11 Mart 2014 Salı

Misir Ekmegi

Evde balik pistiginde ben cok mutlu olurum. Cunku annem aglamalarima dayanamaz ve mutlaka benimle baligini paylasir. Gerci birkac haftadir sacma bir mama yemek zorunda kaliyorum. Usutmusum ve bobreklerim duzelsin diye ozel mama alindi. Tadini hic begenmedigim icin surekli yaramazlik yaparak annemle babama bunu anlatmaya calisiyorum. Gecenlerde acliktan, mutfak kapisini acip ekmek caldim ve birazcik yedim. Misir ekmegi ise bizim evin vazgecilmezlerinden, siz de bu tarifi mutlaka denemelisiniz...

Malzemeler:

500 gr misir unu
200 gr kaymak

1/2 cay kasigi mahlep
1 tatli kasigi seker
1 dolu tatli kasigi tuz

1/2 cay bardagi zeytinyagi
1 cay kasigi kabartma tozu
3-4 su bardagi kaynar su





Refika'yi izlerken kesfettigim ve birkac degisiklikle kendime uyarladigim bu tarifi umarim siz de begenirsiniz.

Firininizi 200 dereceye ayarlayin. Misir ekmeklerini yapacaginiz kucuk kaplari, ya da 25 cm lik tepsinizi firina koyarak isinmaya birakin. Bu sekilde ekmeginizin alti citir olacak.

Su haric tum malzemeleri, buyuk bir kapta karistirin. Misir unu yoresel oldugunda ekmegin kivami cok daha guzel oluyor. Icine beyaz un karistirilmamis misir unu bulabiliyorsaniz, mutlaka onu kullanin derim. Malzemelerinizin uzerine 3 su bardagi kaynar suyu ekleyin ve iyice karistirin. Eger hamur boza gibi civik bir kivamda degilse, bir bardak daha su ekleyin. Hamurunuz yeterince civik olmazsa, ekmeginizin uzeri catlayabilir. Baska da bir dezavantaji yok aslinda...

Isinan tepsinizi yaglayarak, hamur karisiminizi dokun. Ben tek porsiyonluk olmasi icin, biraz irice kagit kek kaliplari kullandim. 

Yaklasik 40 dakika ekmeginizi pisirin. Ilik olarak servis yapin.

Kaymagin lezzeti, ekmeginizi yerken sizi cok mutlu edecek...

Afiyet olsun...

19 Şubat 2014 Çarşamba

Kremali Yumurta

Bu haftasonu kahvaltida degisik ne yapabilirim diye dusunuyorsaniz, annemin tarifi tam size gore. Yumurta ve krema bence harika bir ikili. Aslinda en sevdigim scrambled eggs.. Kahvaltida karistirilmis yumurta oldugunda aglanip sizlanmakta ustume yoktur. Annem dayanamaz ve mutlaka bir parca verir...

Malzemeler:

1 yumurta
2-3 yemek kasigi krema
Tuz
Karabiber














Firininizi 180 dereceye ayarlayip isinmaya birakin.

Yumurtayi bir sufle kabina kirin. Tuz, karabiber serpin. Uzerini kaplayacak sekilde kremayi dokun. 

Isinmis olan firinda, 12 dakika pisirin. Daha uzun sure firinda kalirsa, yumurtaniz kati olur, o yuzden sadece 12 dakika bekletmekte fayda var.

Yaninda kizarmis baget ekmek dilimleriyle harika olacagina garanti veriyoruz.

Afiyet olsun...

18 Şubat 2014 Salı

Korili Nohut

Annemle babam Pakistan ve Hint yemeklerini cok severler. Ben kori kokusundan cok hoslanmasam da, cogu zaman yemegin icinde et ya da tavuk oldugunu bildigimden, yapilirken mutfaktaki yerimi alirim mutlaka... Bugunku tarifimizi babaannem de cok sevdi, siz de en kisa surede deneyin derim...


Malzemeler:

400 gr nohut, haslanmis
1 sogan, kup kup kesilmis
Basparmak buyuklugunde taze zencefil, rendelenmis 
2-3 yemek kasigi zeytinyag
3 dis sarimsak
1 cay kasigi kimyon
1 cay kasigi zerdecal
1 cay kasigi toz kirmizi biber
1 tatli kasigi aci kori
2 dal taze sogan, ince dogranmis
2 domates, rendelenmis
1 defne yapragi
1 su bardagi sicak su
Tuz, karabiber

Buyukce bir tencerede, soganlari zeytinyagda pembelesene dek kavurun. Sarimsak ve zencefili ekleyerek 1-2 dakika kokulari cikana dek kavurmaya devam edin. Kimyon, zerdecal, kirmizi biber, kori, tuz ve karabiberi ilave edin. Domates, defne yapragi ve nohutlari ekleyin. Suyu da ilave ettikten sonra 10-15 dakika kisik ateste kaynamaya birakin. Yemegin altini kapatmadan 1-2 dakika once, taze soganlari uzerine serpistirin. 

Bu yemegi biraz daha kremamsi dokuda yapmak isterseniz, icine 200 ml hindistan cevizi sutu ekleyebilirsiniz. Sicak olarak servis yapin.

Nohut yemekten pek hoslanmayanlarin bile sevecegi bir tarif. Umarim hosunuza gider.

Afiyet olsun...

Elmali Kereviz Salatasi

Babam kereviz sevmez, annemse bayilir. Iste bu nedenle, bizim evimizde kereviz yenen gunlerin sayisi cok kisitlidir. Sizinle bugun paylasacagimiz tarif, icinde kereviz kokusu olmayan, harika bir kereviz salatasi...


Malzemeler:

2 kereviz
1 yesil elma
1 su bardagi iri cekilmis ceviz
500 gr suzme yogurt
2 yemek kasigi labne
1/2 limon suyu
1 tatli kasigi tuz







Kerevizleri rendeleyerek, kararmamasi icin limon suyuyla karistirin. Baska bir kapta elmayi rendeleyin. Uzerine kerevizleri ilave edin. Yogurt, labne, ceviz ve tuzu da ekleyerek guzelce karistirin. 

Dilerseniz uzerini nar ve elma dilimleriyle susleyebilirsiniz.

Yilbasi soframizin vazgecilmezlerinden olan elmali kerevizi her sene Sedef yapar. Biz de afiyetle yeriz. Siz de deneyince, eminim bu saglikli salatadan vazgecemeyeceksiniz.

Afiyet olsun...

13 Şubat 2014 Perşembe

Cilekli Kalpler

Tatlisiz sevgililer gunu olmaz degil mi? Annemin en guzel tariflerinden biri de bugun sizinle paylasacagimiz cilekli milfoyler. Denemenizi siddetle oneriyoruz. Bir kedi olarak tatli yemem yasak biliyorsunuz, fakat bunlar o kadar guzel gorunuyorlar ki, belki gece gizlice calarim mutfaktan bir tane...

Malzemeler:

Yarim paket milfoy hamuru, oda sicakliginda bekletilmis
250 gr cilek, kucuk kesilmis
1 yemek kasigi toz seker
100 gr ricotta peyniri
Uzerine serpmek icin pudra sekeri
Kalp kurabiye kalibi






Firini 190 dereceye ayarlayarak isinmaya birakin.

Kestiginiz cilekleri, toz sekerle karistirarak, hamurunuzu acip kalipla kesene dek bekletin.

Tezgahi unlayarak, milfoy hamurunuzu acin. Bu olcuyle, kalp kalibinizin buyuklugune gore yaklasik 12 adet milfoy elde edecegiz. Kurabiye kalibinizla 24 adet kalp kesin.

12 kalbin uzerine, 1er tatli kasigi ricotta peyniri, 1er tatli kasigi da cilek koyun ve kalan bos kalp hamurlarla uzerlerini kapatin. Hem yapismasi hem de guzel gorunmesi icin, catalin uclariyla hamurun kenarlarina bastirin.

Yagli kagit serdiginiz tepsinize kalpleri yerlestirin. Yaklasik 15 dakika altin rengi alana kadar pisirin. Firininiza gore pisme zamani degisebilir, o yuzden arada kontrol etmenizde fayda var.

Firindan cikarttiginiz kalp milfoylerinizi yaklasik 5 dakika dinlendirdikten sonra, uzerlerine pudra sekeri serpistirin.

Afiyet olsun...

12 Şubat 2014 Çarşamba

Kalpli Citir Milfoy

Kalpli tariflerimiz devam ediyor. Annemle babam milfoyden pek hoslanmaz aslinda. Cok yagli birsey oldugu icin yemekten kacinirlar. Ama guzel tariflerle karsilastiklarinda dayanamayip denerler. Iste bu da oyle bir tarif...

Malzemeler:

Yarim paket milfoy, oda sicakliginda bekletilmis
3-4 dilim mozzarella peyniri
1 yumurta sarisi
1-2 yemek kasigi rendelenmis parmesan
Hamuru acarken kullanmak icin un
Kalp kurabiye kalibi


Tezgahi unlayarak, milfoy hamurunuzu acin. Bu olcuyle 12 adet atistirmalik citir milfoy elde edecegiz. Kurabiye kalibinizla 24 adet kalp kesin. Eger bir kucuk boy kalp kalibiniz daha varsa, mozzarella peynirinizi de onunla kesebilirsiniz. 12 adet de kucuk kalp ya da kare mozzarella peyniri kesin. 

Kalp hamurunuza firca yardimiyla yumurta aki surun. Uzerine mozzarellayi koyun ve diger kalple kapatin. Hem yapismasi hem de guzel gorunmesi icin, catalin uclariyla hamurun kenarlarina bastirin. Kalpleriniz bitene kadar bu islemi tekrarlayin. 

Daha sonra, uzerlerine de yumurta aki surerek, parmesan peyniri serpistirin. 

Mumkunse, hazirladiginiz hamurlari 15-20 dakika buzdolabinda dinlendirin. Bu arada firininizi 200 dereceye ayarlayin ve isinmaya birakin.

Yagli kagit serdiginiz tepsinize kalpleri yerlestirin. Yaklasik 10 dakika altin rengi alana kadar pisirin. Yaninda kirmizi biberli ya da feslegenli pesto ile, sicakken servis yapin.

Kirmizi biberli pesto tarifini daha sonra sizlerle paylasacagiz.

Afiyet olsun...

Kalp Tortilla Cipsleri

Annem yemeklere degisik sekiller vermeyi cok sever. Anneannemin, masaya suslu olmayan birsey koymadigindan bahseder hep... Hazir sevgililer gunu gelmisken, o da sizler icin birkac alternatif kalpli tarif hazirlamaya karar verdi. Tabiki ben hamurlu seylere bayiliyorum, o yuzden size de annemin tariflerini denemenizi oneriyorum...

Malzemeler:

Misir unlu tortilla ekmegi
Deniz tuzu
Zeytinyag
Kalp seklinde kurabiye kalibi










Firini 180 dereceye ayarlayarak isinmaya birakin. 

Kalp seklindeki kurabiye kalibinizla, tortillalari kesin. Aslinda bu cipsleri yapmak icin tortilla ekmeklerinin misir unlu ya da beyaz unlu olmasinin bir onemi yok. Biz misir unlunun tadini daha cok sevdigimizden, onu tercih ediyoruz.

Kestiginiz kalp tortillalari, yagli kagit serdiginiz tepsiye dizin. Uzerlerine bir firca yardimi ile zeytinyag surun. Daha sonra, taze oguteceginiz deniz tuzunu uzerlerine serpistirin. Cipslerinize biraz renk vermek isterseniz, tatli kirmizi toz biber de serpistirebilirsiniz.

Isinmis olan firininizda yaklasik 10-15 dakika pisirin. Firina gore kizarma suresi degisebilir, o yuzden 2 dakikada bir kontrol etmek kaydiyla biraz daha uzun sure pisirebilirsiniz. Altin rengi olduklarinda, cipslerimiz servise hazir demektir. Tabiki sogumalarini beklemekte fayda var :)

Bu sekilde, dilediginiz kalipla, cok yaratici ve saglikli cipsler hazirlayabilirsiniz.

Afiyet olsun...