12 Mart 2014 Çarşamba

Cikolatali Puding

Cikolatali tatlilari pek sevmiyorum. En sevdigim sey sade dondurma. Ama babam cikolatali pudingi cok sevdigi icin evimizde ara sira pisiyor...

Malzemeler:

3 yemek kasigi un
2 yemek kasigi bugday nisastasi
3 yemek kasigi kakao
1/2 su bardagi seker
4 su bardağı sut
1 su bardagi krema
150 gr bitter damla cikolata
1 tutam tuz
1 tatli kasigi tereyag
1 portakalin rendesi


Bir tencereye cikolata, portakal rendesi ve tereyag haric tum malzemeyi koyun ve sogukken karistirin.

Orta hararetli ateste surekli karistirarak pudinginizi pisirin. Pudingin parlak olmasi icin, kaynamaya yakin, tereyagini ve cikolatalari icine atin ve iyice eritin.


Pudingin kivami koyulastiginda atesten alin, portakal rendesini ilave edin ve cirpma teliyle 3-4 dakika cirpin. Uzerinde tabaka olusmamasi icin, ilinincaya dek ara sira karistirin.

Pudingi kaselere paylastirin ve soguk olarak servis edin. Uzerini fistik, badem ya da hindistan ceviziyle susleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...

11 Mart 2014 Salı

Isirgan Otu Yemegi

Pazar gecesi annemin yeni aldigi cizmeleri yedigim icin, dun butun gun benimle konusmadi. Aslinda ben sadece oyun oynamak istemistim. Cizmelerin cope atilabilecegini dusunemedim. Ama yedigim o saglikli mamanin yaninda, deri tadi gercekten nefisti...

Malzemeler:

1 demet isirgan otu
1 adet kuru sogan, kup kup kesilmis
2-3 yemek kasigi zeytinyag
1 kucuk havuc, ufak dogranmis
1 yemek kasigi bulgur
1 yemek kasigi domates salcasi
1 su bardagi kaynar su
Tuz, karabiber










Oncelikle, ellerinize mutlaka eldiven giyin. Aksi halde isirgan otunun dikenleri caninizi yakabilir ve kasinirsiniz. 

Isirgan yapraklarini ayiklayarak kalin saplardan ayirin. Bol sirkeli sicak suyla yikayin. Sicak suyla yikiyoruz ki, dikenler yumusasin ve yerken agzimiza batmasin.

Sogani ve havucu zeytinyagla birkac dakika kavurun. Salcayi ekleyin ve kokusu cikana kadar bir iki dakika pisirin. Isirganlari, suyu ve bulguru da ilave edin. Yemeginize dilediginiz kadar tuz ve karabiber ekin. Bulgurlar pistiginde, isirgan otu yemegimiz servise hazir demektir.

Afiyet olsun...

Misir Ekmegi

Evde balik pistiginde ben cok mutlu olurum. Cunku annem aglamalarima dayanamaz ve mutlaka benimle baligini paylasir. Gerci birkac haftadir sacma bir mama yemek zorunda kaliyorum. Usutmusum ve bobreklerim duzelsin diye ozel mama alindi. Tadini hic begenmedigim icin surekli yaramazlik yaparak annemle babama bunu anlatmaya calisiyorum. Gecenlerde acliktan, mutfak kapisini acip ekmek caldim ve birazcik yedim. Misir ekmegi ise bizim evin vazgecilmezlerinden, siz de bu tarifi mutlaka denemelisiniz...

Malzemeler:

500 gr misir unu
200 gr kaymak

1/2 cay kasigi mahlep
1 tatli kasigi seker
1 dolu tatli kasigi tuz

1/2 cay bardagi zeytinyagi
1 cay kasigi kabartma tozu
3-4 su bardagi kaynar su





Refika'yi izlerken kesfettigim ve birkac degisiklikle kendime uyarladigim bu tarifi umarim siz de begenirsiniz.

Firininizi 200 dereceye ayarlayin. Misir ekmeklerini yapacaginiz kucuk kaplari, ya da 25 cm lik tepsinizi firina koyarak isinmaya birakin. Bu sekilde ekmeginizin alti citir olacak.

Su haric tum malzemeleri, buyuk bir kapta karistirin. Misir unu yoresel oldugunda ekmegin kivami cok daha guzel oluyor. Icine beyaz un karistirilmamis misir unu bulabiliyorsaniz, mutlaka onu kullanin derim. Malzemelerinizin uzerine 3 su bardagi kaynar suyu ekleyin ve iyice karistirin. Eger hamur boza gibi civik bir kivamda degilse, bir bardak daha su ekleyin. Hamurunuz yeterince civik olmazsa, ekmeginizin uzeri catlayabilir. Baska da bir dezavantaji yok aslinda...

Isinan tepsinizi yaglayarak, hamur karisiminizi dokun. Ben tek porsiyonluk olmasi icin, biraz irice kagit kek kaliplari kullandim. 

Yaklasik 40 dakika ekmeginizi pisirin. Ilik olarak servis yapin.

Kaymagin lezzeti, ekmeginizi yerken sizi cok mutlu edecek...

Afiyet olsun...

19 Şubat 2014 Çarşamba

Kremali Yumurta

Bu haftasonu kahvaltida degisik ne yapabilirim diye dusunuyorsaniz, annemin tarifi tam size gore. Yumurta ve krema bence harika bir ikili. Aslinda en sevdigim scrambled eggs.. Kahvaltida karistirilmis yumurta oldugunda aglanip sizlanmakta ustume yoktur. Annem dayanamaz ve mutlaka bir parca verir...

Malzemeler:

1 yumurta
2-3 yemek kasigi krema
Tuz
Karabiber














Firininizi 180 dereceye ayarlayip isinmaya birakin.

Yumurtayi bir sufle kabina kirin. Tuz, karabiber serpin. Uzerini kaplayacak sekilde kremayi dokun. 

Isinmis olan firinda, 12 dakika pisirin. Daha uzun sure firinda kalirsa, yumurtaniz kati olur, o yuzden sadece 12 dakika bekletmekte fayda var.

Yaninda kizarmis baget ekmek dilimleriyle harika olacagina garanti veriyoruz.

Afiyet olsun...

18 Şubat 2014 Salı

Korili Nohut

Annemle babam Pakistan ve Hint yemeklerini cok severler. Ben kori kokusundan cok hoslanmasam da, cogu zaman yemegin icinde et ya da tavuk oldugunu bildigimden, yapilirken mutfaktaki yerimi alirim mutlaka... Bugunku tarifimizi babaannem de cok sevdi, siz de en kisa surede deneyin derim...


Malzemeler:

400 gr nohut, haslanmis
1 sogan, kup kup kesilmis
Basparmak buyuklugunde taze zencefil, rendelenmis 
2-3 yemek kasigi zeytinyag
3 dis sarimsak
1 cay kasigi kimyon
1 cay kasigi zerdecal
1 cay kasigi toz kirmizi biber
1 tatli kasigi aci kori
2 dal taze sogan, ince dogranmis
2 domates, rendelenmis
1 defne yapragi
1 su bardagi sicak su
Tuz, karabiber

Buyukce bir tencerede, soganlari zeytinyagda pembelesene dek kavurun. Sarimsak ve zencefili ekleyerek 1-2 dakika kokulari cikana dek kavurmaya devam edin. Kimyon, zerdecal, kirmizi biber, kori, tuz ve karabiberi ilave edin. Domates, defne yapragi ve nohutlari ekleyin. Suyu da ilave ettikten sonra 10-15 dakika kisik ateste kaynamaya birakin. Yemegin altini kapatmadan 1-2 dakika once, taze soganlari uzerine serpistirin. 

Bu yemegi biraz daha kremamsi dokuda yapmak isterseniz, icine 200 ml hindistan cevizi sutu ekleyebilirsiniz. Sicak olarak servis yapin.

Nohut yemekten pek hoslanmayanlarin bile sevecegi bir tarif. Umarim hosunuza gider.

Afiyet olsun...

Elmali Kereviz Salatasi

Babam kereviz sevmez, annemse bayilir. Iste bu nedenle, bizim evimizde kereviz yenen gunlerin sayisi cok kisitlidir. Sizinle bugun paylasacagimiz tarif, icinde kereviz kokusu olmayan, harika bir kereviz salatasi...


Malzemeler:

2 kereviz
1 yesil elma
1 su bardagi iri cekilmis ceviz
500 gr suzme yogurt
2 yemek kasigi labne
1/2 limon suyu
1 tatli kasigi tuz







Kerevizleri rendeleyerek, kararmamasi icin limon suyuyla karistirin. Baska bir kapta elmayi rendeleyin. Uzerine kerevizleri ilave edin. Yogurt, labne, ceviz ve tuzu da ekleyerek guzelce karistirin. 

Dilerseniz uzerini nar ve elma dilimleriyle susleyebilirsiniz.

Yilbasi soframizin vazgecilmezlerinden olan elmali kerevizi her sene Sedef yapar. Biz de afiyetle yeriz. Siz de deneyince, eminim bu saglikli salatadan vazgecemeyeceksiniz.

Afiyet olsun...

13 Şubat 2014 Perşembe

Cilekli Kalpler

Tatlisiz sevgililer gunu olmaz degil mi? Annemin en guzel tariflerinden biri de bugun sizinle paylasacagimiz cilekli milfoyler. Denemenizi siddetle oneriyoruz. Bir kedi olarak tatli yemem yasak biliyorsunuz, fakat bunlar o kadar guzel gorunuyorlar ki, belki gece gizlice calarim mutfaktan bir tane...

Malzemeler:

Yarim paket milfoy hamuru, oda sicakliginda bekletilmis
250 gr cilek, kucuk kesilmis
1 yemek kasigi toz seker
100 gr ricotta peyniri
Uzerine serpmek icin pudra sekeri
Kalp kurabiye kalibi






Firini 190 dereceye ayarlayarak isinmaya birakin.

Kestiginiz cilekleri, toz sekerle karistirarak, hamurunuzu acip kalipla kesene dek bekletin.

Tezgahi unlayarak, milfoy hamurunuzu acin. Bu olcuyle, kalp kalibinizin buyuklugune gore yaklasik 12 adet milfoy elde edecegiz. Kurabiye kalibinizla 24 adet kalp kesin.

12 kalbin uzerine, 1er tatli kasigi ricotta peyniri, 1er tatli kasigi da cilek koyun ve kalan bos kalp hamurlarla uzerlerini kapatin. Hem yapismasi hem de guzel gorunmesi icin, catalin uclariyla hamurun kenarlarina bastirin.

Yagli kagit serdiginiz tepsinize kalpleri yerlestirin. Yaklasik 15 dakika altin rengi alana kadar pisirin. Firininiza gore pisme zamani degisebilir, o yuzden arada kontrol etmenizde fayda var.

Firindan cikarttiginiz kalp milfoylerinizi yaklasik 5 dakika dinlendirdikten sonra, uzerlerine pudra sekeri serpistirin.

Afiyet olsun...