22 Eylül 2013 Pazar

Tuzlu Kek

Annemle Findik, birgun tuzlu kek yapmak isterken, kelepceli kalip tam kapanmamis ve butun firin batmis :) Ama yine de kek pek lezzetli olmus, oyle anlatiyor annem... 

Malzemeler:

1 yumurta, aki icine sarisi uzerine
1 cay bardagi sivi yag
1 cay bardagi yogurt 
150 gr beyaz peynir, ufalanmis
4-5 dal dereotu, ince kiyilmis
1 cay kasigi tuz
1 paket kabartma tozu
Aldigi kadar un (yaklasik 1 1/2 su bardagi)




Bir kapta yuurtayi cirpiyoruz. Un haric tum malzemeleri karistiriyoruz. Unu azar azar ilave ederek karistirmaya devam ediyoruz. Koyu macun kivaminda bir hamurumuz olacak. Iyice karisan kek hamurumuzu, yagladigimiz orta boy kalibimiza dokuyoruz. Dilerseniz tek kullanimlik kagit kaliplardan kullanabilirsiniz. Cok pratik ve rahat oluyorlar. Uzerine yumurta sarimizi suruyoruz.

Onceden isittigimiz 170 derece firinda, uzeri kizarana dek pisiriyoruz. Kurdan batirdiginizda, temiz ciktiysa da pismis demektir. Kekimiz yaklasik 40-45 dakikada hazir olacaktir. 

Tuzlu kekinizin icine, arzuya gore kabak, patates ya da zeytin de ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...

21 Eylül 2013 Cumartesi

Domates Corbasi

Annemle anneannem, kalan herseyi mutlaka degerlendirirler. Daha once de sizlere bircok kez anlattim. Dunku tarifimiz biberli domatesi yaparken, rendeleyip suzdukleri domates suyunu da, corbaya katarak degerlendirmisler. Kipkirmizi rengiyle, bu leziz corba benim bile istahimi acti dogrusu :)


Malzemeler:

1/2 su bardagi un
2 corba kasigi sivi yag
1 corba kasigi salca (domates-biber karisik)
1/2 kg domates, rendelenmis suzulmus
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
Aldigi kadar su


Tencereye yag ve unu koyarak, un pembelesinceye dek kavurun. Salcayi ekleyerek karistirin. Surekli karistirarak domatesi ekleyin. Tuz ve karabiberi ilave edin. Kivamina gore su ekleyerek karistirmaya devam edin. Eger biberli domates yaptiysaniz, su yerine artan domates suyunu da kullanabilirsiniz.

Corbaniz kaynayip kivam aldiginda, servise hazir demektir. Dilerseniz kasar peyniri rendesiyle, dilerseniz krutonla servis yapin.

Afiyet olsun...

20 Eylül 2013 Cuma

Biberli Domates

Annemle anneannem kis icin hazirlik yapmislardi. Babamin en sevdigi sey olan domatesli biberleri de unutmamislar. Ben aci olduklari icin yemekte israr etmiyorum, yoksa aglayip sizlanmakta uzerime yoktur :)

Malzemeler:

3 1/2 kg domates
1/2 kg sivri biber, kucuk dogranmis
2 corba kasigi hafif dolu kaya tuzu
2 kucuk bas sarimsak
1 cay bardagi zeytinyag





Domatesleri rendeleyip suyunu suzelim. Suyunu suzmek zorunda degilsiniz tabiki, ancak o zaman daha uzun sure kaynatip domateslerin suyunu cektirmeniz gerekir. 

Bir tencereye, rendeleyip suzdugumuz domateslerimizi alalim. Ocakta kaynamaya birakalim. Bir tasim kaynadiginda, zeytinyagini ekleyelim. Domates kalan suyunu salip hafifce cektiginde, biberleri ve sarimsaklari ekleyelim. Yaklasik 10 dakika kaynatip, tuzu ilave edelim, karistiralim ve ocagi kapatalim.

Kavanozlarimiza biberli domateslerimizi doldurmadan once, kapaklarimizi kaynar suda 1-2 dakika bekletelim. Kavanozlari sicak yeni kapaklarla kapatalim. Ters cevirip, soguyana kadar bu sekilde bekletelim. Kavanozlarin yeni olmasi da onemli, aksi halde konserveleriniz hava alabilir.

Kapaklari kapatmadan once, en uste biraz aycicek yagi gezdirirseniz, biberli domatesleriniz daha uzun sure dayanir. 

Bu tarifimizle, 4 adet 1/2 litrelik kavanoz biberli domates elde edersiniz. Sizde kis gelmeden guzel kipkirmizi domateslerle soslarinizi hazirlayin. Bu karisimi, dilerseniz menemen icin de kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun...

19 Eylül 2013 Perşembe

Tursu

Annem Ayvalik'tan bir suru kocaman kavanozla geri gelmisti. Iclerinde cesit cesit yesil biberler, salataliklar vardi. Eylul ayinda hazirlanan, tursu denen yiyecekler, kis yemeklerine eslik ediyormus. Suyun icinde olduklarindan, oynamam mumkun olamadi, fakat ara sira gidip kavanozlara pati atmiyor degilim :)

Malzemeler:

2 olcu su
1 olcu sirke
10-15 nohut
2 corba kasigi seker
1 bas sarimsak
1 dilim bayat ekmek
Kaya tuzu (1 lt suya 2 dolu corba kasigi)
Dilediginiz tursu malzemesi (sivri biber, kornison salatalik, yesil domates vb.)


Biber tursusu yapacaksaniz, saplarini cok az kesip, bicakla dibe yakin kisimlarina minik bir delik acin. Bu sekilde iclerine su girecek ve daha hizli bir sekilde sofranizda yerlerini alacaklar.

Tursuluk malzemenizi kavanozlara bastirarak yerlestirin. Aralarina sarimsak ve nohut serpistirin. Su, sirke, seker ve tuzu, tuz eriyene dek karistirin. Kavanozlarinizi doldurun. En uste mayalanmayi kolaylastirmasi icin 1er dilim bayat ekmek ekleyin ve kavanozlarinizin kapaklarini sıkıca kapatin. Yaklasik 1 ay sonra, ya da malzemeleriniz sarardiginda, tursunuz yenmeye hazirdir. 

Tursunun suyu, sebzeler tarafindan emildiginden, bir sure sonra sulari azalacaktir. Bir miktar tursu suyu hazirlayarak, kavanozlarinizin uzerlerine ilave edebilirsiniz. Aksi halde, ustte susuz kalan malzemeleriniz bozulacaktir. 

Kornison tursusu yaparken, icine birkac defne yapragi ve tane karabiber de ekliyorum. Defne yapraginin harika kokusuyla tursu daha bir lezzetli oluyor.

Olgunlasan tursulari mutlaka serin yerde muhafaza edin, yoksa hemen yumusayip bozuluyorlar.

Afiyet olsun...

18 Eylül 2013 Çarşamba

Patile

Annemin en sevdigi Elazig lezzetlerinden biri de bugun sizlerle tarifini paylasacagimiz Patile'ymis. Hamurlu bir yiyecek oldugu icin bende seviyorum ama tabiki benimle kimse paylasmiyor. Kokusu bile nefis... Yeterince aglanip sizlanirsam, belki bir parcacik yiyebilirim...

Malzemeler:

Hamuru icin
2 1/2 su bardagi ilik su
1 corba kasigi zeytinyag
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi kuru maya
Aldigi kadar un

Ici icin
500 gr sert peynir (mumkunse Elazig peyniri), rendelenmis
1/2 demet maydanoz, ince kiyilmis
1/2 demet taze sogan, ince kiyilmis

Yaglamak icin tereyag


Bir miktar un, tuz ve maya karistirilir. Zeytinyag ve su ilave edilerek yogurulur. Ele yapismayacak kivamda bir hamur olana dek un eklenir. En az 20 dakika, vaktiniz varsa 1 saat bekletilir.

Ic malzeme karistirilir ve bir kenarda bekletilir. 

Mayalanip dinlenen hamur dilediginiz buyuklukte yapilmak uzere bezelere ayrilir. Biz tembellik yapip, kocaman saci cikartmamak icin, tavada pisirmeyi tercih ettik ve hamuru kucuk parcalara bolduk.

Bicakla kestigimiz hamur parcalarini birer kez yogurup kenara aliyoruz. Hepsini tek tek, ince acip, arasina birer yemek kasigi ic koyarak, yarim ay seklinde kapatiyoruz. Tabi siz daha buyuk patileler yaparsaniz, ic malzemesini daha fazla koymaniz gerekecek. 


Onceden isitilmis sacin ya da yagsiz tavanin uzerinde, iki tarafi da pembelesene dek pisiriyoruz.

Pisen patilelerimizin uzerini bol tereyagla yagliyoruz. Bu hamurisi ne yazikki bol tereyagla yaglandiginda cok daha guzel oluyor. O yuzden elinizi korkak alistirmayin :) 

Bu hamur olcusunden, orta boy 12 adet patile cikiyor.  

Tabi, en guzel patile, koyde yer sofrasinda acilip, gercek tereyag ve Elazig peyniri ile sac uzerinde, odun atesinde yapilandir :)

Ama siz yine de bir kere evde pisirmeyi deneyin, pisman olmayacaksiniz...

Afiyet olsun...

17 Eylül 2013 Salı

Imambayildi

Bu yemege ait iki-uc masal varmis. Birine gore, imam esinin yaptigi harika patlican yemegini begenip bayilmis. Ikincisine gore de, imam esinin bu yemege ne kadar fazla zeytinyag kullandigini duyup bayilmis.. Ucuncu masala goreyse, imam bir zeytinyagi tuccarinin kiziyla evliymis. Kizin ceyizinde 12 kavanoz zeytinyag varmis. O da her aksam, domates ve soganla bir patlican yemegi hazirlarmis. 13. gunun aksami masada patlican yemegi yokmus. Butun zeytinyaglarinin bittigini duyan imam, dusup bayilmis. Mutlaka daha farkli masallara da konu olmustur bu zeytinyagli yemek. Hangisine inanacaginizi kendiniz secin :) Annemin anneannesi, evde maydanoz sevilmedigi icin asagida okuyacaginiz gibi pisirirmis bu nefis yemegi. Benimse, patlicanlarla oynamayi ne kadar sevdigimi bilmeyen kalmamistir herhalde :)


Malzemeler:

3-4 adet patlican
2 orta boy sogan
4-5 adet domates
6-7 dis sarimsak
1 cay bardagi su
1 tatli kasigi toz seker
Tuz
Karabiber




Patlicanlari yikayip alacali soyun. Dibinde pay birakacak sekilde dorde kesin. Dilerseniz patlicanlarin acilarinin cikmasi icin yarim saat tuzlu suda bekletebilirsiniz.

Soganlari piyazlik dograyin. Sarimsaklari ikiye kesin.  Kabuklari soyulmus domatesleri gelisiguzel dograyin. Seker, tuz ve karabiberi de ekleyerek, tum malzemeyi guzelce karistirin. 

Patlicanlarin icini soganli malzemeyle doldurarak tencereye dizin. Domatesin salinan suyunu da tencereye ekleyin.

Kisik ateste, bir cay bardagi su ilavesiyle, tencerenin kapagi kapali olarak yaklasik 1 saat pisirin. Ilik olarak servis yapin.

Klasik imambayildinin aksine, bizim evde hersey cigden konarak, kizartmadan yapilan seklini mutlaka deneyin derim. Gercekten hafif ve lezzetli bir yaz yemegi oluyor. 

Afiyet olsun...

16 Eylül 2013 Pazartesi

Patlican Salatasi

Patlicanlarla oynamak ilk basta cok heyecanli gorunsede, saplarindaki dikenler patilerimi actiyor bazen. O zaman annemi dinleyip, onlarla oynamaktan vazgeciyorum. 

Malzemeler:

4 orta boy patlican
3 adet sivri biber
2 dis sarimsak, rendelenmis
3-4 corba kasigi zeytinyag
1/2 limon suyu
Tuz






Oncelikle, patlicanlarinizi yikayarak, uzerlerine bicakla birkac delik delin ve ocakta ya da firinda kozleyin. Eger kozlerken patlicanlarinizi delmezseniz, isinin etkisiyle kabuklari patlayabilir. Iyice yumusayan kozlenmis patlicanlarinizi, kalin gazete kagidina ya da folyoya sararak soguyana kadar bekletin. Bu sekilde, kabuklari daha rahat soyulacak.

Patlicanlari kozlerken, sivri biberleri de beraber kozleyebilirsiniz. 

Patlicanlarimiz yeterince sogudugunda, kabuklarini soyalim ve ince ince dograyalim. Sivri biberlerin de kabuklarini alarak, kucuk kucuk dograyalim. 

Bir kapta, patlican, sivri biber, sarimsak, zeytinyag, limon suyu ve tuzu karistiralim. Tabaga alarak, ilik olarak servis yapalim. 

Salataniza, dilerseniz sivri biber eklemeyebilirsiniz. Fakat Ayvalik'ta tattigim kozlenmis biberli patlican salatasi cok nefis olmustu. En azindan bir kere denemelisiniz. Ama tabi, biberlerin aci olup olmadigini kontrol etmekte fayda var :)

Afiyet olsun...