, yapımı kolay bu tatlıyı denemenizi tavsiye ederim.

Enfes Lor Tatlısı Malzemesi
  • iki su bardağı dolusu lor peyniri
  • iki çorba kaşığı tepeli doldurulmuş un
  • iki çorba kaşığı tepeli doldurulmuş irmik
  • üç çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
  • bir çay kaşığı tepeli doldurulmuş karbonat
  • bir tane tavuk yumurtası
Tarifin Devamı »

22 Kasım 2016 Salı

Çökelek Salatası

    

    
     1 kase çökelek,
  • 1/2 demet maydonoz,
  • 4 dal taze soğan,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber,
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı

  • Taze soğan ve maydanozlar ince ince doğranır.
    Bir kabın içerisine alınır.
    Üzerine çökelek ve pul biber, eklenip harmanlanır.
    Son olarak zeytin yağı ilave edilip, karıştırılır.
    İstenilen zaman servis edilebilir.


  • 19 Kasım 2016 Cumartesi

    Yer Elması Çorbası





    Malzemeler:
    • yaklaşık 750gr yerelması
    • 1 adet kuru soğan
    • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
    • yarım su bardağından biraz az kırmızı mercimek
    • yaklaşık 1,5lt kaynamış su
    • tuz
    • limon
    Hazırlanması:
    1. Yerelmalarını soyup limonlu suda bekletin. Kuru soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağında kavurun.
    2. Soğan şeffaflaşmaya başlayınca yerelmalarını küp küp doğrayıp tencereye ekleyin. Mercimeği yıkayıp tencere ilave edin ve birkaç kez daha karıştırın.
    3. Kaynamış suyu ekleyip mercimekler ezilene kadar pişirin. Pişince blendırdan geçirin, kıvamı koyu gelirse su ilave edin. Tuzunu ekleyip limon suyula servis yapın.