8 Nisan 2014 Salı

Borulceli Roka Salatasi

Rokalar yikanirken mutfakta mizirdanmayi cok severim. Annem oynamam icin bir roka sapi verene kadar iskenceye devam eder ve surekli miyavlarim :) Devamli aglayarak soylenme huyum sayesinde, elde edemeyecegim sey yoktur benim...

Malzemeler:

1 demet roka
2 adet domates
1 su bardagi kuru borulce
2 tatli kasigi hardal
1 tatli kasigi soya sosu
3-4 yemek kasigi zeytinyag
1/2 limon suyu











1 su bardagi kuru borulceyi bir gece onceden islatin. Ertesi gun, fazla yumusamayacak, diri kalacak sekilde pisirin.

Roka yapraklarini ince ince kiyin. Domatesleri kucuk kucuk kesin. Iliyan borulcelerinizi, rokayi ve domatesi karistirin.

Ufak bir kavanozda hardal, soya sosu, zeytinyag ve limonu calkalayarak sos haline getirin. 

Salatanizi servis etmeden once sosu uzerine dokun ve guzelce harmanlayin. 

Deniz urunleri yaninda harika bir eslikci oldugunu soyleyebilirim.

Afiyet olsun...

7 Nisan 2014 Pazartesi

Patatesli Biftek

Anneannemin en sevdigi yemeklerden biri de patatesli biftekmis. Annemin anneannesi cok guzel yaparmis bu yemegi. Eh dolayisiyla annem de pek sever bu harika kokan biftegi. Ve tabiki icinde et olan tum yemeklere bayilan bendeniz, kucuk bir parca icin saklabanlik uzerine saklabanlik yaparim...

Malzemeler:

2 orta boy patates
4 dilim biftek
2 su bardagi et suyu
1 tatli kasigi kekik
1-2 yemek kasigi zeytinyag
Patatesleri kizartmak icin sivi yag
Tuz
Karabiber





Patatesleri halka halka dograyarak, kizgin yagda kizartin.

Dokum ya da normal bir tavayi yeterince isittiktan sonra, etlerin her iki yuzunu ikiser dakika muhurleyin.

Firin kabiniza etleri dizin. Kenarlarina patatesleri ekleyin. Kekik serpin. Tuz ve karabiber ilave edin. 2 su bardagi et suyunu biftek ve patateslerin uzerine dokerek, onceden isittiginiz 200 derecelik firinda yaklasik 20 dakika pisirin.

Dilerseniz yaninda tane tane bir pirinc pilaviyla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Turlu - Guvec

Annem sebzeleri ayiklayip keserken yaninda durmaya bayiliyorum. Yemekte yesil renkli bir sebze varsa, mutlaka onunla oynamak istiyorum. Nedense yesil renge karsi bir zaafim var. Amacim sadece oyun, bobreklerimdeki kristaller yuzunden bu aralar tatsiz mamalarla besliyor annem beni... Acaba yine ton baligi yiyebilecek miyim? Ne dersiniz?

Malzemeler:

2 orta boy sogan, kup kup dogranmis
10-15 adet fasulye, ayiklanmis ikiye bolunmus
2 adet patlican, alacali soyulup dogranmis
1 adet kabak, kup dogranmis
1 orta boy patates, kup dogranmis
2 adet koy biberi, dogranmis
2 adet domates, rendelenmis
1 tatli kasigi biber salcasi
1 tatli kasigi domates salcasi
3-4 dis sarimsak
3-4 yemek kasigi zeytinyag
Tuz
Karabiber
Sicak su


Bizim evde sebze yemekleri etli yapilmaz. Esimin de benim de, etle sebze karisinca tadi hosumuza gitmiyor. O yuzden evimizde turlu etsiz yapiliyor. Siz et de eklemek isterseniz, 250 gr kusbasi kuzu eti yeterli olacaktir.

Malzemeleri, yazdigim siraya gore guvecinize ya da tencerenize dizmenizi tavsiye ederim. Tum sebzelerin pisme sureleri dikkate alinarak olusturulmus bir siralamadir. Bir de, sebzelerinizi mumkun oldugunca ayni boyda dograyin ki, kimileri piserken kimileri cig kalmasin. 

Ben daha saglikli oldugu icin sogani kavurmuyorum. En alta soganlari dizin. Uzerine sirayla fasulye, patlican, (dilerseniz et), kabak, patates, (istege gore bamya) ve koy biberini ekleyin. Sarimsaklari ikiye bolup bosluklara yerlestirin. Domatesi, tuz, karabiber ve salcalari mutfak robotunda cekip en uste yayabilirsiniz. Yaklasik 2-3 su bardagi sicak suyu da ilave ettikten sonra, ocaginizi acin ve turlunuzu bir tasim kaynatin. Daha sonra, ocagin en kucuk gozunde, kapagi kapali olarak, en kisik ateste 2-3 saat kadar pisirin. Dilerseniz bu asamayi firinda da yapabilirsiniz.

Turluyu toprak guvecte yapinca tabiki ayri bir lezzeti oluyor. Toprak kokusu yemege siniyor ve muhtesem bir aromaya donusuyor. Umarim tarifimizi dener ve begenirsiniz.

Afiyet olsun...

12 Mart 2014 Çarşamba

Cikolatali Puding

Cikolatali tatlilari pek sevmiyorum. En sevdigim sey sade dondurma. Ama babam cikolatali pudingi cok sevdigi icin evimizde ara sira pisiyor...

Malzemeler:

3 yemek kasigi un
2 yemek kasigi bugday nisastasi
3 yemek kasigi kakao
1/2 su bardagi seker
4 su bardağı sut
1 su bardagi krema
150 gr bitter damla cikolata
1 tutam tuz
1 tatli kasigi tereyag
1 portakalin rendesi


Bir tencereye cikolata, portakal rendesi ve tereyag haric tum malzemeyi koyun ve sogukken karistirin.

Orta hararetli ateste surekli karistirarak pudinginizi pisirin. Pudingin parlak olmasi icin, kaynamaya yakin, tereyagini ve cikolatalari icine atin ve iyice eritin.


Pudingin kivami koyulastiginda atesten alin, portakal rendesini ilave edin ve cirpma teliyle 3-4 dakika cirpin. Uzerinde tabaka olusmamasi icin, ilinincaya dek ara sira karistirin.

Pudingi kaselere paylastirin ve soguk olarak servis edin. Uzerini fistik, badem ya da hindistan ceviziyle susleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...

11 Mart 2014 Salı

Isirgan Otu Yemegi

Pazar gecesi annemin yeni aldigi cizmeleri yedigim icin, dun butun gun benimle konusmadi. Aslinda ben sadece oyun oynamak istemistim. Cizmelerin cope atilabilecegini dusunemedim. Ama yedigim o saglikli mamanin yaninda, deri tadi gercekten nefisti...

Malzemeler:

1 demet isirgan otu
1 adet kuru sogan, kup kup kesilmis
2-3 yemek kasigi zeytinyag
1 kucuk havuc, ufak dogranmis
1 yemek kasigi bulgur
1 yemek kasigi domates salcasi
1 su bardagi kaynar su
Tuz, karabiber










Oncelikle, ellerinize mutlaka eldiven giyin. Aksi halde isirgan otunun dikenleri caninizi yakabilir ve kasinirsiniz. 

Isirgan yapraklarini ayiklayarak kalin saplardan ayirin. Bol sirkeli sicak suyla yikayin. Sicak suyla yikiyoruz ki, dikenler yumusasin ve yerken agzimiza batmasin.

Sogani ve havucu zeytinyagla birkac dakika kavurun. Salcayi ekleyin ve kokusu cikana kadar bir iki dakika pisirin. Isirganlari, suyu ve bulguru da ilave edin. Yemeginize dilediginiz kadar tuz ve karabiber ekin. Bulgurlar pistiginde, isirgan otu yemegimiz servise hazir demektir.

Afiyet olsun...

Misir Ekmegi

Evde balik pistiginde ben cok mutlu olurum. Cunku annem aglamalarima dayanamaz ve mutlaka benimle baligini paylasir. Gerci birkac haftadir sacma bir mama yemek zorunda kaliyorum. Usutmusum ve bobreklerim duzelsin diye ozel mama alindi. Tadini hic begenmedigim icin surekli yaramazlik yaparak annemle babama bunu anlatmaya calisiyorum. Gecenlerde acliktan, mutfak kapisini acip ekmek caldim ve birazcik yedim. Misir ekmegi ise bizim evin vazgecilmezlerinden, siz de bu tarifi mutlaka denemelisiniz...

Malzemeler:

500 gr misir unu
200 gr kaymak

1/2 cay kasigi mahlep
1 tatli kasigi seker
1 dolu tatli kasigi tuz

1/2 cay bardagi zeytinyagi
1 cay kasigi kabartma tozu
3-4 su bardagi kaynar su





Refika'yi izlerken kesfettigim ve birkac degisiklikle kendime uyarladigim bu tarifi umarim siz de begenirsiniz.

Firininizi 200 dereceye ayarlayin. Misir ekmeklerini yapacaginiz kucuk kaplari, ya da 25 cm lik tepsinizi firina koyarak isinmaya birakin. Bu sekilde ekmeginizin alti citir olacak.

Su haric tum malzemeleri, buyuk bir kapta karistirin. Misir unu yoresel oldugunda ekmegin kivami cok daha guzel oluyor. Icine beyaz un karistirilmamis misir unu bulabiliyorsaniz, mutlaka onu kullanin derim. Malzemelerinizin uzerine 3 su bardagi kaynar suyu ekleyin ve iyice karistirin. Eger hamur boza gibi civik bir kivamda degilse, bir bardak daha su ekleyin. Hamurunuz yeterince civik olmazsa, ekmeginizin uzeri catlayabilir. Baska da bir dezavantaji yok aslinda...

Isinan tepsinizi yaglayarak, hamur karisiminizi dokun. Ben tek porsiyonluk olmasi icin, biraz irice kagit kek kaliplari kullandim. 

Yaklasik 40 dakika ekmeginizi pisirin. Ilik olarak servis yapin.

Kaymagin lezzeti, ekmeginizi yerken sizi cok mutlu edecek...

Afiyet olsun...

19 Şubat 2014 Çarşamba

Kremali Yumurta

Bu haftasonu kahvaltida degisik ne yapabilirim diye dusunuyorsaniz, annemin tarifi tam size gore. Yumurta ve krema bence harika bir ikili. Aslinda en sevdigim scrambled eggs.. Kahvaltida karistirilmis yumurta oldugunda aglanip sizlanmakta ustume yoktur. Annem dayanamaz ve mutlaka bir parca verir...

Malzemeler:

1 yumurta
2-3 yemek kasigi krema
Tuz
Karabiber














Firininizi 180 dereceye ayarlayip isinmaya birakin.

Yumurtayi bir sufle kabina kirin. Tuz, karabiber serpin. Uzerini kaplayacak sekilde kremayi dokun. 

Isinmis olan firinda, 12 dakika pisirin. Daha uzun sure firinda kalirsa, yumurtaniz kati olur, o yuzden sadece 12 dakika bekletmekte fayda var.

Yaninda kizarmis baget ekmek dilimleriyle harika olacagina garanti veriyoruz.

Afiyet olsun...