24 Eylül 2013 Salı

Sigara Boregi

Annemin soyledigine gore, sigara boreginin adi 'kalem boregi' olarak degistirilmis. Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Kurulu tarafindan, cocuklarin parmaklari arasinda tutarak yedikleri birseyin, sigara degil kalem olarak adlandirilmasinin daha dogru olduguna karar verilmis. 

Malzemeler:

2 adet yufka
200 gr beyaz peynir, ezilmis
4-5 dal maydanoz, ince dogranmis

Kizartmak icin siviyag






Her bir yufkayi esit ucgenler seklinde 12'ye bolun.

Peynir ve maydanozu bir kapta karistirin. Dilerseniz, lezzet vermesi icin, tatli kirmizi toz biber de ekleyebilirsiniz. 

Her ucgen yufkanin, genis olan alt kismina bir kasik kadar peynirli harc koyup, yanlara dogru biraz yayin. Malzemelerin dokulmemesi icin, once yufkanin kenarlarini ice katlayip, sonra rulo seklinde sarin. Boreklerinizin ucunu hafifce suyla islatirsaniz, acilmalarini onlemis olursunuz. Tum yufka parcalariniz icin ayni islemi uygulayin.

Hazirladiginiz boreklerinizi, kizgin yagda cevirerek kizartin.  Yaginizin kizgin olmasi cok onemli, yoksa borekleriniz yagi icine ceker. Sicak olarak servis yapin.

Sigara boreklerinizi buzdolabi posetleriyle buzlugunuza kaldirabilir ve caniniz istedikce cikartip kizartabilirsiniz. Tabi once cozunmelerini beklemekte fayda var...

Cocuklugumuzda yedigimiz bu borekler, bana hicbir zaman  sigarayi ya da sigara icmeyi cagristirmadi. Simdilerde, marketlerde gordugum kalem boregi etiketli sigara borekleri, o yuzden olsa gerek, gercekten tuhafima gidiyor.

Afiyet olsun...

23 Eylül 2013 Pazartesi

Un Kurabiyesi

Mutfaktan calmayi en sevdigim sey un kurabiyesi ve elmali kurabiye. Hele bir de Findik'in elinden cikmissa, degmeyin keyfime... Calip banyoya goturdugum kurabiyelerimi afiyetle yiyebilirim, tabi yakalanmazsam...


Malzemeler:

2 corba kasigi pudra sekeri
250 gr margarin, eritmeden, oda sicakliginda
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldigi kadar un (yaklasik 4 bardak)
1 cay kasigi mahlep (istege bagli)

Uzerine serpmek icin ayrica pudra sekeri


Yag ve sekeri, kremamsi bir kivam alana dek karistirin. Un, kabartma tozu ve vanilyayi da ekleyerek guzelce yogurun. Elinize yapismayan sert bir hamurunuz olacak. Eger vaktiniz varsa, toparlanmasi icin hamuru bir saat kadar buzdolabinda bekletin.

Dinlenen hamurdan, yumruk buyuklugunde parcalar kopartip, tezgahin uzerinde rulo haline getirin. Bir catal yardimiyla, hafice bastirarak uzerine sekil yapin. Daha sonra, bicakla verev parcalar kesin. Tum hamur bitene kadar ayni islemleri tekrarlayin. 

Onceden isittiginiz 170 derece firindan, altlari pembelesip kurabiyeler hala beyazken cikartin. Biraz ilindiginda, uzerine pudra sekeri serpistirin.

Misafiriniz gelecegi zaman, kolaylikla yapabileceginiz un kurabiyelerimizi, herkesin begenecegini umariz.

Afiyet olsun...

22 Eylül 2013 Pazar

Tuzlu Kek

Annemle Findik, birgun tuzlu kek yapmak isterken, kelepceli kalip tam kapanmamis ve butun firin batmis :) Ama yine de kek pek lezzetli olmus, oyle anlatiyor annem... 

Malzemeler:

1 yumurta, aki icine sarisi uzerine
1 cay bardagi sivi yag
1 cay bardagi yogurt 
150 gr beyaz peynir, ufalanmis
4-5 dal dereotu, ince kiyilmis
1 cay kasigi tuz
1 paket kabartma tozu
Aldigi kadar un (yaklasik 1 1/2 su bardagi)




Bir kapta yuurtayi cirpiyoruz. Un haric tum malzemeleri karistiriyoruz. Unu azar azar ilave ederek karistirmaya devam ediyoruz. Koyu macun kivaminda bir hamurumuz olacak. Iyice karisan kek hamurumuzu, yagladigimiz orta boy kalibimiza dokuyoruz. Dilerseniz tek kullanimlik kagit kaliplardan kullanabilirsiniz. Cok pratik ve rahat oluyorlar. Uzerine yumurta sarimizi suruyoruz.

Onceden isittigimiz 170 derece firinda, uzeri kizarana dek pisiriyoruz. Kurdan batirdiginizda, temiz ciktiysa da pismis demektir. Kekimiz yaklasik 40-45 dakikada hazir olacaktir. 

Tuzlu kekinizin icine, arzuya gore kabak, patates ya da zeytin de ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...

21 Eylül 2013 Cumartesi

Domates Corbasi

Annemle anneannem, kalan herseyi mutlaka degerlendirirler. Daha once de sizlere bircok kez anlattim. Dunku tarifimiz biberli domatesi yaparken, rendeleyip suzdukleri domates suyunu da, corbaya katarak degerlendirmisler. Kipkirmizi rengiyle, bu leziz corba benim bile istahimi acti dogrusu :)


Malzemeler:

1/2 su bardagi un
2 corba kasigi sivi yag
1 corba kasigi salca (domates-biber karisik)
1/2 kg domates, rendelenmis suzulmus
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
Aldigi kadar su


Tencereye yag ve unu koyarak, un pembelesinceye dek kavurun. Salcayi ekleyerek karistirin. Surekli karistirarak domatesi ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edin. Kivamina gore su ekleyerek karistirmaya devam edin. Eger biberli domates yaptiysaniz, su yerine artan domates suyunu da kullanabilirsiniz.

Corbaniz kaynayip kivam aldiginda, servise hazir demektir. Dilerseniz kasar peyniri rendesiyle, dilerseniz krutonla servis yapin.

Afiyet olsun...

20 Eylül 2013 Cuma

Biberli Domates

Annemle anneannem kis icin hazirlik yapmislardi. Babamin en sevdigi sey olan domatesli biberleri de unutmamislar. Ben aci olduklari icin yemekte israr etmiyorum, yoksa aglayip sizlanmakta uzerime yoktur :)

Malzemeler:

3 1/2 kg domates
1/2 kg sivri biber, kucuk dogranmis
2 corba kasigi hafif dolu kaya tuzu
2 kucuk bas sarimsak
1 cay bardagi zeytinyag





Domatesleri rendeleyip suyunu suzelim. Suyunu suzmek zorunda degilsiniz tabiki, ancak o zaman daha uzun sure kaynatip domateslerin suyunu cektirmeniz gerekir. 

Bir tencereye, rendeleyip suzdugumuz domateslerimizi alalim. Ocakta kaynamaya birakalim. Bir tasim kaynadiginda, zeytinyagini ekleyelim. Domates kalan suyunu salip hafifce cektiginde, biberleri ve sarimsaklari ekleyelim. Yaklasik 10 dakika kaynatip, tuzu ilave edelim, karistiralim ve ocagi kapatalim.

Kavanozlarimiza biberli domateslerimizi doldurmadan once, kapaklarimizi kaynar suda 1-2 dakika bekletelim. Kavanozlari sicak yeni kapaklarla kapatalim. Ters cevirip, soguyana kadar bu sekilde bekletelim. Kavanozlarin yeni olmasi da onemli, aksi halde konserveleriniz hava alabilir.

Kapaklari kapatmadan once, en uste biraz aycicek yagi gezdirirseniz, biberli domatesleriniz daha uzun sure dayanir. 

Bu tarifimizle, 4 adet 1/2 litrelik kavanoz biberli domates elde edersiniz. Sizde kis gelmeden guzel kipkirmizi domateslerle soslarinizi hazirlayin. Bu karisimi, dilerseniz menemen icin de kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun...

19 Eylül 2013 Perşembe

Tursu

Annem Ayvalik'tan bir suru kocaman kavanozla geri gelmisti. Iclerinde cesit cesit yesil biberler, salataliklar vardi. Eylul ayinda hazirlanan, tursu denen yiyecekler, kis yemeklerine eslik ediyormus. Suyun icinde olduklarindan, oynamam mumkun olamadi, fakat ara sira gidip kavanozlara pati atmiyor degilim :)

Malzemeler:

2 olcu su
1 olcu sirke
10-15 nohut
2 corba kasigi seker
1 bas sarimsak
1 dilim bayat ekmek
Kaya tuzu (1 lt suya 2 dolu corba kasigi)
Dilediginiz tursu malzemesi (sivri biber, kornison salatalik, yesil domates vb.)


Biber tursusu yapacaksaniz, saplarini cok az kesip, bicakla dibe yakin kisimlarina minik bir delik acin. Bu sekilde iclerine su girecek ve daha hizli bir sekilde sofranizda yerlerini alacaklar.

Tursuluk malzemenizi kavanozlara bastirarak yerlestirin. Aralarina sarimsak ve nohut serpistirin. Su, sirke, seker ve tuzu, tuz eriyene dek karistirin. Kavanozlarinizi doldurun. En uste mayalanmayi kolaylastirmasi icin 1er dilim bayat ekmek ekleyin ve kavanozlarinizin kapaklarini sıkıca kapatin. Yaklasik 1 ay sonra, ya da malzemeleriniz sarardiginda, tursunuz yenmeye hazirdir. 

Tursunun suyu, sebzeler tarafindan emildiginden, bir sure sonra sulari azalacaktir. Bir miktar tursu suyu hazirlayarak, kavanozlarinizin uzerlerine ilave edebilirsiniz. Aksi halde, ustte susuz kalan malzemeleriniz bozulacaktir. 

Kornison tursusu yaparken, icine birkac defne yapragi ve tane karabiber de ekliyorum. Defne yapraginin harika kokusuyla tursu daha bir lezzetli oluyor.

Olgunlasan tursulari mutlaka serin yerde muhafaza edin, yoksa hemen yumusayip bozuluyorlar.

Afiyet olsun...

18 Eylül 2013 Çarşamba

Patile

Annemin en sevdigi Elazig lezzetlerinden biri de bugun sizlerle tarifini paylasacagimiz Patile'ymis. Hamurlu bir yiyecek oldugu icin bende seviyorum ama tabiki benimle kimse paylasmiyor. Kokusu bile nefis... Yeterince aglanip sizlanirsam, belki bir parcacik yiyebilirim...

Malzemeler:

Hamuru icin
2 1/2 su bardagi ilik su
1 corba kasigi zeytinyag
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi kuru maya
Aldigi kadar un

Ici icin
500 gr sert peynir (mumkunse Elazig peyniri), rendelenmis
1/2 demet maydanoz, ince kiyilmis
1/2 demet taze sogan, ince kiyilmis

Yaglamak icin tereyag


Bir miktar un, tuz ve maya karistirilir. Zeytinyag ve su ilave edilerek yogurulur. Ele yapismayacak kivamda bir hamur olana dek un eklenir. En az 20 dakika, vaktiniz varsa 1 saat bekletilir.

Ic malzeme karistirilir ve bir kenarda bekletilir. 

Mayalanip dinlenen hamur dilediginiz buyuklukte yapilmak uzere bezelere ayrilir. Biz tembellik yapip, kocaman saci cikartmamak icin, tavada pisirmeyi tercih ettik ve hamuru kucuk parcalara bolduk.

Bicakla kestigimiz hamur parcalarini birer kez yogurup kenara aliyoruz. Hepsini tek tek, ince acip, arasina birer yemek kasigi ic koyarak, yarim ay seklinde kapatiyoruz. Tabi siz daha buyuk patileler yaparsaniz, ic malzemesini daha fazla koymaniz gerekecek. 


Onceden isitilmis sacin ya da yagsiz tavanin uzerinde, iki tarafi da pembelesene dek pisiriyoruz.

Pisen patilelerimizin uzerini bol tereyagla yagliyoruz. Bu hamurisi ne yazikki bol tereyagla yaglandiginda cok daha guzel oluyor. O yuzden elinizi korkak alistirmayin :) 

Bu hamur olcusunden, orta boy 12 adet patile cikiyor.  

Tabi, en guzel patile, koyde yer sofrasinda acilip, gercek tereyag ve Elazig peyniri ile sac uzerinde, odun atesinde yapilandir :)

Ama siz yine de bir kere evde pisirmeyi deneyin, pisman olmayacaksiniz...

Afiyet olsun...