24 Mayıs 2015 Pazar

kelle pişirme


kelle pişirme
Evlerde kelle ocak üzerinde tencere içinde veya düdüklü tencerede pişirilir. Şehirlerde yaşayan insanlar kelle ihtiyacını ciğerci dükkanlarından (yani, sakataçılardan) temin ederler. Ciğercide satılan genelde kuzu kellesidir ve kibarca kuzu başı denir. Kuzu kellesini ciğerciden aldığınızda derisi yüzülmüş, çeneleri açılmış ve beyin üzerine bir satır darbesi indirilmiş olur. Zaten sakatatçılar işlerini iyi yaparlar, siz söylemeden kellenin burun kısmını da keserek, kelleyi hazır pişirme durumuna getirirler. Size düşen, kelleyi güzelce yıkayıp, suyunu süzdükten sonra pişirmektir.
Tarifin Devamı »

kelle yemekleri


kelle yemekleri
  • Küçükbaş ve büyükbaş hayvan kellesiyle yapılan çeşit çeşit yemek vardır. Kelle yemek yapımında tek başına kullanıldığı gibi; bazen, diğer sakatat çeşitleriyle ortak kullanılır. Özellikle kuzu kellesi, koyun kellesi, koç kellesi ve keçi kellesi halkımız tarafından daha fazla tüketilir. Büyükbaş hayvan kellesi, bir bütün olarak yemek yapımında kullanılmaz. Örneğin; dana kellesini ele alırsak, dana kellesinin yanağında bulunan yanak eti, dana beyni ve bir bütün olarak dana dili ayrı ayrı yemek yapımında kullanılır.
Tarifin Devamı »

23 Mayıs 2015 Cumartesi

ocak alev ayarı

Ocak Alev Ayarlarım
Ocakta yemek pişirirken ocağın büyük gözünü kullanırım. Büyük göz'e ait düğmeyi çevirp, ocağı yaktığım zaman; büyük göz en yüksek alev ayarı ile yanar. Bu yüksek ısı, yemek pişirmem için uygun değildir, kullanmam. Düğmeyi sol tarafa döndürerek, alta ki resimlerde görünen alevleri ayarlar yemeğimi öyle pişirrim. İyi yemek yapmak için ocak alev ayarını iyi kullanmak, yemek yapmanın ilk şartıdır. Ocak ısısı, yemekte kullanılan malzemelerle barışık olmalıdır.

Tek ayarda bütün yemeklerimi yaparım diyorsanız, yemek yapmış olursunuz, şüphe yok. Fakat, tadan her kişinin onaylayacağı iyi kalite yemek yapmış olmazsınız. Resimler arasında olmayan, pilav pişirme alev ayarım da var. O resmi çekmek çok zor, çünkü kısık alev ayarı ile karıştırılabiliyor. Pilav pişirme alev ayarını, ocak düğümesini kapatma yönüne çevirerek ayarlarım.  Şöyle; düğmeyi tamamen kapatma yönüne çevirir, alevi siyah metal şapka ile hizalar pilavımı öyle pişirrim.
Tarifin Devamı »

11 Mayıs 2015 Pazartesi

Cilekli Milfoy Pasta

Eve minik kardesim geldiginden beri annem pek yemeklerle ilgilenmez oldu... Hatta benimle bile daha az ilgilenebiliyor ya neyse... Yaramazlik yaparak ilgilenmesini sagliyorum cogu zaman :) Babamin en sevdigi sey olan cilekli milfoy pastasini paylasacagiz sizlerle bugun... Eminim begeneceksiniz...

Malzemeler:

2 yumurta sarisi
½ litre sut 

2 yemek kasigi un
1 dolu tatli kasigi nisasta
½ su bardağı toz seker
1 tatli kasigi tereyag
1 paket vanilya

16-17 adet cilek, dorde bolunmus
6 yaprak milfoy hamuru

Suslemek icin pudra sekeri


Kare milfoy hamurlarini oklava ile acarak inceltelim. Diledigimiz sekilde keselim, kare, dikdortgen ya da yuvarlak... Hatta ozel gunler icin degisik kaliplarinizi kullanabilirsiniz.. Yagli kagit serdigimiz tepsiye dizelim. Uzerlerine catal ile delikler acalim ki piserken kabarmasinlar. Onceden isittigimiz 200 derecelik firinda, uzerleri kizarana dek pisirelim. Milfoy kisa surede pisen bir hamur oldugundan, firininizin cinsine gore pisme suresi degisebilir. En iyisi siz birkac dakika basinda durun :)

Milfoyler piserken, bir tencereye yumurtalarin sarisini, sekeri ve sutu ekleyelim. Iyice karistiralim. Ocagin altini orta ateste yakarak, cirpmaya devam edelim. Surekli karistirirken, yavas yavas unu ve nisastayi da ilave edelim. Muhallebimizin kaynamasini beklerken karistirmayi birakmayalim. Boylece topaklanmayi onleyecegiz. Kivami koyulastiginda vanilyayi ekleyerek karistiralim ve ocaktan alalim. Ara ara karistirarak sogumaya birakalim. 

Pisen milfoylerimizi firindan cikartarak sogumalarini bekleyelim.

Hazirladigimiz muhallebiyi sikma torbasina dolduralim.  

Milfoyleri bir tabaga alarak uzerine biraz muhallebimizden sıkalım.Uzerine diledigimiz kadar cilek ekleyelim. Tekrar muhallebi sıkalım. Ustune milfoy koyarak dikkatlice bastiralim. En uste pudra sekeri serperek pastamizi tamamlayalim. Kalan milfoy hamurlarimiz icin de ayni islemi tekrarlayalim. 

Tek tek ugrasmak istemezseniz, buyuk bir milfoy pastasi da yapabilirsiniz tabiki. Fakat milfoy kesilirken dagildigi icin ben pek buyuk seklini tavsiye etmiyorum.

Afiyet olsun...

29 Nisan 2015 Çarşamba

Etli Bamya Yemeği





Malzemeler:
  • 500 gr. kuru bamya
  • 250 gr. kuşbaşı dana eti
    2 kaşık sıvıyağ
  • 3 adet soğan 
  • 1 kaşık salçası veya 2 adet domates ezmesi (rendelenmiş)
  • 1 adet limon, tuz
Yapılışı:

1.    Bamyaları ipinden çıkarıp yıkayınız 2.    Geniş bir tencereye 6 bardak su koyup, yarım limon sıkıp, kaynatınız. Su kaynayınca yıkanmış bamyaları içine ilave edip, hafif yumuşayıncaya kadar haşlayınız.
3.    Sonrasında ateşten alıp, üzerine soğuk su koyup, bamyaları kabartınız ve dirileştiriniz.
4.    Eti kuşbaşı doğrayıp tencereye koyup üzerine yemeklik doğranmış soğanı, yağı, ilave edip kısık ateşte hafif pişirin.
5.    Domateslerin kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayınız salça ile birlikte tencereye ilave edip kavurun.
6.    Üzerine 4-5 bardak sıcak su ilave edip yarım limon suyu sıkın. Etler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.(suyu kâfi gelmezse sıcak su ilave edebilirsiniz)
7.    Bamya ve etler istediğiniz yumuşaklığa geldiğinde ocaktan alın ve servis yapın.

Kaynak: hamaratabla.comhamaratabla.com

24 Nisan 2015 Cuma

Unsuz ve Şekersiz Kek




  • 3-4 adet kuru kayısı
  • 3-4 adet kuru incir
  • 3-4 adet kuru elma
  • 3 tane yumurta
  • 2 su bardağı ceviz yada fındık
  • 1 kaşık silme karbonat
  • 1 vanilya çubuğu
  • 1,5 çay bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tarçın


  • 3-4 adet kuru incir, kuru elma ve kuru kayısıyı 1 saat öncesinden suda ıslatıp bekletin.
    Hamur karıştırma kabının içerisine 3 adet yumurtayı, 1.5 çay bardağı sütü, 2 su bardağı iyice dövülmüş fındık veya cevizi, kabartma tozunu, tarçını ve vanilyayı  ilave ederek iyice çırpın.

    Su içinde beklettiğiniz  ve iyice süzülen elma ve incirleri doğradıktan sonra hazırladığınız kek karışımına ilave ederek tekrardan iyice karıştırın. Unsuz ve şekersiz kekiniz için silikon bir keke kalıbı tercih etmeniz  çok daha iyi olur. Önceden ısıtılmış fırında  10 dakika kadar pişirmeniz mümkün.
    Pişen keki servis  tabağına ters çevirerek  soğuduktan sonra dilimleyerek ikram edebilirsiniz.
    Kek veya kurabiye ihtiyacınızı karşılayacağından emin olabilirsiniz.Afiyet olsun.

    Not: Kilo verme döneminde bu tür gıdalar yendiğinde kilo verimi durabiliyor. Bu nedenle ideal kiloya ulaşıldıktan sonra bu tür kaçamaklar yapmanız tavsiye edeilir.

    Kaynak: İnternetteki tariflerden uyarlanmıştır.

    Etli Kereviz





    Malzemeler
    1 kg kereviz
    250 gr kuşbaşı et
    1 büyük soğan
    1 orta boy havuç
    1 yemek kaşığı domates salçası
    2 yemek kaşığı tereyağı birazda zeytinyağı
    1/2 limon suyu
    1 yumurta sarısı
    Tuz


    Yapılışı
    Kerevizlerin kabuklarını soyun, kök ve yapraklarını ayıklayın.

    Kerevizleri yarım parmak uzunluğunda kuşbaşı doğrayın
    Çelik tencerede etleri, kıyılmış soğan ve yağla ateşe koyun kapağını kapatın.
    Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
    Küçük parçalar halinde doğranmış kerevizleri katıp altüst edin.
    Sıcak su ve pişmeye yakın tuz ekleyin. İndirmeden önce limon suyu ve yumurta sarısını çırpıp yemeğin suyundan biraz koyup ılıttığınız terbiyeyi yemeğe ilave edin.

    Çok az süre daha pişirip kapatın.
    Yumurtalı sevmeyenler arzu ederlerse sadece limon suyu koyabilirler.

    Kaynak: yemektarifler.com