27 Eylül 2013 Cuma

Kuskus Salatasi

Minik toplar gordugumde, onlarla oynamak istiyorum. Annemin yaptigi bu minik makanalar da oyun oynamak icin cok guzel gorunuyorlardi, fakat tahmin edeceginiz uzere, bir kuskus bile ele geciremedim...

Malzemeler:

1 su bardagi kuskus
100 gr beyaz peynir
4-5 kurutulmus domates
1 cay kasigi kekik
2-3 corba kasigi zeytinyag
Tuz
Karabiber





Kuskusu kaynayan tuzlu suda makarna gibi haslayin. Yeterince haslandiginda suzerek soguk sudan gecirelim ve buyuk bir kaseye koyalim. 

Kurutulmus domateslerimiz zeytinyaginda bekliyorsa kucuk kucuk dograyalim. Eger kurularsa, oncelikle 5 dakika kadar haslayarak keselim.

Peyniri ezelim ya da kup kup dograyalim. 

Peynir, kurutulmus domates, zeytinyag, tuz ve karabiberi kuskusun uzerine ekleyerek karistiralim. Uzerine kekik serperek, servis edelim.

Kuskus salatasi, et ya da tavugun yanina harika bir eslikci oluyor.

Afiyet olsun...

26 Eylül 2013 Perşembe

Hamsi Tava

Eve balik alindiginda nedense cok mutlu oluyorum :) Kokusu ne kadar guzel geliyor burnuma... Ama tabi, evde gezdirdigim icin annem yememe izin vermiyor. Bazen ayiklayip ufak bir parcayi tabagima koyuyor, boylece mutluluktan evde balikla gezinmemi engelliyor...

Malzemeler:

1 kg hamsi
5-6 corba kasigi misir unu
5-6 corba kasigi sivi yag
Tuz













Hamsiler oncelikle karin bolgelerinden ic organlari cikartilacak sekilde temizlenir. Guzelce bol suyla yikanir. Daha sonra bir suzgece alinarak hafifce tuzlanir ve yaklasik 10 dakika suyunun suzulmesi beklenir. 

Tezgaha sereceginiz bir kagit uzerinde ya da tabakta, hamsiler tek tek misir ununa bulanir. 

Balik tavasi yaglanip, hamsiler kuyruklari ortaya bakacak sekilde yan yana dizilir. Hamsileri sıkısık dizerseniz cevirirken dagilmazlar.

Ocagi kisik ateste acip, hamsilerin altta kalan kisimlari kizarana dek pisirin. Daha sonra balik tavasinin kapagi yardimiyla diger tarafini da cevirerek kizarmasini saglayin. Eger balik tavaniz yoksa, duz bir tabaktan da yardim alabilirsiniz. Bir de, baliklari cevirirken, eger fazla yag eklediyseniz suzmenizi tavsiye ederim. Yoksa cevirme esnasinda elinizi yakabilirsiniz. 

Iki tarafi da citir citir kizaran hamsilerinizi servis tabagina alarak, sicak olarak servis yapin. 

Bu yemegin en zahmetli kismi baliklari ayiklama kismi. Ne diyelim boyle lezzetli bir yemek icin ugrasmaya deger. 

Baligin taze taze ciktigi bu gunlerde mutlaka alip yapin derim. Dilerseniz, istavrit, barbun ya da sardalya gibi kucuk baliklari da ayni yontemle pisirebilirsiniz.

Afiyet olsun...

25 Eylül 2013 Çarşamba

Borulce Salatasi

Annemin yemek yapmak icin kullandigi minik toplari gorunce aklima hemen cinlik geldi. Tezgaha firlayip birkac tane calip oynayabilirim diye dusundum. Fakat tabiki annem kocaman acilmis gozlerimi gordugunde, bir yaramazlik pesinde oldugumu anlayarak beni mutfaktan uzaklastirdi.

Malzemeler:

1 su bardagi kuru borulce
1-2 dal taze sogan, ince dogranmis
1 cay bardagi zeytinyag
1 dis sarimsak, dovulmus
1/2 limonun suyu
Tuz







Kuru borulceleri tencereye koyduktan sonra, uzerine 4 su bardagi kadar su ekleyin ve yumusayana kadar haslayin. Borulcelerinizin cok yumusamasina izin vermeyin, zira camur gibi bir salataniz olabilir.

Borulceler haslanirken, zeytinyag, tuz, sarimsak, limon ve taze sogani karistirarak sosunuzu hazirlayin. Limon yerine 1 corba kasigi sirke de kullanabilirsiniz. Zevkinize gore, nar eksisi ilavesi de yapilabilinir. 

Haslanan borulcelerinizi suzun. Hala sicakken sosunuzla karistirin. Boylece borulceler zeytinyagini iclerine cekecek. Nefis salataniz servise hazir. 

Eger dereotu ve maydanoz sevenlerdenseniz, lezzetini arttirmak icin salataniza ince ince dograyarak ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...

24 Eylül 2013 Salı

Sigara Boregi

Annemin soyledigine gore, sigara boreginin adi 'kalem boregi' olarak degistirilmis. Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Kurulu tarafindan, cocuklarin parmaklari arasinda tutarak yedikleri birseyin, sigara degil kalem olarak adlandirilmasinin daha dogru olduguna karar verilmis. 

Malzemeler:

2 adet yufka
200 gr beyaz peynir, ezilmis
4-5 dal maydanoz, ince dogranmis

Kizartmak icin siviyag






Her bir yufkayi esit ucgenler seklinde 12'ye bolun.

Peynir ve maydanozu bir kapta karistirin. Dilerseniz, lezzet vermesi icin, tatli kirmizi toz biber de ekleyebilirsiniz. 

Her ucgen yufkanin, genis olan alt kismina bir kasik kadar peynirli harc koyup, yanlara dogru biraz yayin. Malzemelerin dokulmemesi icin, once yufkanin kenarlarini ice katlayip, sonra rulo seklinde sarin. Boreklerinizin ucunu hafifce suyla islatirsaniz, acilmalarini onlemis olursunuz. Tum yufka parcalariniz icin ayni islemi uygulayin.

Hazirladiginiz boreklerinizi, kizgin yagda cevirerek kizartin.  Yaginizin kizgin olmasi cok onemli, yoksa borekleriniz yagi icine ceker. Sicak olarak servis yapin.

Sigara boreklerinizi buzdolabi posetleriyle buzlugunuza kaldirabilir ve caniniz istedikce cikartip kizartabilirsiniz. Tabi once cozunmelerini beklemekte fayda var...

Cocuklugumuzda yedigimiz bu borekler, bana hicbir zaman  sigarayi ya da sigara icmeyi cagristirmadi. Simdilerde, marketlerde gordugum kalem boregi etiketli sigara borekleri, o yuzden olsa gerek, gercekten tuhafima gidiyor.

Afiyet olsun...

23 Eylül 2013 Pazartesi

Un Kurabiyesi

Mutfaktan calmayi en sevdigim sey un kurabiyesi ve elmali kurabiye. Hele bir de Findik'in elinden cikmissa, degmeyin keyfime... Calip banyoya goturdugum kurabiyelerimi afiyetle yiyebilirim, tabi yakalanmazsam...


Malzemeler:

2 corba kasigi pudra sekeri
250 gr margarin, eritmeden, oda sicakliginda
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldigi kadar un (yaklasik 4 bardak)
1 cay kasigi mahlep (istege bagli)

Uzerine serpmek icin ayrica pudra sekeri


Yag ve sekeri, kremamsi bir kivam alana dek karistirin. Un, kabartma tozu ve vanilyayi da ekleyerek guzelce yogurun. Elinize yapismayan sert bir hamurunuz olacak. Eger vaktiniz varsa, toparlanmasi icin hamuru bir saat kadar buzdolabinda bekletin.

Dinlenen hamurdan, yumruk buyuklugunde parcalar kopartip, tezgahin uzerinde rulo haline getirin. Bir catal yardimiyla, hafice bastirarak uzerine sekil yapin. Daha sonra, bicakla verev parcalar kesin. Tum hamur bitene kadar ayni islemleri tekrarlayin. 

Onceden isittiginiz 170 derece firindan, altlari pembelesip kurabiyeler hala beyazken cikartin. Biraz ilindiginda, uzerine pudra sekeri serpistirin.

Misafiriniz gelecegi zaman, kolaylikla yapabileceginiz un kurabiyelerimizi, herkesin begenecegini umariz.

Afiyet olsun...

22 Eylül 2013 Pazar

Tuzlu Kek

Annemle Findik, birgun tuzlu kek yapmak isterken, kelepceli kalip tam kapanmamis ve butun firin batmis :) Ama yine de kek pek lezzetli olmus, oyle anlatiyor annem... 

Malzemeler:

1 yumurta, aki icine sarisi uzerine
1 cay bardagi sivi yag
1 cay bardagi yogurt 
150 gr beyaz peynir, ufalanmis
4-5 dal dereotu, ince kiyilmis
1 cay kasigi tuz
1 paket kabartma tozu
Aldigi kadar un (yaklasik 1 1/2 su bardagi)




Bir kapta yuurtayi cirpiyoruz. Un haric tum malzemeleri karistiriyoruz. Unu azar azar ilave ederek karistirmaya devam ediyoruz. Koyu macun kivaminda bir hamurumuz olacak. Iyice karisan kek hamurumuzu, yagladigimiz orta boy kalibimiza dokuyoruz. Dilerseniz tek kullanimlik kagit kaliplardan kullanabilirsiniz. Cok pratik ve rahat oluyorlar. Uzerine yumurta sarimizi suruyoruz.

Onceden isittigimiz 170 derece firinda, uzeri kizarana dek pisiriyoruz. Kurdan batirdiginizda, temiz ciktiysa da pismis demektir. Kekimiz yaklasik 40-45 dakikada hazir olacaktir. 

Tuzlu kekinizin icine, arzuya gore kabak, patates ya da zeytin de ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...

21 Eylül 2013 Cumartesi

Domates Corbasi

Annemle anneannem, kalan herseyi mutlaka degerlendirirler. Daha once de sizlere bircok kez anlattim. Dunku tarifimiz biberli domatesi yaparken, rendeleyip suzdukleri domates suyunu da, corbaya katarak degerlendirmisler. Kipkirmizi rengiyle, bu leziz corba benim bile istahimi acti dogrusu :)


Malzemeler:

1/2 su bardagi un
2 corba kasigi sivi yag
1 corba kasigi salca (domates-biber karisik)
1/2 kg domates, rendelenmis suzulmus
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
Aldigi kadar su


Tencereye yag ve unu koyarak, un pembelesinceye dek kavurun. Salcayi ekleyerek karistirin. Surekli karistirarak domatesi ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edin. Kivamina gore su ekleyerek karistirmaya devam edin. Eger biberli domates yaptiysaniz, su yerine artan domates suyunu da kullanabilirsiniz.

Corbaniz kaynayip kivam aldiginda, servise hazir demektir. Dilerseniz kasar peyniri rendesiyle, dilerseniz krutonla servis yapin.

Afiyet olsun...