21 Kasım 2013 Perşembe

Ayva Tatlisi

Annemin ve Serkan Dayimin en sevdigi tatlilardan birinin tarifi paylasacagiz bugun. Annem universitedeyken, Serkan Dayim evine gelecegi zaman, mevsimiyse mutlaka yaparmis bu tatlidan...

Malzemeler:

3 adet ayva
6 dolu corba kasigi toz seker
2 su bardagi su
4-5 adet karanfil

Servis icin kaymak ya da vanilyali dondurma






Ayvalari iyice yikayin, kabuklarini soyun ve ikiye bolun. Cekirdek kisimlarini ve kalin kenarlari bir bicak ya da corba kasigi yardimiyla temizleyin.Yalniz cekirdeklerini atmayin, bunlari ayvaya renk vermesi icin tatlimiz piserken icine ekleyecegiz.

Yayvan bir tencereye, ayvalarin icleri yukari bakacak sekilde dizin. Her birinin ortasina 1er corba kasigi seker koyun. Suyu ekleyin. Ayva cekirdeklerini ve karanfilleri ilave edin. Bir tasim kaynadiginda, ocagin en kucuk kismina alin ve kisik ateste yaklasik 2-3 saat, bicak batirdiginizda yumusayana ve ayvalarin rengi kizarana kadar pisirin. Tatlimizin yanmamasi icin, ara sira suyunu kontrol etmeyi unutmayin.

Guzel bir ayva tatlisi, tabiki kaymaksiz yenmez. Birer corba kasigi kaymak ya da birer top vanilyali dondurmayla ilik olarak servis yapin.

Afiyet olsun...

Bunu Blogumda Paylaşabilirim. Hürriyet Benim.

Hürriyet; gündeme dair cesur bir projeyle karşımızda. TBWA\ISTANBUL'un hazırladığı proje kısa zamanda oldukça ses getirdi. Din, dil, ırk, cinsiyet ayırt etmeden bireysel özgürlükleri konu alan projenin amacı Türkiye'nin dört bir yanından insanların hürriyetlerini dile getirmeleri ve seslerini duyurmaları...

Bu proje katılımcıların kendi hürriyetlerini anlatmaları için tasarlandı, katılımcılar videolarını oluştururken ilham versin diye de bir film hazırlandı.

Hürriyet, herkesi kendi hürriyet cümlelerini yazmaya ve hürriyet şarkılarını yaratmaya davet etti. Kullanıcılar içinde kendi fotoğraflarının da olduğu hürriyet filmleri yaratabiliyor ve bu filmleri sosyal medyada dilediğince paylaşabiliyor. Ayrıca seçtikleri mesaj ve fotoğraflarından oluşan bannerı hurriyet.com.tr sayfalarında yayınlanıyor. Kısaca proje tamamıyle interaktif bir proje olarak kurgulandı. www.hurriyetbenim.com üzerinden ilham verici videoyu seyredebilir, kendi video ve bannerınızı yaratabilirsiniz.

"Hürriyet Benim" filmi, daha TV’ye çıkmadan viral olarak sosyal medyada gösterildi ve çok kısa sürede yayılarak; sosyal medyada konuşulmaya ve paylaşılmaya başlandı. Kullanıcıların katkılarıyla yapılan klipleri Twitter'dan #hürriyetbenim hashtag'iyle takip edebilirsiniz.

Ben de kendi videomu oluşturdum ve benim için hürriyetin ne demek olduğunu anlattım. İzlemek için;

http://hurriyetbenim.hurriyet.com.tr/video.aspx?k=WNDMQ4J200X



Bir boomads advertorial içeriğidir.

20 Kasım 2013 Çarşamba

Körili Karnabahar

Babam karnabahar yemegini pek sevmez. Annem de o yesin diye karnabahari sekilden sekle sokar. Evimiz biraz Hintli evi gibi koksa da, babam asagidaki sekilde pisen karnabahari çok sever.

Malzemeler:

1 adet kucuk karnabahar
6-7 corba kasigi zeytinyag
3 tatli kasigi köri tozu
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 cay kasigi kimyon
1 cay kasigi toz zencefil
1 tatli kasigi tuz
1/2 cay kasigi karabiber






Firininizi 200 dereceye ayarlayin ve isinmaya birakin.

Karnabahari kucuk parcalara ayirin ve derin bir kaba koyun.

Bir kapta zeytinyag, köri, pul biber, kimyon, zencefil, tuz ve karabiberi karistirin. Karnabaharin uzerine dokun. Karnabaharlarin hepsinin, zeytinyagli sosa bulandigindan emin olun. 

Firin tepsinize yagli kagit serin ve sosladiginiz karnabahari uzerine yayin. Isinmis olan firininizda, yaklasik 25-30 dakika pisirin.

Dışı çıtır çıtır karamelize olmus, içiyse yumusacik körili karnabahariniz servise hazir.

Haşlama kismini unuttum sanmayin. Bu tarif icin karnabaharlari haslamaniza hic gerek yok... 

Et ya da tavuğa harika bir eşlikçi olacaktir. Eminim sizler de seveceksiniz.

Afiyet olsun.

19 Kasım 2013 Salı

Tel Şehriyeli Pilav

Annemin en sevdigi pilav cesitlerinden biri. Goruntusu cok guzel olsa da, yaninda et yapilmadigi surece benim pek ilgimi cekmiyor. En sevdigim karbonhidratin elmali kurabiye oldugunu artik herkes ogrenmistir herhalde :)

Malzemeler: 

2 su bardagi pirinc
2 corba kasigi tel şehriye
1 tatli kasigi tuz
1 corba kasigi zeytinyag
1 corba kasigi tereyag 1,5 su bardagi su, kaynar
1 adet knorr tavuk suyu
Pirincleri islatmak  icin; kaynar su, 1 corba kasigi sirke, 1 tatli kasigi tuz
 

Pirincleri derin bir kaba koyarak, uzerine sicak su, sirke ve tuzu ekleyin ve en az 20-25 dakika bu suda bekletin. Sirke, pirincteki fazla nisastanin disari atilmasini saglayacak, boylelikle pirinc daha az zararli bir hale gelecek..
Yeterince suda bekleyen pirinclerinizi, duru bir su gorene dek yikayin ve suzun. 

Pilav tencerenize zeytinyagi ve biraz tuz koyarak, kisik ateste sehriyelerinizi kavurun. Sehriyeler kahverengi olduklarinda bir kaseye cikartin.

Tencereye tereyagini, tavuk suyunu ve tuzu ekleyin. Tereyag eridiginde, 1,5 bardak kaynar suyu ve pirincleri ilave edin. Bir defa karistirip, tencerenin kapagi kapali olarak, kisik ateste suyunu cekene dek pisirin. Pirincler suyunu cekip, goz goz oldugunda, ocagi kapatip, şehriyelerinizi ekleyin ve pilavinizi 6-7 dakika dinlendirin. 

Servis yapmadan once şehriyelerin pilavla karismasini saglayin.


Bu sekilde yaptiginizda, şehriyeler pilavin icinde hafif citir kalacak. Lezzeti ve kokusu daha bir guzel olacak. Denemeden karar vermeyin.
 

Afiyet olsun :)

18 Kasım 2013 Pazartesi

Visneli Madeleines

Bilirsiniz ki kirmizi toplara dayanamam. Annemin minik kekler yapmak uzere aldigi visnelerle oynamayi da çok istedim. Fakat her yer kipkirmizi olur diye engellendim. Gece gizlice mutfaga girip, buzlugu acmayi da becerebilirsem, birkac tane çalip oynayabilirim...

Malzemeler:

3 yumurta
130 gr toz seker
30 gr bal
60 ml sut
175 gr tereyag
200 gr un
1 paket kabartma tozu
200 gr donmus visne








Sutu ve tereyagi eriyene kadar ocakta isitin. 

Ayri bir kapta, sekeri ve yumurtalari mikserle kar gibi olana dek cirpin. Bali ekleyip karistirin. Tereyagli sutlu karisimi ekleyin. Un ve kabartma tozunu da ilave ederek guzelce harmanlayin.

Hamurunuzu, minik kaliplara bolusturun. Daha sonra visnelerin suyunu suzerek, tanelerini ekleyin. Her minik kalip icin, 2-3 adet visne kullanabilirsiniz.

Ben madeleine yaparken, en kucuk boy silikon kalip kullaniyorum. Madlen ya da deniz kabugu seklinde kaliplarla da çok guzel gorunuyorlar. Buyukce tek bir kalip kullanmanizi tavsiye etmiyorum. Cunku islak kek gibi bir kivami oldugundan, buyuk kalipta pisme suresi uzuyor. Çok pisince de sungersi dokusu kayboluyor. Dolayisiyla, minik kaliplari tercih etmenizi oneriyorum.

Eger metal kalip kullanacaksaniz, once yag surup, sonra biraz unlayin.  Fazla gelen unlari bosaltin. Daha sonra hamurunuzu ilave edin.

Onceden isitilmis 170 derece firinda, 15-20 dakika, ya da madeleinelariniz altin sarisi olana dek pisirin.

Mis gibi kokan, hem de pek lezzetli olan madeleinleriniza hiçkimse karsi koyamayacak...

Afiyet olsun...

Tiramisu

Annemin isleri nedeniyle bir suredir tarif yazamadik. 8 Kasim Deniz'in dogumgunuydu. Annem de, asagida okuyacaginiz nefis tatliyi yapip goturdu. Biliyorsunuz benim tatli yemem yasak, dolayisiyla tadina bakamadim. Fakat harika bir goruntusu vardi.

Malzemeler:

3 su bardagi sut2 cay bardagi toz seker1 cay bardagi un1 yemek kasigi bugday nisastasi1 yumurta sarisi 1 paket vanilya
2 kutu krema
200 gram mascarpone peyniri
1 su bardagi nescafe/filtre kahve
3 yemek kasigi rom
2 paket kedi dili biskuvisi
1 yemek kasigi kakao


Oncelikle kremayi yaparak sogumaya birakacagiz. Bir tencereye sut, seker, un, nisasta, yumurta sarisi ve vanilyayi  koyarak, cirpici yardimiyla surekli karistirarak puding gibi pisirelim. Kaynayip kivam aldiginda, ocagi kapatip ara sira karistirarak sogutalim. Kremamiz yeterince sogudugunda, icine mascarpone ve kremayi ekleyerek cirpmadan karistiralim. Uzerini folyoyla kapatarak, buzdolabinda en az 1 saat dinlendirelim. 

Ben kremayi aksamdan yaptim. Eger vaktiniz varsa, sizde aksam yapip buzdolabinda bekletebilirsiniz. Boylece  icindeki tum aromalar birbirine karisacak ve harika bir kremaniz olacak.

Kucuk bir tavada, 2 yemek kasigi romu isitin ve alkolu ucana kadar 5-6 dakika kaynatin. Ocaktan alip soguk kahve ve kalan 1 yemek kasigi romla karistirin. 

Tiramisuyu yapacaginiz kasenin en altina, dolaptan cikartmis oldugunuz kremadan 1-2 yemek kasigi yayin. Romlu kahveye batirip cikaracaginiz kedi dillerini bir sira halinde dizin. Uzerlerine kremanizin yarisini yayin. Ayni islemi ikinci kat icin de yapin. Kalan kremanizi mumkun oldugunca duzgun bir sekilde en uste yayin. Uzerine bir suzgec yardimiyla kakaonuzu serpin. Buzdolabinda 4 ila 6 saat bekletin. 

Nefis tiramisunuz servise hazir. Dilerseniz tek porsiyonluk kaplara da yapabilirsiniz. 

Afiyet olsun...

4 Kasım 2013 Pazartesi

Kuru Domatesli Pesto

Annem degisik tatlar uretmeye bayilir. Babam da afiyetle yer. Bense, sevdigim malzemeler kullanilarak birsey yapilmissa, yemek icin mutlaka aglarim. Bizim ev pek senlikli, annemin yemekleri de nefis... Tariflerimizi denemelisiniz...

Malzemeler:

1 kase kuru domates
1 paket çam fistigi
1 dis sarimsak
1 cay bardagi zeytinyag
7-8 yaprak taze feslegen
1/2 cay bardagi rendelenmis parmesan peyniri





Kuru domatesleriniz zeytinyaginda beklemiyorsa, oncelikle onlari kaynar suya atip 2-3 dakika haslayin.

Çam fistiklarini tavada, kisik ateste 1-2 dakika kavurun.

Pisirip suzdugunuz kuru domatesleri, çam fistiklarini, sarimsagi ve feslegeni mutfak robotunda azar azar yag ilave ederek cekin. Ben biraz taneli kalmasini tercih ediyorum. Dilerseniz puruzsuz bir kivam alana dek robotta cekebilirsiniz. En son parmesan peynirini ilave ederek karistirin ve servis tabaginiza alin.

Etin ve tavugun yaninda, ya da sabah kahvaltilarinda kizarmis citir citir ekmegin uzerinde yiyebilirsiniz...

Afiyet olsun...