30 Haziran 2015 Salı

tavada et pişirme


  • Tavada et, damak zevkinize uyan bir yöntemle pişirilir. Bir parça eti bıçakla kurban eti açar gibi, çizersiniz ve az yağ ile tavada alt üst ederek pişirirsiniz. Tavanızın illa teflon olması gerekmez veya mutlaka tava kullanmanız gerekmez. Aynı işi kavurma sacında, açılır kapanır tos makinesinde ve çeşitli ızgara yapma aletlerinde yapabilirsiniz.
Tarifin Devamı »

29 Haziran 2015 Pazartesi

sade alacalı patlıcan yemeği


Bir kilo alacalı patlıcanı  kuşbaşı doğradım. Tencereye doğradığım patlıcanları, bir çorba kaşığı tuz ve yeteri kadar soğuk su koydum, yarım saat beklemeye aldım. Tencereye koyacağım zaman, kevgire aldım ve musluğun altına tuttum. Peşinden sıkarak tencereye ilave ettim. Soğanı, sarımsağı, domatesi ve sivri biberi yemeklik doğradım. Yemekte birer çay kaşığı dolusu baharat ve bir tatlı kaşığı dolusu tuz kullandım.
Tarifin Devamı »

27 Haziran 2015 Cumartesi

kıymalı dolma içi nasıl hazırlanır


  • Kıymalı dolma içi nasıl hazırlanır: Dolma içi, çiğden konularak ya da kavrularak hazırlanır. İki iç hazırlama yöntemiyle yapılan dolmaların lezzet farkı, kişinin damak zevkine göre değişir. Evinizde dolma yapılırken iç harç nasıl yapılıyorsa, sizin beğeneceniz dolma içini o belirliyecektir. Evinizde çiğden iç harçla hazırlanan dolmalar yapılıyorsa, sizin favoriniz o olacaktır. Yok aslında, birbirinden farkı, birinin zahmeti fazla.
Tarifin Devamı »

26 Haziran 2015 Cuma

evde ızgara köfte


Evde ızgara köfte yapımı, tarifimde verdiğim malzemelerle standarttır. Bu malzemelerin içerisine en fazla sarımsak ve kıyılmış maydanoz ilave edilebilir. Bu malzemelerle birlikte, galeta unu yerine iki dilim bayat ekmek ıslatılır, sıkılır ve kıymanın içine ilave edilir. Bayat ekmek koyarsanız, köfteye su konmaz. Köftenin lezzeti, köfte yapılacak kıymaya ve köftenin tuzuna bağlıdır. En iyi kıymadan köfte yapsanız dahi; tuzunu iyi ayarlayamazsanız, köftenin lezzetini alamazsınız. Evde köfte yapmak için en iyi kıyma, dana döş etinden çektirilen kıymadır. Dana kıyması + kuzu kıyması karışımı gibi falan filan laflar, işin üfürme yanıdır. O lafları boşverin; evde köfte yapıp satmadığımıza göre, yapın köftenizi dana döş kıymasından keyfinize bakın.
Tarifin Devamı »

24 Haziran 2015 Çarşamba

tereyağlı erişte


Tereyağlı erişte pilavı haşlanarak veya kavrularak yapılabilir. Bu tamamen sizin tercihinize kalmış. Ben erişte pilavını haşlayarak yaptım. Erişte, on dakika ile on beş dakika arasında pişer. Makarnayı (yumuşak, orta sert veya sert olarak) nasıl seviyorsanız, erişte pilavınızı ona göre, haşlarsınız. Orta sertlikte erişte pilavı olsun istedim ve erişteyi 12 dakika haşladım.
Tarifin Devamı »

Karışık Sebzeli Mantar Dolması

MALZEMELER

  • 20 adet büyük mantar
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 1 adet domates
  • 1 adet dolmalık yeşil biber
  • 1 adet dolmalık sarı biber
  • 1 adet patlıcan
  • 1/4 demet maydanoz
  • 1/2 adet limon suyu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber

NASIL YAPILIR?

  • Mantarların saplarını kesin ve bir kenara ayırın. İç kısımlarını temizleyin. Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine boş kısımları üstte kalacak şekilde aralıklı olarak dizin. Üzerlerini zeytinyağı ile yağlayın.
  • Kuru soğan ve sarımsakları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.
  • Ortadan ikiye kestiğiniz renkli dolmalık biberlerin çekirdeklerini çıkartın. Küçük küpler halinde kesin.
  • Patlıcanın kabuğunu alacalı olarak soyduktan sonra uzunlamasına sekiz eşit parçaya bölün. Ardından küçük küpler halinde kesin.
  • Domatesi kabuğunu soymadan küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozu ve bir kenara ayırdığınız mantar saplarını incecik kıyın.
  • Kalan zeytinyağına soğan ve sarımsakları ekleyin, Sırasıyla; patlıcan, mantar, renkli biber ve domates küplerini katın.
  • Suyunu çekene kadar iç harca ince kıyılmış maydanoz, limon suyu, tuz ve karabiber ekleyin. Tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra iç harcı ocaktan alın.
  • Fırın tepsisine aldığınız mantarların iç kısımlarını hazırladığınız renkli, sağlıklı ve dumanı üzerinde harç ile tepeleme olarak doldurun. Eğer "vegan" değilseniz sebze dolmalarının üzerine birer dilim kaşar yerleştirin ve kendinizi şımartın.
  • Önceden ısıtılmış 250 derece fırında 10 dakika kadar pişirdikten sonra bekletmeden servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
Kaynak:yemek.com

23 Haziran 2015 Salı

mantarlı et sote


Mantarlı et sote veya mantarlı et kavurması, çeşitli sebze katkılarıyle yapılabildiği gibi, etle mantar (tereyağı veye zeytinyağı ile, ya da birlikte) doğrudan kavrulabilir. Her iki mantar sotenin kendine göre tat ve lezzeti farklıdır. Bu yemekte etin çabuk pişmesi adına, bifteklik dana eti kullandım ve kuşbaşı doğradım. Mantar çeşiti olarakta istiridye mantarı kullanım. Yemeği tatlandırmak için, karabiber ve tuz kullandım.
Tarifin Devamı »

22 Haziran 2015 Pazartesi

sade bezelye yemeği


Sade bezelye yemeği tarifi veren sitelerdeki algı, taze bezelye yemeğini havuçlu, patatesli yaparsan sade oluyor, etli veya kıymalı yaparsan sade olmuyor. Yanlış, bezelye kendi halinde katkısız pişirilirse; resimde görüldüğü gibi, sade bezelye yemeği olur. Bende, bu anlayışla tencerede taze iç bezelye yemeğimi yaptım. Sade bezelye yemeğini sevenlere afiyet olsun.
Tarifin Devamı »

21 Haziran 2015 Pazar

garnitürlü patates püresi


Garnitürlü patates püresi, yapılmakta olan patates püresinin içerisine konserve (patates, havuç, bezelye) garnitür ilave edilerek yapılır. Karabiber, müskat ve tuz ile tatlandırılır. Patates püresi haşlanmış patatesle yapılır. Patates püresi yapmak için, patates su içide ağır ateşte 30-35 dakika haşlanması yeterlidir. Patatesi eşit irilikte bölüp haşlamak, işinizi kolaylaştırır. Püre yaparken patates ezme aleti kullanmak yerinde olur. Haşlanmış patatesi blendır veya mikser gibi aletlerle karıştırırsanız, püreniz süner. Sünen patates püresini seven var mı, bilmiyorum.
Tarifin Devamı »

18 Haziran 2015 Perşembe

meyan kökü şerbeti


  • Meyan kökü şerbeti, yabani bitki olan meyan'ın kurutulmuş ve lif haline getirilmiş kökükünden yapılır. Meyan bitkisi kozmotik yapımında kullanıldığı gibi, evlerde her derde deva anlaşıyı ile meyan çayı olarak demlenir ve sakinleştirici, serinletici, hazmettirici bir içecek olarakta kullanılır. Meyan şerbeti yapmak kolay, ustası olmak gerekmez. Baharatçılardan, ezilmiş lif haline getirilmiş meyan kökünü alın, içme suyu ve çeşitli baharatlarla karıştırın. Meyan kökü rengini salınacaya bekletin, meyan şerbetiniz içilmeye hazır.
Tarifin Devamı »

al biber yemeği demosu


Al biber yemeği; isimleri farklı aynı biberi tanımlayan kapya biberi, kırmızı biber veya al biberle yapılır. Al biber yemeği bilinen yemek çeşiti olmasada, nette ilk tarif olma özelliğini taşır. Görsel medyada şov yapmayan, kendi halinde muhlis bir aşçının ellerinden çıkmış, kapya biberin lezzet patlamasıdır. Al biber sadece közlenip salatası veya içi doldurulup dolması yapılmaz. Bilen, al biberle ne yapacağını bilir. Diğer sebzelerden patlıcan, patates gibi çeşitli yemek yapımında kullanır. Bu yemeğin olumsuz yanı, fazla ekmek yedirir. Bu şaheser yemek, al biberin sulu yemeğidir. Bu tarif, al biber yemeği'nin mutfaklarda yapımına uygun, çalışır demosudur. Yemeğin, kırmızı biber yemeği adıyla ölçekli tarifine buradan bakabilirsiniz.
Tarifin Devamı »

16 Haziran 2015 Salı

domatesli makarna sosu


Domatesli makarna sos'u; domates, sarımsak, yemeklik yağ ve arzu edilen baharatla yapılır. Domates sosu'nu daha da lezzetlendirmek adına, istenirse çok az domates salçası ilave edilebilir. Tarifimde, yarım paket haşlanmış makarnaya yetecek miktarda sos hazırladım. Domatesi rendeledim, sarımsağı ince doğradım. Sos yapımında 1 çorba kaşığı tereyağı ve 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve çok az domates salçası kullandım.
Tarifin Devamı »

TAHİNLİ PATLICAN SALATASI



Arada tarif de ekleyelim değil mi, çok basit ama lezzetli bir tarif var, kuzenim Kübra yaptı bu salatayı. Benim gibi patlıcanın her halini sevenlerdenseniz mutlaka deneyin.

Malzemeler :
* 2 adet orta boy patlıcan
* 1 yemek kaşığı dolusu tahin
* Yarım su bardağı süzme yoğurt
* 1 diş sarımsak
* Maydanoz
* Tuz 
* Karabiber
* Üzerine kavrulmuş çam fıstığı (isteğe bağlı)

Patlıcanları közlüyoruz. Sonra kaba alıp kapağını kapatıyoruz. 
10 dakika bekletip kabuklarını soyuyoruz.
Ne çok ufak nede büyük olacak şekilde doğruyoruz.
Maydanozları küçük küçük doğrayıp patlıcanla karıştırıyoruz
Yoğurdu, tahini, karabiberi, tuzu, sarımsağı karıştırıp, patlıcanlara ekliyoruz.

Afiyet olsun.

15 Haziran 2015 Pazartesi

kuşbaşı et yemeği


Kuşbaşı et yemeği, kuzu kuşbaşı veya dana kuşbaşı etle yapılır. Kuzu kuşbaşı etle yapıldığında yemek en fazla 30-35 dakikada pişer. Kuşbaşı et yemeği, dana kuşbaşı etle yapıldığı zaman, etin sert veya yumuşaklığına göre; 40 ila 90 dakika arasında pişer. Yemeğimi dana kuşbaşı etle yaptım ve ağır ateşte bir saatte pişirdim. Soğanı, biberi yemeklik doğradım. Bir tane iri domatesi soydum kuşbaşı doğradım. yemeği tatlandırmak için, bir çay kaşığı karabiber ve bir tatlı kaşığı dolusu tuz kullandım.
Tarifin Devamı »

taze barbunya nasıl yapılır


Taze barbunya fasulyesi yemeği nasıl yapılır? Taze barbunya fasulyesi kabuğu temizlenir ve içleri bir kap içine alınır. Ardından, temizlenen iç barbunya bir tencerede su içinde 25 dakika haşlanır ve haşlama suyu (kullanılmaz) dökülür. Barbunya patates ve havuç kullanmadan da pişirilebilir. Birlikte pişirilirse daha lezzetli olur. Patates ve havuç soyulur, barbunyaların iriliğinde küp küp doğranır. Sarımsak dişleri doğranır veya bütün olarak yemekte kullanılır. Toz şeker ilave edilsede olur, edilmesede. Aşırıya kaçılmadığı ölçüde şeker yemeğe fazladan lezzet katar. Bir nedenle yemeğin suyu azalırsa, yemekle yüz yüze gelecek miktarda sıcak su ilave edin.
Tarifin Devamı »

14 Haziran 2015 Pazar

evde bazlama nasıl yapılır


Evde bazlama nasıl yapılır; evde bazlama yufka pişirme sacında veya teflon tavada yapılır. Bazlama hamuru mayalı hamurdur. Hamuru sert yoğurulmaz, hamur ele yapışmayacak ama, mantı hamuru gibi de olmayacak. Hamur'u mayalamada kuru maya kullanılabilir, yaş maya kullanılırsa daha iyi olur. Yaş maya kullanırsanız, mayayı ölçülü kullanmanız gerekir. Birde, mayayı toz şekerle birleştirmeyin.
Tarifin Devamı »

12 Haziran 2015 Cuma

donmuş balık nasıl çözülür


  • Donmuş balık nasıl hızlı çözülür? Derin dondurucuda dondurduğunuz balık veya donmuş ithal balıkları, hızlı bir şekilde çözdürüp kullanmak istediğinizde tek yol var. O da, balığı kendi halinde çözülmesini beklemek. Donmuş balığı bir kap içine koyar, buzdolabına kaldır ve çözülmesini beklersiniz. Ya da, donmuş balığı bir kap içerisine koyar ve üzerini kapatacak miktarda musluk suyu koyar, çözülmesini beklersiniz. 
Tarifin Devamı »

pide hamuru nasıl yapılır


  • Pide hamuru nasıl yapılır? Diğer bir yazımda pide hamuru ile ilgili görüşlerimi paylaşmıştım. Şimdi ise, görüşlerime paralel olarak, pide hamuru'nun nasıl yoğurulması gerektiğini tarifle paylaşacağım. Gerçek pide ustası, hamuru yoğurup mayasına geldikten sonra (ortamın ısı durumuna göre) 3 ila 5 saat geçmeden hamuru kullanmıyor. Bu bekleme süresi içerisinde hamur'un tamamen gazını salmasını bekliyor. 
Tarifin Devamı »

11 Haziran 2015 Perşembe

pide hamuru


  • Hamur işleri çeşitlerinin yapımında, yerine göre mayalı hamur veya mayasız hamur kullanılır. Her çeşit pide, mayalı hamurla yapılır. İşi bilen veya bilmeyen, maya ile hamurunu yoğurur ve nasıl bir pide yapacaksa, o pideyi yapar. Nasıl olsa, yaptığı pide yemek yarışmasına girmeyecek, o sebeple kişi pide konusunda bildiğini okur. Diyelim ki, pide ticari amaçla yapılacak. Adam dükkanını açtı, başladı çalışmaya; işi gücü, pide yapıp satmak. Kıymalı pide, etli pide, sucuklu pide, otlu pide ve daha nice pide çeşitleri var, say say bitmez.
Tarifin Devamı »

9 Haziran 2015 Salı

istiridye mantarı ızgara nasıl yapılır


  • İstiridye mantarı ızgara nasıl yapılır: İstiridye mantarı olsun veya diğer mantarlar olsun, kömürlü mangal başta olmak üzere; her çeşit ızgara aletinde ızgara yapılabilir. İstiridye mantarı, diğer mantarlardan daha sulu olduğu için, en güzel mantar ızgarası istiridye mantarından yapılır. İstiridye mantarının yemeğini yapın, kavurmasını yapın ve ızagarasını yapın ama, kesinlikle mantarı suya değdirmeyin. Kökünün topraklı kısmını kesin atın yeter. İstiridye mantar ızgarasını sever, sıklıkla yapar (ekmek arasına koyar) yerim.
Tarifin Devamı »

evde dondurma yapımı


Evde dondurma yapımı, aktardan salep aldıktan sonra kolay. Sütü kaynat; toz şeker, salep ve vanilyayı karıştır, kaynayan süte ilave et. Ocağı kıs, on dakika kısıkta sütü savurarak kaynat, ocaktan al ve oda sıcaklığına gelene kadar bekle. Süt soğuyunca, derin dondurucuya veya buzdolabının buzluğuna koy ve her saat başı, tencereyi git gel karıştır. Süt dondurma halini alınaca; ne yapacağını biliyorsun, yüzün gülsün.
Tarifin Devamı »

8 Haziran 2015 Pazartesi

düdüklüde taze fasulye


Düdüklü tencerede zeytinyağlı ayşe kadın fasulye pişirdim. Düdüklüde sebze yemeklerinin suyunu verdikten sonra, normal alev ayarında bir tık kaynatırım, kapağı kapatırım ve kısık alevde yemeğimi pişirrim. Düdüklü tencerede çalı fasulyesi hariç, diğer taze fasulye çeşitleri 10 ila 12 dakika arasında pişer. On dakikada normal pişer, yerken biraz dişe dokunur ama fazla diri olmaz. On iki dakikada pişen taze fasulye tam pişer, yumuşacık olur.
Tarifin Devamı »

5 Haziran 2015 Cuma

kolay tas kebabı


Evde kolay tas kebabı dana etiyle, yumuşacık lokum gibi pişmiş nasıl yapılır? Buradan tarifine uygun olarak, kuşbaşı eti düdüklü tencerede haşladım. Kuru soğanı ve sarımsağı pişerken diri kalmaması ve çabuk pişmesi için, çok ince yemeklik doğradım. Haşlanmış etin yağ oranını dikkate alarak, kolay tas kebabı yemeğimde üç çorba kaşığı zeytinyağı kullandım.
Tarifin Devamı »

ENES 6 YAŞINDA


4 Mayıs yeğenim Enes'in doğum günüydü. Biz de mayıs ayı toplantımızda kutlayalım dedik.
Kendisine parti konseptini ne istediğini sorduk, Ninja kaplumbağalar dedi ama bu konsepte uygun ürünler bulamayacağımız için 2.seçeneği kırmızı arabayı seçti.
Beraberce karşıya gittik, alacaklarımızı aldık, dolaştık. Sonra başladık hazırlıklara
Ben aldıklarımızın haricinde kitap ayracı ve şeker hazırladım, misafirlere hediye verelim diye.

Kapı süsü, duvar için süs hazırladım ama onları fotoğraflarını çekmemişim.
Bu arada bloga yemek tarifi yerine doğum günü partileri ekliyorum, doğum günü blogu oldu :)

Teyzesinin kuzusu iyi ki doğmuş, nice mutlu yaşları olsun.


Fotoğraflara çocuklarla başlayalım:)




Masamız, börek eksik gerçi 

Kısır & Kurabiye


Cupcake kağıtlarında kabak salatası & Patates Salatası


Kitap ayraçları
(Tasarımı, baskısı, pvc kaplaması her şeyini ben yaptım)


                                              Şekerler



4 Haziran 2015 Perşembe

döner eti nasıl marine edilir


  • Döner eti nasıl marine edilir, ister evde kendi dönerinizi kendiniz yapın, isterseniz dükkan açın dönerinizi kesin kesin millete satın. Döner eti nasıl marine edilir tarifi, herkese uygundur. Dersiniz ki; verdiğiniz bilgiler hoş ta evde döneri nasıl yapabiliriz sorunuza cevabım fazlasıyle çok. Piyasada tüp gazlı, piknik tüpüyle bile çalışabilen ev tipi, tek alev gözlü döner makineleri mevcut. Çok da ucuz, ev tipi döner makinesini kullanan aile sayısının hesabı yok. Döner eti nasıl marine edilir tarifi, bu gerçek bilindiği için kaleme alındı.
Tarifin Devamı »

3 Haziran 2015 Çarşamba

düdüklüde kuşbaşı et haşlama


Düdüklü tencerede kuşbaşı et nasıl haşanır diyorsanız; bu basit tarif işinize yarar. Resimde gördüğünüz haşlanmış kuşbaşı et, dana döş etidir. Çok serttir, bilirsiniz. Düdüklü tencerede bu yarım kilo ağırlığında ki eti, iki su bardağı su ile 20 dakikada yumuşacık haşlandı. Kullandığım eski model, lastik contalı düdüklü olduğunu belirteyim.
Tarifin Devamı »

2 Haziran 2015 Salı

domates yemeği


Domates yemeği, severek yaptığım ve yediğim ıvır zıvır yemekler arasında ilk sıradadır. Yemeğin kötü tarfı, bol ekmek yedirir olmasıdır. Domates yemeğine acı biber çok yakışır, yerken tadına doyulmaz. Bu yemeğin özelliği, sulu yemek olmasıdır. Yemeği yaparken soğanı ince olarak yemeklik doğradım. Domatesi rendeledim ve sivri biberi çok ince halka doğradım. Domates yemeğine, pirinç yerine bulgur konuyor olsa da; benim tercihim pirinçten yana, tavsiye ederim.
Tarifin Devamı »

gözleme hamuru


Gözleme hamuru, mayalı veya mayasız olarak yapılır. Mayalı gözleme hamuru tarifime buradan bakabilirsiniz. Mayalı gözleme hamuru ile gözleme yapmak, mayasız gözleme hamuru gibi kolay değildir. Mayalanmış hamur, sıcak ortamda kendini bırakır. Bu yüzden, açılan hamurun içini doldurup pişirme sacı üzerine koyması oldukça zordur. Ayrıca, mayalı gözleme hamurunda kullanılacak maya, gereğinden fazla miktarda kullanılmışsa, o vakit işler daha da zorlaşır. Bu tarifimde, sizlerle mayasız gözleme hamuru ölçüsünü ve nasıl yaptığımı paylaşıyorum.
Tarifin Devamı »

1 Haziran 2015 Pazartesi

sade patates yemeği


Sade patates yemeği yapımında, soğanı ve sarımsağı yemeklik doğradım. İki tane, içi yeşil ve beyaz olmayan olgun domatesin kabuğunu soydum ve küp küp doğradım. Sivri biberleri kuşbaşı doğradım. Sade patates yemeği et suyu ile yapılırsa, daha da lezzetli olur. Böyle bir imkanım olmadığından, kaynattığım çeşme suyu ile yaptım ve afiyetle yedim.
Tarifin Devamı »

sade patlıcan yemeği


Sade patlıcan yemeği; yemek içerisine et, kıyma, patates, kabak ve benzeri sebzeler konulmadan yapılan bir yemektir. Patlıcanları alacalı soydum, kuşbaşı doğradım. Ardından tuzlu su içerisinde yarım saat beklettim ve suyunu süzdüm. Ardından, Soğanı, sarımsağı, yeşil biberi ve domatesi yemeklik doğradım. Yemeği tatlandırması için, karabiber, pul biber, kimyon gibi baharatlar kullandım.
Tarifin Devamı »